Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

isto tako je bilo i 2013
prvo 260$ pa na 50$ i onda na 1100$
istorija se ponavlja

Posle kineza stižu i japanci...kreće private blockchain.

Ali to je r3cev...nije bas private...Kineski mozda i jeste. Ima nekoliko struja...Jedna je btc, druga je ibm a treca r3cev...verovatno jos neka...svi bi da uzmu pare...bitfury objavio 16nm asic...bice zanimljivo u narednih par godina.

Poslednja izmena:
Jel moguce da importujem wallet.dat fajl u MultiBit HD novanik?

Imao sam instaliran onaj "glavni" Bitcoin offline novcanik ali posto zauzima previse mesta na hdd-u (skida ceo blokchain) izbrisao sam ga, sacuvao sam samo wallet.dat fajl, hocu da se prebacim na neki drugi offline novcanik pa sam nasao ovaj MultiBit koji je manji po pitanju zauzimanja prostora na hd disku.

Bitcoin Difficulty: 120,033,340,651
Estimated Next Difficulty: 143,470,706,014 (+19.53%)
Adjust time: After 94 Blocks, About 12.7 hours
Hashrate(?): 1,095,190,659 GH/s
Block Generation Time(?):
1 block: 8.1 minutes
3 blocks: 24.3 minutes
6 blocks: 48.6 minutes

Osecam da su 16nm cipovi u pogonu...http://bitfury.com/products#16nm-asic

Cim je skok 20% naravno da su novi cipovi u igri. Bolestan skok, ponovo se zakuvava i pravi nova matematika.

Verovatno je ukinuo podrsku zato što ga je malo ljudi koristilo za kupovinu. Čitao sam da je na jednom od sajtova koji je imao slicnu opciju svega 0.1 % kupljene robe bilo placeno na taj nacin. :zgran:

To za Microsoft nije tacno primaju BTC u US i dalje objavili su izvinjenje...

Zex hvala za vest, nasmejah se lepo komentarima, kakvo lupetanje.

Ja nesto volim da racunam...Trenutno je BTC mreza ekvivalent snage 300.000 S7 Asica. Oni zajedno sa pripadajucim napajanjima vrede oko 240 mil $. Ta snaga zahteva dosta energije, oko 9,36GWh, sto mu dodje oko 930.000 dolara dnevno. Predpostavimo da ce energetski zahtev ostati priblizno konstantan bez obzira na rast mreze (zbog efikasnijih masina), odrzavanje BTC mreze kosta ugrubo 360mil dolara godisnje, samo energija. Treba tu dodati i cenu infrastrukture (hale, trafo stanice, kablazu, zastitu, ljude itd). A posto je zapravo jedini novcic kojim se trguje za pare zapravo i masovno BTC, moramo tom trosku dodati i mreze svih ostalih kriptovaluta. Ukupna kapitalizacija BTC-a je 6.5 mlrd dolara, ja bih rekao da je to ukupna kapitalizacija kripto sveta uopste. Nek GPU svet ima ukupno 150.000 grafickih klase R9 380 i nek im je cena 200$ komadno, to je jos 30 mil + ostatak riga oko 15mil + energija oko 45.000 dolara dnevno. Posto smatram da je gpu mining vise amaterski od Asic mininga, smatracu da nema infrastrukturnih troskova (mada svi znamo da postoje profi farme). Dakle, godisnje se spali struje skoro 400mil dolara za postojanje kripta. Recimo da se asici moraju obnavljati na godinu dana zbog isplativosti, to je jos 180mil dolara godisnje, ne racunajuci napajanja. Dakle, kripto trosi godisnje skoro 600 mil dolara samo za energiju i masineriju. Dodajte tome reklame, radnike, novonare, clanke, lobiranja, organizovanje skupova, provizije menjacnica...Neverovatno.

A posto je zapravo jedini novcic kojim se trguje za pare zapravo i masovno BTC, moramo tom trosku dodati i mreze svih ostalih kriptovaluta.

Grešiš. Trguje se i sa LTC-om. Na forumu ima ljudi koji oko 50% plate izdvajaju za njegovu kupovinu. Uostalom čini mi se da si i ti nedavno ulozio 1 500 $ u LTC. :eyebrows:

Grešiš. Trguje se i sa LTC-om. Na forumu ima ljudi koji oko 50% plate izdvajaju za njegovu kupovinu. Uostalom čini mi se da si i ti nedavno ulozio 1 500 $ u LTC. :eyebrows:
Poenta price je nesto drugo. Ja ne spadam u investitore, ja se trudim da njihove pare prebacim sebi tako sto cu kupiti smece jeftino i prodati kad (ako) poskupi. Uglavnom ne trgujem BTC-om jer mi je mogucnost zarade na njemu mnogostruko manja nego na shitovima. Pri tome ne trosim ni dinara svojih para a sve sto imam me takodje nije kostalo ni dinara, pocetnu investiciju (u mining) sam odavno isplatio i nikad nisam ubacio ni dolar u kripto svet jer me nisu ubedili da su masovna i sigurna alternativa postojecem sistemu placanja.

Masovna i sigurna investicija sigurno skoro nece biti, ali vazno je da se nejde unazad, i dalje ocekujem da olaksaju upotrebu i povecaju sigurnost sa HW/mobile aplikacijama na zavidan nivo, nazalost to nesto traljavo ide, u prevodu da totalan geek moze da kupi jeftin novcanik ili software i da zna da je crypto na njegovom uredjaju 100% siguran sto je itekako izvodljivo, ali pre svega mora biti veoma jednostavno

Masovna i sigurna investicija sigurno skoro nece biti, ali vazno je da se nejde unazad, i dalje ocekujem da olaksaju upotrebu i povecaju sigurnost sa HW/mobile aplikacijama na zavidan nivo, nazalost to nesto traljavo ide, u prevodu da totalan geek moze da kupi jeftin novcanik ili software i da zna da je crypto na njegovom uredjaju 100% siguran sto je itekako izvodljivo, ali pre svega mora biti veoma jednostavno

Zapravo to je i najvaznije, da bi bilo masovno mora biti jednostavno, bezbedno i jeftino.

pocinju sa punjenjem informacija...dobar info svakako!

Sada kada mu cena skoci, nakupovati se igrica u btc, kada padne prodavati ih u FIATu i na kraju uci ponovo u jeftin BTC i eto cesije :)

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu - Imao sam par BTC-a na blockchainu-u i danas provjeravam pise balance 0.00, prije nekih 20 dana sam imao sve uredno kada sam provjeravao, danas 0, trazim u istoriji transakcija, tamo pise da nisam odradio nijednu transakciju do sad, sto je tacno, ali gdje su bitcoini?

Poslao sam vec.

Pa na blockchainu, prebacio sam taj btc prije 2 godine sa cryptsy-a i od tad nisam dirao, provjerim prije 10ak dana, sve ok, provjerim danas, pise 0 i u istoriji transakcija pise da nije obavljena nijedna transakcija, tj. da niej slat btc na druge adrese.

izgleda da je bitstamp vratio euro, i provizija 0!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno