Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

sto se nacitah strahovanja : " kako cemo i za kolko da prodamo karte"????? mene briga moje se sve otplatilo sad ako i ostanu u kutijama hleba ne jedu i vodu ne piju cak se sad razmisljam da prodam par BTC-a i kupim par ovih MSI 7790 od 13800din. ubedjen sam da ce da izvuku 330Mh/s za 24/7...

zaboravih da napomenem da sam od svog hardvera kupio samo 2 nova cpu-a i 2x7770 i 1x7950 i dva napajanja i to jedan TT od 630W i drugi TT od 730W. sve ostalo kupovao polovno gde sta zakacim, garancija me je interesovala samo kad sam kupovao ovu 7950 ovo sve ostalo su 5850 za koje svi tvrde da se ne isplate al moje izadjose na 0, sve su kupljene polovne i bez garancije i i dalje kopaju ko i prvog dana kad sam ih uzeo ...

Poslednja izmena:
Takođe ne vidim zašto se strahuje o kasnijoj prodaji? Pa ni nVidija, koja ništa ne kopa, se prodaje po oglasima, zašto ne bi AMD? Pa igrice se sasvim lepo igraju i na AMD-u, zar ne? A do prodaje ima da vam nakopaju podosta, neke će se delimično isplatiti a neke će sebe i "preplatiti", pa za koliko ih prodate, prodate... Bitno je samo skuplje (nove ili polovne) kupovati isključivo sa čvrstom garancijom, da ne biste ostali kratkih rukava ako nedajbože crkne. Kada se to obezbedili, nema brige, samo je zarada moguća, ne možete nikako biti na gubitku!

MM nisi citao postove detaljno. Ne kazem ja da se ne mozes naigrati na nvidia karticama, kazem da su amd kartice iz rudnika na losem glasu jer su radile 24/7 u ko zna kakvim uslovima (moja karta radi meni pored face tako da je u idealnim uslovima ). Imao sam prilike da probam karte kojima su ventovi prozvizdali i to ne pada pod garanciju dok skroz ne crknu tj ne prestanu da se vrte. E sad dal nekom vise prija da mu se karta cuje ili da ostane bez nje na bar mesec dana dok se utvrdi eventualna neispravnost to je na kupcu da izabere. Ja znam da bih 7xxx kartu uzeo iskljucivo iz radnje ili od nekog rudara za koga znam da nije silovao karte sa klokovima i kod koga su karte mogle da disu u cistoj prstoriji, bez dima i prasine. Garancija je takodje must have.
Poenta je sto kad btc postane neisplativ, mnogo njih ce se naci na oglasu, to ce da im ubije cenu drasticno. Nvidia ne pati od toga jer niko ne kopa sa tim kartama, dakle, ljudi su ih uzimali za gaming iskljucivo.
Zato im cena ne pada i nece jos dugo, siguran sam.

Poslednja izmena:
Ako imaš pisanu garanciju, ne vidim problem što su radile 24/7. Čak štaviše super ako crkne posle 2 godine recimo (a garancija recimo 3 godine), možeš samo bolju da dobiješ, jer postojeća se neće više prodavati, a ona koju dobiješ će biti barem istih performansi ako ne i boljih a sigurno će manje da troši... Dakle poenta je u pisanoj garanciji (sa fiskalnim naravno). Jeste malo cimanje i čekanje ali ne možeš biti na gubitku!

Poslednja izmena:
Ako imaš pisanu garanciju, ne vidim problem što su radile 24/7. Čak štaviše super ako crkne posle 2 godine recimo (a garancija recimo 3 godine), možeš samo bolju da dobiješ, jer postojeća se neće više prodavati, a ona koju dobiješ će biti barem istih performansi ako ne i boljih a sigurno će manje da troši... Dakle poenta je u pisanoj garanciji (sa fiskalnim naravno). Jeste malo cimanje i čekanje ali ne možeš biti na gubitku!
Ako ona bude radila 2g.ihhhh pa ona ce da zaradi 4 takve karte i da ne dobijes nista za nju sta ima veze samo da ona radi 2g u rudniku :D

pod uslovom da se isplati kopati 2 godine ... ;)

MM nisi citao postove detaljno. Ne kazem ja da se ne mozes naigrati na nvidia karticama, kazem da su amd kartice iz rudnika na losem glasu jer su radile 24/7 u ko zna kakvim uslovima (moja karta radi meni pored face tako da je u idealnim uslovima )..

..mislim da to nece biti toliki problem kao kolicina kartica koja ce se pojaviti odjednom u prodaji... Ta kolicina moze da im prepolovi cenu.

..mislim da to nece biti toliki problem kao kolicina kartica koja ce se pojaviti odjednom u prodaji... Ta kolicina moze da im prepolovi cenu.

Videćemo kako će biti, ali isto toliko će verovatno prepoloviti cenu i nvidija kartica koje nisu kopale, jer jednostavno polovne kartice se prodaju po ceni ponajviše u zavisnosti od njihovih performansi (i garancije naravno). Teško da se može desiti da se GTX660ti prodaje polovna po višoj ceni od 7950 (ili GTX670 od 7970 na primer), opet naravno ako su obe sa sličnom garancijom.

Poslednja izmena:
Bice prilike za jeftin sli :D...

Jel radi nekom mtgoxlive?

Poslednja izmena:
E ko babe ste :) brinite o tome kad dodje vreme do tad.
Nego jedno pitanjce na 1000w Raidmax gold imam prikačeno 3x6970 na def-u su, šta mislite hoće moći da izdrži četvrtu grafu 5850?

Kakve su vam temperature prostorije/kartica onako otprilike da uporeredimo

kod mene recimo prostorija 19-22C , a kartice posto jos nisu stigli extenderi su od nekih 48 do 67 najtoplija 5 setup-a
( temperature idu od spoljne kartice ka onoj najblizoj cpu na koju je zakacen i monitor )...

masina 1
2 x 5870 + 2 x 5850 >>> 48C , 56C, 58C , 63C (vent 60% )
masina 2
2 x 7970 + 5870 >>>> 67 C , 55C, 63 C (vent 63% )

itd...

moze li jos neko da podeli svoja iskustva cisto da uporedimo....

Evo ja da kažem moje temperature :) Mašina je u kućištu, ventilatori na 60% 2x6970 preko njih duvaju 2 12cm venta na 7v, tako da je sve u granicama "tihog", tj nije jako bučno a temperature su trenutno:
Ambijentalna 25*C
GPU1 (donja) 65*C
GPU2 (gornja) 68*C
Obe su trenutno na 1.15v i na 1150mhz i prave ukupno 1200mhash

U bre, a ja pizdim sto mi se temp popela sa ~50 kad je bila ova zima na ~57

A koje kartice imaš?

Pa one se slabije greju od 7950, evo sad je malo pala temperatura, tj ne tuče mi sunce direkt u sobu i odma je pala temperatura i kartica na 61*C (obe)

Nemojte pogresno da me shvatite kako ja hocu da pravim sebi posao, za ovaj tretman kartica nema druge nego da idu pod vodu. To iz iskustva, ja rudarim godinama tj. krckam brojeve i napravio sam WB bas zbog toga, moje masine se ne gase jedino ako nestane struja duze od 24 casa. Razne su karte i ATI i NV i to modeli od 4xxx i 2xx i nema spasa ventovima bez obzira na koliko radili, moraju da prolupaju, to vazi i za GPU i naponske. Neznam koliko ste primetili ali sad svi lupaju nalepnice na srafove od GPU tako da nece priznavati garanciju. Svi mi koji i malo ozbiljnije radimo prvo sto uradimo stavimo kvalitetniju pastu, sad vise ni to necemo moci. Ako budete prodavali karte racunajte da ce te ih prodavati upola cene sto je i OK jer su toliko i radile, ali da ne nagadjamo vreme ce pokazati, uvek ce biti nesto da se krcka, e sad da li ce biti ovako isplativo videcemo. Jos nesto samo da znate GPU sa vecim proizvodnim procesom manje degradiraju nego ove nove sa 28nm jer proizvodni proces nije tako usavrsen i nikad nece biti jer se juri na sve nize i nize i nema vremena da se sve ispita, zato serija 5xxx toliko i traje

Poslednja izmena:
5850 rules!!!!!!!!!!!!
Meni su 6970 oko 62 do 64c ali nameravam da im menjam pastu jel sam video da je neka katastrofalna trenunto.

ekstenderi

Ljudi, je l' su ovi ekstenderi OK (bar sto se tice kvaliteta)?
Mislio sam da kupim dva-tri komada da stavim 7950 neka rade..
Cena je 1000 din. ali dobro, bitno je da ima i da su (ako su) valjani..

Prilozi

• ekstender.JPG
    ekstender.JPG
    151.3 KB · Pregleda: 79
Ok su, samo su malo kratki za moj ukus.

Poslednja izmena od urednika:
Ma i ja kontam da su kratki, ne znam gde cu onda sa grafickom, samo jedna ASUS zauzme tri slota :)
Valjda ce uskoro stici duzi extenderi..
Cekamo i nadamo se..

Da li je neku uspeo da natera da mu Diablo kopa sa recimo 7950, a da komp koristi za sve ostalo integrisanu grafiku? Ima li nekih posebnih podesavanja? U pitanju je ploca sa AMD 880 cipsetom? Nisam imao nesto preterano vremena pa sam iskljucio integrusu, a sve ostavio na 7950...

Da li je neku uspeo da natera da mu Diablo kopa sa recimo 7950, a da komp koristi za sve ostalo integrisanu grafiku? Ima li nekih posebnih podesavanja? U pitanju je ploca sa AMD 880 cipsetom? Nisam imao nesto preterano vremena pa sam iskljucio integrusu, a sve ostavio na 7950...

ako ti je integrusa gpu 0, a 7950 sekundarna, tj. gpu 1, onda dodaj pri pokretanju diabla -D 1 i kopace ti samo 7950.

@gaca
Sto se tice degradacije tu si 100% u pravu pogotovo za 7xxx seriju. Vec su poceli da se javljaju rudari sa kartama koje vise nece da rade na istim klokovima sa istim naponom , cak sam primetio i na mojoj 7950 da sad trazi 10Hz nizi klok ok onog na kom je radila zadnjih 5-6 meseci pri naponu od 1.100V.:S: mad a joj temperatura nikad nije isla preko 70C, sa druge strane imam 4 vremesne 5850 (svaka je starija od 24meseca) i sve rade na 900MHz undrvoltovane na 1.040V!!!

nego posta ti tvoji blokovi i daj neke slike, dali pokrivaju naponsku ili ne??

Poslednja izmena:
Nisam siguran koliko je upravu. Sve to moze da radi i napajanje i pad napona i driver. Vise bi u napajanje posumnjao. To samo vreme moze da pokaze a suvise je malo vremena proslo da bi pricali o degradaciji 7xxx serije ili da bi se javljali takvi slucajevi.

A šta mislite koliko je isplativo uzeti 3x5850?

@kurajber

znam da se neko skoro zalio na svoje karte I da je morao da obara klokove, od skora I ova moja jedna pocela nesto malo malo pa pukne driver , ja smanjio klok za 10Mhz I sad radi stabilno, mozda je I do napajanja al eto pokazace vreme ...

Zato je pametno za kopanje karte drzati na def naponu i sa agresivnije postavljenim profilom za ventove. Ne dozvoliti da temp ode preko 70C ni pod razno.

Znam da je neko pricao ali to je bio usamljen slucaj a razlog naravno nije otkriven.
Ljudska psiha je takva, uvek prvo pomisle na najgore kad se nesto desi.
Napajanju je dovoljno da dodje toplije vreme, da mu se poveca temp i onda se pojavi za nijansu veci sum. Situacija je daleko izrazenija kada je napajanje dobro optereceno pogotovu 24/7 za mining. Dobro napajanje nije samo kolicina vati koje moze da isporuci ili u broju kablova. Peglanje napona je jako bitna stavka, posebno za oc ili u nasem slucaju kada guramo grafike do poslednjeg megaherca na nekom naponu jer prave kintu a necemo da se greju previse. To je vise nego dovoljan razlog da ti stucne grafika. Ovo je naravno samo jedan od mogucih razloga.
Ja te slucajeve nemam jer sam racunao na to. Nadjem neka podesavanja koja mi odgovaraju i dodam mrvicu napona za svaki slucaj i nema brige.
I tih 10MHz manje je mnogo bolje nego da ti se masina spuca i da ti cela ne kopa. Vise izgubis tako nego sto ces izgubiti zbog tih 10MHz.

Naravno, ne iskljucujem ni mogucnost degradacije ali mislim da je prerano za tako nesto i daleko je manja verovatnoca. Bitno je da se ne dize buka i plase ljudi jer nema nikakvog razloga za to.

Nazad
Vrh Dno