Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ja se s tim grafikama nebih ni zezao. Trosi kao 7950 a pravi duplo manje. Nebitno je sto je za 7950 vece ulaganje u startu, povratice ona sve to. kada si limitiran kolicinom potrosene energije onda moras i na to da obracas paznju.
Imenjace, sta ti imas sada i pogonu?

Zaboravljate na klime od Maja po meni ce to vise da nas ubija

4x5850
2x7770
1x7950
= 2400MHash/s = ~700KWh ovo samo racunari + domacinstvo
tako da planiram sa jos jednim ortakom da iznajmimo neku kancelariju ili bilo sta sto ima krov i industrijsku struju a nakon toga moze da se investira ozbiljnije..

e sad ako se bude trebalo prebaciti na LTC u slucaju ASIC-a onda je 5850 serija mnogo pogodinja jer daje nesto manje KHash/s od 7950 ali je i dalje 300% jeftinija za nabavku i jos nesto da je 5 serija ATI-a stigla do neke donje cene ispod koje nece mnogo da pada a s druge strane smo svedoci da se pre par dana pojavila na Benchmark oglasima 7950 za 200e sto je vec pad njene cene od 25%.

Poslednja izmena:
Zaboravljate na klime od Maja po meni ce to vise da nas ubija

Da se kuvamo mozemo jer klime nismo imali 90-ih :) a da se smrzavano jok. Samo je pitanje sta ce da 'ladi grafe...

4x5850
2x7770
1x7950
= 2400MHash/s = ~700KWh
tako da planiram sa jos jednim ortakom da iznajmimo neku kancelariju ili bilo sta sto ima krov i industrijsku struju a nakon toga moze da se investira ozbiljnije..

e sad ako se bude trebalo prebaciti na LTC u slucaju ASIC-a onda je 5850 serija mnogo pogodinja jer daje nesto manje KHash/s od 7950 ali je i dalje 300% jeftinija za nabavku i jos nesto da je 5 serija ATI-a stigla do neke donje cene ispod koje nece mnogo da pada a s druge strane smo svedoci da se pre par dana pojavila na Benchmark oglasima 7950 za 200e sto je vec pad njene cene od 25%.

Pojasni mi malo sto 5-a serija tako dobro baca kh?

Pozdrav.

Mozemo mi al grafe tesko

@cacanin
vidis nisam siguran ali sam probao kod mene i ovako
5850 koja na 880MHz baca 350-355MHash/a sa istim klokom GPU-a i promenjenim podesavanjima za LTC daje i celih 450KHash/s
7950 na 1050 daje 550-560MHash/s sa istim klokom GPU-a i promenjenim podesavanjima za LTC daje ~500KHash/s
razlog ovome mi nije jasan ali smo probali ja i Lucky sa BTC Warpa i dobili smo slicne rezultate za 5xxx i 7xxx seriju..

Ko bude planirao LTC tu samo treba gruvati seriju 5 i 6. Nikako 7.

ne znam odakle migu taj info da ne valja sa 7xxx serijom kopati LTC.

Typical 5xxx series performance: 0.255 kh/s/shader
Typical 6xxx series performance: 0.313 kh/s/shader
Typical 7xxx series performance: 0.321 kh/s/shader

i ne samo to! nego prilikom kopanja LTC-a je obično za ista setovanja potrebno mnogo manje V u odnosu kada se recimo kopa BTC. dakle, manje struje.

@Bojan.zex
moraš da utegneš podešavanja za tu 7950! 500 Khash za nju je malo!

obratite pažnju kada kopate LTC na odnos GPU clock/MEM clock! taj odnos bi trebalo da bude oko 0.7 za seriju 7, i 0.8 za starije serije.

Poslednja izmena:
@bojan.zex

Zabiravljas I cinjenicu da je 58xx serija na kraju svog zivitnog veka bez garancije...tako da ocekuj probleme... jer ipak rade 24/7

Onaj PC sto je bio za 200 e je bila povoljna opcija ali bez garancije, cisto sumnja da cena 7950 narednih godinu dana ici ispod 200..

@Sajber

ne, nego GPU clock * 0.7 = MEM clock

7950 mora da ide na dole> na proleće izlazi serija 8.

Poslednja izmena:
serija 8 kolko sam citao zadnje najave teku u 3 ili 4 kvartalu ove godine
sto se tice kopanja LTC-a raste potrosnja el.en. zbog povecanog kloka ram memorije (npr. kokd Lucky-ja na jednoj masini koju napaja LC600W bez problema kopa BTC dok pri startovanju kopanja LTCa sa istim klokom napajanje izbaci jer nema dovoljno struje) od takta memorije gpua u mnogome zavisi i broj KHash-a. ja sam nesto experimentisao, takodje ako mnogo utegnes graficku pocne da izbacuje veliki broj HW gresaka 20-30% sto je neprihvatljivo.
izmedju ostalog kopanje LTCa je prilicno neistrazeno kod nas, ja u stvari znam samo jednog lika koji se time bavi (ja sam napravio setup i uneo ga u svoj CGminer tako da ako bude trebalo samo treba da uradim pool change).

@Ateluv
znam da je serija 5xxx pri isteku garancije ali ja ne vidim razlog sto bi crkavale , bar ove moje jer ih drzim pristojno klokovane sa pristojnim undervoltom tako da se i ne greju. juce sam ih sa 900 skinuo na 880 samo da bih mogo da sa 1040mV skinem na 1020... pri tome sam izgubio 2-5 MHash/s.. igram na kartu da mi hardware potraje sto duze pogotovo ove 5xxx jer se jako brzo otplate a nakon toga je sve cista zarada naravno minus cena el.en.

Poslednja izmena:
serija 8 kolko sam citao zadnje najave teku u 3 ili 4 kvartalu ove godine
sto se tice kopanja LTC-a raste potrosnja el.en. zbog povecanog kloka ram memorije (npr. kokd Lucky-ja na jednoj masini koju napaja LC600W bez problema kopa BTC dok pri startovanju kopanja LTCa sa istim klokom napajanje izbaci jer nema dovoljno struje) od takta memorije gpua u mnogome zavisi i broj KHash-a. ja sam nesto experimentisao, takodje ako mnogo utegnes graficku pocne da izbacuje veliki broj HW gresaka 20-30% sto je neprihvatljivo.
izmedju ostalog kopanje LTCa je prilicno neistrazeno kod nas, ja u stvari znam samo jednog lika koji se time bavi (ja sam napravio setup i uneo ga u svoj CGminer tako da ako bude trebalo samo treba da uradim pool change).

o eksperimentisanju sa skupim grafikama na LC napajanjima - ne bih baš. to više govori o LC napajanjima, i vašoj neozbiljnosti, nego realnoj potrošnji.

normalno da je potrošnja veća kada je memorija na 1 GHz i kada ona nešto uistinu radi. ja sam pričao o GPU jezgru, koje troši mnogo više, a kojem je, gledano klok za klok, za rudarenje LTC-a potreban niži napon za istu frekvenciju.

agresivnija setovanja znaju da sjebu ceo proces, ali ta agresivna setovanja iovako ionako nisu dobra po zdravlje GPU-ova, a ni po rudarenje. nikada ne guram hw do njegovih krajnjih granica, iz više razloga, a to mi pogotovo nema smisla kada se rudari.

Poslednja izmena:
Ova cena je stvarno luda... 19,18€

25.4$ :sceptic:...:party:

nisam odgovorio sajberu za ideju svi da okupimo makine na industrijsku struju.
zvuchi extra, ali ja sam lichno malo nepoverljiv prema ljudima koje ne poznajem,
tj ne znam ko bi sve tu bio i da jednog dana da neki od nas, ili neko iz okoline lokacije, ne "overi" ceo "asortiman",
ili pak da se npr sve zapali jer neko koristi jeftina napajanja, tj nece ili nema para za bolje.
a da placamo nekoga da to sve chuva i odrzava....to bi mozda moglo da upali....

***, mozda sam malo paranoichan, al takav sam....:D

Pa i ja slično razmišljam ;), rizično je to malo, i uvek kada ima više ljudi bude komplikacija nepredviđenih. Ali inače ovako nije loša ideja..

nisam uzeo u obzir jedan scenario, prilikom pravljenja one prognoze da će uskoro uslediti veliki pad vrednosti. hvala čačaninu što me je sinoć pitao da li sam kupovao BTC po ceni od 20+ $, jer me je upravo to pitanje potaklo na ovakvo razmišljanje i scenario.

neko je dovukao milione $ na mtgox (u sitnim apoenima i tranšama :d) ubeđen da je BTC sledeći zlatni standard, te da je njegova trenutna vrednost nerealno niska. on kupuje BTC na sitno, nešto ispod ili po trenutnoj tržišnoj ceni, dok svoje zalihe BTC-a nudi skupo, stvarajući tako utisak da BTC-a ima sasvim dovoljno na tržištu. i tako kupuje i kupuje, a ne prodaje naravno ništa.

u tom scenariju vrednost BTC-a mora da konstantno ide na gore, jer će tog kupca pratiti i drugi kupci, i tako praktično dobijamo self fullfiling prophecy o novoj svetskoj valuti.

PS. imajte na umu da je $ i € oslabio i da slabe (čitaj - štampaju ih), i da se ovaj rast delom može i tome prepisati.

Poslednja izmena:
nisam uzeo u obzir jedan scenario, prilikom pravljenja one prognoze da će uskoro uslediti veliki pad vrednosti. hvala čačaninu što me je sinoć pitao da li sam kupovao BTC po ceni od 20+ $, jer me je upravo to pitanje potaklo na ovakvo razmišljanje i scenario.

Ma samo opusteno. Bilo da vrednost raste, pada ili stoji, bilo da ocekujes konstantan rast ili nagli slom ti zaradjujes na trgovini, kako si dvaput napomenuo! Tako da nemoj misliti da te neko ovde vise shvata ozbiljno!

neko je dovukao milione $ na mtgox (u sitnim apoenima i tranšama :d) ubeđen da je BTC sledeći zlatni standard, te da je njegova trenutna vrednost nerealno niska. on kupuje BTC na sitno, nešto ispod ili po trenutnoj tržišnoj ceni, dok svoje zalihe BTC-a nudi skupo, stvarajući tako utisak da BTC-a ima sasvim dovoljno na tržištu. i tako kupuje i kupuje, a ne prodaje naravno ništa.

u tom scenariju vrednost BTC-a mora da konstantno ide na gore, jer će tog kupca pratiti i drugi kupci, i tako praktično dobijamo self fullfiling prophecy o novoj svetskoj valuti.

PS. imajte na umu da je $ i € oslabio i da slabe (čitaj - štampaju ih), i da se ovaj rast delom može i tome prepisati.

Dugujes 'ladno pivo :)

25.75 zelembaca.

Vecina nas ovde prodavala zalihe na 15-16 zelembaca, steta.

@no name

:d

a i ti bi da se raspravljaš ko je u pravu na internetu?

good luck with that.

@cacanin

pa kupicu ti pivo ako BTC postane glavna rezervna svetska valuta, nije problem - do tada ću ti kupiti celu pivaru. :d ja sam nekako skloniji proceni da gomila mešetara i spekulanata napumpava cenu.

Poslednja izmena:
Ne treba zaliti za tim sto smo prodali pre vremena, niko nije ni znao da li je ono bilo pravo vreme. Sad idemo u nove pobede! :)

Ja sam uvek za neku vrstu udruzivanja i to sto se ne poznajemo moze lako da se resi,bg i ns nisu jako daleko,a koliko vidim najvise nas je odatle.Kao sto sam vec pricao imam slobodnu lokaciju sa ind strujom koja ne kosta nista i vrlo je dobro pozicionirana sto se tice obijanja,kradje i ostalog samo bi trebalo nesto malo uloziti u dodatno obezbedjenje tipa resetke,katanci itd.
Ako ima zainteresovanih mozemo da se vidimo,upoznamo i ozbiljnije popricamo oko toga kako bi to izveli.
Nepoverenje prema nepoznatima naravno da postoji ali kad je u pitanju posao kao sto je BTC mislim da ne moze da dodje do nekih nesuglasica jer svi cinioci su jasno definisani ciframa i procentima tako da nema onog ti si radio vise ili manje,ja sam dao vise ili manje sto je obicno razlog da se kumovi posvadjaju.

demios je napisao(la):
***, mozda sam malo paranoichan, al takav sam....:D

Ma klasican bosanac. :D

Udruzivanje je sasvim prirodan proces. Stavise, to je nuzno kako bi btc uspeo.

Poslednja izmena:
Vrh Dno