Šta je novo?

BIOS za Gigabyte 6850 ... Utisci

gliga79,
ti nisi pročitao ali sam ja već dobro objasnio u drugoj temi moj problem - Gigabyte HD 6850 OC verzija (koju ja imam) je jedina medju 6850 karticama koja ne poseduje podešavanje voltaže.
Zvuči blesavo, ali je tako. Trebalo je da mi bude dovoljno sumnjivo da o tom modelu niko ne piše tj. ne postoji ni jedan jedini test ... postoji samo o "običnoj" tj. tvojoj verziji kartice.

Sve u svemu, postavio sam i direkno pitanje Gigabyte-u i dobio odgovor:
Pitanje:
Why only the Gigabyte HD 6850 OC (GV-R685OC-1GD) have no software voltage control?
All "ATi 6850" models from other manufacturers can do this.
Will we see a version of OC-Guru who will be able to do this?
Sorry for my English.
Regards.
Odgovor:
Thank you for your kindly mail and enquiry. This card is an OC version, it means the card has already overclocked by GIGABYTE before we release in the market. You may not able to overclock it again and It is different from Non OC edition.
At last, if you still have any further question to this issue or suggestion about our products/service, please do not hesitate to contact with us. If you have any issue different from original, make sure you issue a new form in order to get proper assistance and it may be response faster as well. We will try our best to help you resolve the problem ASAP.
Best Regards,
GIGABYTE TECHNOLOGY

Jednostavno, dva puta sam se za'*** i nikad više !!!

Poslednja izmena:
da li si ti u afterburneru promenio 0(nulu) u 1(jedinicu) kod opcija UnlockVoltageControl,UnlockVoltageMonitoring,EnableUnofficialOverclocking i posle uradio "save"?

Auuuu, Auuuu dokle je ovo doslo. Kao Kineski ljudi da pricaju. Pa da vanzemaljac sa 1000 godina naprednijim mozgom sidje ne bi joj nasao spas. Da li je vama jasna recenica Gigabyte natakao prvu memoriju kako ne bi kasnio sa isporukom karte. Da li vi znate sta to znaci sto je jako moguce da se dogodilo. To je prva greska. Druga greska a ona zbog koje i ja necu kupiti nista njihovo je totalno nepostovanje kupaca koje ide do ubedjivanja da lazu i da su karte ispravne. Bez izvinjenja bez icega, bez obavestenja da je Fail. Nista. Pa to je mogloa i Nvidia da izbaci 580 6 meseci ranije ali je htela da napravi nesto sto valja. Gigabyte nije hteo to i bitnije mu je bilo da zgrabi pare i rizikuje da navuce ljagu nego das mu kupci budu zadovoljni i gotovo. I SADA JE NA NAMA DA GA KAZNIMO KAKO SA OSTALIMA NE BI PRAVILI GRESKU.

To je to vama ispravnima ako radi OK super ja bi pre zeleo nerku od 100e nego tu vasu ispravnu Gigabyte 6850.
Radi i moja ali da ne bi doziveo sto su ljudi doziveli zaobici cu ih i gotovo.
Da ste kupili Auto kome otkazuju kocnice na 100 km/h i da se sazna za to ispao bi haos. Ovde nije zivot u pitanju nego samo veliki kesh i nece da reaguju inace je kartas isto ispravna kao i Auto kome se trese volanm na 100 km/h. I koga trebate da budzite da biste ga vozili.
Znaci kada bude isla reklama za Nove karte ja stranicu gde je Gigabyte ne gledam ne okrecem i ne uporedjujem a posto Asus tek sada nema dostojnu konkurenciju moracu njega. Sta da se radi.
Ne mogu nista sem da vecito ovo drzim u malom mozgu i da se pomolim pred ulazak u prodavnicu da me nikada ne snadje to kao vas.

A i ovo za Afterb urn to da ste mene pitali pa i adje ali vidite valjda da ljudi znaju sta je oc i da im titraju kao maloj bebio ne bi li mirno palili igricu.

Poslednja izmena:
Skinuo sam i situacija je ista, napon je iskljucen:smoke:

Misli sam da se podrazumeva da si stiklirao u opcijama, to se radi u settings-u samom u afterburner-u. A u cfg fajlu stavljas 1 umesto nula na unofficial overclocking da bi isao preko CCC limita.

Ok medo, to je sredjeno, ali nesto nije u redu, cim podignem gpu na 900mhz, sve je stabilno u testovima, ali u igama se javlja neko seckanje s vremena na vreme. Sve radi normalno i odjednom pad frejma sa npr., u Warhedu sa 35 na 5 fps(igra u momentu zastane skroz) ! I tako cesto kad je neka akcija . Ovo se ne desava kad GPU radi na 775.
Sta moze da bude problem ?

Poslednja izmena:
i ja imam isti problem sa seckanjem u igrama malo zahtevnijim sa mojom msi 6850 OC

gliga79,
Sve u svemu, postavio sam i direkno pitanje Gigabyte-u i dobio odgovor:
Pitanje:
Why only the Gigabyte HD 6850 OC (GV-R685OC-1GD) have no software voltage control?
All "ATi 6850" models from other manufacturers can do this.
Will we see a version of OC-Guru who will be able to do this?
Sorry for my English.
Regards.
Odgovor:
Thank you for your kindly mail and enquiry. This card is an OC version, it means the card has already overclocked by GIGABYTE before we release in the market. You may not able to overclock it again and It is different from Non OC edition.

pihhh kakvi smradovi... bas su djubrad! sta im to sad pa znaci... non oc-u mozes da cepnes voltazu i dignes je daleko vise nego oc verziju... ccc :wall:

jeste ovako fino uradjena, hladjenje je skroz ok, tiha je i ostalo ali da sam znao, nikad je ne bih kupio... uzas!

Sto su dobri. Pa i klokovali su vam kartice kako im odgovara.
Da se ne mucite vi. Da mi je neko pricao pre dva meseca ne bi verovao. Ali ozbiljno.
Kada im odgovara onda su oni klokovali i ne treba vise, kada im drugacije odgovara onda najvljuju silne OC mogucnosti.

Ok medo, to je sredjeno, ali nesto nije u redu, cim podignem gpu na 900mhz, sve je stabilno u testovima, ali u igama se javlja neko seckanje s vremena na vreme. Sve radi normalno i odjednom pad frejma sa npr., u Warhedu sa 35 na 5 fps(igra u momentu zastane skroz) ! I tako cesto kad je neka akcija . Ovo se ne desava kad GPU radi na 775.
Sta moze da bude problem ?

Nesto nije stabilno, moguce je da je memorija nestabilna, takvi su meni simptomi slicni kad preteram sa OC memorije. Pa recimo u Warhead benchmark-u odjednom pande na neki mali FPS pa se vrati u normalu kao da zakoci pa nastavi.

Ako nisi dirao memoriju uospte nego sam oGPU pa secka tako, onda dodaj jos napona pa probaj morala bi da je stabilna na 900 uz podignut napon.

Nesto nije stabilno, moguce je da je memorija nestabilna, takvi su meni simptomi slicni kad preteram sa OC memorije. Pa recimo u Warhead benchmark-u odjednom pande na neki mali FPS pa se vrati u normalu kao da zakoci pa nastavi.

Ako nisi dirao memoriju uospte nego sam oGPU pa secka tako, onda dodaj jos napona pa probaj morala bi da je stabilna na 900 uz podignut napon.

Resen problem.
Gpu radi na 950mhz bez seckanja
Dodao sam napon tj sa 1160 sam podigo na 1.200mv i sad nema seckanja, sve radi savrseno, mada neki pomak u fps-u nisam primetio

pa ..... to su ti price nekih ovde sa foruma koji vide razliku izmedju 65 i 70FPSa .... relano to "normalni" ljudi ne vide

pa ..... to su ti price nekih ovde sa foruma koji vide razliku izmedju 65 i 70FPSa .... relano to "normalni" ljudi ne vide

Trudim se da vidim razliku ali jednostavno ne postoji. Daj boze da ima 5 fps-a, ali ne verujem. Meni je bitniji najnizi fps, jer koliko vidim i na 775mhz i na 950mhz, fps u warhedu (frost) sidje u trenutku na 25 !!! Sto mi govori da jedino sto dobijem je bolji skor u 3d Markovima i nepotrebno pregrevanje.

... jeste ovako fino uradjena, hladjenje je skroz ok, tiha je i ostalo ali da sam znao, nikad je ne bih kupio... uzas!
Isto mišljenje.

Koliko tvoja može da se overklokuje ?
Ova moja je 100% stabilna na 930/1250 i na ovim vrednostima je i držim za stalno (koristim TirXX za klokovanje) ... pošto i onako te vrednosti primenjuje samo pod opterećenjem a dok zvrji na desktopu radi na svega 100/300 MHz (gpu/vram).

gliga79,
pa ispade da ti nemaš pojma o oveklokingu ? :S:

Bez uvrede ali je tako, iz onoga što pišeš: ne znaš kako da uključiš Afterburner da radi to za šta je namenjen, ne znaš da treba da digneš voltažu da bi podržala veće frekvence rada GPU-a i VRAM-a ...

Pa sada kad si najzad to uradio, pročitaj malo šta su drugi ljudi ovde na sajtu pričali o tome: na kojim brzinama i uz koju voltažu može da se tera grafička ... i zatim probaj sam to da apliciraš tj. pronađeš gornju granicu koju trpi tvoja kartica a da ostane 100% stabilna i unutar prihvatljivih-bezbednih vrednosti podizanja voltaže.

Ovo što si gore izneo od 1,2V za svega 950 MHz GPU-a je malo (malo je MHz za GPU a voltaže je već prilično dosta): diži frekvenciju GPU-a po napr. 10 MHz sve dok ne pukne u testu (napr. CrysisWHD ambush u 3 kruga). Kad pukne, dodaj malo voltaže i cepaj opet sa dizanjem frekvence GPU-a i tako dok ne nađeš maksimum ali za voltažu koja ne prelazi ... ti sam odluči koja je to cifra, na osnovu onoga što ćeš pročitati iz tuđih iskustava i preporuka.
Kad nađeš maksimum za GPU, kreni u malim koracima da dižeš i memoriju ali ovog puta ne diraj postignutu voltažu, kao ni postignutu frekvenciju GPU-a. Tako ćeš biti siguran kada će memorija da "proda" grafičku karticu.

Nadam se da sam bio jasan.

Poslednja izmena:
Ma džaba mu, ova serija grafika je sa osakaćenom memorijom. Ja sam samo ram tero i puca na 1020, ali se zato GPU sasvim pristojno klokuje. Ja ga držim na 1.22 za 1GHz :) Ceo dan WoT i Kriza 10x forsta i ništa. :)

Ranije sam već spomenuo da je doprinos klokovanja memorije prilično mali u odnosu na doprinos klokovanja GPU-a, tako da to i nije neka sekiracija.
Evo uporedi rezultat tvoje klokovane kartice na 1000/1020 sa mojim rezultatom datim u postu #99 na 940/1270 (što je granična vrednost za GPU do koje mogu ići zbog nedostatka dizanja voltaže).

gliga79,
pa ispade da ti nemaš pojma o oveklokingu ? :S:

Bez uvrede ali je tako, iz onoga što pišeš: ne znaš kako da uključiš Afterburner da radi to za šta je namenjen, ne znaš da treba da digneš voltažu da bi podržala veće frekvence rada GPU-a i VRAM-a ...

Pa sada kad si najzad to uradio, pročitaj malo šta su drugi ljudi ovde na sajtu pričali o tome: na kojim brzinama i uz koju voltažu može da se tera grafička ... i zatim probaj sam to da apliciraš tj. pronađeš gornju granicu koju trpi tvoja kartica a da ostane 100% stabilna i unutar prihvatljivih-bezbednih vrednosti podizanja voltaže.

Ovo što si gore izneo od 1,2V za svega 950 MHz GPU-a je malo (malo je MHz za GPU a voltaže je već prilično dosta): diži frekvenciju GPU-a po napr. 10 MHz sve dok ne pukne u testu (napr. CrysisWHD ambush u 3 kruga). Kad pukne, dodaj malo voltaže i cepaj opet sa dizanjem frekvence GPU-a i tako dok ne nađeš maksimum ali za voltažu koja ne prelazi ... ti sam odluči koja je to cifra, na osnovu onoga što ćeš pročitati iz tuđih iskustava i preporuka.
Kad nađeš maksimum za GPU, kreni u malim koracima da dižeš i memoriju ali ovog puta ne diraj postignutu voltažu, kao ni postignutu frekvenciju GPU-a. Tako ćeš biti siguran kada će memorija da "proda" grafičku karticu.

Nadam se da sam bio jasan.

Ja nigde nisam pomenuo da sam expert Overkloker, a iz tvog izlaganja i ponasanj moze se zakljuciti da imas to misljenje o sebi :D
Ne znam na sta ciljas, ali ocigledno je da ne citas. Svuda pisemo da memorija nece da ide preko 1020 stabilno, a ti i dalje nesto pametujes !!!
Jedino stabilno je na 950mhz za Gpu sa ovim naponom i to je to. kod villija ide na 1000za gpu, kod mene ne. Ja preko 1.200mv, necu da idem.
napomena: u Warhedu je malo 3 kruga, pucala je igra i na 6 krugu !!!

Na zalost novi peh sa grafickom, posle sat vremena igranja Lost Planet ista prica, Vga no signal(sve na difoltu).
Popizdeo sam !!!:mad:

Poslednja izmena:
gliga79
ja i ti se očito ne razumemo ali koliko vidim ne mojom krivicom.
Gubim vreme želeći da ti pomognem ali ti očito teraš po svome.

Želim ti da što pre rešiš svoje probleme sa tom karticom.
Pozdrav.

@Gliga

Nije valjda?

Au moram da probam sad!

gliga79
ja i ti se očito ne razumemo ali koliko vidim ne mojom krivicom.
Gubim vreme želeći da ti pomognem ali ti očito teraš po svome.

Želim ti da što pre rešiš svoje probleme sa tom karticom.
Pozdrav.

Za afterburner nisam znao i pitao sam, jer ga nikad nisam koristio(koristio sam Trixx), kao sto si i ti procitao ili pitao kad si prvi put koristio kako da podesis.(znaci niko se nije rodio sa znanjem za Afteburner)
Ja mislim da sam jasan ! Da ponovim na 950za gpu, najstabilnije je sa ovim naponom 1.200v
Kad je napon nizi dolazi do seckanja u igrama i ako prolazi frost 10 krugova !
Na 1000mhz za GPU, sa naponom od 1.200v nece da radi !!!
Memorija nece preko 1020, pa moze da dizes napon koliko hoces !!!

@Villy probaj leba ti pa javi !!!
Cepa konstantno na 60+fps i odjednom u prolazu kad navaljuju cudovista samo izadje BSOD i cuvena poruka ...

Poslednja izmena:
A jel ti je palo na pamet da probaš 960MHz za GPU na 1.2V (pošto kažeš da preko 1.2V nećeš da ideš) ... pa ako radi - Super ... pa onda probaš na 970MHz ... itd.

Poslednja izmena:
Najverovatnije ce ici jos malo, ali koliko ce doneti fps-a ?
Nesto ne verujem da ce duplirati, kad je ubrzanje od 775 - 950(20+%) minimalno sto se tice fps-a.
Probacu naravno , ali nema sanse da dobijem nesto drasticno.
Preko 1.200v necu da idem jer degradira procesor .

Poslednja izmena:
Ona ako vam na default zeza sa Lost Planet ona ce pucati na 90% narednih igara.
Sto cekate da prodje rok kada mozete da je zamenite???
Odavno je dokazano da je Gigabyte uvalio fanovima pokvarene karte ne mora to vise da se pokazuje testovima i igrama. Cela Evropa ja mislim to zna posle onih mojih poruka.
Celom svetu je to jasno bilo i bez nas. Samo se nekako uskladilo vreme posto je karta tek izasla pa su prvo malo zataskavali.
Racunali su ajde 20-30% ce biti pokvareno mozda zavrsi bas kod nekih koje ne interesuje i ko ce kupiti drugu odmah.
Nisam isao da vidim sta su odgovrili na sledece pitanje koje glasi sta Gigabyte namerava da uradi povodom pokvarenih karata koje je prodao narodu.
Prodaju valjda u tim radnjama i MSI i Saphhire i Asus.
I druge modele grafickih.
Vidite da se memorija bori za vazduh da ne lipse. Jednog dana necete upaliti display samo.

Znaci tema je do danas imala apsolutni rekord u posecenosti. Sada je najposecenija neka sa cuvenim problemom ne podizanja Windowsa. Verovatno kod menjanja drivera ono sto zakoci na Logo Screen.

Samo da mi ne posalju ubice na gajbu. Salim se ali ubio sam im prihod par stotina evra sigurno.
A i ovde kada su rekli da ne iznosimo dezinformacije osecam da je onaj vragolan sa Gigabyte Foruma javio tamo u sediste i da su ovi rekli nasima smirite tu bandu sto lupeta.
Mislim sta nas briga kada govorimo istinu ali ko se pobunio prvi, pa naravno Srbi, odmah da ruse da pale Gigabyte.

Poslednja izmena:
Evo sad igram i sve radi najnormalnije. Izgleda da BSOD moze da se desi u bilo kom trenutku u toku igre !
Mada vidim da se po forumima zale i na drajvere, trakodje im od verzije 10.9 -10.12 izlazi bsod.
Nadam se da je i kod nas njihova boljka, a ne nasa.
@Vlada.j011 osecam da ce da izvrsis desant na Gigabyte headquarters :-devil-:

Poslednja izmena:
Pozdrav Svima iz GIGABYTE kancelarije,

Kao što sam napisao ranije svima koji su nas kontaktirali na facebook'u.

Što se overclocka tiče tu zaista nema nikakvih garancija koje rezultate je moguće postići.

Svi koji imaju problema sa karticama na stock podešavanjima, nakon instalacije novog BIOS'a, neka jednostavno vrate kartice nazad i biće im zamenjene sa novim karticama.

GIGABYTE kompletno pokriva sav RMA koji se javi kod distributera i sigurno će svima biti rešen zahtev za zamenu, ukoliko je kartica zaista neispravna.
Kartice će biti testirane u servisima kod distributera, zato je veoma važno da prilikom reklamacije što detaljnije opišete konfiguraciju i šta se tačno dešava kako bi u servisu mogli da ponove problem i dokažu da kartice imaju problem.

Još jednom želim da istaknem da GIGABYTE KOMPLETNO pokriva SAV RMA koji se javi kod distributera.

Pozz dobri ljudi, na extra forumu :)

Da ne bih otvarao novu temu, mada bih i mogao (videću još povodom toga, a može mi admin sugerisati tako nešto), postaviću svoje pitanje ovde.

Naime, juče sam uzeo ASUS EAH6850 DC/2DIS/1GD5 karticu. Jesta da vi pričate sve vreme o GIGABYTE-ovoj identičnoj kartici, ali što da ne pitam.
Zanima me, s obzirom da je drugi proizvođač, da li ja "imam potrebu" da dodatno nameštam karticu kako bi davala bolje rezultate?
Nov sam u čitavoj priči oko OC-a, ali to ne znači da ne bih želeo da se malo edukujem. Za početak bi bilo dobro da mi date neke smernice u pogledu da li treba/može da se OC moja kartica i kakva su iskustva ljudi koji imaju ovu kartu, a kao drugo, bilo bi dobro da mi preporučite neki link gde bih mogao (recimo, konkretno za moj model) da saznam nešto više od ljudi koji je poseduju...

I za "kraj", zanima me kako sam prošao? Čuo sam da ne treba da uzimam tu GIGABYTE karticu, zato sam i uzeo ASUS... Kakva je po vašem mišljenju razlika?

HVALA

EDIT: Eh, da... zaboravih... pored drivera sa ASUS-ovog sajta, skinuo sam i ASUS Smart Doctor, a evo i opisa:

Smart Doctor provides 3 major features:
1. VGA card information and running status for GPU temperature, GPU fan speed(optional) and so on.
2. Overclocking feature.
3. GPU temperature detection.
If your VGA card supports Smart Doctor, after the installation of Smart Doctor (Don''t forget to install VGA driver and ASUS GamerOSD), you will have both 3 features.
Please be noted that SmartDoctor can''t be applied to ASUS R.O.G series graphics cards. For ASUS R.O.G series graphics cards, please install iTracker instead. Click here for R.O.G graphics cards list.

Međutim, izbacuje mi neku grešku "SET CLOCK FAIL", i ništa se ne dešava... ne mogu da uđem u prog kako bih pogledao šta mi nudi...
O čemu je tu reč?

Poslednja izmena:
Pozdrav Svima iz GIGABYTE kancelarije,

Kao što sam napisao ranije svima koji su nas kontaktirali na facebook'u.

Što se overclocka tiče tu zaista nema nikakvih garancija koje rezultate je moguće postići.

Svi koji imaju problema sa karticama na stock podešavanjima, nakon instalacije novog BIOS'a, neka jednostavno vrate kartice nazad i biće im zamenjene sa novim karticama.

GIGABYTE kompletno pokriva sav RMA koji se javi kod distributera i sigurno će svima biti rešen zahtev za zamenu, ukoliko je kartica zaista neispravna.
Kartice će biti testirane u servisima kod distributera, zato je veoma važno da prilikom reklamacije što detaljnije opišete konfiguraciju i šta se tačno dešava kako bi u servisu mogli da ponove problem i dokažu da kartice imaju problem.

Još jednom želim da istaknem da GIGABYTE KOMPLETNO pokriva SAV RMA koji se javi kod distributera.

Pozdrav vladak !

Evo samo da napomenem ono sto je za mene bitno i licno zapazanje.
Karticu sam poslao u radnju pre nove god. Iz radnje su vam ljudi dva puta slali i vracali ste nazad kartice sa tvrdnjom da su ispravne i da rade ispravno !!!
Naravno svima ste vratili pre nove godine rekavsi da ce drajveri da rese stvar. To se nije desilo.
Drugi put sam poslao karticu jer nije mogla da radi u najmanje 2 od 3 igre koje sam instalirao. Pojavio se novi BIOS(u medjuvremenu), povuko sam karticu iz radnje, jer bi je zadrzali ko zna koliko i naravno vratili jer je navodno sa novim BIOS-om sve reseno. Sta da ocekujem kad posaljem na zamenu?

kako mogu da budem siguran da ce te utvrditi (softverski ili hardverski) problem sada, kad je po vama i sa starim biosom sve radilo perfektno, tek nakon pritisaka posle dva meseca je identifikovano da nesto nije najbolje??? Stice se utisak kod ljudi da vi priznajete neispravnost(softversku ili gardversku) na pritisak mase , a ne na tome da li karta radi ili ne.
Sada je jos teze utvrditi problem jer je zamazan sa ovim novim (prepolovljenim)biosom. Eto meni se javio juce BSOD posle sat vremena u igri Lost Planet, pa posle nije ?
Ne verujem da ce te u servisu igrati igru sat sat ipo, nego ce te vratiti kao ispravnu i reci da se problem ne javlja?
Sinteticki testovi kao sto smo utvrdili nisu merodavni.

U najboljem slucaju i sreci da se zameni karta javlja se sledeci problem:
Odkud znam da necu posle odredjenog vremena i cekanja da dobijem kartu koja je problematicna kao i moja, i da opet budem na pocetku?
Karta je morala jos prvi put da bude zamenjena, a ne da cekam dva meseca bios.
To je neverovatna glupost na koju sam na srecu mirno odreagovao.

Jedino resenje mi je da se zaputim sa kartom za BG i da trazim trenutnu zamenu, i da pretim inspekcijom i sl., do ispunjenja svog prava.

Da li je moguce umesto ove 6850, da dobijem ge force 460 1gb kao zamenu ?

Bez uvrede i neke zle namere u tekstu sam izneo ono sto mislim
Eto toliko

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno