Šta je novo?

BFG graficke karte RIP

Gde li se onda dedose ovih, stotine hiljada isporucenih fermi cipova...

Iskreno poprilicno sam sokiran ovom vescu🙁
Steta...

Potpuno ocekivana vest, mada sam mislio da ce do ovoga doci i nesto ranije, jer je BFG definitivno bio najugrozeniji ekskluzivni partner NVidia-e. Margine za zaradu su daleko nize na njihovim kartama, a broj prodatih primeraka u retailu/etailu im je istovremeno znacajno opao.

Ocigledno su odlucili da sacekaju GF100 i vide kako ce se stvari odvijati, ali je tih par stotina hiljada cipova (kako god dosli do te cifre), rasporedjenih na 10ak partnera, ipak previse mali broj za opstanak jednog ovakvog biznisa.

Uopste ne sumnjam da su pokusali da se dogovore sa AMD-om, ali oni vec imaju XFX za trziste Severne Amerike, a uz to nece dodatno da ugrozavaju poziciju Sapphire-a koji je njihov premium partner. Doduse, mozda to drugo mesto cuvaju za EVGA 😉.

licno, ocekujem da ce ista sudbina zadesiti jos neke eksluzivne NV partnere.

"setup" trzista grafickih akceleratora je takav da proizvodjaci kartica velicine BFG-a jednostavno ne mogu da izdrze trzisni pritisak ukoliko se oslanjaju iskljucivo na "eksluzivni" model poslovanja i onda dodju u situaciju da nemaju sta da prodaju.

ђоне сурово према невидији као и увек 😀

риспек'

Nece valjda i EVGA?

Kao sto rekoh, ubedjen sam da se EVGA nece povuci sa trzista kao BFG, ali uopste nije iskljuceno da u nekoj (mozda cak relativno bliskoj) buducnosti prestanu da budu ekskluzivni NVidia partner.

Mislim da ce se manje-vise sve znati u narednih par meseci, posto ako GF104/106 ne budu dovoljno konkuretni (ekonomski, ne performansama), nece biti lako ni jednom od tih NV ekskluzivaca.

Definitivni kraj nekada velike kompanije 🙁

BFG Tech now in liquidation

Ovo je posebno interesantno...

BFG Technologies, Inc. is winding down and liquidating its business. Unfortunately our major supplier would not support our business. As a result we are returning your graphics card without being able to repair it. We apologize for the inconvenience.

Major supplier mora biti NVidia, ali mi nije jasno kako je moguce da se to desava.

Mozda ima neke veze sa yield-om :eyebrows:.

Unfortunately our major supplier would not support our business.

Uh, uh, uh. Mislim da bi bilo fer da makar referentne modele primaju na servis i ukoliko je moguće, popravljaju ih. Za kompletnu zamenu kartica mogu da zaborave...

Spasce knjiga na tri slova, ko je sledeci?

Hmmm, moguce je da ce neko cak i da tuzi kompaniju ukoliko ne uvazi eventualnu reklamaciju.
Ne znam da li je bilo BFG kartica u Srbiji, a i ako ih je bilo, taj broj se meri promilima, tako da barem nasi ljudi nece imati muku oko eventualne reklamacije.

Nasi ljudi nikako nece imati problema sa reklamacijama jel je za to odgovoran uvoznik/diler a ne strani partner. Inace ja sam imao BFG graficku, jedina nvidia koju sam imao i mogu da kazem da sam bio prezadovoljan..

Ajde, ako puknu, pa i ako ne puknu, ja tebi dodjem jednu BFG GTX460! 😛

Uh uh uh kako nezgodna situacija. Sad ce krenuti pljuvanje po nV. Nije mi uopste jasno takvo poslovanje medju partnerima i sta to nV radi s njima ali jasno je da nesto debelo ne funkcionise.
Ako krajnji kupac nije zasticen od takvih stvari ko ce zapravo kupovati proizvode sa zelenim znakom kada sa tim papirom od garancije mogu samo da obrisu dupe, da prostite. Ako to ne rese ljudski los publicitet moze da odradi svoje i obije se nekome o glavu. Bas me interesuje kakav ce komentar imati Vidija na ovo.

Opet mi ne ide u glavu, zar je BFG tako lose poslovao?
Edit: Ma sta i ja lupam, nasli isplativiji posao i cao 🙂

Poslednja izmena:
Hmmm, moguce je da ce neko cak i da tuzi kompaniju ukoliko ne uvazi eventualnu reklamaciju.

Ukoliko je kompanija likvidirana, koga mozes da tuzis?

Opet mi ne ide u glavu, zar je BFG tako lose poslovao?

Verovatno 95+ procenata posla BFG-a su bile GeForce graficke karte, a vecinom su se koncentrisali na skuplje modele. Kada se ima u vidu manja ekonomska isplativost u par poslednjih generacija, i daleko nize margine za zaradu u odnosu na Radeone, ovo uopste nije cudno.

A sto se NV tice i njihovog odnosa... ukoliko su u pitanju referentne, samo prepakovane karte, verovatno bi bilo normalno da ih menjaju (pretpostavljam da je garancija 2-3 godine). Ukoliko nisu, valjda imaju obavezu da nadoknade stetu samo ukoliko je otkazao cip. Detalje naravno ne znamo 😉

Koliko je BFG kartica prodato u Srbiji, kad toliko žalite? Dve ili tri? :smoke:

Ne znam što su svi tako potreseni ovom vešću. Kao da svi u svojim mašinama furaju samo BFG kartice i kao da sutra neće imati šta da kupe.

Nazad
Vrh Dno