Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Ako Apple nece na nase trziste ne vidim za kukanje i zapomaganje, ja imam iPhone kupljen u inostranstvu, imam otvoren iTunes na HR storu, sasvim ok funkcionise kupovina app. Ako drzava i drzavni organi toliko slepi da ne zele iPhone kod nas, svako od nas ce se snaci da ga nabavi i kupiti app koje mu trebaju, samo sto nasa banana drzava ne kapira da bi imala velike prihode od svakog prodatog telefona i svake kupljene app!
Danas videh u Handy radnji iPad Mini sa garancijom CT-a i poklon adapterom za nase strujne utikace. Cena preko 40k, ko zna sta je sve Vesa uneo iz USA...
Koliko ja znam postoji politika same kompanije. Da bi mogo telefom da se proda ilegalno, prvo moraju operatori da potpisu ugovor sa samom kompanijom i da krenu da prodaju telefone preko mreze, a kada se to uspostavi i krene isporuka registracija Itunes onda se dozvoljava proda telefona i van mreze. To je sama politi apple firme. Kompanije koje kod nas prodaju appe uredjaje, nisu sertifikovani vec privatnik sam otvorio i resio da prodaje samo apple stvari. To moze da se zakljuci po tome sto i sama prodavnica nije u skladu samog apple propisa i sajt je drugaciji od pravog. On je vezan za nemacki Istyle i preko njih saradjuju. Te kompanije nisu original apple prodavnice. To moze i da se vidi na samom apple sajtu da te firme nisu u njihovom spisku i oni ih ne preporucuju. Zato da bi iphone doso kod nas mora da se nadje na sam spisak operatera pa odna da ide dalje. To omogucava samoj firmi da se telefon prodaje po pristupacnoj ceni. Da toga nema u americi ne bi bio najprodavaniji telefon nego bi bio jedan od zadnjih. Niko ne bi kupovao telefon od 1000evra. U Nemackoj kada se pojavio telefon je imao cenu 1350e. Tako da u saradnji sa operaterima od koga appe dobija od svakog racuna procenat za sam telefon se svima isplati.
Danas videh u Handy radnji iPad Mini sa garancijom CT-a i poklon adapterom za nase strujne utikace. Cena preko 40k, ko zna sta je sve Vesa uneo iz USA...
Uslovi za otvaranje App Stora stvoreni su kada su izmenjene zakonske regulative koje su omogućile i dolazak PayPala u Srbiju.
Korisnici iOS uređaja u Srbiji mogli bi uskoro legalno da kupuju aplikacije putem zvaničnog srpskog naloga na App Storu, prenosi hrvatski portal Netokracija. Prema saznanjima izvora bliskom materiji, srpski App Store mogao bi biti najavljen već sredinom marta što se vremenski poklapa sa održavanjem Applovog "prolećnog" događaja na kome se uglavnom najavljuju novi proizvodi i govori više o poslovaju ove kompanije i proširenju na nova tržišta.
Uslovi za otvaranje App Stora stvoreni su kada su izmenjene zakonske regulative koje su omogućile i dolazak PayPala u Srbiju, a kako je rečeno, dodavanju Srbije na spisak podržanih zemalja prethodili su pregovori sa lokalnim distributerima Apple uređaja koji su morali ispuniti određene standarde radi dobijanja Premium Reseller licence
iPad je već tu, iPhone stiže uskoro?
Zahvaljujući uvidu u interni dopis koji je namenjen distributerima (a koji izlazi neposredno pre dodavanja novih zemalja), navodi se da je od 16. 01. 2014. godine, prodaja iPad Air i iPad Mini Retina modela legalna u državi Srbiji i tako u potpunosti podržana od strane Appla kroz različite, ali odobrene distribucione kanale.
Zvaničan dolazak Applovih tableta, svakako bi trebalo da omogući građanima Srbije i mogućnost kupovine aplikacija putem App Stora, no ne bi trebalo isključiti ni mogućnost dolaska iPhona, koji bi za naše tržište mogao biti najavljen u junu, na WWDC konferenciji ili u trenutku premijere iPhone 6 uređaja, što se opet očekuje u junu ili septembru.
Iako se do sada o ovoj temi više puta govorilo u javnosti, poslednji pokazatelji najuverljiviji su do sada, a samo će vreme pokazati da li su glasine zaista tačne. Pre legalnog dolaska Applovog pametnog telefona u Srbiju moraju se uskladiti mnogi faktori, a kako pomenuti portal saznaje, razgovori između tehnološkog giganta iz Kupertina i mobilnih operatera u Srbiji u ovom trenutku nisu aktuelni iako su postojali u prethodnom periodu.
Ako bude srpski App Store sredinom marta (kako sam juce citao na twitteru) mene zanima kako cemo prebaciti kupljene aplikacije sa hrvatskog App Store na nas?
Ja sam otvorio USA nalog i kupio par aplikacija, posle sam promenio zemlju i adresu u nalogu, prebacio se na Hrvatsku ali nestale su mi sve aplikacije. Moguce da ce se ponovo pojaviti ako bih promenio opet na USA, ali to nije resenje.
Ako bude srpski App Store sredinom marta (kako sam juce citao na twitteru) mene zanima kako cemo prebaciti kupljene aplikacije sa hrvatskog App Store na nas?
Ja sam otvorio USA nalog i kupio par aplikacija, posle sam promenio zemlju i adresu u nalogu, prebacio se na Hrvatsku ali nestale su mi sve aplikacije. Moguce da ce se ponovo pojaviti ako bih promenio opet na USA, ali to nije resenje.
Nikako! Jer ako si kupio aplikacije za USA tržište, pretpostavlja se da si stanovnik USA i važe određeni zakoni i prava za korišćenje te aplikacije, određeno oporezivanje intelektualne svojine. Ima još stotinak zašto-zato ali da ne dužim. Kada se prebaciš na drugu zemlju ta prava više ne važe, tj važe neka druga ili slična pa moraš ponovo da je kupiš, platiš porez (ako se plaća).
To nije ni do Apple, ni do nas već zbog usklađivanja sa pravima i raznim zakonima svake zemlje ponaosob.
Nisam baš siguran da to mora baš tako.
Google PlayStore ne prihvata (više) kartice iz Srbije. Ali nisam imao problem da kada odem negde preko, prebacim se na wifi (da me ne bi naše derikože zaklale za data roaming), odem na Play Store i platim istom tom karticom iz Srbije. Dakle telefon u Telenoru - Roaming neke lokalne mreže, država recimo Slovenija, Visa kartica Srbija. Ne može više od ovoga da se izmeša
I kada napravim factory reset, sve aplikacije čak i kada se vratim u Srbiju mi ostaju pod statusom PURCHASED, što će reći mogu da ih skinem i instaliram na telefon... Ne znam zbog čega takva politika ne bi mogla da se primeni i na Apple store?
@wakizashi: može i on da kupuje iz Srbije preko hrvatskog naloga na App Store-u koristeći srpsku karticu i te aplikacije su uvek kupljene, nije u tome problem... priest i jopopo govore o nečem drugom, prebacivanju sa sa HR na US App Store...
@wakizashi: može i on da kupuje iz Srbije preko hrvatskog naloga na App Store-u koristeći srpsku karticu i te aplikacije su uvek kupljene, nije u tome problem... priest i jopopo govore o nečem drugom, prebacivanju sa sa HR na US App Store...
Ma nema od toga ništa. Svake godine neko pusti buvu oko ulaska Iphone-a. Jednostavno mi smo propustili sve moguće vozove zbog socijalističke birokratije. Koga više zabole što u tamo nekoj banana državi nema Iphone. Pa nama pola ministara ne ume ni komp da uključi.
Doci ce naravno...
Samo kad im Telenor (ili ko god) bude garantovao neki fini obim prodaje iPhone-a u Srbiji i kad im bude dao % od zarade na njihovoj 3G mrezi, jer, jelte, iPhone drasticno povecava internet protok korisnika (a time i profit mobilnih operatera), pa se Apple prosto oseca pozvanim da strpne i tu deo profita
Ali, sve to spada u domen "moze im se" iliti "jer su u mogucnosti"
Gledao sam njihove cene, iste su kao u svim radnjama (300,400 din gore dole) od Teh******je do Giga*****, znaci I iPhone ce u proseku biti kao cena SIV u ovim maloprodajama, sto ce reci oko 70000din za 16gb model, ali sto kaze neko iscekujemo ih zbog jezika I app store-a (jos ako Siri progovori srpsko-hrvatski kao slag na tortu) sad iscekujemo mart, tada ce taj njihov dogadjaj, drzimo fige Apple-u
Cene su daleko od onih preko, od ipada, do svih ostalih apple stvari ;-) A ovlasceni prodavci moraju imati cenu kao bilo gde u svetu + Porez(svuda ima poreza).
Zašto je sada nelegalno imati iphone u Srbiji i kako ih koriste oni koji ih koriste? Je l' postoje internacionalne sim free verzije? Vidim da ih mnoge prodavnice mobilnih imaju u ponudi i nije mi jasno šta bi i kako taj zvanični dolazak, legalizovanje trebalo da predstavlja?