Šta je novo?

Best buy SSD

mighty78

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
420
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-14600K / Thermalright Burst Assassin 120 RGB
Matična ploča
Asus TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
RAM
32GB (2* FURY Beast 16GB 5600MHz DDR5)
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB
Storage
ADATA SX8200NP 2TB / ADATA SX8200NP 2TB / Samsung 860 EVO 1TB / WD Gold 6TB
Zvuk
Marantz SR3001 / Monitor Audio Bronze BR5 / Sony MDR-DS6500
PSU
Seasonic Focus GX-850
Kućište
Antec NX200M
Monitor
MSI G32CQ5P
Miš & tastatura
HP X220 Gaming / BlitzWolf BW-KB2 Gateron yellow optical
Laptop
HP Elite Dragonfly G3
Tablet
Samsung Galaxy Tab S6 lite
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poslednja izmena:
Hmm ovo nije tako lose, da li su mu perfomance onakve kakve pisu na sajtu?

NISU takve performanse!
ovo vazi samo za kompresibilne podatke zbog asihrone komunikacija sa flesh memorijom u radu sa nekompresovanim podacima performanse su znatno iza vertex 3 ssd-a...

ono sto mene plasi kod ovog ssd-a kao i vertex 3 je odredjen broj ljudi koji se zali na bsod-ve, verujem da ce to firmware resiti ali za sada nejasno je...

stp znaci sta je realna brzina ovog diska?

stp znaci sta je realna brzina ovog diska?

to je jako tesko zakljuciti kod SSD pogotovo kod SF kontrolera jer koriste kompresiju, itd... na primer agility 3 sa dobro kompresibilnim podacima otvrajuje deklarisanu brzinu ali sa ne kompresabilnim podbacuje i to debelo...

Realna brzina je manja od Vertex-a 3, ali ako budes primetio razlike u brzini, nijedan MLC SSD ti nece izdrzati :)

Lepo kaze zeljko doduse, nekolicina ljudi se zali na BSOD na razlicitim plocama, kontrolerima, OS-ima, tako da za sada treba sacekati za Agility 3 da se vidi gde je sta.

ja da vam kazem, da sam koristio do sad ovaj Kingston, i sada u PC-ju imam neki kineski KingDisk od 128GB i ne primecujem razliku. od HDD-a jesu brzi, ali izmedju vise SSD-ova koje sam koristio zaista ne vidim razliku. a opterecujem PC svim i svacim, nekako mi ove "fine" cifre deluju kao sviranje dzonsonu ...

ja da vam kazem, da sam koristio do sad ovaj Kingston, i sada u PC-ju imam neki kineski KingDisk od 128GB i ne primecujem razliku. od HDD-a jesu brzi, ali izmedju vise SSD-ova koje sam koristio zaista ne vidim razliku. a opterecujem PC svim i svacim, nekako mi ove "fine" cifre deluju kao sviranje dzonsonu ...

+1 da nemam testove ne bih primetio da sam zamenio Kingstona sa X25...

Ja lično imam osećaj da cela priča oko ssd-a postaje jedan veliki hype. Recimo ova generacija SSD-a na papiru jeste bolja ali izgelda da nisu rešili dosta problema koji prate SSD. Takođe u realnom radu specificirne performanse ne vrede ništa a upadljivo je odsustvo testova koji pokazuju na primer za koliko se učita neka igra, program i sl....sintetika je samo to. Tako da i nisam siguran koliko su SSD-ovi nove generacije bolji od starih...da ne govorim da novu generaciju SSD-ova nudi za sada samo par proizvođača što je jako čudno.

Pa, kad predjes sa HDD-a na SSD taj osecaj ne moze da se opise... to je ono sto NAJVISE znaci. Iskreno ja mislim da ucitavanje igrica i boot windows-a su potpuno nebitne stvari za bilo kakav test a kamoli izmedju SSD-ova - razlika je smesna i zavisi od mnogo drugih stvari pre nego od SSD-a cesto.

A ko ne nudi SSD-ove novije generacije od poznatih proizvodjaca? Intel ima dva tipa cak (Marvel i Intel kontroler), Crucial/Micron su izbacili m4/C400 koji je iskreno ima extra cenu a i proveren je kontroler, izasli su nekoliko SandForce 2200 diskova... sta jos treba?

A ko ne nudi SSD-ove novije generacije od poznatih proizvodjaca? Intel ima dva tipa cak (Marvel i Intel kontroler), Crucial/Micron su izbacili m4/C400 koji je iskreno ima extra cenu a i proveren je kontroler, izasli su nekoliko SandForce 2200 diskova... sta jos treba?

Treba jedan izbalansiran proizvod koji ce da integrise sve prednosti svih tih raznih kontroler-a i naravno da bude pouzdan a i jeftin!

hahahaha, jos je bolje da ti ga neko pokloni ako moze :d

Mene zanima da li Agility 3 podrzava sata2?

To me je zanimalo, hvala.

Nego, da li je neko uzeo ovaj OCZ Agility 3? Ako jeste, neka baci neki korisnički opis.

Poslednja izmena od urednika:
sutra ja uzimam

Meni jedno nije jasno, ako kompresije "toliko" znaci kod SSD-a kao sto vidomo za SF kontroler, zasto nju nije niko koristio za HDD gde bi se jos veca razlika videla..?
Takodje verujem da je ta ista kompresija doprinela problemima sa firmware-om kod SF diskova

Poslednja izmena od urednika:
Kompresija je uvedena zbog write amplifikiacije koja je kod SSD vrlo značajan faktor koji kod hard diskova ne postoji. Loše strane kompresije su manja redundansa podataka i "skuplji" enkoding, tj. zaštitno kodovanje.

Kompresija kod HDD-ova ima problem da HDD MORA da postavi podatke na tu lokaciju. Onda je problem kako da procita sa lokacije X+64KB? Mora negde da im bitmap koja lokacija sadrzi koliko bajtova u stvari, jer neke lokacije sadrze random ili totalno pogresne podatke. Takodje citanje bi bilo usporeno jer da bi se procitao UNUTAR kompresovanog bloka mora da se procita vise od toga bloka.

Da to sam zaboravio da se razliciti podaci grupisu prilikom kompresije.... i da HDD zbog sporog seek-a gubi ono sto dibija kompresijom

Poslednja izmena:
Ovo je smesno... i corsair + OCZ tek su danas uspeli da reprodukuju BSOD i da ga "prikazu" sand force-u???
zilion ljudi se zali da im sistemi bsoduju svakih 10 minuta i to sve proslo testove SF-a, ocz-a i corsair-a.... smesno, i sad cekajte 2-3 nedelje ako uopste uspeju iz prve da isprave fw????
http://forum.corsair.com/forums/showpost.php?p=505570&postcount=107

inace da ne bude zabune to je isti kontroler kojeg koriste vertex/agility 3, corsair sf 3, i verovatno jos neki

Sve mi se vise cini da cu kupiti onaj intelov kontroler iz kamenog doba sa sata2

Poslednja izmena:
Po stoti put se ponavlja ista prica - ne kupuj(te) neki SSD *samo zato* sto je SATA-III... to je totalno irelevantno. Te sekvencijalne brzine, sto im velikim fontovima pisu na kutijama, totalno su nebitne.

Po stoti put se ponavlja ista prica - ne kupuj(te) neki SSD *samo zato* sto je SATA-III... to je totalno irelevantno. Te sekvencijalne brzine, sto im velikim fontovima pisu na kutijama, totalno su nebitne.

Pa nije bas da je nebitno, performanse nikad dosta iako se cini da netreba brze... iskreno ja nevidim logiku da iko 2011 pusti u prodaju sata 2 drive ako zna da je vecina SSD diskova limitirana sata 2 brzinom (donekle), isto kao sto mi je nelogicno da vidjam sa sata 3 HDD-ove
Mada prilikom kupovine pre svega treba da se gleda pouzdanost pa tek onda razlike u performansama koje u realnosti za korisnike prakticno nista ne znace

Reci cu ti samo da ima korisnika koji svoje SATA-III diskove drze u SATA-II rezimu rada jer je tako *brze*... valjda ti je to dovoljno.
Da li zbog sugavog SATA-III kontrolera koji imaju na ploci ili necega drugog - nije bitno... brze ispade na SATA-II, bar sintetika tako kaze. I to ne za sekvencijalne brzine, koje ce uvek (naravno) biti na strani SATA-III... vec za sve ostale, mnogo bitnije parametre.

Uostalom, imas po thread-ovima ovde, potrazi ako te interesuje.

P.S. I da, ja ne zasnivam tezu "ne treba brze", cisto da se razumemo... to neki drugi pricaju, ja nisam u tim vodama, te volim i da gledam testove i sam pokrecem sintetiku.
Jednostavno, ja sam pricao o nekim konkretnim situacijama kada je SATA-II brzi neg' SATA-III ;)

Za mene je sata 3 samo intel kontroler tako da ove sto limitiraju svoje krseve oni me ne interesuju ;)

@zeljko, performansi nikad dosta ali SATA3 brzine i da mozes da postignes ne mozes da iskoristis - ti i dalje nisi nasao primer i da se iskoristi konkretno SATA2 kamoli SATA3 :)
Posle ce ti biti zao zasto ne mozes da iskoristis te brzine.

Nazad
Vrh Dno