Hajde vi objasnite meni, pošto ste do "juče" tvrdili da je SandForce 1200 najbolja kupovina
Nije do juce, vec dok C300/m4 nisu primetno pojeftinili i postali najjeftiniji po GB od SSD-a koje treba razmatrati (Intel SSD, C300, m4, SF diskovi i poneki Indilinx SSD).
Takodje kod nas verovatno i dalje jer nema C300/m4 u ponudi a Intel je skuplji. Stabilniji sigurno, to ne sumnjam - ali i skuplji.
zašto sada odjednom ispada da je bolji Marvell? Zbog tog C300 modela koga čak i nema u prodaji u Srbiji?
Bolji kontroler? To je vec diskutabilno. Da je disk bolji izbor? Jeste jer je najjeftiniji trenutno a u skoro svakom pogledu je C300 najbrzi disk.
Ako se tvrdi da u realnom radu niko neće primetiti razliku, zašto je onda uopšte bitno koji je kontroler na ovim "novijim" SATAII diskovima?
Pa i nije. Da cene nisu dosta razlicite, sve bi bilo jedno da li je Intel, Marvel ili SF kontroler.
To sto poneki SF diskovi izgleda imaju decje bolesti je drugo - samo da te podsetim da ja NISAM advocirao kupovinu SF-2xxx diskova vec samo cekanje da isti izadju u prodaju jer ce se tako stabilizovati/smanjiti cene starijih diskova.
Dakle ja i dalje stojim iza toga da pomenutih gore diskova (Intel, Marvel, SF, poneki Indilinx kontroler) treba ici na najjeftiniju opciju - koja je vani C300/m4. Kod nas ga nazalost nema, pa gledaj sta je jeftinije ako ne zelis ili ne mozes da kupujes vani.
Znači, bitno je da se ne kvari, da ne dovodi do nestabilnosti sistema, da traje par godina, da ne uspori vremenom i izjednači se sa HDD-om (da mu valjda radi ta TRIM podrška) i šta tu "običan" korisnik ima više da traži?
Dosta zbunjivanja.
Ovo je jedini razlog zasto sam odgovorio na Ciglin post

Napokon je covek nesto pametno rekao (i to jako pametno).
Evo, ja ću po prvi put da poverujem ovoj alfa jedinici
Mi smo jedinice (units) ne jedinica

Resistance is futile
i da pretpostavim da stvarno ništa u realnom radu neću dobiti SATAIII diskovima i da mogu mirne savesti da kupim SATAII model.
Ovo garantujem. To ne znaci da treba izbegavati SATA3, vec da je to potpuno nebitna stavka u odluci.
Eh, da... jadni Crapple nije imao novca dovoljno da stavi dobar SATA3 kabl u MacBookPro tako da SATA3 diskovi imaju dosta problema u novijim MBP-ovima
http://communities.intel.com/thread/20352?start=45&tstart=0
A posto vecina ljudi (ako ne i maltene svi) koristi kabl koji ide uz plocu, ovo moze da se desi i na normalnom racunaru.
Znači, "BEST BUY" će po ovoj teoriji biti onaj disk koji ima najveći kapacitet i najpovoljniju cenu.
E al ga uprska sada
Znači, interesuje me 96GB SSD Kingston V100+ koji može da se nabavi po pristojnijoj ceni, ima pristojan kapacitet i po ceni je povoljniji od ostalih modela. Disk ima navodno neki Toshiba T6UG1XBG kontroler (opet brend kome verujem) i zanima me da li su ovdašnji "stručnjaci" zadovoljni ovim kontrolerom ili ne? Ima TRIM, nema TRIM, bla, bla, ...
Jedan "problem" sa Kingstonom je sto je imao prs i pleva SSD-V diskova sa toliko oznaka da stvarno ne znam koji je dobar a koji nije

Nadji tacnu oznaku diska i pogledaj po koji benchmark za random reads/write - ako je dobra cifra (sto realno je i 5MB/s mada bi trebalo da je >10MB/s za dobre Kingston V diskove), onda je dobar izbor.
Iz toga razloga (barem ja) ne stavljam Kingston V u izbor - jer ne mogu da popamtim koji je bio dobar a koji je s*** - imao je nekoliko sa JMicron602.