Šta je novo?

Best buy SSD

Pa za SSD je onako, mada vise crkavaju od intela ipak ali su i performanse bolje.. dok je sata 3 kontroler na maticnim plocama isto pod znakom pitanja, ja sam u sustini da samo AMD i Intel u chipsetovima imaju native podrske i da se to dobro istestira sve ostalo je uvek moguc problem

Neki pokusavaju da izvuku procenat crkavanja sa newegg-a mada su mislim ovi procenti preuvelicani jer nravno kome crkne da ce se oglasiti i pljuvat a 80% kome radi ok taj neci ni ocenjivat ... ipak neka slika:
http://forums.storagereview.com/index.php/topic/29262-ssd-reliability/

Poslednja izmena:
Posto crucial-a kod nas nema, intel je bezobrazno papren za 5xx seriju (to nije njihov drive i ne zasluzuje ni blizu tu cenu), jel ima sanse da se kod nas pojavi Adata sa 501s sa istim marvell kontrolerom?
http://geizhals.at/a618232.html

@zeljko, performansi nikad dosta ali SATA3 brzine i da mozes da postignes ne mozes da iskoristis - ti i dalje nisi nasao primer i da se iskoristi konkretno SATA2 kamoli SATA3 :)
Posle ce ti biti zao zasto ne mozes da iskoristis te brzine.

Eto, a onda imas ona tupadzijska pitanja poput "A koliko moj Marvell moze da razvije" ;) :smoke:

2 zeljko:
Ah, lose smo se razumeli... ja sam pricao o kontrolerima koji idu u same SSD-ove, a ti si pak mislio na one koji su na samim plocama ;)
Da, tu se u principu slazem - nista sem intela, tj. nativne podrske u okviru ICH-a. Iako je sada - nakon gomile razlicitih drajvera - vec pomenuti Marvell relativno OK, te postize prilicno dobre brzine all round, secam ga se iz perioda inicijalnih testova na istom, tj. onih pocetnih drajvera... ono je u najmanju ruku bilo ocajno, i samo su sekvencijalne brzine citanja i upisa isle punim gasom, dok je u svim ostalim kategorijama zestoko kaskao za ICH-ovima koji su bili "tek" SATA-II.
On the other hand, ovi ICH-ovi sto su u P67 plocama guraju punom parom od samog starta... naravno ;)

AMD-ov u 890GX je odlican SATA3 - meni je C300 kratko radio u njemu i davao pune brzine. Prilicno sam prijatno iznenadjen bio.

Sto se tice adate direct link pokusava da nabavi s511 verziju sa sandforce... s501 sa marvell-om naravno da im nije interesantna zbog specifikacije..

Ne kapiram zasto im m4/C300 nisu interesantni, i dalje su najjeftiniji.
Kakva crna specifikacija, pa ko u Srbiji kupuje SSD da bi gledao specifikacije?:) Skuplji je od prosecnog kompjutera, to bi bash trebalo da se konkretnim razlozima odlucuje :(

Hajde vi objasnite meni, pošto ste do "juče" tvrdili da je SandForce 1200 najbolja kupovina, zašto sada odjednom ispada da je bolji Marvell? Zbog tog C300 modela koga čak i nema u prodaji u Srbiji?
Ako se tvrdi da u realnom radu niko neće primetiti razliku, zašto je onda uopšte bitno koji je kontroler na ovim "novijim" SATAII diskovima?
Znači, bitno je da se ne kvari, da ne dovodi do nestabilnosti sistema, da traje par godina, da ne uspori vremenom i izjednači se sa HDD-om (da mu valjda radi ta TRIM podrška) i šta tu "običan" korisnik ima više da traži?
Dosta zbunjivanja.

Evo, ja ću po prvi put da poverujem ovoj alfa jedinici i da pretpostavim da stvarno ništa u realnom radu neću dobiti SATAIII diskovima i da mogu mirne savesti da kupim SATAII model.
Znači, "BEST BUY" će po ovoj teoriji biti onaj disk koji ima najveći kapacitet i najpovoljniju cenu.
Vidim da priča o kontrolerima nikako da potvrdi šta je najbolje osim kojek. Intel diskova koji trebaju NASA-i a ne običnom entuzijasti ili PC korisniku, tako da onda, kada sve sumiram, baš me briga za kontrolere i kupiću disk sa najboljim odnosom cena/performanse/kapacitet koji je iole poznatiji i hvaljeniji brend.
Ako to nije KINGSTON koji je po meni sinonim za memorije bilo kog oblika, onda stvarno ne znam šta jeste. Zato i napisah po ko zna koji put post u vezi SSD-a da jednom rasčistim sa time, kupim model i ne brinem više o sporom odzivu sistema.
Znači, interesuje me 96GB SSD Kingston V100+ koji može da se nabavi po pristojnijoj ceni, ima pristojan kapacitet i po ceni je povoljniji od ostalih modela. Disk ima navodno neki Toshiba T6UG1XBG kontroler (opet brend kome verujem) i zanima me da li su ovdašnji "stručnjaci" zadovoljni ovim kontrolerom ili ne? Ima TRIM, nema TRIM, bla, bla, ...
Ako je o.k. eto i meni jednog SSD-a i svi zadovoljni!

Poslednja izmena od urednika:
I na kraju....naravoučenije je?
Izgleda ne kupuj ništa od SSD-a SATA3 dok ne prođu dečije bolesti....uostalom,ono sto je epohalno kod SSD-a je brzina pristupa a ne brzina kopiranja....

Hajde vi objasnite meni, pošto ste do "juče" tvrdili da je SandForce 1200 najbolja kupovina
Nije do juce, vec dok C300/m4 nisu primetno pojeftinili i postali najjeftiniji po GB od SSD-a koje treba razmatrati (Intel SSD, C300, m4, SF diskovi i poneki Indilinx SSD).
Takodje kod nas verovatno i dalje jer nema C300/m4 u ponudi a Intel je skuplji. Stabilniji sigurno, to ne sumnjam - ali i skuplji.

zašto sada odjednom ispada da je bolji Marvell? Zbog tog C300 modela koga čak i nema u prodaji u Srbiji?
Bolji kontroler? To je vec diskutabilno. Da je disk bolji izbor? Jeste jer je najjeftiniji trenutno a u skoro svakom pogledu je C300 najbrzi disk.

Ako se tvrdi da u realnom radu niko neće primetiti razliku, zašto je onda uopšte bitno koji je kontroler na ovim "novijim" SATAII diskovima?
Pa i nije. Da cene nisu dosta razlicite, sve bi bilo jedno da li je Intel, Marvel ili SF kontroler.
To sto poneki SF diskovi izgleda imaju decje bolesti je drugo - samo da te podsetim da ja NISAM advocirao kupovinu SF-2xxx diskova vec samo cekanje da isti izadju u prodaju jer ce se tako stabilizovati/smanjiti cene starijih diskova.
Dakle ja i dalje stojim iza toga da pomenutih gore diskova (Intel, Marvel, SF, poneki Indilinx kontroler) treba ici na najjeftiniju opciju - koja je vani C300/m4. Kod nas ga nazalost nema, pa gledaj sta je jeftinije ako ne zelis ili ne mozes da kupujes vani.

Znači, bitno je da se ne kvari, da ne dovodi do nestabilnosti sistema, da traje par godina, da ne uspori vremenom i izjednači se sa HDD-om (da mu valjda radi ta TRIM podrška) i šta tu "običan" korisnik ima više da traži?
Dosta zbunjivanja.
Ovo je jedini razlog zasto sam odgovorio na Ciglin post :) Napokon je covek nesto pametno rekao (i to jako pametno).

Evo, ja ću po prvi put da poverujem ovoj alfa jedinici
Mi smo jedinice (units) ne jedinica :) Resistance is futile ;)

i da pretpostavim da stvarno ništa u realnom radu neću dobiti SATAIII diskovima i da mogu mirne savesti da kupim SATAII model.
Ovo garantujem. To ne znaci da treba izbegavati SATA3, vec da je to potpuno nebitna stavka u odluci.

Eh, da... jadni Crapple nije imao novca dovoljno da stavi dobar SATA3 kabl u MacBookPro tako da SATA3 diskovi imaju dosta problema u novijim MBP-ovima :)
http://communities.intel.com/thread/20352?start=45&tstart=0
A posto vecina ljudi (ako ne i maltene svi) koristi kabl koji ide uz plocu, ovo moze da se desi i na normalnom racunaru.

Znači, "BEST BUY" će po ovoj teoriji biti onaj disk koji ima najveći kapacitet i najpovoljniju cenu.
E al ga uprska sada :)

Znači, interesuje me 96GB SSD Kingston V100+ koji može da se nabavi po pristojnijoj ceni, ima pristojan kapacitet i po ceni je povoljniji od ostalih modela. Disk ima navodno neki Toshiba T6UG1XBG kontroler (opet brend kome verujem) i zanima me da li su ovdašnji "stručnjaci" zadovoljni ovim kontrolerom ili ne? Ima TRIM, nema TRIM, bla, bla, ...
Jedan "problem" sa Kingstonom je sto je imao prs i pleva SSD-V diskova sa toliko oznaka da stvarno ne znam koji je dobar a koji nije :(
Nadji tacnu oznaku diska i pogledaj po koji benchmark za random reads/write - ako je dobra cifra (sto realno je i 5MB/s mada bi trebalo da je >10MB/s za dobre Kingston V diskove), onda je dobar izbor.
Iz toga razloga (barem ja) ne stavljam Kingston V u izbor - jer ne mogu da popamtim koji je bio dobar a koji je s*** - imao je nekoliko sa JMicron602.

Hajde vi objasnite meni, pošto ste do "juče" tvrdili da je SandForce 1200 najbolja kupovina, zašto sada odjednom ispada da je bolji Marvell? Zbog tog C300 modela koga čak i nema u prodaji u Srbiji?
Upravo zbog toga.
Zato sto je C300 brzi od SF-1200 resenja, i ne pati od eventualnog pada performansi (upisa) usled "zaprljanosti". A priblizno isto kosta.

Kapiras li vise?

Evo, ja ću po prvi put da poverujem ovoj alfa jedinici i da pretpostavim da stvarno ništa u realnom radu neću dobiti SATAIII diskovima i da mogu mirne savesti da kupim SATAII model.
Eto, kupi bas taj C300... cisto da ti dusa bude mirna, jer je on SATA-III.
(znam da ti je neverovatno da poverujes u to, s obzirom da je "mator" i "iz prethodne generacije")
Ako to nije KINGSTON koji je po meni sinonim za memorije bilo kog oblika, onda stvarno ne znam šta jeste.
:laugh::laugh::laugh:

Urnebesan si, zaista :d

Zato i napisah po ko zna koji put post u vezi SSD-a da jednom rasčistim sa time, kupim model i ne brinem više o sporom odzivu sistema.
Kupi nesto, aman-zaman vise...
HZnači, interesuje me 96GB SSD Kingston V100+ koji može da se nabavi po pristojnijoj ceni, ima pristojan kapacitet i po ceni je povoljniji od ostalih modela. Disk ima navodno neki Toshiba T6UG1XBG kontroler (opet brend kome verujem)
:laugh::laugh::laugh:
Opet - urnebes :d

Sta, imao si neki Toshiba televizor pre 15 godina, pa si se zaljubio u taj brend? :D:D

I na kraju....naravoučenije je?
Izgleda ne kupuj ništa od SSD-a SATA3 dok ne prođu dečije bolesti....uostalom,ono sto je epohalno kod SSD-a je brzina pristupa a ne brzina kopiranja....
Jest, ali ako su ovi poznatiji modeli sa srpskog tržišta "tu negde" i u realnom radu, i nećemo primetiti razliku, baš me briga za razlike od 10% u sintetičkim testovima. No, meni je potrebna i brzina kopiranja. Pogledaj recimo ovu razliku koju iskopirah na netu:
File transfer performance

Copy 4.5GB file – Time taken, lower is better
OCZ IBIS HSDL 240GB: 25 seconds
Samsung SSD 470 Series 256GB: 43 seconds
Kingston SSDNow V+100 256GB: 62 seconds

Ovaj OCZ IBIS HSD tri puta brže kopira od Kingston-a ... Zašto da ne iskopiram tri puta brže bilo koji fajl od par gigabajta? Zar to nije dovoljno dobra osobina?!?
Jedan "problem" sa Kingstonom je sto je imao prs i pleva SSD-V diskova sa toliko oznaka da stvarno ne znam koji je dobar a koji nije :(
.
Evo ga sad ... niko ne prati ove Kingston modele ... :(
Potražiću nešto oko tog random reads/write, no usput naleteh na gornji podatak i odmah se OLADIH. Pa nije mala razlika TRI puta (3 x) u korist OCZ-a. I da je 20% bila bi dovoljna, ali 300% ... ne znam više šta da pametujem ...

Baš me zanima razlika kopiranja izmedju ovog Kingston-a i Vertex-a 2 od 60GB, moram to da iskopam .,..

Poslednja izmena:
I onda iskopas nesto u cemu je neki drugi 4x brzi na primer 4k read i zakljucis da je mrmot zavio cokoladu :p

96GB SSD Kingston V100+ je solidan drajv i po meni svojevrstan sweet spot. Posebno treba da ga uzmu u razmatranje korisnici koji planiraju da instaliraju OS koji ne podržava TRIM jer drive ima izuzetno agresivan idle time garbage collector.

No, meni je potrebna i brzina kopiranja. Pogledaj recimo ovu razliku koju iskopirah na netu:

Ovaj OCZ IBIS HSD tri puta brže kopira od Kingston-a ... Zašto da ne iskopiram tri puta brže bilo koji fajl od par gigabajta? Zar to nije dovoljno dobra osobina?!?
Pa ako hoces da platis nekoliko puta vise od Kingstons onda OK. OCZ IBIS od 100GB kosta 350e. Ako to po tebi vredi razlike, OK. Ali to nije pitanje koji SSD je najbolje uzeti, vec koji je najbrzi (za kopiranje u ovom slucaju) - onda mozzemo da idemo na Pliant SAS SSD-ove sa dual-portom ili FusionIo ili uskoro Micron P3200.
Ali pricati o takvim resenjima je tuplenje jer da nekome trebaju taj se ne bi raspitivao po forumima sta da kupi vec bi lepo rekao sefu - treba nam to za server. Za kucnu upotrebu sigurno mu ne treba.

Pa nije mala razlika TRI puta (3 x) u korist OCZ-a. I da je 20% bila bi dovoljna, ali 300% ... ne znam više šta da pametujem ...
Ako ti je kopiranje bitno a ti kupi 50 jeftinih HDD-ova povezi ih u RAID pa ces imati vece brzine kopiranja.

Poslednja izmena:
Cigla tel.
"Jest, ali ako su ovi poznatiji modeli sa srpskog tržišta "tu negde" i u realnom radu, i nećemo primetiti razliku, baš me briga za razlike od 10% u sintetičkim testovima. No, meni je potrebna i brzina kopiranja. Pogledaj recimo ovu razliku koju iskopirah na netu:

Ovaj OCZ IBIS HSD tri puta brže kopira od Kingston-a ... Zašto da ne iskopiram tri puta brže bilo koji fajl od par gigabajta? Zar to nije dovoljno dobra osobina?!?"

Odlicno!!! A sa chega ili na sta cesh ti kopirati ovo tim brzinama???Izgleda da se bar polovina ljudi na forumu zhesce pali na kojekakve sintetichke testove...pri tome ne obracajuci paznju koliko nesto kosta i ono drugo da to kosta sve X 2 ako hocesh te brzine jer je sve to fantasticno ali ako imash 2 ista ultra brza SSD pa kopirash podatke sa jednog na drugi...
Ajde se malo spustite na zemlju i PRVO kupite bilo kakav Sanforce SSD za pocetak...

....PRVO kupite ... ... za pocetak...
Ljudi, to "PRVO" sam odložio još pre dve godine kada sam imao nameru da nabavim ssd, i sada nakon dve godine, mislim da je najzad vreme za SSD koji će da traje bar 5 godina. Priča, kupi "za početak" bi mogla da prodje oko peciva iz pekare, ali disk koga planiram da prišrafim u kućište i ne mislim o njemu narednih 5 godina, hmm .. nije baš da ću tek tako da bacim +-110€, kako bih se poigrao, isprobao pa ako ne radi, stavi na Limundo i kupi drugi ... To vidim i vi predlažete isto.
Zato tolike nedoumice. Uzeću najverovatnije ovog KINGSTON-a zbog većeg kapaciteta, vidim na str. forumima da nemaju ništa protiv istog, ... ako se naši prodavci povampire pa ga ponude za nerealnu cenu, uvek su tu neki modeli od navodnih 64GB (recimo Agility 3 kada se "izleči" od dečijih boginja) i to je to ... Neću ove modele sa SF1200 kontrolerima zato što ima novijih. Ako nema razlike u realnom radu, a naročito u ceni, ipak sam za "noviji" model.
120GB su extra, kažu da su i brži, ali ne bih da platim 200€ SSD, bar ne još.
U svakom slučaju, hvala na sugestijama ... shvatih da je sve isti q samo drugo pakovanje.

Pa sa jednog IBIS-a na drugi! :D:D:D

Haha ...

Ajd kada ste toliko duhoviti, koja je max. brzina kopiranja sa recimo jednog "običnog" SATA III HDD-a, WD Caviar Black, na bilo koji noviji SSD? Znade li neko podatak?!?
Primer, fajl od 4.5GB sa ovg HDD-a na SSD preko MSI 870AG54 ploče koja ima SataIII kontroler, HDD vezan u SataIII ako to potpomaže brzinu ... mislim da vam je sve navedeno.
Pa onda na hladno osveženje .-..
Poz.!

Edit: kada bolje razmislim, ovo mi i ne treba, jer sigurno neću kopirati fajlove na SSD koji nema ni 100GB kapacitet, već ću na isti instalirati samo OS i dodatne aplikacije, no čisto da se zna! :)

Poslednja izmena:
Ja kontaktirao prodavnice svi mi nude samo SF djubre!
Da li asbys uvozi intel ssd da ih kontaktiram ili nekog drugog?

Haha ...

Ajd kada ste toliko duhoviti, koja je max. brzina kopiranja sa recimo jednog "običnog" SATA III HDD-a, WD Caviar Black, na bilo koji noviji SSD? Znade li neko podatak?!?
Primer, fajl od 4.5GB sa ovg HDD-a na SSD preko MSI 870AG54 ploče koja ima SataIII kontroler, HDD vezan u SataIII ako to potpomaže brzinu ... mislim da vam je sve navedeno.
Pa onda na hladno osveženje .-..
Poz.!

Edit: kada bolje razmislim, ovo mi i ne treba, jer sigurno neću kopirati fajlove na SSD koji nema ni 100GB kapacitet, već ću na isti instalirati samo OS i dodatne aplikacije, no čisto da se zna! :)

E vidis, sad vec pocinjes normalna pitanja da postavljas, tj. da rezonujes kako valja... te zato cu ti dati i normalan odgovor ;)

Brzina kopiranja na SSD sa nekog "obicnog" harda ti je nesto iznad 100MB/s. Zavisi o kom hardu pricamo konkretno, ali neka bude tako. Recimo, aj' da budemo malo slobodniji i kazemo: 100-150MB/s.
Primera radi, ja sam kod mene kopirao ~140MB/s (neki HD film) na C300 sa Samsung-a F3, kome je, ako se ne varam, bio maximum na samom pocetku diska bio oko 150MB/s... a average transfer samog harda je bio oko 120MB/s.
Potom sam imao situaciju sa ovim F4EG, gde je isao oko ~135MB/s, opet na samom pocetku diska (hard bio potpuno prazan). Sad je situacija vec prilicno promenjena, hard je u prilicnoj meri popunjen, pa baca tek oko ~100MB/s.

Inace, treba napomenuti da je meni plafon na samom SSD-u upravo na tih ~140MB/s... te, sve i da sam imao neki brzi hard od ovih vec pomenutih, ili pak neki drugi SSD - brzina upisa bi mi opet bila tih ~140MB/s.
Tako da ti je sad jasno koliko su bitne i relevantne te sekvencijalne brzine u svakodnevnom radu... narocito upisa. A i sam si lepo primetio - kad ces pa da upisujes neke ogromne podatke (tipa vec pomenutog HD filma) na SSD, koji bas i ne vrca od kapaciteta :D

Hvala, fala, ... setih se da prebacivanje sa harda na hard kod mene ne pada ispod 31MB/s iako kreće navodno sa nekih 70 - 80MB/s ... Džabe i pitao, mogao sam i sam da zaključim, u svakom slučaju ... shvatio!
Poz!

'Bes to sa koliko krece - bitno je koliko "drzi" ;)

Aj' sad trk u onu drugu temu, imas svasta tamo da procitas ;)

I 2012-a :p, i to za igre... a vala i da ce da se "dezintegrise" za 5 godina :d

Ah, pa onda taman za Mr. Ciglu :p

Jel' jos uvek vazi 21.12? :D:D:D

Nazad
Vrh Dno