Šta je novo?

Besplatan program za grupno smanjivanje slika?

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Treba mi neki besplatan program za grupno smanjivanje veličine slika na određene dimenzije. Jel znate za neki dobar? Ono što ACDSee radi sa batch image resize je pravi primer tog što mi treba.

Sjajan program, hvala 😀 Malo je sakrivena resize opcija, ali odlično radi posao.

Ne znam, ja valjda imam neku maniju, ja temeljno testiram i poredim sve free programe za resize. Elem, spomenuti FastStone je odličan ako vam trebaju neka dodatna baratanja, ali najkvalitetniji resize radi ovo:

http://adionsoft.net/fastimageresize/

Ima jedan mali bag, ako radite resize iz PNG ekstenzija će biti pogrešna (png umesto jpg).

Spomenuti EzThumbs je takođe jedan od boljih programa te vrste.

Uzgred budi rečeno, primetio sam da nemaju svi programi jednak kvalitet na svim rezolucijama. Npr. neki program bolje radi resize sa 1024x768 na 640x480, a drugi bolje radi resize sa 1600x1200 na 640x480.

Poslednja izmena:
Super je i ovaj fast image resizer. Veoma jednostavan i veoma brz za korišćenje.

p.s. Sirena, hvala za EzThumbs. Upravo mi je to trebalo sa nekim dodatnim opcijama koje ostali programi nemaju 😉

Poslednja izmena:
Uzgred budi rečeno, primetio sam da nemaju svi programi jednak kvalitet na svim rezolucijama. Npr. neki program bolje radi resize sa 1024x768 na 640x480, a drugi bolje radi resize sa 1600x1200 na 640x480.

To zavisi od algoritma koji izaberes pri resize-u.Npr. Xnview ima dobar izbor algoritama zato i njega koristim.
Znaci ako se odabere isti algoritam u bilo kojem programu trebalo bi da ispadnu iste slike, osim ako algoritam trazi ulazne parametre, a programi pri resize-u daju razlicite ulazne parametre(primer Xnview i IrfanView kod Mitchelovog algoritma resize-a, doduse kod povecanja slike).

Super je i ovaj fast image resizer. Veoma jednostavan i veoma brz za korišćenje.
Ama da, samo se prevuče. Lepa stvar je i to što može da se definiše da uvek stavlja u podfolder koji kreira.

To zavisi od algoritma koji izaberes pri resize-u.
Nemaju svi programi mogućnost za izbor algoritma. Iskreno, ne vidim ni šta je svrha, Lanczos i bicubic praktično uvek daju najbolji rezultat (Lanczos je za nijansu oštriji, ali na nekim slikama to može da smeta pa je tada bicubic bolji izbor, kao i kad se radi uvećanje, ostali algoritmi ja stvarno ne znam čemu mogu da služe u praksi).

A razlike o kojima sam pričao postoje, jasno su uočljive kad se porede npr. FastImageResizer i VSO Image Resizer (jedan od najboljih, BTW, mada je u novijim verzijama počeo da smara sa reklamama za paid verziju). Sva je prilika da uzrok jesu različiti algoritmi, ali nije nezanimljivo da jedan bolje radi resize od drugog zavisno od rezolucije slika koje se smanjuju. Inače, upravo ova dva programa (VSO i Fast) pokazali su se na mojim testovima kao najbolji.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem zašto bi neko koristio dodatni program za risajzovanje, kad skoro svaki "image viewer" to radi više nego pristojno... Ali, ok, koliko ljudi, toliko ćudi 😉

Meni je XnView za to izvanredan, a probao sam i prilično drugih. Moj je zaključak da većina vjuera i specijalizovanih programa to radi dobro! (naravno, pričam o umanjivanju slika!)

Ja ne razumem zašto bi neko koristio dodatni program za risajzovanje, kad skoro svaki "image viewer" to radi više nego pristojno... Ali, ok, koliko ljudi, toliko ćudi 😉
Između ostalog i zato što ne rade svi taj posao jednako dobro. Nije nezanemarljivo ni to što na nekima postoji preview za niz dodatnih opcija, dok na programima tipa Irfan to ne postoji. Resize je ipak pomoćna funkcija programa za pregled slika i autori često ne ulažu u to jednak napor kao neko ko pravi program samo za to (izuzetak je FastStone, jer autor koristi iste module u svim svojim programima).

Što se mene tiče, glavni razlog je brzina baratanja. Nije mi svejedno da li mogu samo da prevučem (kao u FastImageResizeru) ili treba da otvorim program, da tražim panel, pa open, pa select, pa resize, pa...

Nemaju svi programi mogućnost za izbor algoritma. Iskreno, ne vidim ni šta je svrha, Lanczos i bicubic praktično uvek daju najbolji rezultat (Lanczos je za nijansu oštriji, ali na nekim slikama to može da smeta pa je tada bicubic bolji izbor, kao i kad se radi uvećanje, ostali algoritmi ja stvarno ne znam čemu mogu da služe u praksi).

Moze i Mitchelov da posluzi, jer u nekim slikama daje slicne razultate kao Lanczos, a u nekim situacijama tipa graficki radovi bolje je cak koristiti i algoritam najblizeg suseda, jer ce ovi ostali obicno da zamrljalju stvar.

Što se mene tiče, glavni razlog je brzina baratanja. Nije mi svejedno da li mogu samo da prevučem (kao u FastImageResizeru) ili treba da otvorim program, da tražim panel, pa open, pa select, pa resize, pa...

Slazem se sa ovim, ali kada se covek navikne na jedan program(XnView u mojem slucaju) onda oprasta manu tih par extra koraka do dobijanja rezultata.

Slazem se sa ovim, ali kada se covek navikne na jedan program(XnView u mojem slucaju) onda oprasta manu tih par extra koraka do dobijanja rezultata.
Ja mislim da FastImageResizer i ima takvo ime zato što se s njim brzo barata. Inače algoritam za resize mu je daleko od brzog (pretpostavljam da to nije nevezano sa činjenicom da mu je resize izuzetno kvalitetan).

Kad smo kod toga, postoji program ShrinkPic. Vrlo zanimljiv program koji automatski uradi resize slika ako ih stavljate kao mail attachment ili postirate na neki forum. Nažalost, resize algoritam je tako loš da sam zbog toga sasvim odustao od njegovog korišćenja.

Ja ne razumem zašto bi neko koristio dodatni program za risajzovanje, kad skoro svaki "image viewer" to radi više nego pristojno...

Zato što mi treba jednostavno i specijalizovano rešenje za specifične potrebe.

Da ne zaboravim... FastImageResizer, mada ima setup, je u stvari potpuno portable aplikacija. Znači, kad ga jednom instalirate (ili raspakujete setup) možete dalje da mrdate program gde hoćete i kako hoćete, uključujući flash.

Zato sam se sada vratio na temu i vidim da je wiz već napisao 🙂
Aplikacija je potpuno portabl, ali je potrebna jedna instalacija pre toga.

Super prgić, volim te male, jednostavne, a pre svega funkcionalne software-e.
wiz011, zaslužio si
Bambi.gif
za preporuku!

:wave:

a jel znate neki free koji se integrise u explorer viste? imao sam to na xp, desni klik resize i to je to, a sad ne mogu da se setim kako se zvao programcic

dizem temu iz mrtvih, skoro bespotrebno, ali ce mozda nekome da koristi...

prvo postavih pitanje ...

free batch image resizer, koji mora da ispuni dva uslova...

1) search (ili scan) opcija koja ce pretraziti folder/particiju i tretirati sve slike koje tu nadje (znaci otpada drag & drop i slicno).

2) obavezno prisustvo opcije aka. "replace original after resizing". znaci, smestanje resize-ovane slike u izvorni folder, pod istim imenom kao "original" (samim tim uklanjanje "originala").

a onda sam i nasao odgovor - "multiple image resizer" aka. "MIR .NET"

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno