Šta je novo?

Beryl, iskustva?

Za razliku od linuxa, windows je i verovatno ce uveg izgledati profesionalnije. I sa svim efektima Beryl vise lici na igracku nego na ozbiljno okruzenje. Beryl cesto puca, i baguje, pitanje je da li sve aplikacije mogu da rade pod njim i posle duzeg rada recimo sa efektom kisnih kapi pocinje da usporava i secka.. Uvek je u nekoj alfa/test/bug verziji i nikad ne mozes da se oslonis apsolutno i da garantujes da nikada nece da ti prsne.. Ponekad zbog njega cak i XWindows server otkaze.
Windows takodje ima mnogo puta bolje fontove od linux-a i sve aplikacije izgledaju po istom standardu za razliku od lindze..(gde je ova sa ovim fontom, a druga sa drugim tipa nedaj Boze xpdf..)
uvek sam cekao kada ce linux da dosegne nivo windows-a ali izgleda cu jos morati da cekam...

p.s.
koristim Ubuntu april 2007 i XP ali vise XP jer nemam drajvere za modem i USB TV karticu

Poslednja izmena:
Za razliku od linuxa, windows je i verovatno ce uveg izgledati profesionalnije. I sa svim efektima Beryl vise lici na igracku nego na ozbiljno okruzenje. Beryl cesto puca, i baguje, pitanje je da li sve aplikacije mogu da rade pod njim i posle duzeg rada recimo sa efektom kisnih kapi pocinje da usporava i secka.. Uvek je u nekoj alfa/test/bug verziji i nikad ne mozes da se oslonis apsolutno i da garantujes da nikada nece da ti prsne.. Ponekad zbog njega cak i XWindows server otkaze.
Windows takodje ima mnogo puta bolje fontove od linux-a i sve aplikacije izgledaju po istom standardu za razliku od lindze..(gde je ova sa ovim fontom, a druga sa drugim tipa nedaj Boze xpdf..)
uvek sam cekao kada ce linux da dosegne nivo windows-a ali izgleda cu jos morati da cekam...

p.s.
koristim Ubuntu april 2007 i XP ali vise XP jer nemam drajvere za modem i USB TV karticu

Hmmmmm, koristim Beryl skoro pola godine pod SimplyMEPIS-om i radi 100% ok - ne puca, ne usporava mi sistem, cuva setovanja kad se update-uje i pomaze mi u radu (naravno one stvari koje sam ukljucio i mislim da su korisne).

Takodje sam ga koristio dugo na laptop-u pod PCLOS-om i takodje nisam imao problema!

Mozda je problem distribucija za koju si se odlucio?

POZDRAV

Beryl je trenutno u verziji 0.3x, a Vista Aero je valjda 1.0.

Evo, igram se sa Beryl-om ceo dan i moram reći da što se tiče efekata stvarno nema premca. Imao sam druga koji je težak Mac fanatik i koji je obožavao šminku na Mac-u i zbog spartanskog interfejsa okretao glavu od Linux-a. E, da sad vidi ovo... Mada znam da bi rekao MacOS je imao pola od ovoga već godinama.

Uključio sam puno efekata koje Beryl nudi, najviše iz želje da malo okolini demonstriram šta može Linux. Iskreno nisam našao Bog zna koliko korisnih stvari, ali ima ponešto. Recimo veoma zgodna stavka je Opacify, omogućava da gledaš kroz aktivni prozor onaj u pozadini bez dodeljivanja fokusa.

Neke bagove nisam primetio, iako sam isprobao mnogo toga. Jedino što Magic Lamp 1 i 2 efekti umeju ponekad da ne teku glatko, što je stvarno šteta s obzirom da su dušu dali za minimize/maximize prozora. Magic Lamp 3 sam stavio za padajuće menije, vatrica je za gašenje i stvarno izgleda super.

Voleo bih još nešto onako za prvi plan, da odmah svi zinu kad vide desktop. Imam onaj water plug-in koji simulira kišicu, ali suviše smeta u radu da bi se držao uključen. Video sam na YouTube desktop na kome pada sneg i to ne deluje uopšte iritirajuće, čak smiruje živce. Hteo bih tako nešto ili ako neko ima bolji predlog, slušam.

Evo, igram se sa Beryl-om ceo dan i moram reći da što se tiče efekata stvarno nema premca.

Da se kvadriraju svi efekti iz Viste i Beryl-a i posle toga pomnoze ne mogu ni blizu da pridju efektima OS X-a.

Voleo bih još nešto onako za prvi plan, da odmah svi zinu kad vide desktop. Imam onaj water plug-in koji simulira kišicu, ali suviše smeta u radu da bi se držao uključen. Video sam na YouTube desktop na kome pada sneg i to ne deluje uopšte iritirajuće, čak smiruje živce. Hteo bih tako nešto ili ako neko ima bolji predlog, slušam.

Imaš plugin pod stavkom extras koji se baš zove snow,samo treba da staviš "štiklu",a po defaultu se uključuje sa win taster + F3.Pretpostavljam da si iz synaptica svukao sve pluginove,valjda trebaju i oni unsupported za sneg.Imaš i "zumiranje" efekat: win taster + scroll na mišu :)
Inače, beryl može da bude prilično korisna stvar baš kada se pogase gomila tih efekata,koji posle nekog vremena počnu da zamaraju(zamene se sa fade i zoom npr.).Transparentni prozori dok se pomeraju,listanje svih prozora kad se kursor zabode u ćošak(fenomenalna zamena za alt+tab),takođe i transparentna kocka ima nekog smisla...Ima tu još puno neiskorišćenog potencijala,a najlepše od svega je da to radi zadovoljavajuće i sa integrušama

Da se kvadriraju svi efekti iz Viste i Beryl-a i posle toga pomnoze ne mogu ni blizu da pridju efektima OS X-a.

Slazem se, OSX prednjaci u svemu tome. Skoro sam gledao prezentaciju novih stvari na kojima rade i ono je samo za pozeleti :) Nije mi jasno samo odakle im onoliko inspiracije :))

programeri su poznati narkomani... tako da odatle

A šta to ima MacOS X, a da nema u Beryl-u? Ja nisam primetio ništa.

Nego ovaj Emerald window decorator što po default-u dolazi uz Beryl me nije nešto oduševio. Sve teme koje dolaze uz njega ne daju ništa posebno. Ima li nešto što deluje onako malo :zgran: :zgran: :zgran:

Imam još instalirane Aquamarine i Heliodor, ali ne znam gde im se ulazi u setovanja.

A šta to ima MacOS X, a da nema u Beryl-u? Ja nisam primetio ništa.

Nego ovaj Emerald window decorator što po default-u dolazi uz Beryl me nije nešto oduševio. Sve teme koje dolaze uz njega ne daju ništa posebno. Ima li nešto što deluje onako malo :zgran: :zgran: :zgran:

Imam još instalirane Aquamarine i Heliodor, ali ne znam gde im se ulazi u setovanja.

Pa ako nisi primetio onda ti ni ja ne mogu pomoci. Meni je najveci problem sto je kod Beryl-a sve mnogo napadno i sigurno dosadi ubrzo, a u OS X-u je sve mnogo suptilnije i uskladjeno da ne smeta i ne odvlaci toliko paznje.

Pa ako nisi primetio onda ti ni ja ne mogu pomoci. Meni je najveci problem sto je kod Beryl-a sve mnogo napadno i sigurno dosadi ubrzo, a u OS X-u je sve mnogo suptilnije i uskladjeno da ne smeta i ne odvlaci toliko paznje.

A, ti mora da si jedan od onih Mac fanatika koji su me do skora ubeđivali da desni klik uopšte nije potreban. :-devil-: Sve što ne želiš u Beryl-u možeš lepo da poisključuješ, niko te ne tera da koristiš sve od ponuđenog. A za svaku animaciju možeš tačno da odrediš koliko će da traje, da ti ne bi trošila vreme bespotrebno i skretala pažnju.

Moje pitanje ostaje - koji to efekat ima MacOS X, a da ga nema Beryl?

A, ti mora da si jedan od onih Mac fanatika koji su me do skora ubeđivali da desni klik uopšte nije potreban. :-devil-: Sve što ne želiš u Beryl-u možeš lepo da poisključuješ, niko te ne tera da koristiš sve od ponuđenog. A za svaku animaciju možeš tačno da odrediš koliko će da traje, da ti ne bi trošila vreme bespotrebno i skretala pažnju.

Moje pitanje ostaje - koji to efekat ima MacOS X, a da ga nema Beryl?

E da, jos jedna velika prednost Mac OS X je to sto nista ne moras da podesavas naknadno kao kod ova dva druga OSa jer je sve (bar 90%) podeseno kako valja i odgovara vecini populacije.

A sto se tice pitanja i da nema ni jedan efekat koji ima OS X a da ga nema u Beryl-u to je samo zato sto je Beryl sve od OS X ukrao, da razmisaljm koji je to efekat nemam vremena niti mi je to cilj u zivotu da se raspravljam oko gluposti.

p.s. ja ne mislim da nije potreban desni klik, vec znam da je tako, ali i meni vise odgovara kada on postoji a to je sigurno samo zato sto smo na njega navikli.

Aquamarine je window decorator za KDE,a Heliodor za GNOME.Ako imaš(a trebalo bi da imaš) instalitan beryl-manager ideš desni klik na "dijamant" ->select window decorator.Ako koristiš GNOME možeš da izabereš Heliodor,koji omogućava korišćenje metacity(gnome) windows dekoracija umesto emeralda.

Poslednja izmena:
E da, jos jedna velika prednost Mac OS X je to sto nista ne moras da podesavas naknadno kao kod ova dva druga OSa jer je sve (bar 90%) podeseno kako valja i odgovara vecini populacije.
Ja stvarno ne vidim zašto bi evo-ti-jedno-jaje-pa-biraj rešenje bilo bolje od onog koje ti pruža veliku slobodu prilagođavanja svom ukusu, ali dobro, kako tebi više odgovara.

A sto se tice pitanja i da nema ni jedan efekat koji ima OS X a da ga nema u Beryl-u to je samo zato sto je Beryl sve od OS X ukrao, da razmisaljm koji je to efekat nemam vremena niti mi je to cilj u zivotu da se raspravljam oko gluposti.
E to sam te čekao da priznaš. MacOS grafički nema ništa što Beryl ne nudi, a sad da je dobar deo toga iskopirao sa Mac-a, jeste. Ali zašto i ne prihvatiti nešto što je dobro.

Aquamarine je window decorator za KDE,a Heliodor za GNOME.Ako imaš(a trebalo bi da imaš) instalitan beryl-manager ideš desni klik na "dijamant" ->select window decorator.Ako koristiš GNOME možeš da izabereš Heliodor,koji omogućava korišćenje metacity(gnome) windows dekoracija umesto emeralda.

Ma znam sve to, ali gde je izbor tema u Heliodor-u? Ima li uopšte neki windows docorator ili tema koji daju recimo teksturisane okvire prozora ili tako nešto? Sve što sam video u emeraldu deluje prilično obično.
Ja bih nešto fancy.:d :d

Ja stvarno ne vidim zašto bi evo-ti-jedno-jaje-pa-biraj rešenje bilo bolje od onog koje ti pruža veliku slobodu prilagođavanja svom ukusu, ali dobro, kako tebi više odgovara.

E to sam te čekao da priznaš. MacOS grafički nema ništa što Beryl ne nudi, a sad da je dobar deo toga iskopirao sa Mac-a, jeste. Ali zašto i ne prihvatiti nešto što je dobro.

Pa bas iz tog razloga sto je sve tako lepo uskladjeno da ne moras ti da kombinujes.
Nisam ja nista priznao. Trenutno nemam OS X pa da mogu da uporedim da li ima razlike. A odgovor na pitanje zasto i ne prihvatiti nesto sto je dobro treba sebe da pitas a ne mene jer je Mac-ovo resenje mnogo bolje :)

da ali mekovo resenje zahteva da ima
1. apple racunar koji je barem 50% skuplji za istu konfiguraciju u odnosu na drugi brand name
2. OSX koji kosta oko 100evra sto je takodje mnogo skuplje od bilo kog linux-a...
a sto se kradje tice, zendraqla , pogledaj koje tcp/ip implementaciju koristi osx i pogledaj sta cini njegov kernel i videces da je u pozadini freeBSD , tako da je vise OSX pokrao od FSF-a nego obratno....

Poslednja izmena:
da ali mekovo resenje zahteva da ima
1. apple racunar koji je barem 50% skuplji za istu konfiguraciju u odnosu na drugi brand name
2. OSX koji kosta oko 100evra sto je takodje mnogo skuplje od bilo kog linux-a...
a sto se kradje tice, zendraqla , pogledaj koje tcp/ip implementaciju koristi osx i pogledaj sta cini njegov kernel i videces da je u pozadini freeBSD , tako da je vise OSX pokrao od FSF-a nego obratno....

1. pretera ga sa cenom
2. tacno ali vredi svaki dolar pogotovo sto moze da se nabavi za dz sa manje cimanja nego da nabavljas windows koji i sam znas koliko je lako nabaviti

Sto se tice kradje, mac os je stariji od linuxa tako da ne moze da ukrade nesto sto tada nije ni postojalo, naravno i mac os je nastao po uzoru na nesto, kao sto je i linux

Mac je zasnovan na BSD/Darwin/NEXTSTEP (pravom unixu)
Linux je freeBSD (unix-like)

E, ajmo sad još jedan flejm "šta je to pravi, a šta nepravi unix"...

Ma znam sve to, ali gde je izbor tema u Heliodor-u? Ima li uopšte neki windows docorator ili tema koji daju recimo teksturisane okvire prozora ili tako nešto? Sve što sam video u emeraldu deluje prilično obično.
Ja bih nešto fancy.:d :d
Kada izabereš heliodor za window decorator teme menjaš kao kada koristiš gnome window menager,a ne preko beryla(emeralda).Ideš System->Preferences->Theme->Customize->Window Border.Iz synaptica možeš da doinstaliraš još tonu tema,ali one nisu dovoljno fensi za beryl.Imaš na http://beryl-look.org/ koliko hoćeš prozirnih,vista like,buttonless... tema.Inače,za mene je blue satin tema sasvim dovoljno fensi :d .

Svaki ciga svoga konja hvali, narochito kad ga je platio teskom mukom zaradjenim novcem... No hard feelings - samo jos jednom ti preporuchujem da probas beryl (ali stvarno). Iznenadices se! :wave:

Tačno sam znao da će da se nađe neko ko će fanatički da brani nešto samo zato što je besplatno.

Kada bismo poredili samo cene i ni jednu komponentu više, Beryl bi sigurno bio ispred Aera, ali to nije tako. Objasnio sam u nekoj poruci ranije šta je sve potrebno da bi neki proizvod bio dobar u svojoj celini.

Ne vredi "VIDETI" ga u akciji (na youtubeu ili kod komsije), nego ga probati!

To je kao kad bi rekao "Ne možeš da sudiš o Grand Paradi ako si je video na TVu, moraš da budeš u studiju da bi se oduševio". :d :whip: :zgran:

Ja ne volim se te preterane efekte jer to nije (glavna) svrha OS-a. Možda je to na kraju i stvar ukusa jer se meni uvek više sviđao minimalizam od na_gomilu_nabacanih efekata.

Poslednja izmena:
Tačno sam znao da će da se nađe neko ko će fanatički da brani nešto samo zato što je besplatno.

Уопште није поента само у томе што је нешто бесплатно. Развојни тим Beryl-а је показао да је могуће постићи барем исто оно што пружа Vista (ако не и више) са много мање захтевним хардевером, а само зато што некад треба мислити и на квалитет кода а не искључиво на профит. И ту је поента свега. Куповина најновијих Microsoft оперативних система у већини случајева захтева и знатна улагања у хардвер (овo се првенствено односи на просечне кориснике: нет, пошта и понека игра). Замисли само нпр. да хоћеш да уградиш нова врата на стану а да при томе мораш да реновираш цео стан.

To je kao kad bi rekao "Ne možeš da sudiš o Grand Paradi ako si je video na TVu, moraš da budeš u studiju da bi se oduševio". :d :whip: :zgran:

Ја бих рекао да ти овде поредиш бабе и жабе. И човек је лепо рекао да Beryl треба стварно пробати. Рецимо мој први утисци о KDE-у су били јако лоши мислио сам да је доста назадан у односу на XP GUI, али после само годину дана коришћења (али стварног коришћења) XP не могу ни да смислим.

Ja ne volim se te preterane efekte jer to nije (glavna) svrha OS-a.

Извини јеси ли то ти на делу форума за линуксаше нашао да држиш предавање која је главна сврха оперативног система? А како би било да ја теби објашњавам чему служи индустријски дизајн?

А што се тиче претераних ефеката, ево поновићу јер изгледа да ниси добро прочитао претходне постове: искључиш све што ти је вишка, прилагодиш како само теби одговара, а ако ти ништа не одговара онда седнеш и направиш тако да ти одговара.

Možda je to na kraju i stvar ukusa jer se meni uvek više sviđao minimalizam od na_gomilu_nabacanih efekata.

Ако волиш минимализам што онда не користиш XP са искљученим ефектима или још боље W98?

Ja ne volim se te preterane efekte jer to nije (glavna) svrha OS-a. Možda je to na kraju i stvar ukusa jer se meni uvek više sviđao minimalizam od na_gomilu_nabacanih efekata.

Ako hoces pouzdani (izuzetno stabilni i debelo zasticeni) OS koji samim tim ispunjava svoju (glavnu) svrhu, zaboravi i na MS i na linux i uzmi MULTICS.

A ako volis minimalizam - koristi konzolne programe. Imas konzolni ICQ/MSN/media player/word...

Sad sam u nedoumici da li da instaliram odmah ili kad upgradeujem na Slackware 12...
Ljubak ti si uspeo da instaliras na Atiju? Moze ukratko na sta obratiti paznju... Imam X800.

Da i ja dodam neku recenicu o Aero vs Beryl. Nisam probao Aero, Beryl jesam malo na poslu, ali kod mikrosofta mi je uvek smetao manjak podesavanja. Za Vistu ne znam, ali XP dolazi potpuno naopako podesen, pa potrosim dosta vremena sredjujuci ono malo toga sto se da srediti (ponesto cak prckanjem po registryju). Slazem se da ne treba preterivati sa efektima, ali je lepo sto se svi mogu iskljuciti...

Sad sam u nedoumici da li da instaliram odmah ili kad upgradeujem na Slackware 12...

Можда је ипак боље да сачекаш јер Slackware Current већ долази са xorg 7.1 који ти је неопходан за Beryl, а овако би морао сам да га инсталираш.

Ljubak ti si uspeo da instaliras na Atiju? Moze ukratko na sta obratiti paznju... Imam X800.

Ух, не знам одакле ти ово? Нисам инсталирао на ATI-ју али сам са PCLOS Live пробао на ATI-ју и на NVIDIA-и. Оно што је занимљиво у овом случају је да би Beryl радио са ATI-јем довољни су генерички драјвери (био је неки старији agp ATI), док су за NVIDIA-у неопходни свежи драјвери јер са генеричким неће да ради, ни са новијим ни са старијим картицама (наравно све се ово односи на PCLOS Live).

На жалост код мене Beryl још није дошао на ред за инсталацију :wall: , јер сам себи састављао нови комп, али сам провео пар бесаних ноћи забављајући се са PCLOS-ом и већ поменутим Beryl-ом :D . Ипак прави тест тек треба да дође на ред.

Оно што би могло да ти помогне при инсталацији је можда ово http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install_Beryl_on_Slackware ако већ ниси видео.

Vrh Dno