Šta je novo?

Beryl, iskustva?

Zasto reinstall zbog beryla? Najvise sto sam ja morao da menjam na sistemu (u slucajevima kada sam imao problema sa berylom) je xorg.conf...
ti verovatno znas sta radis dok sam ja pokusavao na silu da sredim neki problem i ubio sam ga da vise nisam mogao da ucitam os.
dva puta do sad mi se desilo da imam belu kocku posle restarta i ne znam gde zabrljam.
Sto se tice kiba-docka...radi, ali ne vidim poentu istog (sem za fasciniranje prijatelja & obozavatelja). Kooldock je sasvim dovoljan.
PS - ne razumem na sta mislis pod "najbolji nacin za pokretanje beryla" ?
kooldock deluje sasvim ok, probacu ga.

pod nacin za pokretanje sam mislio na ovo:
http://en.opensuse.org/Beryl
Beryl with Xgl / Beryl with nVidia drivers - no Xgl/AIGLX / Beryl with X.org AIGLX or native NVIDIA ....
za koji se opredeliti s obzirom da imam nV?

Pošto imaš nV karticu idi na AIGLX ili native.

ako me secanje ne vara procitao sam negde da preporucuju da se beryl izbaci iz starup-a....

Pa pazi, beryl generalno ne preporucuju za koristiti...:D ...jer je big fakin' beta, i krajnje je nestabilan u principu. Na mom sistemu, recimo, ako hocu da ga pokrecem sa emeraldom (a ne aquamarinom) u .kde/Autostart moram da stavim symlinkove i za beryl i za beryl-manager i za emerald... sto me dovodi na temu pokretanja. Ako je pitanje glx ili aiglx ili native, idi na native. Ako je pitanje dal' u autostart ili preko sessiona ili manuelno, stavi onako kako kod tebe najstabilnije radi :).

Ja instalirao Beryl na Ubuntu Feisty Fawn i radi ekstra. Instalacija je potrajala par minuta i prosla je bez problema, grafika je Ati X800. Preporucujem svima za probati :banana:

Feisty Fawn beta ???

lol radi na x800 ...meni bre radi na 9200se xaxaxaxa

A meni na Intel extreme II ! Aj da vid'mo ciji je veci lolo

Tu sam i ja radi na gf2mx400:crash:

Feisty Fawn beta ???

Ako si mislio na mene instalirao sam beta verziju koja radi bez problema. Kompletno sam je update-ovao pa verovatno necu da skidam konacnu verziju posto mi se do sada FF ni jednom nije zabagovao.

ma vidim da se neki zalili na forumu zato te pitam....
ae daj nam malo impresion kako radi 7.04 ...sta valja a sta ti se ne svidja

Pretpostavljam da je apdejtovana verzija beryla na beti ubuntua pa pokazuje vecu stabilnost u radu.

Btw zar nije ubuntu lako dovesti u up-to-date stanje obzirom da je baziran na debianu (stable/unstable grane itd.) ?

Poslednja izmena:
evo ja sam nocas uradio upgrade sa 6.10 ostao mi beryl i radi isto kao sto je i radio mada nisam imao nikakvih problema ...sad mi kiba ne baguje vise kao pre ....mada imam problema sa update manager-om sad...xaxaxaxx
zaboravio sam da napisem da na berylu sam dobio select window manager compiz i radi extra

Poslednja izmena:
sudo apt-get install gnome-compiz-manager
da instalirate GL desktop ,system>Preferences>GL desktop
posto meni nije bio instaliran sa 7.04

meni na FC_6 beryl radi kao sat bez ikakvih problema, dok na Ubuntu mi ponekad zeza

Beryl jako lepo radi na Ti4200 uz Nvidia drajvere na PCLinuxOS 2007, prosto mi nije jasno zasto je onolika Vistina hardverska zavisnost...

64Mb, efekti lepo rade i u 1600x1200

procitaj malo po forumima i to stranim .....ubutu 6.10+beryl premasio vistu i sve za dz
ima bagova ali ima extra stvari ....kazu ko jednom podigne ovo na racunaru o visti nece
da razmislja

Tipična zabluda. Ljudi misle da ako nešto više sija da je bolje. Hint - pogledaj Grand Show :zgran:

Ja ovo posmatram kao dizajner i gledam na sve ove efekte u kombinaciji koliko su i lepi, a i sa stanovišta koliko su korisni. Ovaj linux je toliko pretrpan efektima da je to skoro nepodnošljivo, a neke perterane koristi od njih skoro da uopšte nema. OK, vrtiš kocku, prozori "cure" iz taskbar-a itd, a gde je korist u svemu tome?!? Da li to nešto olakšava tebi posao? Nope... pre bih rekao da otežava.

Ne sećam se tačno ko je to bio na ovom forumu, ali je lepo napisao nešto u fazonu da ljudi ne vole sve te efekte jer im se čini da gube vreme dok se oni odvijaju. M$ je to lepo rešio u visti i napravio ih je da budu skroz diskretni i da ne produžavaju vreme koje je potrebno za vršenje osnovnih operacija u OSu. Zbog toga je po meni Vista u prednosti, a ta prednost ovako prenabudženim interfejsom nikad neće moći da se prestigne.

Tipična zabluda. Ljudi misle da ako nešto više sija da je bolje. Hint - pogledaj Grand Show :zgran:

Ja ovo posmatram kao dizajner i gledam na sve ove efekte u kombinaciji koliko su i lepi, a i sa stanovišta koliko su korisni. Ovaj linux je toliko pretrpan efektima da je to skoro nepodnošljivo, a neke perterane koristi od njih skoro da uopšte nema. OK, vrtiš kocku, prozori "cure" iz taskbar-a itd, a gde je korist u svemu tome?!? Da li to nešto olakšava tebi posao? Nope... pre bih rekao da otežava.

Ne sećam se tačno ko je to bio na ovom forumu, ali je lepo napisao nešto u fazonu da ljudi ne vole sve te efekte jer im se čini da gube vreme dok se oni odvijaju. M$ je to lepo rešio u visti i napravio ih je da budu skroz diskretni i da ne produžavaju vreme koje je potrebno za vršenje osnovnih operacija u OSu. Zbog toga je po meni Vista u prednosti, a ta prednost ovako prenabudženim interfejsom nikad neće moći da se prestigne.

Taj 'prenabudzeni' interfejs moze da se konfigurise i da ostavis da 'sljaste; stvari koje tebi odgovaraju. Znaci daleko veci izbor efekata od Viste a ti sam po potrebi ukljuci stvari koje ti trebaju ili koje ti se svidjaju. A neko je vec napisao, prosto neverovatno kako je manje hardverski zahtevan od Viste :d

OK, vrtiš kocku, prozori "cure" iz taskbar-a itd, a gde je korist u svemu tome?!? Da li to nešto olakšava tebi posao? Nope... pre bih rekao da otežava.

Ovo moze da kaze samo neko ko u zivotu nije probao beryl, inace sigurno ne bi odvalio ovakvu glupost. Dizajnerske poslastice koje samo usporavaju sistem su kisha i one glupave vatrice - to se da iskljuciti ako ti smeta, ali kad se jednom naviknes na berylov (i compizov) 3D interfejs sa vise desktopa za multitasking - vise nikad ti rad na windozi nece biti isti. Smorices se.

Najvazniji efekat koji donosi beryl (compiz) je fora da kad misa doguras skroz u gornji desni ugao - svi otvoreni ekrani se minijaturizuju i imas prelep pregled na sve. Izaberes prozor u kome zelis da radis dalje, sredis nesto, vratis se nazad na drugi prozor i tako dalje. Primer: radis web dizajn - otvoreni su ti HTML editor, PHP editor, FireFox, GIMP i sl, i pocnes samo da sevas kroz razlicite prozore u delicu sekunde. Osim toga, na jednom desktopu mozes da drzis alatke za GIMP, na drugom da obradjujes sliku u full screenu, a na trecem da imas propratne programe otvorene. Jednostavnim klikom na srednji taster misa i pokretanjem levo-desno izabiras desktop (program) koji ti treba.

U windozi mozes da to izvedes na nekoliko nacina: alt+tab (sto PRILICNO smara kad imas u pozadini jos i torent klient, dva tri downloada, media player i sl pa moras da prodjes SVE prozore da bi dosao do onog pravog, pa jos ako promasis u prvom cugu... eto :wall: ), ili da nabadas misem na milimetarsku ikonicu za minimize "_" redom za sve otvorene prozore :wall: , ili da trazis prozor koji ti treba u taskbaru (mukotrpno, narocito ako imas milion startovanih programcica) :wall:

Uostalom probaj care, ne mozes da dozivis beryl time sto ces da "kao dizajner" gledas efekte na Youtube. :type: :wave:

P.S. Evo jedan jos jedan lamerski primer gde beryl dolazi do izrazaja: ICQ/MSN/Messengeri/IRC! Kad krenes da chatujes na, jedno, deset strana - lako mozes da se pogubis u windozi. U berylu - jok. Pratis sve jednim pokretom misa.

Edit 2:
Inace na Mobility Radeonu 9600 sa 64MB interne memorije beryl radi savrseno. Jedino dolazi do blagog gusenja kad pretrpam sva cetiri desktopa ;)

Poslednja izmena:
Beryl je ok, ali ipak korist je minimalna. Vizuelno stvarno dobro izgleda ali poenta je da je kocka nepotrebna jer usporava prelaz sa desktopa na desktop i muci graficku. Minimize i maximize i sl. efekti isto tako jer kad minimizujes prozor ocekujes da se on instant skloni. Odabiranje prozora sa pomeranjem mis u gornji desni ugao je ok ako imas mnogo prozora ali realno ako imas preko 3 aktivna (ona koja intenzivno koristis )onda treba da se zapitas sta ti to radis na racunaru a opet imas virtuelne desktopove na kojima bolje mozes da organizujes rad.
Ali ono sto se meni najvise svidja kod beryl-a je neverovatan dozivljaj koji ostavlja ljudima koje ubedjujem da predju na linux (do sada preobracenih 5-6) pa mi za to najvise koristi.. inace ja sam na windows-u... cudan je zivot :)

Odabiranje prozora sa pomeranjem mis u gornji desni ugao je ok ako imas mnogo prozora ali realno ako imas preko 3 aktivna (ona koja intenzivno koristis )onda treba da se zapitas sta ti to radis na racunaru a opet imas virtuelne desktopove na kojima bolje mozes da organizujes rad.
meni pak bas zato najvise i koristi - raspodelis prozore po desktopovima, cak i ako su samo po 1-2 po desktopu - i onda sa F8 (default) imas instant pregled svih prozora
ne moram vise da ganjam prozore po desktopovima

Пријатељу мислим да си промашио суштину. Мислим да је суштина у томе да се Beryl менаџером покаже какви се све визуелни ефекти могу постићи без неке велике хардверске захтевности. Главни адут већине Windows корисника је годинама то што Linux има "назадан" кориснички интерфејс, барем из мог искуства. При томе све то ради преко OpenGL-а који је рекао бих спорији од DirectX-а.

Наравно ако ти је све ово нефукнционално ниси у обавези да користиш. Можеш да користиш обичан KDE или Gnome или Fluxbox итд. А можеш да се укључиш у comunity и да направиш сам тему која ће по теби бити и визуелно прихватљива и функционална.

Мислим да све оно што је Vista можеш да постигнеш и са Linux-ом и то са много мање захтевним хардвером (мање пара). Такође, мислим да тако причаш зато што ниси морао да издвојиш паре из свог џепа за висту. Да си морао да је платиш вероватно би мало размислио пре писања оваквих ствари. Чак и да си био у могућности да себи приуштиш висту, распитај се мало колико би те коштала Linux платформа истих могућности као та M$ са којом радиш. Мислим да би разлика у цени била поприлична.

Nisam imao nameru da uvredim sve berylovce ovde, :) ali su ovo što sam rekao činjenice. Hardverski i programerski gledano, Beryl je super... ali se na kraju postavlja pitanje - čemu sve to? Da li je to šareno grafičko okruženje toliko dobro da će ljudi samo zbog toga da pređu na linux? Po meni nije jer je to samo šminka i to ne preterano korisna. Kao iz nekog holivudskog filma gde prikazuju kako "hakeri" vrte i premeštaju fajlove i trče kroz direktorijume :D. Da bi neki proizvod bio dizajnerski kvalitetan, on mora da opravda sledeće stavke: da bude "lep", koristan i da ga cena opravdava. Beryl je lep i cena ga sigurno opravdava :) ali nije ništa korisniji od KDE-a ili GNOME-a, čak bih pre rekao da je manje koristan od ovih zbog vremena koje je potrebno da se efekti izvrše na ekranu ili efekta koji se stvara da skreću pažnju od samog posla. Zbog toga on može da se posmatra samo kao (odlična) reklama za Linux i nadam se da će biti sve više ovakvih projekata koji će popularizovati linux i među običnim svetom.

Vistin Aero nije ama baš ništa specijalno, ali je po pitanju funkcionalnosti ispred Beryla jer vizuelni efekti koji su postignuti ovde ništa ne smetaju u radu. Aero je u stvari samo 3D verzija TaskSwitch powertoy-a iz windowsa XP, koji je po meni uvek bio veoma koristan.

Мислим да све оно што је Vista можеш да постигнеш и са Linux-ом и то са много мање захтевним хардвером (мање пара). Такође, мислим да тако причаш зато што ниси морао да издвојиш паре из свог џепа за висту. Да си морао да је платиш вероватно би мало размислио пре писања оваквих ствари. Чак и да си био у могућности да себи приуштиш висту, распитај се мало колико би те коштала Linux платформа истих могућности као та M$ са којом радиш. Мислим да би разлика у цени била поприлична.

Ja mislim da sam jedan od retkih ljudi u našoj zemlji koji je kupio retail Vistu ;) I da kupio sam je od svog zarađenog novca. Košta ko neka grafička kartica više srednje klase i mislim da bi za OS bar ljudi trebalo da izdvoje novac.

Probao sam dosta različitih verzija linuxa i KDE mi se recimo najviše svideo kao okruženje i više mi se sviđa nego ono osnovno iz XP-a, ali džaba i da linux ima najbolji interfejs na svetu kad je softverska podrška za moju vrstu posla nikakva.

Da ne skrećem sa teme, u poređenju Aera i Beryla ja bih ih ovako ocenio (samo + i -tj. dobro i loše)

Aero:
izgled +
funkcionalnost +
cena -

Beryl:
izgled +
funkcionalnost -
cena +

* cena - pošto se interfejs ne prodaje odvojeno od OS-a, poredio sam ih kroz cenu samog OS-a.

Čak i da su oba operativna sistema besplatna i da mi i linux i windows isto pružaju što se tiče softverske podrške, pre bih izabrao Aero zbog balansa koji je tu postignut između lepog i korisnog.

p.s. Video sam kako beryl izgleda u akciji, ne pričam napamet ;)

Prilozi

• vista.jpg
    vista.jpg
    66.2 KB · Pregleda: 90
  • vista-i-ubuntu.jpg
    vista-i-ubuntu.jpg
    72.9 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Beryl je lep i cena ga sigurno opravdava ali nije ništa korisniji od KDE-a ili GNOME-a, čak bih pre rekao da je manje koristan od ovih zbog vremena koje je potrebno da se efekti izvrše na ekranu ili efekta koji se stvara da skreću pažnju od samog posla. Zbog toga on može da se posmatra samo kao (odlična) reklama za Linux i nadam se da će biti sve više ovakvih projekata koji će popularizovati linux i među običnim svetom.

Vistin Aero nije ama baš ništa specijalno, ali je po pitanju funkcionalnosti ispred Beryla jer vizuelni efekti koji su postignuti ovde ništa ne smetaju u radu. Aero je u stvari samo 3D verzija TaskSwitch powertoy-a iz windowsa XP, koji je po meni uvek bio veoma koristan.

Na osnovu gore napisanog ja mogu da izvučem zaključak da si ti beryl video na nekoj od live distribucija i da nisi mnogo ulazio u njegova podešavanja. Live distribucije sa beryl-om obično koriste opensource drivere koji nisu šampioni brzine. Sa vlasničkim je već druga priča.

Aero da bi radio zahteva grafičku sa podrškom za pixel shadere 2.0 i mašinu novije generacije sa dosta RAM-a , dok maltene iste aero efekte, beryl može bez ikakvih problema da potera na starijim mašinama, na kartama bez navedenog shadera. Kad si radio ovo svoje poređenje, tu zahtevnost nisi naveo.

Za razliku od Aero interfejsa, beryl možeš da prilagodiš sebi onako kako ti najviše odgovara. Da li ćeš da uključiš sve živo ili ćeš samo da držiš par efekta je ono što ti sam odlučuješ. Tu slobodu u visti nemaš.

...Upravo tako, moguce je i totalno preslikavanje aero izgleda plus sto mi nisu jasne tvrdnje
tipa "usporava rad" !? sta ? prozor se otvara 0.nesto sec sporije cak iako sadrzi animaciju
odnosno video, kao i komentari tipa "przi grafiku". Po temperaturama i onome koliko recimo
ubuntu 7.04 sistem opterecuje glavni procesor ne bih rekao ni da je graficki na mukama
pogotovo sto izvodi nesto sto funkcionise na gf4 starinama.

Jos jedan komentar sto se tice gornjeg saljivog cenovnog poredjenja sa vistom. Windows je
prestao da bude " kupis ga i imas ga " proizvod, jer je posle aktivacije "reci zbogom ujka Luju"
i taj retail paket moze upravo samo za slikanje da sluzi...

Moja iskustva sa funkcionisanjem beryla su ok, mislim da je bolje da se ukinu neki od
podrazumevano startovanih efekata. Jedina zamerka je sto mi se ranije desavalo bagovanje
(pogotovo iz prozora startovanih u vine-u) da hintovi tj tooltip prozorcici ostanu zalepljeni
na wallpaper i jedini nacin da se ugase je bio win manager reload.
Jel ima/o neko slican problem ?
Govorim u poslom vremenu jer je ovo izgleda ispravljeno sa poslednjim update-om,
samo neznam da li se desavalo od samog beryl-a ili zbog brlje koju sam napravio sa
g i screenlet-sima

Da li je to šareno grafičko okruženje toliko dobro da će ljudi samo zbog toga da pređu na linux? Po meni nije jer je to samo šminka i to ne preterano korisna. ...
p.s. Video sam kako beryl izgleda u akciji, ne pričam napamet ;)

Ne vredi "VIDETI" ga u akciji (na youtubeu ili kod komsije), nego ga probati!

Ja mislim da sam jedan od retkih ljudi u našoj zemlji koji je kupio retail Vistu ;) I da kupio sam je od svog zarađenog novca. Košta ko neka grafička kartica više srednje klase i mislim da bi za OS bar ljudi trebalo da izdvoje novac...
...džaba i da linux ima najbolji interfejs na svetu kad je softverska podrška za moju vrstu posla nikakva...
...Čak i da su oba operativna sistema besplatna i da mi i linux i windows isto pružaju što se tiče softverske podrške, pre bih izabrao Aero zbog balansa koji je tu postignut između lepog i korisnog.

Svaki ciga svoga konja hvali, narochito kad ga je platio teskom mukom zaradjenim novcem... No hard feelings - samo jos jednom ti preporuchujem da probas beryl (ali stvarno). Iznenadices se! :wave:

Nazad
Vrh Dno