Nisam imao nameru da uvredim sve berylovce ovde,

ali su ovo što sam rekao činjenice. Hardverski i programerski gledano, Beryl je super... ali se na kraju postavlja pitanje - čemu sve to? Da li je to šareno grafičko okruženje toliko dobro da će ljudi samo zbog toga da pređu na linux? Po meni nije jer je to samo šminka i to ne preterano korisna. Kao iz nekog holivudskog filma gde prikazuju kako "hakeri" vrte i premeštaju fajlove i trče kroz direktorijume

. Da bi neki proizvod bio dizajnerski kvalitetan, on mora da opravda sledeće stavke: da bude "lep", koristan i da ga cena opravdava. Beryl je lep i cena ga sigurno opravdava

ali nije ništa korisniji od KDE-a ili GNOME-a, čak bih pre rekao da je manje koristan od ovih zbog vremena koje je potrebno da se efekti izvrše na ekranu ili efekta koji se stvara da skreću pažnju od samog posla. Zbog toga on može da se posmatra samo kao (odlična) reklama za Linux i nadam se da će biti sve više ovakvih projekata koji će popularizovati linux i među običnim svetom.
Vistin Aero nije ama baš ništa specijalno, ali je po pitanju funkcionalnosti ispred Beryla jer vizuelni efekti koji su postignuti ovde ništa ne smetaju u radu. Aero je u stvari samo 3D verzija TaskSwitch powertoy-a iz windowsa XP, koji je po meni uvek bio veoma koristan.
Мислим да све оно што је Vista можеш да постигнеш и са Linux-ом и то са много мање захтевним хардвером (мање пара). Такође, мислим да тако причаш зато што ниси морао да издвојиш паре из свог џепа за висту. Да си морао да је платиш вероватно би мало размислио пре писања оваквих ствари. Чак и да си био у могућности да себи приуштиш висту, распитај се мало колико би те коштала Linux платформа истих могућности као та M$ са којом радиш. Мислим да би разлика у цени била поприлична.
Ja mislim da sam jedan od retkih ljudi u našoj zemlji koji je kupio retail Vistu

I da kupio sam je od svog zarađenog novca. Košta ko neka grafička kartica više srednje klase i mislim da bi za OS bar ljudi trebalo da izdvoje novac.
Probao sam dosta različitih verzija linuxa i KDE mi se recimo najviše svideo kao okruženje i više mi se sviđa nego ono osnovno iz XP-a, ali džaba i da linux ima najbolji interfejs na svetu kad je softverska podrška za moju vrstu posla nikakva.
Da ne skrećem sa teme, u poređenju Aera i Beryla ja bih ih ovako ocenio (samo + i -tj. dobro i loše)
Aero:
izgled +
funkcionalnost +
cena -
Beryl:
izgled +
funkcionalnost -
cena +
* cena - pošto se interfejs ne prodaje odvojeno od OS-a, poredio sam ih kroz cenu samog OS-a.
Čak i da su oba operativna sistema besplatna i da mi i linux i windows isto pružaju što se tiče softverske podrške, pre bih izabrao Aero zbog balansa koji je tu postignut između lepog i korisnog.
p.s. Video sam kako beryl izgleda u akciji, ne pričam napamet