Šta je novo?

BENQ-SIEMENS EF81 - sve na jednom mestu

"star wars" sounds

za ljubitelje "ratova zvezda" jos malo zvucnih efekata iz filma. :,,:

Prilozi

• Star Wars.rar
    434.1 KB · Pregleda: 115
hvala!!! meni si odgovorio :), al nesto komplikovano izgledalo, nisam znao da je ovako lako hehe

edit: opet ne radi :(

Poslednja izmena:
@botja Meni je to uspelo. Jesi li probao da bekapujes nv items sa QPTS-om pa da ih kada instaliras fw58 vratis u telefon? Mislim da to moze i tako, nek me ispravi neko od iskusnijih ako gresim.

Poslednja izmena:
Jačina signala

Pre par dana sam uzeo ovaj telefon i od početka nisam bio zadovoljan jačinom signala, čak ni sa V48 fw-om koji je bio na njemu. Posle flasha na nemački fw58, stanje se nije ni popravilo ni pogoršalo. Naime, tamo gde je stari SE T610 imao pun signal, EF81 je imao jedva 2 crtice, dok na mestima sa slabijim signalom (2-3 crtice na T610), EF81 uopšte nije imao mrežu!

Prostudirao sam i ovaj forum, našao sam neke savete (posebno se zahvaljujem Psaras-u koji je odmah odgovorio na moje pitanje), ali kod mene nije bio slučaj da telefon uopšte nije imao mrežu, već je prijem bio katastrofalan (npr. čim stavim telefon u džep, odmah sam nedostupan).

Bacio sam se na studiranje svih stranih foruma i mislim da sam uspeo da nađem rešenje na forum.allsiemens.com. Ovo sam odradio na svom telefonu i sve funkcioniše.

A sada, opis procedure za one malo smotanije (i sebe ubrajam u tu grupu):

1. Potrebno je instalirati programe QPST i NVEditor (verzije koje sam ja koristio su QPST_2.15_build_231 i NVEditor v1.5).

2. Pokrenuti QPST Configuration (Start-Programs-QPST-QPST Configuration) i podesiti COM port za Brew

3. Pokrenuti NV Editor, skroz desno na vrhu programa izabrati COM port, pa na ikonicu Connect Server

4. Uraditi backup (za ne daj Bože) - File - Save All Active To BRT File i File - Save All Active To CNV File

5. U levom delu nalazi se prozor NV Items. U njemu, pod "folderom" _gsm pronaći sledeće: NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_1_FREQ_COMP_I
NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_2_FREQ_COMP_I
NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_3_FREQ_COMP_I
NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_4_FREQ_COMP_I

6. Kliknuti na prvi (NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_1_FREQ_COMP_I ) i u donjem desnom uglu (NV Item Content) će se pojaviti spisak vrednosti. Potrebno je editovati vrednosti koje se nalaze u koloni "Dec Value" i sve vrednosti umanjiti (dupli klik na vrednost, pa upisati novu). Sad, ja sam sve vrednosti umanjio za 100, ali kažu da može i za 250 bez nekakvih problema. Dakle, ono što je bilo 2036, postalo je 1936, i tako redom.

7. Istu proceduru odraditi i sa NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_2_FREQ_COMP_I , NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_3_FREQ_COMP_I i NV_GSM_RX_GAIN_RANGE_4_FREQ_COMP_I .

8. Kada je sve to obavljeno, prebaciti sve na telefon (ikonica "Download All Active Items To Mobile"). Moguće je da prilikom prebacivanja program prijavi grešku, ali treba samo kliknuti "OK", jer u stvari, program samo prijavljuje da neke NV-iteme ne može da "prepiše".

9. Kliknuti na ikonicu "Disconnect From Server", sačekati da se telefon diskonektuje, ugasiti program, otkačiti telefon sa kabla, pa ga resetovati.

NAPOMENA: Sve ovo sam radio bez SIM i memorijske kartice u telefonu!!!

Dakle, rezultat je taj da se signal pojačao za jednu "crticu", nema više gubljenja mreže, itd. Drugi rezultat je taj da mi je tokom ove procedure pritisak otišao na 200 :D

Izvinjavam se zbog dužine posta, ali se nadam da će biti od pomoći.

Pozz

Aj baci linkove gde si pronasao postupak.

cheers

po mojim iskustvima rizik je jedino sam proces flesovanja, posle ili radi ili ne radi...
usudio bih se reci da si napisao nevidjenu glupost

Ja isto mogu reci za tebe, ali to nije poenta.

Hocu da kazem da prituzbe na rad telefona imaju samo oni koji su flesovali, a ne oni sa originalnim softverom. To je iskustvo onih koje ja znam i ono sto sam procitao na forumu. Cast izuzecima.

Svi odrade flesh ok, ali polse kukaju kako im ne radi ov, ono, izgubilo se ovo, ono, dodalo se nesto trece i sl.

Mene samo zanima koje su konkretne prednosti flesa (osim brzine). To pitam jer moj stav je kada ga flesnes to vise nije nov tel. Isto ako i sa kolim - ti kad ih izvezes iz radnje vec im je pala cena. Znaci ako ja flesujem, po vama, 100% ostaje sve isto osim brzine (ne racunam kozmeticke prepravke tipa ikonice isl.). Nema sanse da se nesto zezne ako sam proces fleshovanja protekne ok?

Ok ppl! Odlučio sam da kupim ovaj fon, ali bih prvo želeo da vas pitam gde se on može naći (ali da bude čist - dakle da nije skidan sa Vodafona, Planet3 itd.)

BTW svaka vam čast na ovakvom analiziranju telefona (pročitao sam svih 48 strana, i ono što je važnije ubacio u jedan TXT fajl, pa kome treba neka mi javi na PM;) )

P.S. Hteo sam da kupim kod inte****-a kao što su ovde neki od vas preporučivali, ali kada sam ih nazvao, rekli su mi da imaju samo Vodafon s**t...

Poslednja izmena:
MedivhX

Ne vidim zbog cega mislis da je lose sto je Vodafone, cak naprotiv. Ukoliko je cist - unbranded, ko zna odakle je dosao i da li je falican itd (pogledaj ranije postove, u prodaji je gomila ovih telefona kojima fale delovi) dok Vodafone sigurno nije kupio za sebe nesta takvo.
Ja sam u istoj radnji kupio cist telefon svojevremeno i imam losija iskustva (jako los prijem signala) od ljudi koji su kupili Vodafone.

Ja isto mogu reci za tebe, ali to nije poenta.

Hocu da kazem da prituzbe na rad telefona imaju samo oni koji su flesovali, a ne oni sa originalnim softverom. To je iskustvo onih koje ja znam i ono sto sam procitao na forumu. Cast izuzecima.

Svi odrade flesh ok, ali polse kukaju kako im ne radi ov, ono, izgubilo se ovo, ono, dodalo se nesto trece i sl.

Mene samo zanima koje su konkretne prednosti flesa (osim brzine). To pitam jer moj stav je kada ga flesnes to vise nije nov tel. Isto ako i sa kolim - ti kad ih izvezes iz radnje vec im je pala cena. Znaci ako ja flesujem, po vama, 100% ostaje sve isto osim brzine (ne racunam kozmeticke prepravke tipa ikonice isl.). Nema sanse da se nesto zezne ako sam proces fleshovanja protekne ok?

Ja sam flahovao 4 telefona (jedan je bio vodafone) i svi posle toga rade odlicno (iako sam sa jednim imao probleme oko flash-a), nemaju probleme sa baterijom, slabim dometom, gasenjem i sl.
Proslo je 4 meseca od flashovanja.

MedivhX

Ne vidim zbog cega mislis da je lose sto je Vodafone, cak naprotiv. Ukoliko je cist - unbranded, ko zna odakle je dosao i da li je falican itd (pogledaj ranije postove, u prodaji je gomila ovih telefona kojima fale delovi) dok Vodafone sigurno nije kupio za sebe nesta takvo.
Ja sam u istoj radnji kupio cist telefon svojevremeno i imam losija iskustva (jako los prijem signala) od ljudi koji su kupili Vodafone.

Hummm... Pa pazi ne nervira mene to što bi na njemu pisalo Vodafone, već one gluposti tipa Vodafone live, a kako sam negde na početku ove teme pročitao, ti telefoni se opet moraju flashovati Vodafone verzijom firmwarea (što mi se baš i ne sviđa, iako se mogu ukloniti one glupe Vodafone ikone). Mada moguće je da sam pogrešno pročitao zbog brzopletosti.

BTW voleo bih da čujem i mišljenje ovih što su flashovali više telefona, dakle kakva su vaša iskustva sa Vodafone i non-Vodafone "verzijama"?

Poslednja izmena:
@burnss hvala, smanjio sam ih za 200 i signal se zakucao na max a pre je bio max-2 :)
sad cemo se ozraciti ;)

Hummm... Pa pazi ne nervira mene to što bi na njemu pisalo Vodafone, već one gluposti tipa Vodafone live, a kako sam negde na početku ove teme pročitao, ti telefoni se opet moraju flashovati Vodafone verzijom firmwarea (što mi se baš i ne sviđa, iako se mogu ukloniti one glupe Vodafone ikone). Mada moguće je da sam pogrešno pročitao zbog brzopletosti.

BTW voleo bih da čujem i mišljenje ovih što su flashovali više telefona, dakle kakva su vaša iskustva sa Vodafone i non-Vodafone "verzijama"?

NE MORAJU da se flesh-uju vodafone firmware-ovima. Ja imam vodafone telefon i v58 nemacki.
Tako da ti od vodafona ostane samo logo na poklopcu baterije.:-devil-:

Licno, da kucnem u drvo, verzija v31 meni sasvim radi posao, nisam flesovao, mada je ortak uradio na v58 bez ikakvih problema. GPRS sam podesio, ali MMS ne mogu nikako, iako sam ukucao sva ona podesavanja iz onih pocetnih postova. Nema problema sa prijemom signala, par puta mi se ugasio, mada jednom mislim da sam slucajno stisnuo dugme za gasenje. BT radi bez problema, mada, primeto sam, ako neko ima v58, nece odmah iz prve da pronadje telefon. Ikonice zamenis kako je vec ranije navedeno i promenis onu glupost Vodafon live!. Jedino sto je sporiji od v58. Mada, ako ti to nije toliko bitno, ostani na v31. Brze se kreces kroz menije, otvara slike brze. Sms kuca istom brzinom, tj. slova se pojavljuju istom brzinom, nema kasnjenja, to hocu da kazem. Ma koji god da kupis, neces imati nekih vecih problema, a i ako ih bude bilo, samo flesujes i resen problem.

Poslednja izmena:
@burnss hvala, smanjio sam ih za 200 i signal se zakucao na max a pre je bio max-2 :)
sad cemo se ozraciti ;)
A mozda ta podesavanja govore softweru koliko crtica da izbaci za odredjenu jacinu signala, a da pri tome ne uticu na prijem :D
Mislim prijem je ipak hardwerska stvar, do antene. Jedino merodavno testiranje bi bilo da se pre unosenja izmena pouzdano utvrdi na kojim mestima telefon gubi signal ili je neupotrebljiv (seckanje zvuka, krckanje isl) pa onda primeniti opisani postupak i videti sta se desava.

Licno, da kucnem u drvo, verzija v31 meni sasvim radi posao, nisam flesovao, mada je ortak uradio na v58 bez ikakvih problema. GPRS sam podesio, ali MMS ne mogu nikako, iako sam ukucao sva ona podesavanja iz onih pocetnih postova. Nema problema sa prijemom signala, par puta mi se ugasio, mada jednom mislim da sam slucajno stisnuo dugme za gasenje. BT radi bez problema, mada, primeto sam, ako neko ima v58, nece odmah iz prve da pronadje telefon. Ikonice zamenis kako je vec ranije navedeno i promenis onu glupost Vodafon live!. Jedino sto je sporiji od v58. Mada, ako ti to nije toliko bitno, ostani na v31. Brze se kreces kroz menije, otvara slike brze. Sms kuca istom brzinom, tj. slova se pojavljuju istom brzinom, nema kasnjenja, to hocu da kazem. Ma koji god da kupis, neces imati nekih vecih problema, a i ako ih bude bilo, samo flesujes i resen problem.

ko i od cega brze? malo si se zbunio! v58 brzi, a ne v31. i ja sam na fonu imao v31. kad sam presao na v48 nisam primetio razliku sem dodatnih aplikacija i jos necega, ali kad sam sa v48 na v58, razlika je bila bas ocigledna u brzini i plus dodatnim\novim mogucnostima.

A mozda ta podesavanja govore softweru koliko crtica da izbaci za odredjenu jacinu signala, a da pri tome ne uticu na prijem :D
Mislim prijem je ipak hardwerska stvar, do antene. Jedino merodavno testiranje bi bilo da se pre unosenja izmena pouzdano utvrdi na kojim mestima telefon gubi signal ili je neupotrebljiv (seckanje zvuka, krckanje isl) pa onda primeniti opisani postupak i videti sta se desava.

da i meni je to odmah palo na pamet.
Dal imate @NLO & burnss realno poboljsanje u prijemu i kvalitetu signala ili je promena samo graficka.

Poslednja izmena:
ne znam, testiraj pa postuj rezultate :)
gde ja zivim kuda se krecem uvek mogu normalno da koristim bilo koji telefon..
mislim da one vrednosti imaju veze sa SAR zracenjem tj da su nameshtene da telefon najmanje zraci i pritom da ima ok signal, e sad mi smo ih promenili da vishe zraci i ima bolji signal.. valjda :)

da i meni je to odmah palo na pamet.
Dal imate @NLO & burnss realno poboljsanje u prijemu i kvalitetu signala ili je promena samo graficka.

Poboljšanje nije samo grafičko, zaista je signal jači i stabilniji, jer sam prethodno utvrdio na kada npr. spustim telefon na sto u trpezariji nemam mrežu, a sada se tu 1 crtica i dotupan sam (pozovem sebe sa fixnog). Mada, i dalje SE T610 ima daleko bolji prijem (možda je zbog toga što se kod mene "prepliću" 2 predajnika, a on se bolje snalazi u toj situaciji).

Poboljšanje nije samo grafičko, zaista je signal jači i stabilniji, jer sam prethodno utvrdio na kada npr. spustim telefon na sto u trpezariji nemam mrežu, a sada se tu 1 crtica i dotupan sam (pozovem sebe sa fixnog). Mada, i dalje SE T610 ima daleko bolji prijem (možda je zbog toga što se kod mene "prepliću" 2 predajnika, a on se bolje snalazi u toj situaciji).
Onda super. Ovo sa zračenjem pije vodu. Nama pored uranijuma ne može ni da smeta:smoke:
Jos da mi neko kaže da mu telefon sastavlja bar 10 dana bez iznenadnog-i-ničim-izazvanog gašenja i kupujem.
Inače savet za sve koji su već rešili da kupe ovaj fon - pogledajte na više mesta, definitivno mogu da se nadju telefoni kojima tastatura ne šeta, a to može (a i ne mora) da znači da je i ostatak kvalitetnije odrađen. Pri tome cena nema veze - ja sam pogledao jedan u nekoj radnji gde ga prodaju po 9000 i kome tastatura deluje kao da ce da ispadne, a onda kod lika na buvljaku u Pančevu po 8000 pogledam gde nema (bar ne golim okom primetnog) pomeranja.

ko i od cega brze? malo si se zbunio! v58 brzi, a ne v31. i ja sam na fonu imao v31. kad sam presao na v48 nisam primetio razliku sem dodatnih aplikacija i jos necega, ali kad sam sa v48 na v58, razlika je bila bas ocigledna u brzini i plus dodatnim\novim mogucnostima.

Ma na to sam mislio. V58 je brzi od v31. Stvarno, ovako kako sam ja napisao, kao da sam mislio na v31.

Potpuno ti je isto, samo sto kod vodafona imas njihove natpise i teme. Ako ti to smeta flashuj ga na original fw i neces primetiti nikakve razlike izmedju original tel. i vodafone.

jos jedno delom paranoid pitanje:-devil-:

da li se nekom , dok je sklopljen tel, malko pomeraju donji i gornji deo levo desno, odnosno nisu skroz kompaktni kada je zatvoren, vec ide malo levo desno?:bottle:

Promenio ja iz NVItems mangera ove gore navedene parametre za 200 i ToSHIBA kao ludo!
U stanu sam imao 3 crtice a sada ih imam 5 komada:D
Kvalitet razgovora se drasticno poboljsao i nema vise sitnog seckanja i prekidanja u toku razgovora koje me je izludjivalo. Kada razgovaram i pomerim telefon sa uveta pa pogledam ekran imam 3 crtice dok sam pre imao samo 1nu...
izgleda sasavo ali radi, a sta radi nije bitno samo da je OK!
pozz

I ja sam pomerio parametre za 200 i dobio sam dve crtice vise. Tamo gde sam imao jednu dve sad imam i do cetri-pet. Hvala na postu Burnss

Poslednja izmena:
Na Simensovom forumu je janallienssen ili nesto tako uflesovao firm na ef81 sa ef82.Imamo iste modele telefona,ali meni ne pada napamet da to cackam
BTW meni je ekran 2.2" i model svn 148, a to je prototi za ef 82

Nazad
Vrh Dno