Šta je novo?

BenQ G2420HD

Raynor

Slavan
Učlanjen(a)
25.02.2009
Poena
310
Pošto sam u potrazi za Full HD 24" monitorom sa DVI, slučajno sam naleteo na BenQ G2420HD koji mi deluje zanimljivo - puna 24 inča, VGA, DVI i HDMI ulazi, solidno izgleda.

Zanima me da li neko ima iskustava sa ovim monitorom, kako se pokazao u praksi - ima li probijanje osvetljenja, kakva je slika, da li ima nekih mana? Informacija iz prve ruke na netu ima malo ili ih nema uopšte :/

Takođe me zanima i kakva je garancija BenQa na mrtve piksele kod nas?

Da li bi G2420HD bio pametnija kupovina od ViewSonica vx2433wm?

http://benq.com/products/LCD/?product=1514&page=specifications

20pa2ch.jpg

gde si pronašao taj monitor kod nas?
pitam pošto se u srbiju isključivo uvoze samo HDA verzije, tj. krsh varijante HD modela.

mada nedavno sam pronašao G2220HD za 13500, ali me je prisustvo d-sub i dvi konektora odvratilo, fali mu HDMI.

i ne verujem da je pametnija kupovina od viewsonic-a po pitanju kvaliteta prikaza, jedino ako košta 18-19k, ali tu ti onda upada ovaj moj ASUS koji je bolji a košta 19k. a i nema šanse da budu puna 24" a 1920x1080 rezolucija, to je 23,6". puna 24" su za 1920x1200 pošto je u 16:10 odnosu.

Poslednja izmena:
Imas na sajtu BENQ broj tolerisanih mrtvih piksela. Ako se dobro secam za 24" je to maksimalno 5.

Video sam na sajtu PC centra. A to sa uvozom isključivo HDA verzija monitora je izgleda važilo ranije, kao što si i sam rekao sad se kod nas može naći BenQ G2220HD a pored njega i M2400HD, pomenuti G2420HD i još par skupljih modela.

Za veličinu ekrana G2420HD sam prilično siguran da je punih 24 inča, jer u specifikaciji lepo kaže da njegov Display Area iznosi: 531.36 x 298.89 (mm), dok je npr. kod ViewSonica vx2433wm (koji je 23.6") Display Area - 521 x 293 (mm) što tačno iznosi razliku od 0.4 inča (oko 10 mm) u korist BenQa.

Ajoj, ne pominji mi sad i Asusa da mi se dilema ne pretvori u trilemu :D

Uzeo sam u mega elektroniki bas taj monitor G2420HD pre nekih 10ak dana. Birao sam izmedju bas tog viewsonica i benq-a. Prvi je 23000din, a drugi 18000din. Ispipao sam oba po plastikama plus samsungove modele :). Samsung modeli vecih dijagonala su na moje iznenadjenje osim fancy izgleda i najvise krckali. Viewsonic je takodje krckao po prednjoj masci ali daleko manje od samsunga, dok su benq i asus najmanje krckali. Pricam samo o slicnoj klasi.. Iscimao sam prodavca da zakacimo viewsonic i benq na komp da bi uporedio slike i potrazio bp. Pri tom sam se potajno nadao da ce na benq-u da bude losija slika toliko da opravda razliku u ceni izmedju ova 2 monitora. Na neki nacin da opravdam sebi kupovinu viewsonica..:) Medjutim kada ih je decko zakacio slika i na jednom i na drugom je bila odlicna. Nisam zeleo vise da zanovetam, kada sam se uverio da nema bp uzeo sam benq G2420HD i do sada se nisam pokajao. Monitor je odlican, ne krcka nista osim zgloba na postolju, lep je, ima odlicnu sliku, a vrlo interesantna stvar je da se uopste ne zagreva jako, tj blago je mlak.. Na to nisam navikao, jer je prosli samsung bio kao pec. Inace uz monitor je dosao samo analogni kabl, tako da preostaje kupovina dvi, ali nema veze zaista jer je sam monitor za tu cenu odlican. Nadam se da sam ti pomogao svojim komentarom..

BTW da dodam da nisam pristrasan ni jednom proizvodjacu bio niti modelu, kao i da mi usteda novca nije bila prioritet, vec da sam zeleo najvise za ulozena sredstva. Kao i da sam svestan razlike izmedju bp garancije koju daje viewsonic i ostali proizvodjaci.

Poslednja izmena:
Hvala ti puno na utiscima iz prve ruke. Možeš li mi još samo reći da li imaš probijanje osvetljenja na BenQu i da li je primetno ako ga ima?

Inače, meni takođe nije prioritet ušteda novca, jer sam u glavi odavno zacrtao VS vx2433wm i spremio sam se da izdvojim 22-23000 za njega, ali ako mogu jednako kvalitetnu stvar da pazarim za manju sumu, zašto da ne, a i taj jedan centimetar dijagonale više u odnosu na VS nije na odmet :)

Poslednja izmena:
ja sam isto bio zacrtao 2433wm, i onda se pojavi akcija sa ASUS-om. Vidim monitor kvalitetan, pa reko što da ne. Da se pojavio taj Benko u to vreme za te pare sigurno bih njega uzeo. Čak mi je ASUS kao marka najmanje privlačan što se tiče monitora.

Bitno je samo da nije MAG, Proview i ostala banda.

@Raynor Znao sam da sam nesto zaboravio da napisem.. Dakle probijanje svetlosti nije izrazeno u nekoj meri. Tj kao i na vecini monitora. Nema sanse da se primeti u normalnoj upotrebi. A toliko je malo da zaista ne smeta ni kada je crna podloga skroz. Znaci vrlo blago i diskretno probijanje, bar za moj ukus..

Super ako je tako. Još jedan plus za BenQ :)

Ima li neko nešto da doda ili da se sutra kupuje monitor? ;)

Privukla me je pre svega cena za monitor od 24"(mada su i komentari pajam24 skroz pozitivni) , tako da ce Acer na bubanj(tj. doboš) ;)

Monitor je stigao danas i cisto da podelim prve utiske za buduce kupce.
Prvi utisak OGROMAN, posto sam ovaj monitor uzeo nakon sto je G2220HD otisao na reklamaciju posle 2 dana (imao mrlji na slici a Alti ih vise nije imao na stanju, morao bi da cekam 20-ak dana) razlika izmedju 21.5' i 24' je velika.
Svi konektori koji vam mogu zatrebati su tu HDMI, DVI, D-SUBi jedna uticnica za babanicu koja se nalazi sa leve strane (predpostavljam da je izlaz za zvuk kada je monitor povezan HDMI kablom).
Slika je ostra mada sa DVI vezom i nisam ocekivao nista drugo. Probijanje osvetljenja se vidi gore i dole u sredini ali nista neocekivano.
Sve u svemu za 17500 RSD iskreno mislim da nema monitora koji moze da se poredi sa njim.

Sad mi je zao sto sam pre 4-5 meseci uzeo Benq 2200HDA za 13k :( [ali u svakom slucaju, i on je ODLICAN].

Monitor je kupljen. Za sada je ispunio moja očekivanja , minimalno probijanje svetlosti po ivicama (gornja i donja) ekrana. Boje i odziv OK. Bez ikakvih falinki .

Monitor je kao što cveleks napisa ogroman (iako je pre njega na stolu bio Acer od 21.6") baš se primeti razlika.

Jel moze info (na PM) gde ste kupili monitor (BenQ G2420HD) ? :)

@Neskica - možeš li reći gde si kupio monitor i po kojoj ceni? Ja se razmišljam da odem sutra da ga kupim pa nek' ide život, ne mogu više da lupam glavu šta mi je bolje da uzmem

To je bas dzab dzabe :) Neverovatno.. Neka nas dugo sluzi! Mogao bi neki user review da padne...

A jel monitor ima opciju za prebacivanje u 4:3 umesto 16:9?

Uzeću verovatno i ja jedan za par dana, pa ću napisati utiske :) Stvarno je fantastična cena, hteo sam ASUS 242H ali vidim da ga nema više u WW, tako da je ovo sada na prvom mestu.

I ja sam sebi uzeo jedan...
U PC Centru vam je 14680 RSD;)
Monitor je zaista dobar, mada ja sam navikao na one dobre Acerove boje pa nikako ne mogu da se prilagodim ...
Slika preko DVI je ostra (koristim ga na Leopard OS) , probijanje uz ivice je jedva vidljivo.
Preseti su ODVRATNI - znaci onaj Movie/Picture i ostali su ocajni i u sustini lepo izgleda kada bi se mogao iskljuciti onaj Senseye ( imate u podesavanjima Senseye demo gde je na jednoj polovini ukljucen Senseye a na drugoj nije pa uporedite)
Evo moja podesavanja ako neko zeli da namesti redovno monitor sa malcice hladnijim bojama
Contrast : 50
Brightness : 50
R:85
G:80
B:100

Nažalost, nisu ga imali u PCC danas u NS, pa su poručili, stići će sutra ili prekosutra pa ću da odem da ga uzmem. Ako mi se svidi, naravno :p

I ja sam sebi uzeo jedan...
U PC Centru vam je 14680 RSD;)
Monitor je zaista dobar, mada ja sam navikao na one dobre Acerove boje pa nikako ne mogu da se prilagodim ...
Slika preko DVI je ostra (koristim ga na Leopard OS) , probijanje uz ivice je jedva vidljivo.
Preseti su ODVRATNI - znaci onaj Movie/Picture i ostali su ocajni i u sustini lepo izgleda kada bi se mogao iskljuciti onaj Senseye ( imate u podesavanjima Senseye demo gde je na jednoj polovini ukljucen Senseye a na drugoj nije pa uporedite)
Evo moja podesavanja ako neko zeli da namesti redovno monitor sa malcice hladnijim bojama
Contrast : 50
Brightness : 50
R:85
G:80

Pardon
R:88
G:85
i Sharpness 5

Da li neko zna gde ima ovaj monitor? U PC Centru ga nema trenutno, pitao sam i u njihovim BG radnjama, nemaju ni tamo, nema na stanju... A baš mi je hitno da ga kupim do kraja ove nedelje...

!@

Monitor kupljen danas (thanx to ZMilos) :wave:

I ja ga uzeh večeras u Novelu, ***, nije bilo u PCC više... Prvi utisci sjajni, moram malo da se poigram sa podešavanjima, mada mislim da je samo pitanje navike, i da će već sutra sve biti na svom mestu :)

Vrh Dno