Šta je novo?

BenQ E2200HDA - kakav je?

Nikolaus

Čuven
Učlanjen(a)
07.09.2005
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus ROG Strix B550-F Gaming
RAM
2x Kingston HyperX KHX3200C16D4/8GX
GPU
ASRock RX 6600 XT Phantom Gaming
Storage
KINGSTON SHFS37A120G + ....
Zvuk
integrisana
PSU
Chiftec 750w
Kućište
Chiftec big tower
Ima li neko ovaj monitor. Vredi li realno veća rezolucija? Komentari me interesuju iz prve ruke, jer se razmišljam o novoj dvadesetdvojci.

Kada sam video clanak na engadget-u za ovaj monitor, odusevio sam se... Ovo je savrshen monitor za mene ( d-sub, dvi i hdmi portovi....pa to mi je bas trebalo da povezem moj laptop, komp i Xbox 360 na jedan monitor ) pri tome odlican odnos cene prema kvalitetu, znam, znam....TN panel. Ali posle nekoliko review-a ispostavilo se da je monitor bolji od nekih u svojoj klasi... Tri ulaza 21,5" full HD 1080p...I was sold right there... Odmah otisao na BenQ-ov site, Srbija se nasla na listi shipping-a..... odlicno, sada samo treba sacekati...

Kada se pojavio kod nas, naravno odmah sam zvao PC Centar....oni su generalni uvoznik za BenQ, pa je bilo logicno da ce ga oni prvi i dobiti.... pripremio kes negde oko 150e... i krenuo ka najblizem maloprodajnom mestu... kada sam dosao tamo ....... iznenadio sam se ali ne prijatno....monitor su imali , but there's a catch... E2200HDA...DA TO ****NO "A" NA KRAJU! to "A" mi je srusilo sve planove u vodu... naime E2200HDA za razliku od E2200HD ima samo D-SUB ( VGA ) ulaz! nista od HDMI-a i DVI-a.... na kraju se ispostavilo da E2200HD nece ni dobijati jer kako rekose neisplativo je...jer nasa retardirana carina prepoznaje ovaj monitor kao TV! DA! ****ni televizor! pa je carina 5% - 15% veca... zbog cega? Nema ni TV tuner ni ulaz za anatenski kabal ni daljinski..... pa kako onda TV?..jer je to zbog integrisanih zvucnika?, HDMI-a? ... popizdeo sam..... doduse je sam bio kriv, na sajtu PC Centra je lepo pisalo E2200HDA, bas sam slepac..
Tako da bi vas zamolio..ako neko zna da li u nasoj zemlji ima da se kupi normalan E2200HD..bez "A" (tipa..preko madjarske ili nesto slicno ) da mi baci PM....
Hvala unapred...

Буразер је купио ову верзију без "А" тј само са D-SUB улазом. Монитор је одличан, са оштрим приказом, лепшим балансом боја него на мом G2200WA и бољим скалирањем видео материја. Има мању тачку па му то вероватно омогућава да направи мању пикселизацију, шта знам, углавном је бољи.

Da pojasnim....

E2200HDA: ( samo sa D-sub )
2008082215192250.jpg

E2200HD: ( D-SUB, DVI, HDMI )
benqpicture13wo7.jpg

Zanima me dali je neko igrao na ovom monitoru need for speed, call of duty, crysis, far cry 2?
Jel ima Ghost efekata pri igranju ili ne? RAdo bi kupio ovaj monitor ali me interesuje kakav je pri igranju

Jel' ga neko kacio na Xbox 360? Kako se ponasa u tom slucaju? Ne znam da li da menjam svoj LG 225WS za njega... Koristio bih ga samo za konzolu.

Nema potrebe da se cimaš i menjaš, mada jeste nešto bolji. Ima rescaling engine tako da će lepo da radi sa X360...

^ Nije mi cimanje. Kao sto sam rekao i na "konzolaskom" delu foruma vec imam kome da ga prodam a BenQ me onda izadje oko 3000 din. :)
Inace, monitor bih koristio samo za konzolu.

Poslednja izmena:
Koristio sam benq 22, a danas sam uzeo ovaj 21.5 inca koji je nizi u visini i duzi u sirini. Licno, jos primecujem razliku u velicini koja me malo iritira.Rezolucija i garancija su odlucili da zamenim stari

@Kia aj napisi nesto vise o monitoru, tj. vazi za sve koji su ga probali...
Kakav je sto se tice surf-a (citanja), ghosting-a u igrama, uglovi gledanja, dal je rez. prevelika za 21.5 itd...
Treba mi za komp i za xbox360...

Jel' imate problema sa talasanjem slike i na koliko ste namestili osvezavanje ekrana?

pozd.

Poslednja izmena:
Uzeo sam monitor manje vise tek kad se pojavio u prodaji,i 100% sam zadovoljan.
A sad je jos ~2500din jeftiniji :)
Drzim u 1080p rez. na 85mhz RF. i super radi.

BenQ E2200HDA

Svideo mi se jako ovaj monitor, a najvise njegova cena... Za nas sa malo plicim dzepom ovo je jako primamljivo! Na bench testu je prosao jako dobro, konkretno za mene bi bio pun pogodak i pravo osvezenje kada bi zamenio moj 755dfx :D

E sada, ima ga u metrou jeftino, ali par pitanja za ljude koji su vise informisani od mene:

Na koliko mrtvih piksela BenQ daje garanciju? Ili, ako uzmem monitor i on ima mrtvaka, na koliko njih mogu da reklamiram?

Kolika je garancija na njega?

Da li postoji neka teoretska sansa da se proba u metrou, da bas ja ne ubodem neki sa losim pikselom (pa upucao bi se :()...

I da, ako neko ima iskustva sa ovim monitorom, neka kaze bre nesto :d

Unapred hvala svima!

Pozdrav! :wave:

Aj da ja odgovorim sam sebi :D

Garancija bi trebala da bude na 4 svetla ili 5 tamnih piksela, ili kombinacija 2+3, mada mi likovi u Gigatronu rekose da prihvataju u garanciju svaki monitor i sa 3 mrtva piksela.
Garancija na njega je 3 godie. U metrou ne moze da se proba, a ionako ga nema vise jer je rasprodat jos u nedelju uvece.
Ja sam ga kupio u Gigatronu i stvarno sam odusevljen! Posle Samsunga 755DFX-a, rezolucija 1920*1080 mi dodje kao melem na ranu.
Cena u Gigatronu je 11990 dinara, i vredi svaki dinar.
Toliko od mene....

Poslednja izmena:
Bio sam malo skeptichan kada sam ga uzimao jer sam prelazio sa 740BF Samsunga - odlichne 17" TFT koja ima odziv 2ms i DVI. Nisam bio u pravu shto sam brinuo. Slika koju daje E2200HDA je stvarno odlichna. Far cry 2 leti na mojoj 9600gt u 1080p sve na very high kao i GTR Evo, novi Princ, Assasins creed i Pure. CS 1.6 je na 1680*1050 bez ikakvih zamucenja a duhova apsolutno nema. Igram stalno CS od kako je izashao i stvarno nisam primetio nishta negativno. Kings bounty radi u istoj rezoluciji savrsheno (nema blura ni nichega). Ali PES 2009 u 1920*1080p je ljudi totalno ludilo, jedva sam oterao ortake kuci :)) HD filmovi, spotovi ostavljaju onog ko gleda bez teksta. Ako gledate DivX, odmaknite se bar 2-3 metra jer ce vam delovati mutno, ipak je to dosta manja rezolucija, ali je to klasika za skoro sve 22" ne samo za ovaj. Skidajte dobre snimke, malo se odaljite kad gledate DivX i uzivajte jer je vecina filmova i novih serija full screen bez onih crnih traka, milina. Photoshop i ACAD imaju vecu radnu povrshinu nego ikad, a u Wordu i Acrobatu je uzivancija raditi na 2 dokumenta istovremeno =) Probao sam i emulatore i stare igre i sam ih skalira preko celog ekrana. Izgledaju super, niko nije imao zamerki dok smo se kidali u Mortalu =o) Mrtvih pixela nema naravno a garancija je 3 god. Za 140 Evra je stvarno bang for the bucks. Odoh da peglam CS :))

Iskreno meni za ono shto radim to nije toliko bitno jer u njemu radim prepravljanje nekih stvari koje ne mogu da odradim u Acadu jer nemam taj dwg fajl, malo za poboljshanje fotki, zezanje, uglavnom nishta profi shto se grafike tiche.
Mada momci koji su uradili test na Benchu kazu:"E2200HDA se ne može pohvaliti velikim kolornim gamut-om, koji je po specifikaciji na svega 74% NTSC prostora" i "U startu, kolorit je prilično precizan i veran, pa dithering radi posao na najbolji mogući način i ne može se primetiti da monitor ima 6-bit panel. Ipak, kada pređete u druge kolorne prostore, nedostaci dolaze do izražaja"
Ako ga uporedim sa starim Samsungom 740BF primecujem da boje izgledaju neshto izmedju ugashenog i upaljenog magic colora, shto mi i odgovara jer sam tamo morao da ga stalno palim za filmove i igre i gasim kad neshto radim-tekst, net, itd. Chak i kada je bio upaljen (shto izgleda kao da je odshrafljen saturation do koske) nije bash bilo verno kao na NEC-ovoj 17" CRT koju sam imao pre toga. Na E2200HDA su boje sasvim pristojne za normalan rad i multimediju, a sad za profi obradu slika, pripremu za shtampu i to, stvarno ne znam.

Damn sada sam se i ja primio na ovaj monitor :D Ali posto ja u igrama provodim najvise vremena zanima me koliko je deformisana slika i koliko se gubi na ostrini kada igras nesto u 1680*1050 ?

Kako izgledaju igre na njemu ? Pogotovo one koje moras da igras u 1680*1050, jer se previse deformise slika i koliko je mutnije nego na nativnoj rezi ? Jer ima gostinga ? Znaci generalno me utisci u igrama interesuju, pa ako su pozitivni od ponedeljka ga uzimam :)

Uh, sad sam igrao Assasins creed u 1080p jedno 2 sata, pogubi se chovek koliko je dobro :smoke: a nema onih crnih traka jer je igra bash pravljena za 16:9. Pa probao sam CS 1.6 i Kings bounty u 1680*1050, i stvarno nisam primetio neko zamucenje ili ghosting. Bash vecheras sam pitao 2 drugara koja imaju samsungov 22" 2243NW i stari su kanterashi da li primecuju zamucenje ili neshto chudno i obojica su mi rekla da ne vide razliku. Monitor izgleda ima odlichan algoritam za skaliranje. Instaliracu i Crysis za vikend pa cu da vidim kako shljaka u 1680*1050, a bacicu i neki screenshot . Za sad sam prezadovoljan :banana:

@purposemaker
Auuu sada si me bas popalio na monitor :D
Aj testiraj jos tu krizu i nabaci koju sliku, mada i bez toga cu 99.99% pazariti ovaj monitor od ponedeljka(za vikend mi stize neka kinta :D).

Pazi sve sto sam za sada igrao na njemu je PES 2009 :D

Ne mogu da ti opisem koliko dobro izgleda na 1920*1080!
Igrao sam gai na 1024*768 i slika mi uopste nije bila deformisana. Od duhova ni traga!
Graficka mi je na servisu pa cim stigne pokrecem neku zahtevniju igru na razlicitim rezolucijama pa javljam kako je.

Poslednja izmena:
Damn sada sam se i ja primio na ovaj monitor :D Ali posto ja u igrama provodim najvise vremena zanima me koliko je deformisana slika i koliko se gubi na ostrini kada igras nesto u 1680*1050 ?
Nisam siguran da li bez blagog rastezanja slike može lepo da skalira tu rez jer je ona 16:10, a monitor je 16:9, jer nema DVI. Čuo sam da lepo skalira 4:3 rezolucije tj. da za njih ima poseban ''hardverski'' mod, u svakom slučaju na tvom mestu, a ako bog da imaću i ja te slatke muke :banana: jurio bi' neke 16:9 rezolucije, 1280x720 koja je sigurno podržana u mnogim igrama, a drugih ako nema po potrebi napravidi u nvidia control panelu ili preko power stripa.

I mene zanima ovaj monitor. Da li da menjam Samsung 930BF?
Ako ti treba wide i veća rezolucija menjaj obavezno.

Poslednja izmena:
Mogli bi svu diskusiju da prebacimo u topic sto je Ostoja linkovao :)

Aj dzonika cim ti stigne garafa pokreni nesto u 1680*1050 i pazljivo posmatraj kako izgleda :D

Evo za pochetak nekih skrinova da vidite kako izgleda 1920x1080p. Moram da napomenem je velichina svih win fontova 11pt, tip Arial, i da mi to stoji josh od starog monitora kad sam imao 1280x1024 na 17". Bukvalno mi je trebao 1 min da to namestim kad sam instalirao sistem koji je inache XP SP3. U sledecem postu cu okachiti i neke fotke.
Rezolucija skrinova je 1920*1080p ali je kvalitet smanjen na 40% jer su fajlovi veliki a fotke su sve u 1024*768 i kvalitetom 40%. Ako neko bude hteo da vidi originale gde je naravno slika kristalno jasna, nek se javi. Necu pisati shta je shta, verovatno svi znate o chemu se radi, a ako ne znate pitajte. Pozz svima
Dakle prvo malo skrinova>

Poslednja izmena:
Vrh Dno