Šta je novo?

Benchmark test: Viewsonic VX2753mh

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Viewsonic VX2753mh

Pogodilo se da smo nakon skorašnjeg testa Viewsonic VX2239wm modela, na test dobili još jedan Viewsonic monitor, ovoga puta sa nešto većom dijagonalom i LED pozadinskim osvetljenjem. Reč je o modelu Viewsonic VX2753mh , monitoru koji poseduje 27-inčni panel sa TN tehnologijom, Full HD 1920 x 1080 standardnom rezolucijom, 40% smanjenom potrošnjom, koja je postignuta korišćenjem WLED (White LED) pozadinskog osvetljenja, ugrađenim zvučnicima sa SRS Premium tehnologijom zvuka i veoma niskim odzivom od 1ms koristeći Overdrive tehnologiju. Prema tome, može se reći da ovaj monitor delimično ulazi u kategoriju gejming monitora (kažemo delimično, jer pravi gejming monitori imaju osvežavanje od 120hz)...

viewsonic_vx2753mh_led-resize.JPG

Monitori ovako velike dijagonale nisu baš uvek cenovno pristupačni, ali kod ovog konkretnog modela, Viewsonic je uspeo da ponudi monitor sa prilično korektnim specifikacijama, po pristupačnoj ceni za ovu kategoriju. Ova kompanija je inače poznata po tome da nudi nešto jefitnije monitore u odnosu na konkurenciju, ali istina je da njihov kvalitet ume da varira od modela do modela. Dok je kod prethodnog modela Viewsonic VX2239wm situacija bila ne baš toliko blistava što se tiče kvaliteta slike i mogućnosti kalibracije, drago nam je da saopštimo da se model VX2753mh dosta bolje pokazao na tim poljima.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_viewsonic_vx2753mh

Ja sam imao predhodnu 27,2739 wm,koji je naspram ovog imao dvi,i cak 4 usb porta,pored hdmi,i vga,ulaza.Pa me bas zacudilo sto barem dvi ,trebalo bi da ima.Inace verujem da je slika dosta bolja ,i mislim da vredi platiti.Ali ja sam svoj prodao jer je bas veliki za svakodnevni rad,i vratio se na 24 inca.Mana mu je bila i bas velika visina koja nije mogla da se koriguje.Zanima me kakva je visina i da li ima mogucnost korekcije na ovom monitoru.

Poslednja izmena:
Monitor nema height adjustment. Ta ergo opcija postoji samo u VG i VP serijama monitora, i dosta podiže cenu.
Ovde je ideja bila odličan displej velike dijagonale, za male pare...
Inače u VX seriji svi monitori sa sufixom 53 imaju 2xHDMI, a oni sa sufixom 51 imaju DVI i HDMI...i VGA u oba naravno.

Nema wall mount :( Inace bi bio perfektan za te pare

A gde ima da se kupi ako moze na PM, ja ga nigde jos ne nadjoh :(

Edit: sad vidoh u drugoj temi :)

Poslednja izmena:
Ja želim da vidim ovako nešto, ali da radi na 120Hz. E to bi bio pravi gaming monitor.

jedno laicko pitanje...

ako npr moja graf kartica nema HDMI izlaz,vec samo DVI,da li bih ja mogao nekako ovaj monitor da uparim sa mojom grafickom?

odnosno,da li postoji nekakav adapter ili sta vec,koji pretvara HDMI u DVI?

Naravno, oba standarda su digitalna. Često se uz grafičku kartu i dobija taj adapter, a ako ga ne dobiješ ima da se kupi skoro u svakoj prodavnici računarske opreme.

Jako privlacno deluje ovaj monitor, kada uspem da dodjem do para (nadam se u sledecih 10 dana) ima da ga pazarim pa sta mu bog da, 27" je ipak 27" :)

Kupim juce ja ovaj monitor, dodjem kuci srecan, povezem ga, kad ono sve mutno. Ok, mora da su driveri, instaliram najnovije sa neta, sve isto, restartujem PC, sve isto. Primetim ja barove od po pola cm na svakoj ivici, koji nisu ivica samog panela, nego se vidi da su malo svetliji. Udjem u catalyst, probam da namestim screen scaling, ali i kada namestim 3 ivice, ponovo duz desne strane ostane to sivo mozda 2-3 piksela, i sve ostaje mutno. Primetim ja da je scaling bio na pola bara, od cega je minimalno -15% a maksimalno 0% (znaci trebalo bi da stoji na maksimali). Stavim ja na 0%, slika se izostri, ali sada mi je slika mnogo veca od panela, pa u svakom pravcu mogu da oteram strelicu jos 2-3cm (od prilike). Ok, udjem ja u opcije monitora, auto-adjust zakljucan. Izguglam problem, "tako se desava kada je povezan preko HDMI". Povezem preko VGA, sve normalno. E sad, ja bih da povezem monitor digitalno, ali ne znam kako. Ne mogu da verujem da je jedino objasnjenje da moze preko hdmi ali da mora da se budzi, i da je rezolucija mutna. Isti problem ima i moj brat sa Panasonic LCD TVom (na svojoj konfiguraciji) tako da bi mi pomoc dobrodosla :).

Druga stvar, pokusao sam da namestim setovanja kalibracije iz testa, i dobijam veoma tamnu sliku, znaci ne tamniju od 6500k, nego negledljivo tamnu. U cemu je fazon? :)

Promeni u podešavanjima HDMI input sa AV na PC.

To je to, ne mogu da verujem koji sam ***** :). Hvala ti. Razlika je prevelika, preko vga gde god malo da se pomerim, cyan ubija, sada je samo odozgo i to 10% kako je bilo preko vga...

Sta cu sa kalibracijom? :)

Btw ti si radio test, right?

Jesam, ja sam radio. Pa nemam pojma, ne bi trebalo da ti bude tamna slika, to su vrednosti sa kojim su dobijeni ovi rezultati. Nije logično da daju toliko tamnu sliku, iako svaki monitor jeste različit pomalo, mada ne toliko da razlika u dobijenoj slici sa tim podešavanjima bude drastična.

Podešavanje slike: User color

Brightness 34

Contrast 91

RGB: Red 37 , Green 28 , Blue 36

Ovako si podesio? Samo proveravam.

Da. Spustio sam response time sa ultra fast na advanced i slika je malo svetlija, ali i dalje je to mnogo daleko od def vrednosti. Izgleda da je meni subjektivno tamno ovo, posto sam navikao na osvetljenost po default vrednostima, 120 je skoro pa 1/3, sto je meni drasticni pad.. ajde probacu da ostavim na osim kalibrisanim vrednostima, pa ako se ne naviknem vraticu na def..

Reci mi samo ostala podesavanja, dynamic na off, eco mode standard i response advanced ili ultra fast?

Cestitke za kupovinu! Daj nam neke utiske kako se ponasa u igrama, da li je dovoljno dobar, jel isti ili je kakav u odnosu na T220, ghosting itd? kako ti se cini tolika dijagonala za igre? Postoji mala sansa da uzmem ovaj monitor, mada sam pre za 2453mh ali ipak da cujem utiske i od korisnika. :wave:

Poslednja izmena:
Dovoljno je dobar :D. Do sada sam probao HoN, SC2 i Bad Company 2.. ghostinga nema, nije ga bilo ni na T220 da budem iskren, mada igre koje ja igram ili nisu mracne, ili nisu dinamicne. Probacu mw2 posto je on dosta dinamicniji i mracniji od BC2 pa javljam :). Dijagonala je meni vec mala :d, da sam imao pare uzeo bih hd projektor, ali nisam ;). Mada drugi se odusevljavaju... tako da ne bih rekao da je mala. Probao sam i par blu-ray encodova, moram da kazem da sam odusevljen. Slika ubija koliko je dobra, nema probijanja svetlosti gore i dole, malo jeste svetlija ali u najmanjoj meri u kojoj monitor mora to da poseduje, u odnosu na one samsungove nove 27" modele (S27Ax50) je bog.

Kalibrisao sam ga, u pocetku mi je smetalo ali sam se ubrzo navikao, i sad mi je default cudan (upravo probao :)).

Mane:
Ne moze da se kaci na zid (kao i svaki drugi best buy monitor.............);
Oivicen pola cm dodatnom plastikom, koja je totalno nepotrebna, a pritom ne doprinosi lepoti nego ruznoci;
Mogli su da izostave natpise u donjem delu, mnogo nerviraju i bespotrebni su. Pise "LED HDMI 1080p Full HD" i na sredini naravno ViewSonic ali ne ispupceno nego onako kao da su tetovazu nalepili, sto izgleda amaterski, a plus je kicasto. Mogli su da izostave..

Hvala za utiske. Pošto ja 90% igram dinamične igre tj FPS-ove bitan mi je odziv. Mada ne mogu očekivati od tolike dijagonale da se ne primeti neko kašnjenenje, jer što je veća dijagonala to se više primeti (barem je to neko moje iskustvo).
Dijagonala po meni dosta bolja (naravno) za filmove od 24", ali može biti malko velika za igre tako da videću još. Najveća mana u odnosu na manji model, 2453mh, je naravno cena, 100evra više, nije malo.

Supreme, najbolji nacin da testiras odziv je da upalis neki fudbal, pes ili fifu. Javi jel ima ghostinga.

Pala cena monitora sa 300e na 260e:), sto povećava šansu za kopuvinu, imam 22" preko 3 godine i dosadio mi je, tako da čim sredim papire uzimam ga:eyebrows:

Gde ima po toj ceni? To je stvarno dobra kupovina

Hvala. Ozbiljno razmisljam o kupovini. Nadam se da nece skakati cena u narednih mesec dana

Mislim da cena može samo da se spusti, ako si čitao recenziju tamo se govorilo o ceni od 260e, ali kada su naši distributeri videli kako je raspoloženje kod publike i koliko su drčni podigli su je na 300e. Tako da je tek sada realna cena i da će u budućnosti ići samo na niže, u sledećih mesec dana i ja ću sigurno da ga pazarim.

Kupio sam ga 27.09.2011. pre njega sam imao i jos uvek imam ViewSonic od 22'' ali ipak sam se odlucio za 2753 jer ja u njemu vidim i neku vrstu tv-a uz prikladnu tv karticu naravno.Gledanje HD filmova je extra.Platio sam ga sve sa dostavom 26049 dinara u Alti-ju balkanska 8 Beograd,iskreno ja sam zadovoljan sa svim sta sam uzeo a ja uvek sve dobro proverim kada nesto kupujem.

Od pre neki dan imam VX2753mh sa podešavanjima koja se bitno razlikuju od ovih u testu. Sa toliko malo brightnessa slika je suviše tamna za svakodnevnu namenu...

Podešavanja u testu daju 120cd/m2 osvetljenosti, pogodnih za rad u mračnijim prostorijama. Ta podešavanja vam ne garantuju ništa jer postoji brdo scenarija:

- ambijentalno osvetljenje može da se razlikuje od onoga gde sam ja testirao, a to je mračna soba
- nijedan panel kod monitora ne može da bude isti, tako da ova podešavanja apsolutno ne mogu da daju rezultate koje sam ja dobio
- jednostavno volite 250cd/m2 blještavu sliku pa vam 120cd/m2 izgleda tamno

Nemojte da se oslanjate na ta ostavljena podešavanja, jer ne mora da znači da će izgledati dobro. Jedinu sigurnost dobijate nabavkom kolorimetra i sopstvenom kalibracijom - unošenje podešavanja u monitor koje je neko drugo dobio ne garantuje dobru sliku.

Slažem se - dok se ne obavi kalibracija kolorimetrom, subjektivni utisak je...:)

Poslednja izmena:
prodavnica balkanska 8 cena mu je sa city express-om 26049 din.telefon im je 011/362-60-36,kupio sam ga 27.09.2011.

Nazad
Vrh Dno