Šta je novo?

Benchmark test: Viewsonic VX2453mh

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Viewsonic VX2453mh

Ovoga puta na test nam stiže Full HD 1080p model monitora TN Film tipa sa LED pozadinskim osvetljenjem od firme Viewsonic. Verujemo da je opšte prihvaćeno mišljenje da se ne očekuje puno od monitora sa TN tipovima ekrana, ali u ovom slučaju možemo reći da model Viewsonic VX2453mh pravi izuzetak. Njegove performanse su nas prijatno iznenadile, upravo zbog tipa panela koji poseduje, jer se od te tehnologije ne očekuje previše. Takvo razmišljanje je postalo učestalo među ljudima zbog loših iskustva sa ekranima ovog tipa, pa kao posledica toga TN paneli ne ulivaju previše poverenja. Viewsonic nas je uverio u suprotno, trudeći se da izvuče maksimum tehnologije na ovom modelu...

viewsonic_vx2453mh_ledre.jpg

Testiranje je vršeno na potpuno drugačiji način nego što je to rađeno u prethodnom periodu testiranja monitora na našem sajtu. Nabavkom uređaja koji se zove kolorimetar, Benchmark je podigao lestvicu u testiranju za jedan stupanj više. Kolorimetar je uređaj koji je namenjen hardverskoj kalibraciji monitora i njegovom profilisanju. On pored kalibracije pruža uvid u sve bitne karakteristike monitora kao što je njegov kontrast, gama vrednost, temperatura boja, tačnost boja, osvetljenost, svetlina bele i dubina crne boje. Model kolorimetra koji je korišćen je EyeOne Display2 Gretag Macbeth...

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_viewsonic_vx2453mh/

dobar test, samo ako mogu da budu veci oni NTSC grafikoni. oci mi ispadose da vidim koliko pokriva monitor, a koliki je sRGB.

Ovaj monitor izgleda kao vrlo dobra kupovina oko 200evra. Jedino nije testiran u igrama koliko vidim, ali pretpostavljam da je i tu bar prosečan što se tiče brzine ozdziva itd.
Za sada mi je ovaj monitor favorit za kupovinu, ali bih voleo da vidim i test Samsunga LS24A350HS koji je solidan po specifikacijama slične cene, tu i tamo sam pročitao pozitivne komentare korisnika...

Da li se u pakovanju dobija HDMI kabl?

Vrlo zanimljiv monitor, odlican test. I cena mu je vrlo povoljna, posebno ako se stvarno dobija HDMI kabal uz njega.

Kupio sam ovaj monitor, ali imam problem da podesim sliku preko celog ekrana. U podesavanjima sam podesio/prebacio sa AV na PC kao sto je predlozeno u temi za 2753mh ali ne pomaze, slika je cak malo manja. Sta dalje da radim, predlozi? :)

Otvori Catalyst Control Centre i u ćošku ukucaj Scaling options, pa podesi overscan na 0%.

Otvori Catalyst Control Centre i u ćošku ukucaj Scaling options, pa podesi overscan na 0%.

E hvala ti mnogo :wave:. Nikad se ne bih toga setio mada mi se cini da sam procitao negde pre mesec-dva, izguglao bih ali sutra-prekosutra ;).

edit- nejasnoce se nastavljaju, probao 3 igre na brzinu, u 2 bude normalna slika a u Fear 3 isti problem kao na pocetku na desktopu...nije mi jasno, promenim rezoluciju u igri ali nije to problem...

Poslednja izmena:
Ljudi hteo sam da uzmem ovaj monitor i otisao danas do radnje, povezali mi lepo sa hdmi kablom monitor, kada prvo isti problem ko Chabex slika je manja nego povrsina ekrana i jos je pomerena udesno ??? Ko da sam upalio CRT monitor a ne moderan digitalni ekran.

Drugo slika je mutna ekstremno, ko da je namestena rezolucija 800*600 ili nesto tako, ocaj. Ni ja ni lik u radnji nismo mogli da provalimo kako to da resimo ??!!!

U meniju monitora, HDMI izvor treba da se prebaci sa AV na PC i rešiće ti sve probleme koje si opisao.

Hm damn u isto vreme me sramota ako je tako prosto resenje i srecan sam sto nemoram preterano da se cimam da uzmimao drugi kabel ili nesto slicno :D Nista probacu danas ponovo. Koliko se secam u Catalyst drajverima je prikazivao da je rezolucija 1080p i sva podesavanja su bila ko da je PC nakacen na HDTV a ne na monitor :)

Btw posto planiram da se igram na Xbox 360 na ovom monitoru nadam se da kada njega budem prikljucio preko HDMI-a da nece biti isto tako losa slika ? Ne bi trebala.

Jedino sto me malo iznerviralo pored ovog jeste probijanje svetlosti u dole levom uglu, nije strano, ali moj matori BenQ koji je ono bas ekonomska klasa bio nema ni dan danas nikakvih probijanja.
Trece

Da li neko ko ima ovaj monitor da mi kaže iz iskustva ima li problema sa ghostingom?

Kakav crni ghosting na TN panedu koji jos ima i overdrive :)

Uspeo sam da namestim da slika izgleda dobro i da nema probijanja svetlosti duz ivica monitora (barem na ovom primerku sto sam ja gledao) bio bi dobar monitor. Steta sto u radnji nece da narucuju drugi cisto zato sto se meni ne svidja taj backlight bleed :D

Pa i BenQ G2420 ima TN panel pa ljudi kažu da se javlja ghosting, tj inverse ghosting...?

Nemozes to golim okom da vidis u normalnom radu nikako.

U radu ne možeš ali u igrama možeš. :)

Elem kupio sam ovaj monitor i prilično sam zadovoljan bar za početak. Slika je odlična samo iz nekog razloga ne mogu da dobijem lepu crnu boju. :S:
Bolja je crna na mom starom Samsungu 226CW a koliko znam jedna od glavnih prednosti LED monitora je kvalitetnija crna. :trust: Probao sam svakakve varijante podešavanja i ništa, jel ima neko neki predlog?

Otvori test, nađi kalibrisani rezultati, stavi te vrednosti u meniju svog monitora, koriguj po oku odatle, pa vidi jel je bolje. Ja sam uspeo da dobijem 0.15 cd/m2 sa ovim modelom i podešavanjima koje sam ostavio u testu, tako da je crna bila dosta dobra.

Ako misliš na ovo tako sam prvo probao.

Brightness 36
Contrast 81
RGB 54,47,50

Trenutno sam stavio ovako i prihvatljivo je ali je crna na 226CW i dalje dosta bolja.

Brightness 30
Contrast 90
RGB 60,50,45

Nekako mi se čini da su sve boje bolje i jače na Samsungu. Da li možda treba da podešavam nešto u color management ili jednostavno previše očekujem od monitora sa TN panelom koji košta 17k...? :)

Poslednja izmena:
Verovatno previše očekuješ, a što se tiče Samsunga, moguće je da je jednostavno bio bolji :) . Color managment ti ništa ne znači bez kolorimetra, tamo imaš samo neke generičke profile, ostavi ga na standardnom sRGB IEC61966-2.1.

Pa ono, kapiram i ja da je to pošto je ovaj 226CW po mom polu-laičkom mišljenju najbolji ne-profesionalni monitor koji sam ja do sada video uživo. :) A možda ga jednostavno toliko volim da sam pristrasan... :D

Nema veze, hvala ti u svakom slučaju. Probaću ovih dana da uzmem neki bolji aparat da ih slikam jedan pored drugog pa da vidiš tačno o čemu pričam. :)

Evo samo da i ja kažem neka iskustva. Imao sam ovaj monitor ali 2 dana, posle sam ga vratio i na svu sreću su ga primili nazad i vratili novac. Da ne dužim, po meni nije ni po čemu specijalno bolji od bilo kog solidnog monitora sa TN panelom, možda malo bolja crna, a u igrama ghostinga ima, možda se to "nešto" i ne zove ghosting prosto meni ne leži jer nije dovoljno brz panel (a na žalost ni nema bolji još uvek) i prevelik mi je bio za igre sa te razdaljine. Probijanje preveliko sa leve i desne strane. Jedino mi cena ok, ali standardno, koliko para toliko bla bla bla :).
Da ne ispadne da pljujem po monitoru, za neke nezahtevne korisnike, koji ne očekuju primetan napredak bar u nečemu u odnosu na ranije panele od pre par godina će ovaj monitor za ovoliko para biti veoma dobar ;). Ja tu ne vidim značajan napredak, ok dobili smo veći panel za malo manje para, ali i probijanje svetlosti a u igrama brzina ista. Ja želim još brži panel sa minimalnim probijanja svetlosti )još bolje bez :)), može i 22" ne treba 24" ;).

Poslednja izmena:
Ovaj moj primerak nema problem sa probijanjem svetlosti a ghosting se umereno primećuje samo kada u windowsu brzo pomeram neki prozor a i to sam primetio samo zato što sam se baš koncentrisao i obratio pažnju na to, pri radu se ne vidi uopšte. Što se tiče igara probao sam PES, CS i Street Fighter 4 i nigde nisam video ghosting... :)

Sa druge strane ovo sa crnom me poprilično nervira. Evo našao sam neki aparat (doduše loš) i slikao sam ga pored Samsunga 226CW čisto da vidite o čemu pričam...

Samsung je levo a ViewSonic desno.

Da li neko ima iskustva ,kako se pokazao prilikom spajanja i igranja na ps3.

Ja nisam probao ali jedan moj drug ima isti monitor i služi mu isključivo za PS3 bez ikakvih problema... :)

Elem, imam jedno pitanje:
U donjem delu ekrana mi se pojavljuje screen tearing i nemam više ideju kako da ga ubijem. :mad: Nije do igara pošto u svakoj podešavam VSync kao i sve ostale parametre na max a prisutan je i u windows-u. Siguran sam da je do monitora zato što mi je na kompjuter zakačen i lcd tv na kome je slika savršena.

E sad ide zanimljiv deo, kada u Catalyst-u stavim "Enable LCD Overdrive" pojavi mi se obaveštenje "Color scheme has been changed to Win7 Basic (a running program isn't compatible with certain visual elements of windows)". Koliko ja vidim to "running program" se odnosi na Calibration Preview u okviru Catalyst-a pošto je tamo gde on treba da bude samo crn pravougaonik, a recimo na tv-u se vidi normalno. E sad kada sam u tim podešavanjima i čekiran je LCD Overdrive (nebitno da li je na low ili high) grafika kao da se uspori ili refresh kao da se smanji (kada pomeram prozor za njim ostaje trag) ali tada nema tearing-a! Čim se prebacim iz tog menija u bilo koji drugi (nebitno da li je overdrive ostao uključen ili ne) grafika se normalizuje a tearing se vrati...

Jedino što meni pada na pamet je da tearing nestane zbog toga što win na kratko promeni color scheme na basic ali apsolutno nemam predstavu kako to može da bude povezano i šta mogu da uradim povodom toga...? :wall:

Definitivno ima veze sa Win Aero zato što kad stavim Basic onda u windowsu nema tearing-a ali je u igrama i dalje prisutan. :wall:

U svakom slučaju verovatno sam na pogrešnom mestu sve ovo postavio zato što pretpostavljam da nema veze sa monitorom nego sa grafikom (mada mi nije jasno zašto se javlja samo na monitoru a ne i na TV-u :trust: ) pa bih molio modove da premeste ovo tamo gde misle da treba ili da ga brišu pa ću ja otvoriti novi topic... :)

@Vl@da
Ovo što mogu da vidim sa tvojih slika pokazuje da je tvoj stari samsung daleko bolji monitor,ali čini mi se da mu je i cena bila mnogo veća kada se pojavio.

Naravno, Samsung je plaćen malo preko 300E a ovaj ViewSonic malo preko 150E. :) Na kraju sam i ja shvatio da je u pitanju jednostavno razlika u kvalitetu, na dobro se čovek lako navikne... :)

Ja sam pre Dell-a imao VIEWSONIC VX2433wm a pre njega Samsung 971p. Sta da vam kazem. 971p je monitor sa najboljim dizajnom i kvalitetom slike sa kojim sam imao prilike da se susretnem. Viewsonic je djubre, da se ne lazemo. Uniformnost ekrana mu je nula. Boje isprane, a jedino ima brzinu tj odziv. I to da vredi vise od 150 e ??? No way bro :)

Uzeoh monitor pre par dana...extra izgleda i na Default-u..
Ako ga neko ima i ako moze da ostavi kako ga je podesio, bio bih zahvalan.poz.

Nazad
Vrh Dno