Šta je novo?

Benchmark test: ViewSonic ViewPad 10s

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
ViewSonic ViewPad 10s

Tableti su uređaji koji su u poslednjih godinu dana polako izašli iz Star Trek univerzuma i sišli među nas. Neko može da smatra da su manje ili više korisni, SF fanovi su odavno maštali o takvim spravama, a tradicionalisti ih posmatrali samo kao skupe igračke, ali činjenica je da tableti postaju sve moćniji i sve pristupačniji. ViewSonic se već pre nekog vremena odvažio da isprati trendove i uplovi u tablet vode, a od skoro se u njegovoj ponudi našao i ViewPad 10s, uređaj koji je već našao put do našeg tržišta i izborio se za svoje mesto među kupcima svojim performansama i korektnom cenom od 33.000 dinara.

Tekst021.jpg

ViewPad 10s je baziran na NVidia Tegra 2 platformi koja je specijalno razvijena za uređaje kao što su pametni telefoni, PDA uređaji i tableti. Tegra je zapravo ceo sistem na jednom čipu u kojem se nalaze integrisani CPU, GPU, severni i južni most, kao i memorijski kontroler. Naglasak prilikom projektovanja Tegra platforme je na maloj potrošnji energije i visokim performansama prilikom audio i video reprodukcije.

http://mobile.benchmark.rs/tableti/test_viewsonic_viewpad_10s

Hvala! Odlican test...ubedili ste me, 100% ga uzimam. Definitivno najbolji tablet (za ovu cenu). Ekran je zaista los, na slici koju ste postavili jasno se vidi, gledao sam jos i neke slike i definitivno najveci (jedini?) nedostatak ovog tableta je taj ekran...steta.
Takodje nadam se da Android 3.0 dolazi za 10s, bila bi prava steta ne iskoristiti hardverski potencijal ovog tableta.
Cekam 3g verziju da stigne i kupujem ga. :D

Mogu licno da potvrdim to za ekran posto sam malo cackao tablet dok je bio na testu kod Dandy-a :). Stvarno mu ekran nije bas najsvetlija strana, tacnije uglovi gledanja, koji su u najmanju ruku uzasni. Ako ga barem malo ne gledate direktno vec pocinje da se primecuje kako ekran "beli" a efekat se sve vise i vise povecava kako ga gledate pod vecim uglom. Ja licno ne bih mogao da zamislim kako bi to izgledalo dok lezis i citas neki pdf ili gledas neki klip, koliko bi bio ogranicen da pokusavas da ga drzis uspravno i koliko bi ti uglovi pravili problem sa citanjem teksta i gledanjem klipa. Licno smatram ako postoji najmanja mogucnost, a ne verujem da kucam ove reci, je da ako ste u bilo kojoj mogucnosti da nabavite iPad 1 za 350-400e, realno bi bila bolja opcija.

Ja kad sam sve to procackao ostajem pod utiskom da ovaj specificni model ne bi zadovoljio moje potrebe a razlozi su sledeci:

1) tezina i debljina
2) 720p koji secka a klipove na youtube sam vec navikao da gledam u toj rezoluciji
3) hdmi izlaz mu je onda donekle ogranicen
4) android 2.2 koji nije namenjen tabletima

Sta znam, ne bih da previse kudim ovaj tablet koji jeste zanimljiva spravica, ali kada se odlucim na kupovinu tableta vise cu naginjati u pravcu nabavljanja Xoom-a ili Galaxy tab 10.1 ako im kroz par meseci bude pristojna cena u Nemackoj jer mogu tamo da ih nabavim.

Poslednja izmena:
iPad 2 16 GB kosta ~44 000 u Svici, sto je oko 11 000 vise u odnosu na ovaj Viewsonic, trebala bi da bude manja razlika u ceni izmedju 8.9" Galaxy Tab-a, a 10.1" ~ista,...

Gizmor, kod ovog uredjaja je glavna vrlina cena. Ok, znam da je kod tableta ekran mozda i najbitinji deo, ali za ove pare, zaista ne ocekujem kule i gradove.

Sto se 720p sa utuba tice, ja gledam 480p na 23" ekranu i retko osetim potrebu d aukljucim 720p (ne kazem nikad, ali retko). Desava se cak i da sam kvalitet kompresije bude takav da razliku ne primetim. A morao bih, ovo je ipak full HD ekran. Viewsonic koristi rezoluciju 1024x600, zaosta sumnjam da moze d aizvuce neku razliku u kvalitetu izmedju 720p i DVD kvaliteta. Doduse, razumem potrebu za "znam da moze", zato mi i jeste bitno kada ce se pojaviti custom romovi. Kada bi se pojavio cyanogenmod (koisti ga na mobilnom, vec postoji za g-tablet), mojoj sreci ne bi bilo kraja :)

zar nije fora da vi u benchmarku dobijete uređaj pre svih pa ga testirate i nakačite tekst na sajt onog dana kad krene prodaja, a ne ovako. nisam još nigde video da neki uređaj prvo ima da se kupi neko vreme pa tek onda izlaze testovi za njega.

@vladimirdowla Auuu pretera ga! Ko ti je rekao da mora da bude tako? Svaki test je uvek dobro dosao, ovaj tablet je izasao skoro, tako da...ne vidim u cemu je problem.

Ljudi pa da li je ekran TOLIKO los, da cu se zbog toga recimo pokajati ili da cu zaliti sto sam ga kupio? Stvarno ne znam sta da radim? Kada bih mogao da testiram tablet pre kupovine bar 3 minuta.

Meni je smesno da proizvodjac koji je poznat po odlicnim monitorima u svoj tablet ugradi ovakav ekran, koji kladim se nije njihov proizvod.

Poslednja izmena:
Pa ceo tablet nije njihov proizvod :) vidis da imas gomilu identicnih uredjaja (vidi onaj Point of View tablet) - pa je gotovo sigurno da ih pravi neka daleko istocna firma a ovi samo brendiraju ;) . Mada moguce je da u buducnosti naprave svoj proizvod

@Emix: Ne mora uopšte da znači da je ekran "toliko" loš, možda će tebi savršeno odgovarati dok je nekom drugom katastrofa. Upravo iz tog razloga je jako bitno da ga dobiješ na testiranje pre kupovine (što ti kažeš bar na 3 minuta), a i dobićeš ga, samo budi istrajan u toj nameri. Kad sam kupovao e-book reader u delti su mi rekli da nema šanse da ga pale (bez obzira što je taj uzorak već otpakovan i stoji tu za razgledanje) jer se i taj prodaje, a u ušću su mu u istoj toj radnji dozvolili najnormalnije da ga testiram i to bez ikakvih problema. Tako da insistiraj na tome da ga probaš, ako ne daju okreni se i idi u drugu radnju. Špartaj malo i naći ćeš sigurno neku normalnu prodavnicu (i što je mnogo bitnije - normalnog prodavca).

Pa dobro slazem se ali ako je ekran los on je los. Ne moze meni biti ok a nekome katastofa. U svakom testu mu to zameraju, ali ok nadam se da cu moci da ka isprobam pre kupovine.

Vezano za seckanje na 720p, sve je do video plejera koji se koristi. Instalirajte Rock player i puštaće 1080p i to povezan sa HDMI na LCD TV. Provereno radi!
Problem USB muški-muški i povezivanja sa računarom je takođe rešen putem dockinga koji će se za nedelju dana pojaviti u prodaji.
Zatim u tekstu nije pomenuta Micro SD kartica od 16GB koju poklanjamo uz svaki 10s.
Ekran je mogao da bude bolji, ali u ovom prvom naletu tableta, sve se vrti oko toga ko će prvi biti a tržištu i po kojoj ceni. Mnogi proizvođači već mesecima najavljuju 3.0 bazirane uređaje, i nema ih nigde...ovo je ViewSonicu već treća generacija tableta, a to nešto znači barem kada su u pitanju dečije bolesti početka proizvodnje.
Dobio sam potvrdu da se sa narednim modelima planira stavljanje kvalitetnijih ekrana, kako bi korisnici koji znaju šta hoće mogli da kupe odgovarajući proizvod. Takva odluka u ovom trenutku nije ekonomski opravdana, jer što je uređaj skuplji - sve je cenovno bliži iPadu, a onda se gubi glavni razlog zašto bi neko kupio baš tvoj tablet.

Moram da pohvalim ovaj review, jedan od boljih koje sam pročitao u poslednje vreme, kao i priložene YT klipove.

Ovo je prava stvar kad reviewer ukaže i na bitne negativne osobine uređaja. Da li me je time oduvratio od kupovine? Pa baš i ne, jer se za tu cenu dobija to, da li može bolje, može, ali i košta više. Ovako zadovoljstvo kupovine može biti samo veće jer znaš šta te čeka pa se nećeš razočarati kad vidiš da u praksi nije baš sve onako sjajno kako je prikazano u nekom hvalospevnom review-u.

Još jednom, svaka čast za review.

Poslednja izmena:
U prevodu - ako hoces mocnu a jeftinu spravu, negde mora da bude ustinuto.

Pronasao sam na nekim mestima na netu da je Viewpad 10s u stvari Advent Vega, koji vec ima svoju sekciju na XDA. Zna li neko da li je ovo istina, i ako jeste, da li je HBOOT identican, ili ima razlika?

Ukoliko je potpuno identican, root procedure i custom romovi ce vrlo lako moci da se instaliraju (koliko znam, Advent nema 3G podrsku, pa ce za 3G mozda ipak trebati specijalni romovi). Ukoliko je samo HBOOT razlicit, nema razloga d ane verujemo da ce brzo na trziste izaci i root i custom romovi za ovaj uredjaj :)

Da li PointOfView tablet koji se može kupiti u PCP-u po nešto višoj ceni u odnosu na ViewPad 10s ima identičan displej? Da li je neko imao prilike da vidi oba tableta?

Što se Androida tiče, da li se okvirno zna kada će biti izbačen 3.0? Što se tiče ViewPad-a, kada se poveže HDMI-jem na TV ili monitor, koja je max rezolucija?

U prevodu - ako hoces mocnu a jeftinu spravu, negde mora da bude ustinuto.

Pronasao sam na nekim mestima na netu da je Viewpad 10s u stvari Advent Vega, koji vec ima svoju sekciju na XDA. Zna li neko da li je ovo istina, i ako jeste, da li je HBOOT identican, ili ima razlika?

Ukoliko je potpuno identican, root procedure i custom romovi ce vrlo lako moci da se instaliraju (koliko znam, Advent nema 3G podrsku, pa ce za 3G mozda ipak trebati specijalni romovi). Ukoliko je samo HBOOT razlicit, nema razloga d ane verujemo da ce brzo na trziste izaci i root i custom romovi za ovaj uredjaj :)

Ne verujem! Potpuno su identicni, samo se malo razlikuju pozadi.
Ovo izgleda sve made in china pa samo zalepe logo, sve ostalo isto. Cak je ovaj vega jeftiniji.

Bata87 je poslao fini odgovor :)

@Emix, to sto su 2 uredjaja spolja identicna, pa cak i hardverski, ne mora da znaci da nemaju bitnih razlika. Galaxy Tab za evropsko i americko trziste koriste razlicite romove, a u pricu Motorola Droid/Milestone ne treba ni zalaziti. Na XDA je npr momuce naci Cyanogenmod portovan za Milestone, ali sam Cyanogenmod tim daje podrsku samo za Droid. Cak i ako nema 3G sa razlicitim standardima, HBOOT se uglavnom razlikuje. Sjajno je znati da je uredjaj dovoljno slican, da i napredni korisnici koji zele nesto specijalno (i ne brinu preterano oko garancije) mogu da podese uredjaj prema svom ukusu.

Ne rade ROMovi za Advent Vega na ViewPad 10s, na našu veliku žalost.

Edit: Pogledao sam sad Batin post i ne znam šta da mislim. U par thread-ova sam pročitao da ne rade e sad ako je pomenutom članu uspelo to je super. Ali kome verovati. Ne znaš zasigurno dok sam ne probaš :)

Poslednja izmena:
ljudi,kome treba da vucara tablet od deset inča!??da li ste videli koliko je to cudo?!!bolje onda kupite netbuk koji je kosmiski udaljen od tableta po mogucnostima.(i tako ce da ostane,jer izgleda intel nije zainterosavan da udje u tablet biznis,a microsoft nema nameru da prilagodjava windowse ne- intel/amd procesorima)
po meni jedina prednost(mada odlucujuca za mene)jeste tablt do 7 eventualno 8 inca.i to kao pomocni uredjaj.pc ostaje zakon:smoke:

Vezano za seckanje na 720p, sve je do video plejera koji se koristi. Instalirajte Rock player i puštaće 1080p i to povezan sa HDMI na LCD TV. Provereno radi!
Problem USB muški-muški i povezivanja sa računarom je takođe rešen putem dockinga koji će se za nedelju dana pojaviti u prodaji.
Zatim u tekstu nije pomenuta Micro SD kartica od 16GB koju poklanjamo uz svaki 10s.
RockPlayer ne postoji na marketu koji je dostupan direktno sa tableta. Zato nije testirano sa njim.
Kako docking station ostvaruje vezu sa računarom?
Piše u specifikacijama da dolazi sa karticom od 16GB, mada je verovatno trebalo naglasiti i u tekstu.

ljudi,kome treba da vucara tablet od deset inča!??da li ste videli koliko je to cudo?!!bolje onda kupite netbuk koji je kosmiski udaljen od tableta po mogucnostima.(i tako ce da ostane,jer izgleda intel nije zainterosavan da udje u tablet biznis,a microsoft nema nameru da prilagodjava windowse ne- intel/amd procesorima)
po meni jedina prednost(mada odlucujuca za mene)jeste tablt do 7 eventualno 8 inca.i to kao pomocni uredjaj.pc ostaje zakon:smoke:

Pa nismo svi isti!

Meni će jedna od glavnih stvari na tabletu biti čitanje iskeniranih knjiga, znači ne OCR već baš "fotografije" i pdf. Računao sam, merio, čak i sekao papirne modele ekrana od 8" i 10" :d i skontao da bi mi i 8" bilo premalo, a kamoli 7", a da je 10" za moje potrebe optimalno :guitar:

Microsoft je odavno najavio (bila je i preneneta vest na benchu) da je započeo portovanje Windowsa na ARM arhitekturu i da bi Windows 8 trebalo da se pojavi i u toj verziji.

hehe i ja sam sekao papirne modele:d
windows 8 ali 2012/13
nije u tome poenta.nego SAD da instaliras xp pro ili 7.
a to nece da može.plus šta s programima i igrama koje sljakaju na windu.
Meni će jedna od glavnih stvari na tabletu biti čitanje iskeniranih knjiga, znači ne OCR već baš "fotografije" i pdf. Računao sam, merio, čak i sekao papirne modele ekrana od 8" i 10" :d i skontao da bi mi i 8" bilo premalo, a kamoli 7", a da je 10" za moje potrebe optimalno :guitar:

Microsoft je odavno najavio (bila je i preneneta vest na benchu) da je započeo portovanje Windowsa na ARM arhitekturu i da bi Windows 8 trebalo da se pojavi i u toj verziji.

Poslednja izmena:
borko011, ako zelis tablet sa Windows 7, postoje i takvi. Ali sam Win JOS nije optimizovan za rad sa tabletima. Meni licno ne radi posao tablet, sto zbog izbora softvera koji mi treba za posao, sto zbog dimenzija i nepostojanja fizicke tastature. Moj 12" laptop je minimum koji meni zadovoljava potrebe, a opet je kompaktan, lagan i ima zadovoljavajucu bateriju. Sa druge strane, ja zelim da kupim tablet, ali ne za posao, vec kao spravu za sve sem posla. Mozda bi nesto osnovno za posao i mogao da mi odradi (a i team viewer je sjajna stvar za odraditi ponesto na desktopu u hodu), ali mu to nikako ne bi bila primarna namena.

RockPlayer ne postoji na marketu koji je dostupan direktno sa tableta. Zato nije testirano sa njim.
Kako docking station ostvaruje vezu sa računarom?
Piše u specifikacijama da dolazi sa karticom od 16GB, mada je verovatno trebalo naglasiti i u tekstu.
Postoji rock player na marketu

Postoji na marketu ali ne i na ovom koji dolazi instaliran kada kupis tab.

Problem Marketa se lako rešava - pogledajte drugu temu o ovom tabletu. Btw mislim da je glupo da postoje dve gotovo identične teme o viewpadu 10s...

Zavisi šta podrazumevaš pod "lako".
Lako je za nas koji smo navikli da jurimo apk-ove i čitamo po forumima šta gde može da se nađe.
Za nekog prosečnog korisnika koji proba da nađe program na tabletu, pa vidi da ga nema i ne zna šta dalje, nije lako. Link za apk Android Marketa ne postoji ni na ViewSonic sajtu, zato što Google nije dozvolio instaliranje istog na njega, pa nemaju pravo na to.

Samo sam odgovarao na prethodno pitanje kako može da reši problem Marketa. I dalje mislim da prosečan user mora malo da se potrudi, kao što zna da pojuri programe za običan comp, tako je i za ovo. U suprotnom "gotova" rešenja, poput applea ili motorole su daleko skuplja...

Nazad
Vrh Dno