Šta je novo?

Benchmark test: Samsung Galaxy Nexus

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Samsung Galaxy Nexus

Benchmark je imao priliku da uživa u čarima novog Google-ovog telefona, naslednika Nexus S modela i ujedno trećeg člana Google Nexus porodice. Reč je o željno iščekivanom Galaxy Nexus modelu, koji je nastao kao plod zajedničke saradnje kompanija Google i Samsung. Model pod imenom Samsung Galaxy Nexus je prvi i trenutno jedini telefon na tržištu sa Android Ice Cream Sandwich operativnim sistemom i nudi "čisto Google iskustvo". On takođe poseduje novi 4.7-inčni Super AMOLED ekran sa 720p rezolucijom, moćni 1.2 GHz dvojezgarni procesor, kameru od 5 megapiksela, i još mnogo toga

galaxy-nexus-white_s.jpeg

Čisto Google iskustvo podrazumeva nekoliko stvari, i znači da telefon ne poseduje izmene u korisničkom interfejsu, koje su često dodate od strane proizvođača, kako bi dodatno personalizovali svoje modele. Još jedna prednost posedovanja Google telefona i čistog Google iskustva, je podrška koju će on dobijati u budućnosti. To osigurava da će buduća osveženja operativnog sistema biti dostupna mnogo ranije u poređenju sa "standardnim" Android modelima i da će telefon biti softverski osvežavan dokle god mu to hardver dozvoljava.

samsung_galaxy-nexus_glavna_s.jpg

Druga stvar zbog koje je ovaj model dobio popriličnu pažnju je njegov 4.7-inčni 720p ekran. Google je napravio odličan izbor koja će kompanija biti zadužena da pravi njihov vodeći telefon, a hardverski gledano, zaista nema boljeg izbora od kompanije Samsung. Dakle, Galaxy Nexus pre svega poseduje Samsungovu Super AMOLED tehnologiju ekrana, koja je ekskluzivna samo za Samsung modele, uz skorašnji izuzetak koji pravi Motorola RAZR model. To što poseduje Super AMOLED nije glavna stvar, već je u pitanju rezolucija koju ekran poseduje. Samsung Galaxy Nexus je drugi telefon (prvi je bio Samsung Galaxy Note), koji poseduje 720p HD (1280 x 720) rezoluciju ekrana, koja pruža odlično iskustvo prilikom čitanja teksta i surfovanja internetom.

2_s.jpg

3_s.jpg

Procesor koji se nalazi u ovom modelu je dvojezgarni Cortex-A9 (u pitanju je OMAP4460 čipset) sa frekvencijom rada od 1.2 GHz, dok je za grafičko procesiranje zadužen PowerVR SGX540 GPU, veoma moćni (i u isto vreme pomalo zastareli) grafički čip, kakav se nalazi u Samsung Galaxy I9000 modelu i Galaxy Tab 7-inčnom modelu tableta. Bitna razlika u poređenju sa tim modelima, je to što je njegova radna frekvencija povećana sa standardnih 200 MHz na 384 MHz, tako da pruža dosta bolje performanse. Samsung Galaxy Nexus poseduje zadnju kameru od 5 megapiksela, sa autofokusom, LED blicem i 1080p video snimanjem, ali i prednju kameru rezolucije 1.3MP, koja ima 720p rezoluciju i odlična je za video četovanje preko Skype, Google Talk ili ostalih aplikacija. Dostupan je u dve varijante skladišnog prostora, 16GB i 32GB, a količina Ram memorije koju poseduje je 1GB. Baterija koju poseduje je standardna litijum jonska, kapaciteta od 1750 mAh

http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/test_samsung_galaxy_nexus/

zar nije malo glupo što uzimate tabelu sa GSM arene za specifikacije?

Jok, ona je najdetaljnija, to je jedini razlog.

Glupo je sto nema ni linka ni potpisa ipak koristite neciji tudji rad, ali sve jedno mislim da bi vise profi izgledalo da ste sami napravili svoju, makar prepisali sve odatle

Pa mogli bi vasu tabelu na srpskom da zbudzite, cisto zbog originalnosti a mozda neko i ne razume sve ovo iz gsm arena tabele.

Inace, telefon mi se vise svidja na ovim vasim fotografijama nego na ostalim koje sam nalazio na netu, posebno ovaj Stealth izgled u kombinaciji sa realnom crnom na super amoledu ,)

Sto se tice poredjenja displeja sa GS I, mozda mi je malo bilo cudno ono da su boje realnije a istovremeno kontrast pojacan na Nexus modelu, kontrast je ionako zbudzen na GS I i super amoledu pa mislim da dodatno povecavanje ne moze da doprinese realnosti boja ali dobro.. Nisam video uzivo.

Kamera mi deluje vrlo korektno, cak i bolje od nekih 8Mpix, naravno da broj mpixela nije toliko bitan ali mozda su ipak trebali da ugrade 8mpix zbog marketinga ali opet bi tako ugrozili sgs II. Ljudi se u svakom slucaju zalecu na mpixele, cak i na ovom forumu :d

Poslednja izmena:
Moćno izgleda SGN. Solidan review. Ovu tabelu stvarno promenite. Šta će te da stavite za SmartTab, njega nema na Areni :D. U odnosu na SGS sa CM9 kakav je realni osećaj u svakodnevnom korišćenju? Jel stvarno baterija toliko loša?

Inače, tekst je veoma dobar, thumbs up

Poslednja izmena:
Promenjena je tabela na naš standardni tip. Prvenstveno sam stavio tabelu sa GSMarene zbog detaljnosti specifikacija, jednostavno mi je bilo lakše tako, a čisto sumnjam da njima smeta tako nešto, jer je to prosta tabela. Štaviše, ide im u korist kao reklama, jer ste svi prepoznali da je to tabela odatle, iako nema nikakav logo ili nešto drugo što ukazuje na to.

@hsv.stoned

Treba videti uživo, a čak i sa fotke se vidi da su boje na SGS-u ispranije, dok su na SGN nekako punije, ali ne u smislu da su punije da imaju veću i neprirodnu saturaciju, već baš obrnuto, izgledaju realističnije.

Kamera jeste korektna kada ima dosta dnevnog svetla, ali unutrašnje fotke su mutne i imaju dosta šuma i nisu baš dobre, tako da ono.

@mobilx

Znaš kako, radi lepo ICS i na SGS, ali jednostavno leti na SGN, primetna je razlika. Loše trajanje baterije je relativan pojam i zavisi od intenziteta korišćenja tokom dana. Ako ne ispustaš telefon iz ruku, može se reći da je loša.

Poslednja izmena:
Autor je D.Radovanovic: "Što se tiče dubine crne boje, smatramo da je ona takođe blago poboljšana" ili "Hteli smo dalje da uporedimo kvalitet ekrana", koji smo to "mi"(DB,nindze,komsije) kao autor je potpisana jedna osoba...zelim u testu da procitam ""Što se tiče dubine crne boje, SMATRAM da je ona takođe blago poboljšana".
Zasto mi ovo smeta...Tekst mi lici na drzavnu firmu u kojoj niko ne zeli da preuzme odgovornost za svoje postupke i svi se izvlace na teoriju mase da bi se kako tako svaka rupa iznivelisala,e pa dole Sloba i sipanje benzina neparnim danima,gospodine Radovanovicu snosi konsekvence :D
Zelim malo i da se nasalim,ali propust sigurno postoji,svaki autor treba da bude jedinstven,da tom svojom osobinom "veze" poklonike koji ce pronaci nesto vredno i korisno verifikovano autorskim potpisom koji treba da bude garancija rada(da je na mesto autora pisalo Bench team ili Zlata Numanagic i 7 sekretara SKOJ-a to bi bilo ok,ovako je to tanka prica).
"Fotografije bez blica u sebi sadrži previše šuma", kako kazu tv me'anicari "Sum je za usi,sneg je za oci" :)
"Završni utisci nakon testiranja Samsung Galaxy Nexus model su bili jako dobri i ovaj model nam se veoma svideo", koncepcijski lose uklopljena recenica,sledeca recenica a i ceo zaklucak ne daju odgovor na zasto se veoma svideo.

Mozda mi necete verovati ali nesto u opisu mi se jako svidelo(ne,nije baner u desnom uglu sa ruskim studentkinjama :D),dopada mi se opis zadnjeg poklopca telefona,lepo je opisan,argumentovano je objasnjeno zasto je los(zabice),u tom delu se "vidi autor" i njegovo iskustvo(u svakom testu ce pisati da je kamera 5MPx i da telofon poseduje ICS a o zabicama retki ce govoriti :) ).

Mi - Nindža kornjače :) . Ne razumem zašto ti smeta takav stil i korišćenje "množine" pri izražavanju mišljenja, tako se oduvek piše u tekstovima koji nisu blog ili nešto sličnog karaktera. Da je lično moj sajt i da sam jedini koji ga predstavlja, ili da je reč o blogu koji piše samo jedna osoba, koristio bih konstrukciju (ja) smatram, (ja) mislim ili (ja) verujem, itd.

Pošto to nije slučaj, već sam samo jedan od autora koji piše za medij kao što je Benchmark, kada upotrebim takvu konstrukciju "smatramo", zna se da u isto vreme mislim i na sebe, i na Benchmark, jer sam jedan od više ljudi koji ga zastupaju. Kao što rekoh, tako je oduvek u novinarstvu. Tačno je da je potpisan jedan autor, ali taj autor u isto vreme svojim tekstovima zastupa medij za koji piše.

Primetićeš isto, kada za to postoji potreba, takođe nikada ne govorim o sebi direktno, već govorim o sebi u trećem licu, na primer, u rečenici će biti korišćeno "pošto autor ovog teksta lično poseduje Samsung Galaxy S", umesto "pošto i sam posedujem Samsung Galaxy S", jer je jednostavno tako pravilan način pisanja. Pronašao sam na wiki-u ono u čemu pričam:

"The editorial "we"

The editorial we is a similar phenomenon, in which editorial columnists in newspapers and similar commentators in other media refer to themselves as we when giving their opinions. Here, the writer has once more cast himself or herself in the role of spokesman: either for the media institution who employs him, or more generally on behalf of the party or body of citizens who agree with the commentary."

Takođe, oduvek se koristi fraza "šum u fotografijama" umesto "sneg u fotografijama", ne izmišljam ja toplu vodu :)

"Novinar" sam nešto tek ispod godinu dana, mada ne bih nazvao sebe novinarom, jednostavno, više smatram sebe autorom, a svestan sam da mi stil pisanja nije najbolji i smatram sebe prosečno pismenom i načitanom osobom. Pisanje zaključaka mi inače posebno teško pada. Ne volim da zaključujem nešto umesto drugih, i smatram da svako ko je ispratio ceo tekst koji se piše, može izvući prilično dobar zaključak o kakvom se uređaju radi.

Ne znam za vas, ali ja kada čitam neki tekst, više preferiram da vidim da autor zna o materiji o kojoj piše, kakav god stil da ima, nego da ima dobar stil pisanja, a pritom da nema pojma o čemu piše. Koliko sam puta viđao takve slučajeve, gde autor bespotrebno komplikuje rečenicu, kako bi prikrio neznanje o onome što piše.

Eto :) . Zamisli, nekom se čak i sviđaju delovi, ili naši celokupni testovi, koje mnogi uopšte ne cene, a ja stvarno ne znam ko u okolini ulaže više truda od nas u njihovom pisanju. U poređenju sa nekim medijima i časopisima u Srbiji i okolini, mogli bi da zovemo sebe profesionalcima, a često smatram da se Benchmarku daje mnogo manje značaja nego što on to zaslužuje.

Pogledajte komentare na sajtu - nema ih. Niko da pohvali trud, ili barem da kaže šta mu se nije svidelo u nekom tekstu, prava je pustoš u komentarima od kako je izašao novi sajt.

Ja se trudim da procenim šta bi ljudi želeli da vide u testovima, ali to je jako teško kada svi ćute. Možda ne bi bilo loše da se otvori konkretnija tema sa predlozima i kritikama vezanim za same testove uređaja.

Upravo zbog ovih poslednjih postova, neku takvu temu i treba uvesti na forumu, jer pored njega komentari i na sajtu tesko dolaze do izrazaja...

Inace, sa jednim se jako moram sloziti. Ponekad sam u fazama (pre svega sa vise slobodnog vremena) kad sednem i napisem stogod, iako se inace time ne bavim nego cisto iz gusta i ljubavi prema tome (a smisla imam, mada sumnjam da je to sad nesto posebno mnogo). Dakle, volim da pisem i samim tim volim i da vidim lep tekst napisan sa stilom. Medjutim, svakako mi je sto puta draze i potrebnije da vidim strucnost u tom tekstu, nego stil, nakindjurenost, i slicno. Stoga, pohvale, jer strucnosti, bar po mom skromnom misljenju, retko fali u vasim tekstovima.

Dosta off-a za ovu temu od mene... :)

"Šum u fotografijama" je zato što je zaista u pitanju "šum", smetnje, tj. pogrešno interpretirana svetlosna informacija zbog slabe osetljivosti foto-osetljivog čipa u datim okolnostima.

Smeta mi zato sto autor treba da ima autorski tekst,tebe nema u opisu uredjaja nigde(koristiti mnozinu,trece lice je ok u zavisnosti od potreba ali moras imati svoj pecat).
"Ne volim da zaključujem nešto umesto drugih",ja ne volim da fotografisem umesto drugih pa u testu ne bih pominjao kameru :D
Zakljucak je najvazniji(slede uvod pa razrada),u njemu treba da se vidi tvoja subjektivnost i realno,cinjenicno stanje stvari npr. "Koliko god me ICS odusevljava ne bih pazario Nexus najvise zbog ### ali verujem da to vecini korisnika nece predstavljati problem". U zakljucku dajes tvoju ocenu ali se osvrces i na misljenje vecine(za koju i radis test),istaknes prednosti i mane uredjaja i ako postoji ponudis alternativu npr. "Kome manji ekran ne predstavlja problem preporucio bih mu da pogleda i ###"

"svestan sam da mi stil pisanja nije najbolji",nemas svoj stil,mnogo osciliras,oslanjas se dosta na fraze i suve podatke.
Ako Bench bratija dozvoljava izdvoj se iz mora istih,svako moze da prepise podatke(kamera 5MPx,ICS,4,7 ekran i sl.)ali nam ti kao autor daj nesto vise,kako to sve izgleda iz tvog ugla. Bitna je sustina,da li ces do nje doci gistro,pomocu slenga,bili elokventan ili duhovit manje je vazno.

"Ja se trudim da procenim šta bi ljudi želeli da vide u testovima",bravo,ispravno razmisljanje.

Polazim od sebe,ljudski je gresiti i uvek je lakse uvideti gresku sa strane,mojim pisanjem zelim da pomognem da sledeci testovi budu bolji.

Sto se tiče mrtvosti komentara i ovih saveta oko subjektivnosti, najbolje resenje koje sam video na testu Verge-a: Live Q&A. Lepo sedne autor sat vremena posle objavljivanja testa i diskutuje sa citaocima...

Gde je sada ona tema da Benchmark zaposljava nove autore? Jedan od najocekivanijih testova, a ljudi se zakacili za kopiranje tabela, editorial "we" i cega ne vec... osim baterije nista konkretno o telefonu!

Da li ovo novi ICS interface na slikama, ili je neki developer thing koji postoji i na starijim telefonima? (dosta zgodan pregled baterije, potrosnje po vremenu itd.)

Koliko je snazna vibracija?

@IONE

Meni ne smeta kritika, dokle god je ona lepo formulisana i dok je objašnjeno šta ne valja u tekstu. Lepo od tebe što si izneo svoje mišljenje i što pokušavaš da pomogneš.

@alfaunits

Opušteno, bolje i nekakva diskusija nego nikakva, često vidim da u ovakvim temama posle objavljenih testova ima po 0 odgovora i ukupno 50 pregleda.

To je naravno novi oficijalni ICS, bez ikakvih budževina - ovo je ipak Google telefon. Ja inače imam ICS port već dugo na svom SGS-u, i on je osim softverskih dugmića, po interfejsu i opcijama identičan sa ICS-om na SGN, samo naravno, original je original i bolje sve to radi bez force close-ova i zakucavanja na SGN-u.

Poslednja izmena:
Auuuu al nacrniste coveka. Ja otvorih post da vidim komentare u vezi telefona kad ono didakticki kurs.

Nisam bio na engadgetu mesecima i danas odem da pogledam review GN-a i vidim da je Mirijam napisala da je jedna od prednosti odlična baterija. To bi značilo da je do softvera, pošto ima toliko varijacija. Valjda.

Meni je "zasmetalo" to što je za poredjenje korišten SGS. Nekako mi je logičnije bilo da se poredi sa SGS 2 koji je u klasi sa SGN

Jedva smo i ovo dobili, a zamisli da tražimo uz aktuelni model i dodatne modele sa kojim bi ih upoređivali. Poređeno je sa SGS-om, samo zato što ga imam lično :)

Pa ima valjda neko na Benchu SGS 2 majku mu. Evo ja ću svoj da ustupim za potrebe testa ako treba :)

Sad je gotovo :) . Onda bi trebao svaki put kada dobijem novi model na test, da tražim od forumaša da mi daju neki konkurentni telefon za uporedbu i to na dan, dva - nema smisla raditi tako nešto.

,,Čisto Google iskustvo podrazumeva nekoliko stvari, i znači da telefon ne poseduje izmene u korisničkom interfejsu, koje su često dodate od strane proizvođača, kako bi dodatno personalizovali svoje modele. Još jedna prednost posedovanja Google telefona i čistog Google iskustva, je podrška koju će on dobijati u budućnosti. To osigurava da će buduća osveženja operativnog sistema biti dostupna mnogo ranije u poređenju sa "standardnim" Android modelima i da će telefon biti softverski osvežavan dokle god mu to hardver dozvoljava.,,

malo kasnim da se ukljucim u diskusiju ali,
sta sve procitah, od sume nevidi se drvo.
ako se neko ponovo ukljuci u diskusiju, ajte nesto o ovome gore. od 1 marta google nam uzima meru i stavlja nas pod kontrolu zato sto je americka vlada tako odlucila. you tube isto, yahoo takodje. sad i ovaj nexus. ?

Gde je sada ona tema da Benchmark zaposljava nove autore? Jedan od najocekivanijih testova, a ljudi se zakacili za kopiranje tabela, editorial "we" i cega ne vec... osim baterije nista konkretno o telefonu!

Da li ovo novi ICS interface na slikama, ili je neki developer thing koji postoji i na starijim telefonima? (dosta zgodan pregled baterije, potrosnje po vremenu itd.)
čist stock ICS, imam ja Galaxy Nexus, pa ako te zanima možemo da sednemo na neku kafu sledeće nedelje da isprobaš

Vrh Dno