Šta je novo?

Benchmark test: LG Optimus 3D

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: LG Optimus 3D

Dobili smo priliku da testiramo jedan relativno nov LG-ev model telefona, oko kojeg se podiglo malo više prašine, a razlog tome je tehnologija koja do sad nije viđena na mobilnim telefonima. 3D bez naočara nije baš toliko nova tehnologija, ali je ona prvobitno namenjena televizorima i monitorima, dok ju je LG učinio dostupnom i na telefonima. Takođe, nije samo ekran što čini ovaj telefon 3D modelom, već i njegove dve kamere, preko kojih možete sami da pravite fotografije i video snimke u 3D-u. LG se trudi da bude prvi koji će predstaviti novu tehnologiju - tako je bilo sa prvim dual core telefonom (Optimus 2X), pa je tako i Optimus 3D prvi model svoje vrste...

lg-optimus-3d-360-resize.jpg

Kao što je već pomenuto, LG Optimus 3D je prvi mobilni telefon na svetu koji ima 3D ekran za čije korišćenje nisu potrebne naočare (nalik na Nintendo 3DS igračku ručnu konzolu), kao i prvi model koji je poseduje dve kamere namenjene pravljenju 3D HD fotografija i video snimaka. Pošto se akcenat baca na ove dve stvari, kao najbitnije na ovom modelu, počećemo od njihovih specifikacija. Ekran koji Optimus 3D model poseduje je 3D LCD IPS kapacitivni ekran osetljiv na dodir, dijagonale od 4.3 inča, sa rezolucijom od 480 x 800 piksela. Što se tiče kamera, poseduje dve, sa 5MP senzorima (2560 x 1920 rezolucijom), autofokusom i LED blicem, sposobnim za snimanje FullHD 1080p video klipova u 30fps-a za 2D režim i 720p u 30fps-a za 3D režim. Prelazimo na srce telefona, koje ga pokreće, a reč je o Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 procesoru, sa PowerVR SGX540 GPU-om, konkretnije TI OMAP4430 čipsetom. Količina RAM memorije na ovom modelu je 512MB, dok poseduje 8GB interne memorije, koja je proširiva microSD karticama, kapaciteta do 32GB. Optimus 3D koristi specifično dizajnirani korisnički interfejs pod imenom LG 3D UI.

Link ka testu

Štaviše, na našem forumu se već desio slučaj kod jednog korisnika, gde se pojavila pukotina na ekranu, koja je nastala iz razloga što je zaštitno staklo tanje nego što bi trebalo da bude. Naravno, malo više pažnje i ovakve stvari ne bi trebalo da se događaju, ali Gorilla glass brine umesto vas, tako je uvek plus imati ga na telefonu.

;D

e jesam maler kad ovo sad citam....
p.s. za sad review totalno objektivan, sve na mestu

Objektivno urađen review!

Ono što sam primetio je da je 3D kilzač tu radi individualnog prilagođavanja 3D efekta. Dok mnogima odgovara da je podešen oko polovine ili negde oko 75% ja čistu sliku dobijam tek kada klizač postavim na maksimalnu vrednost!

I mišljenja sam da je i bez 3D-a ovaj telefon trenutno best buy u high end ponudi preko operatera, ako se gleda odnos cena, kvalitet!

Po meni najveća mana je baterija od 1500mA, mada vidim da sličnih problema imaju i korisnici SGS II koje nadomešćuju kupovinom kompleta sandalone punjač i dve rezervne baterije nešto većeg kapaciteta, tako da je to solomonsko rešenje problema i u slučaju O3D.
Nedostatak gorilla glass-a može se nadomestiti koliko, toliko upotrebom zaštitnih folija.

Gledajući slike sa kamere, mogu reći da deluju odlično za mobilne telefone i ništa lošije od mog Galaxy S. Jednostavno kako proizvođači dižu količinu MPa ne treba zagledati svaki piksel jer i slike sa fotoaparata sa 12 i 15MP užasno izgledaju kad se posmatraju na 100%. Kamera mi deluje svakako kvalitetnija od HTC modela.

Ono što sam primetio je da je 3D kilzač tu radi individualnog prilagođavanja 3D efekta. Dok mnogima odgovara da je podešen oko polovine ili negde oko 75% ja čistu sliku dobijam tek kada klizač postavim na maksimalnu vrednost!

+1

odista... ne znam kolko mali razmak izmedju ociju ima covek koji je testirao,ali meni je malo lakse kad je na maximumu,i kad su razdovjenije slike. (a i u tom settingsu i ljudima pokazujem i niko se nije zalio) 🙂

;D

e jesam maler kad ovo sad citam....
p.s. za sad review totalno objektivan, sve na mestu

Hehe, morao sam da te pomenem, prvi si bio koji ga je izlomio 🙂 . Trudio sam se da budem objektivan, jednostavno sam pretočio u tekst ono što sam iskusio prilikom korišćenja telefona.

I mišljenja sam da je i bez 3D-a ovaj telefon trenutno best buy u high end ponudi preko operatera, ako se gleda odnos cena, kvalitet!

Po meni najveća mana je baterija od 1500mA, mada vidim da sličnih problema imaju i korisnici SGS II koje nadomešćuju kupovinom kompleta sandalone punjač i dve rezervne baterije nešto većeg kapaciteta, tako da je to solomonsko rešenje problema i u slučaju O3D.
Nedostatak gorilla glass-a može se nadomestiti koliko, toliko upotrebom zaštitnih folija.

Sasvim je moguće da ne odgovara svakom podešavanje na pola, svako ima neku svoju percepciju dubine 3D dubine, nije mi palo napamet tad. Šta znam za bateriju, svaki telefon koji se maltretira će izdahnuti brzo, tu su samo nijanse u trajanju baterije.

Mislim, oni su mogli da ubace bateriju većeg kapaciteta da balansiraju dodatnu potrošnju zbog 3D efekta, ali ne bi to bilo nešto drastično duže. Rezervna baterija i standalone punjač mi se jako dopada kao ideja, ali srećom, ja moj SGS kec ne maltretiram toliko da mi je potrebno 🙂

Gledajući slike sa kamere, mogu reći da deluju odlično za mobilne telefone i ništa lošije od mog Galaxy S. Jednostavno kako proizvođači dižu količinu MPa ne treba zagledati svaki piksel jer i slike sa fotoaparata sa 12 i 15MP užasno izgledaju kad se posmatraju na 100%. Kamera mi deluje svakako kvalitetnija od HTC modela.

Pogledaj deo oko lišća na drveću u slikama, možda je na drugoj slici i najočiglednije. Kad se uđe u veću sliku, pa se klikne opet na zum vidi se koliko je tu loša situacija.

Smatram da ovo mora biti mnogo bolje. Pošto i sam imam SGS, jednostavno su slike mnogo detaljnije u poređenju sa Optimus 3D modelom. Opali koju fotku sa SGS-om, pa je zumiraj i biće očigledno 🙂

+1

odista... ne znam kolko mali razmak izmedju ociju ima covek koji je testirao,ali meni je malo lakse kad je na maximumu,i kad su razdovjenije slike. (a i u tom settingsu i ljudima pokazujem i niko se nije zalio) 🙂

Šta znam, imam standardan razmak između očiju, ali je moguće da je drugi faktor. Šta znam, meni je maksimum nekako preteran za oči, tek kako smanjujem, tako mi postaje normalnije i prijatnije za gledanje. Negde oko sredine za duže igranje mi najviše leži.

Gledao sam fotografije iz jos nekih testova, definitivno kamera nije na nivou 5mpix Galaxy/Wave. Ali je bolja od 5 i 8mpix sa ''starijih'' HTC [desire i desire hd itd]. Takodje mislim da Sensation ima bolju kameru od Optimus 3D.
Dobar test. Iskreno mislim da bi retko ko primetio da nema Gorilla glass da se ocu nije desilo to pucanje stakla.. po mom misljenju neshvatljiv propust LG-a..

a i da napomenem da ste izbacili test pre engadgeta koji je tek sinoc izbacio (tj 6 sati pre ovog mog posta) ;D

cestitke na brzini i azurnosti, jos jedan lep/kvalitetan test...samo, nije mi jasno zasto je engadget dao ocenu 6, kad realno je mogla neka sedmica da padne... ili bar osmica... za 9 nije nikako, ali sta je tu je, izgleda imaju neku odbojnost prema ovom modelu.

sve se vidi u ovom quote-u
As we mentioned above, there's a dedicated hot-key that will whisk you away to LG's "3D Space" – a pleasant little carousel full of games, videos and epilepsy.

cemu ovakvo spustanje jednog telefona. kroz ironiju zatrpava fon.

Hehe, mi smo imali telefon još od 23. jula, ali dok je došao na red... Fazon, test je po planu trebao da izađe u četvrtak, ali smo ga obrnuli sa Prestigio tablet-om koji je trebao da bude u petak, a petak mi je bio nešto bezveze dan, nisam imao inspiraciju i smorio sam se, tako da je na kraju izašao u subotu poslepodne, ***... Mada sam ove nedelje odmenjivao kolegu Dandy-a, pa sam imao tri testa ove nedelje, treba se navići na tempo..

Nemam pojma šta je sa tim Engadget-om, puni su neke ironije i mržnje, a zaposleni imaju nula objektivnosti, neki su čak i Apple fanboy-evi. Ja njihove review-ove nikad ne čitam, nisu mi kredibilni kao sajt.

Ja se, iskreno, slažem da je 3d gimmick. 🙂
Ja sam prestao da čitam engadget kada je otišla stara ekipa. Iz nekog razloga mi više nije interesantno.

Dobro si uspeo da testiraš 3 uređaja za nedelju dana.

Ttalk

Poslednja izmena:
ma sve se slazem,ali dobro je neko rekao bas ovde na forumu, da je telefon i bez 3D mogucnosti bestbuy.... (na nasem trzistu za te male novce u vip-u pogotovo)
koliko god da je gimmick meni je svaka peta slika tek slikana u 2D-u, subjektivno, za mene, ne moze bolje, pogotovo sto se palim na te gluposti ;D (priznajem)

Nazad
Vrh Dno