Šta je novo?

Benchmark Computing for Research - Folding@Home

Hmm, imam problem sa Einstein@home, GPU ne funkcionise. Kol'ko sam uspeo da procitam, ovaj problem se desava na Linux-u i OSX-u, pa sam sve resurse usmerio na WCG.

Prilozi

• Screen shot 2011-01-28 at 00.18.22.png
    Screen shot 2011-01-28 at 00.18.22.png
    24.9 KB · Pregleda: 33
Uzmi radi onda Folding na grafickoj :)

Ness dolijao si! Posle 3 meseca jurenja, konacno sam te stigao :)

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Promene u vrhu

top10.png

@Sokko: čuvaj se! :)

Dobrodošlica svim novajlijama :wave:

Završavajte sa drugim projektima, prijavljeni smo na HCC challenge od 1.februara...

Jel' ti imponuje? :d

@don: to se kaže "Razumem druže "vodniče"!!!" :D Kak'i sirevi, kak'i bakrači...;)

Izvinte molim vas. Nisam sluzio nasu vojsku. Ja sam strani placenik :D Samo sto me niko vise ne placa vec 2 godine :D

Kako sad laganeze kad krece challenge!?!?!

Moj radi samo preko dana, nocu ga gasim. Komp je presao u silent mod :) (case fanovi @7v, TX2 fan @ 50%), pa necu da rizikujem da sprzim nesto, konkretno me muci naponska, jer nema hladnjake, a i protok vazduha je mali. CPU je na ledenih 47C :).

Grafiku pustam povremeno, iz razloga su memorijski cipovi bukvalno vreli kad radim Collatz :smash:

Ja u zadnjih mesec i kusur slabo radim wcg. Preko dana mi uglavnom treba komp i sva raspoloziva snaga pa ga pustim preko noci [kad ne zaboravim].

Moj radi samo preko dana, nocu ga gasim. Komp je presao u silent mod :) (case fanovi @7v, TX2 fan @ 50%), pa necu da rizikujem da sprzim nesto, konkretno me muci naponska, jer nema hladnjake, a i protok vazduha je mali. CPU je na ledenih 47C :).

Grafiku pustam povremeno, iz razloga su memorijski cipovi bukvalno vreli kad radim Collatz :smash:

Pa valjda su proizvodjaci predvideli da komponente rade a ne da "stoje u ormanu"? Ako ti je u garanciji, sta se brines? HDD-ovi, kao najkvarljivije komponente (imaju i mehanicke delove koji se zaista habaju, za razliku od cipova) imaju MTFB od minimalno 300.000 radnih sati, a ti preračunaj koliko je to dana neprekidno...

Da , ali kome jednom izgori ploca i u procesor duva :p

meni je izgorela ploca :) so :p

@ M_M
Nisam siguran da su ploce i ostale komponente projektovane da rade pod konstantnim 100% opterecenjem 24/7, pogotovo ne na tako dug period. Razumem rad recimo u idle ili u nekom umerenom loadu, ali full load nikako. Pogotovo sto je u pitanju low-end ploca u mom slucaju.

@ M_M
Nisam siguran da su ploce i ostale komponente projektovane da rade pod konstantnim 100% opterecenjem 24/7, pogotovo ne na tako dug period. Razumem rad recimo u idle ili u nekom umerenom loadu, ali full load nikako. Pogotovo sto je u pitanju low-end ploca u mom slucaju.

Šta ja znam za šta su projektovane, ne piše u uputstvima ni za ploču, ni za procesor, ni za memoriju. Nikad nisam video da se proizvođač komponenate ograđuje po pitanju garancije ili izdržljivosti istih ako je u pitanju 24/7 korišćenje. Intel kao i većina proizvođača ploča daje 3 god garancije, a proizvođači memorije često i 5 godina. Naravno bitno je propisno hlađenje, ali nikad niko nigde ne spominje da garancija ne važi za 24/7 100% (nikad ipak nije 100%) korišćenje.

A šta je sa web i file serverima (često imaju slične ploče, procesore i memorije kao i obični PC-javi samo jače hlađenje), oni non-stop rade i drljaju i rade...

Konkretno, kod mene je u 100% loadu CPU na 61C, ploča na 40C, zaista mislite da treba da se brinem? Ko kome bre služi, ja računaru ili on meni? Uostalom, ako mi je sve u garanciji, zaista ne vidim neki razlog za brigu. Prodaću pre isteka garancije, doplatiti za novo... Najskuplji je kad sedi isključen u ćošku i skuplja prašinu.

Moj savet: pobrinite se za adekvatno hlađenje, i nemojte da brinete ako su vam komponente u garanciji... Radim SETI i druge projekte od 2004-te većinom 24/7 100% i NIKAD NIŠTA NIJE CRKLO. A komponente (osim grafičke) se tipično kod mene zadržavaju 1-2 godine, dakle ne baš toliko kratko. Setite se sijalice mogu da gore godinama bez gašenja. A sigurno će crći za manje od mesec dana ako ih palite i gasite na 1 minut. Tako je to kod struje i elektronike... stabilan rad bez pregrevanja i čipovi mogu da rade godinama, nema šta da se potroši...

P.S. Čisto zbog 0.001% mogućnosti požara kupio sam i senzor za dim i instalirao ga u sobi, a imam i jedan mali ručni (za auto) aparat za gašenje požara.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    475.5 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
meni je izgorela ploca :) so :p

:( Ali možda bi ti crkla i da nisi radio 24/7 100%? Možda je jednostavno bila neka loša komponenta na ploči... Znaš, i ljudima koji ne krckaju 24/7 100% takođe crkavaju komponente...

Poslednja izmena:
Mozda ce ti ovo zvucati glupo, ali ova ploca ne ide nikuda naredne 4 godine. mozda cak i duze, i voleo bih kad ne bi crkla :). Ista stvar je i sa CPU-om. Grafika ce verovatno biti zamenjena kad za to dodje vreme posto trenutno zadovoljava sve moje potrebe, cak i vise od toga. Dokle god mogu da igram igre na medium u 1280x800 bez seckanja, nijedna komponenta ne napusta kuciste :D.

Da dodam
Posto si rekao da neke komponente crkavaju cak i kada su pod "normalnim" okolnostima, onda logika kaze da su sanse da neka komponenta crkne pod opterecenjem jos vece.

Poslednja izmena:
Posto si rekao da neke komponente crkavaju cak i kada su pod "normalnim" okolnostima, onda logika kaze da su sanse da neka komponenta crkne pod opterecenjem jos vece.

Sigurno si u pravu, ali koliko veće? Ako 0.1% onda je to beznačajno, ako 80% onda je jako čudno što takva informacija nije još obelodanjena? I šta je zaista pod opterećenjem? CPU sigurno, jer vuče više struje i više se zagreva, memorija, hm pitanje je, rekao bih da se zagreva isto radila komp WCG ili ne, ploča, nešto više je pod opterećenjem i to naponska sekcija, ostalo praktično i ne... Dakle CPU (koga ako hladiš i ne siluješ ekstremno ima da radi 10 godina minimum) i naponska sekcija ploče (ako je kvalitetna i dobro hlađena opet nema problema). Ostatku ploče je svejedno radio WCG ili ne.

U krajnjem slučaju, zato i postoji garancija da u garantnom roku zameniš nekvalitetan proizvod... A ako proizvođač misli da njegov proizvod nije dobar za 24/7 korišćenje, neka to zvanično (u uputstvu za korišćenje) i naglasi.

Svako ima svoj izbor, i kao što rekoh računar(i) mi rade 24/7 100% već 7 godina i nikad ništa nije crklo. Naravno brinem se da je sve propisno montirano, hlađeno i napajano.

I ja bih se plasio za komponente da imam AMD :D :D :d

Salu na stranu, moja masina je idle 10 sati dnevno, gasim je 5 puta godisnje i tako vec 3 godine - nista nije crklo.

Stvarno bre ljudi, to je kompjuter, napravljen je da radi a ne da se pokriva ćebencetom i ušuškava čim udari prvi mrak... Ja trenutno ne radim ništa, i dalje jurim Q6600, dva meseca sam na northwood P4... :S:

Slazem se sa onim sto je M_M napisao, komp je tu da sljaka i tacka. Ja sam se malo opustio posle havarije tako da vise ne gasim komp, eventualno pici u sleep kada nisam kod kuce na vise od dan il' dva, sve vreme radi BOINC.

:( Ali možda bi ti crkla i da nisi radio 24/7 100%? Možda je jednostavno bila neka loša komponenta na ploči... Znaš, i ljudima koji ne krckaju 24/7 100% takođe crkavaju komponente...
ma crkla je mojom greskom :) a tada sam igrao Fallout 3 dok je cpu crunchovao WCG :) otpao jedan enzotech hladnjak sa mosfeta i puf :)

@Domcale niko te ne tera da stavis 100% opterecenja za boinc. Stavi na 70% ako te to brine.

Slazem se sa M_M i vb da je komp tu da meni sluzi, a ne ja njemu i da se brinem za njega...pa nije to dete vec stvar ;)

Realno, da ne krcka brojeve, krcako bi struju u prazno. Ovako bar nesto korisno radi dok sam ja na poslu u nadi da ce to nekome koristiti jednoga dana... (mada je vrlo moguce da mi razbijamo necije sifre pod okriljem raznoraznih naucnih projekata :))

Realno, da ne krcka brojeve, krcako bi struju u prazno. Ovako bar nesto korisno radi dok sam ja na poslu u nadi da ce to nekome koristiti jednoga dana... (mada je vrlo moguce da mi razbijamo necije sifre pod okriljem raznoraznih naucnih projekata :))

Ko ce ga znati, nadam se ipak da ovo radimo za opste dobro.

(mada je vrlo moguce da mi razbijamo necije sifre pod okriljem raznoraznih naucnih projekata :))

Mislim da je ovo skoro nemoguće iz 3 razloga:

1) To bi neko od miliona ljudi već provalio i procurelo bi u javnost
2) Većina applikacija se može dobiti na uvid i rekompajling i optimizaciju
3) Onima koji se bave tajnim poslovima (razbijanje šifara i sl.) bi bila velika frka da koriste javne mašine i javne mreže jer značajno ugrožava njihovu tajnost. Njima pare obično nisu problem i imaju oni svoje farme računara, izolovanih od sveta i optimizovanih (hardverski) za krckanje šifara. Još je manja šansa da radiš tamo neke nuklearne simulacije ili sl. jer zbog složenosti i tajnosti softvera ne bi im palo na pamet tako nešto. To rade mreže superračunara...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno