Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Kilometara ili Bonžita ili čokoladica? 🤔

Da li si probao da koristiš energetske gelove? Na trčanju nemamo privilegiju da ponesemo po kile čokoladica, pa nosim koncentrivane ugljene hidrate.
 
Ja bih u to ubacio i nesto poput banane ili plazme da ima vecu zapreminu. Licno bih poneo i sendvic.
Takodje volim bademe i indijski orah. Urme su takodje top, pogotovo ako se naprave kolacici. Urme sa kakom i orasima su bomba.
Sve zavisi koliko planiras da to traje, a uvek isplaniras i da se oduzi. Za voznju od 5+ sati bih definitivno voleo da imam obrok. Ne pricamo o pljeskavici, ali vise od cokoladice.
 
Uf, malopre kada sam kupovao, nisam zgrabnuo energetsku čokoladicu nego proteinsku.

Na 75 grama, 20 grama proteina.

Osudjen sam na bonžite sutra. 😅 Mada ću poneti i nešto sa prostim šećerom.

Doručkovaču omlet i jogurt, sačekaću malo da se slegne pa ću pojesti proteinsku čokoladicu pa posle pola sata krenuti da peglam bicikl.

Imam sedam bonžita, prvih 30 km neću ništa da jedem a onda ću posle na svakih 15 km da pojedem bonžitu.

Večeras sutlijaš za večeru.

Hoću telo da spremim za sutrašnji napor.
 
Kilometara ili Bonžita ili čokoladica? 🤔

Da li si probao da koristiš energetske gelove? Na trčanju nemamo privilegiju da ponesemo po kile čokoladica, pa nosim koncentrivane ugljene hidrate.

Išao malopre da uzmem dva energetska gela i dve kese za hidrataciju kao i suvo grožđe.

Definitivno idem sa 6 bonžita, dva energetska gela, suvo grožđe i neke dve čokoladice sa prostim šećerom.

Pre vožnje, za doručak, jak omlet i malo jogurta, nakon doručka proteinska čokoladica.

Valjda će mi to dobro doći za 5+ sati vožnje.

Usput ako mi verujete, ako namirišem negde pljeskavicu, ima da je izedem. 😁
 
Da li si ranije koristio gelove? Ako nisi, da ti damo neke smernice, da ti ne propadne vožnja 😄
 
Da li si ranije koristio gelove? Ako nisi, da ti damo neke smernice, da ti ne propadne vožnja 😄

Jesam, na trčanju. Ne mora, već znam, samo ću malo da promenim taktiku zbog toga što sad ne trčim. 😁

Pošto nosim i kese za hidrataciju, moram svakako da pazim.

Tako da ću energetski gel da uzmem tek kada osetim prve znakove umora ali pre toga ću stati sa pijenjem sportskog napitka bar pola sata.
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Ništa bez kilo praseĆine 😁😁
Imate one mješavine za hiking, suvo voće i orašasti plodovi, to se može i napraviti u kućnoj režiji - bademi, indijski orasi, suvo grožđe, suve brusnice... Dalje nešto što ima med, ako se koristi voda obična, dodati limuna i prstohvat soli...
 
Poštovane kolege biciklisti, palo je 140 km.

Da javim utiske. Rizična ruta da se ostane bez vode, danas je bio lep dan ali svakako nije bila velika vrućina.

Što se tiče gelova, samo me prvi onako izbudio dok drugi nije pipnuo. Suvo voće me spasilo.


Iskreno, ne znam kako sam došao. 😁
 

Prilozi

  • Screenshot_20240427_183150_Sports Tracker.jpg
    Screenshot_20240427_183150_Sports Tracker.jpg
    131.4 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot_20240427_183202_Sports Tracker.jpg
    Screenshot_20240427_183202_Sports Tracker.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 67
Svaka čast! Od obaveza nisam uspeo da se prvozam više od 30ak km, tu po okolini, a bilo je i vetra - ne znam šta je sa ovim vetrom, ne sećam se da je ovako bilo zadnjih godina... Napokon da se isproba bike :)

Pogledajte prilog 440077

Pogledajte prilog 440078

Hvala.

Vetar, možda na dve ovogodišnje vožnje nije bio.

Instaliraj aplikaciju "ventuski", dobra je da znaš u kom smeru duva vetar za odredjeni dan kao i brzinu.

Mene danas služio vetar sve do 38 km do kraja.

Onako već umoran pa već da se borim protiv njega samo mi nije jasno sa koje strane je duvao, bukvalno je bio baš dosadan.
 
Sledeća ruta mi je 119 km ali sa ascentom do 1350 metara. Uglavnom deo uspona je na super putu a drugi deo uspona na delu gde nikad nisam vozio pa će biti zanimljivo nešto novo jer sam sve rute oko mog grada prošao pa sada moram da spajam sa drugim gradovima. 😁
 
 
Daj i nama 😀
Ja ih koristim samo kad bonknem blizu kuće...

Ako ih već koristiš, nemam šta puno da pomognem. Ako ga upotrebiš i nastaviš bez problema sa aktivnošću još neko vreme, to je tvoj brend i tvoj ukus.


Svi gelovi su na papiru veoma slični, ali u praksi postoje razlike koje dovode do mučnine, teranja u toalet, ili nešto što je jedna poznanica nazvala "slepljivanje" tj kada unese gel koji joj ne odgovara, narednih sati ne može više ništa da joj stigne do želuca, ni hrana, ni voda.

Kako izabrati gel? Testiranjem, nema druge. Kako testiramo? Aktivnost koja ne traje predugo i kada smo u blizini lokacije gde možemo da rešimo nastali problem (ima toalet :)) ili prekinemo aktivnost i odmorimo se.


Od kod nas dostupnih gelova, statistika da "rade bez problema" je na strani SIS (Science in Sport) gelova. Postoje 3 glavne grupe, sve tri kesice su 60ml, s tim što Isotonic ima 22gr ugljenih hidrata i vrlo malo soli. Najlakše se unosi, bez vode. Electrolyte ima 22 grama UH, ima 3x više elektrolita, ali nekim ljudima traži vodu. Meni ide lagano bez vode.
Treći je Beta Fuel, koji ima ukupno 40grama UH, s tim što je deo iz skroba kukuruza (kao ovi gore), a deo je iz voća. Traži posebnu proveru uticaja na probavni trakt. Takodje nekim ljudima ne ide bez vode, meni bez problema.

Ovo voda ili ne voda, verovatno bar delimično može da se objasni ukusima. Ja trošim samo the citrusne varijante lime, limun, orange. Ovi što se žale da im traže vodu su uglavnom bili malina, exotic miks, ananas (da, znam da je citrus, ali kad ga neko otvori na 2m od mene, oseti se miris), fruit salad (?!!).

Pre nekoliko dana sam dobio švedski Maurten, nema ga u redovnoj prodaji kod nas, probaću ga tek narednih sedmica. Više nego duplo je skuplji od SIS, ali masa triatlonaca ga troši, jer radi isto što i SIS (i svi ostali), ali nema nikakav ukus/miris i kada ga promuckam u kesici, bukvalno je kao voda. Dakle, definitivno ide bez vode.

Postoji značajan broj proizvođača koji se piju isključivo sa vodom. Tako da je tu sistem jasan, gel, pa se zalije vodom.
Ono što sam više puta čuo, bez konkretnog objašnjenja zašto, trebalo bi izbegavati konzumaciju gela, neposredno nakon unosa tečnosti. Ako planiraš i gel i tečnost, obavezno prvo gel. Opet kažem, nisam dobio objašnjenje zašto, ali sa različitih strana sam to čuo.

Što se količine tiče, sve zavisi od napora. Postoje preporuke, ja sada ne bih licitirao, sa istima, jer su previše uopštene. Recimo, ja sam jutros planirao da unesem oko 160 grama UH u 5 porcija, ali sam spontano došao do toga da mi je 102 grama u 3 porcije bilo sasvim dovoljno. Zapravo, imam osećaj da bih istrčao identično vreme i bez ovog trećeg, ali sada nemamo način da to proverimo :)
 
Kada sam trčao, koristio sam gelove ali baš retko, obično kad je velika temperatura, no, baš retko.

Sada kada vozim bajs, uzeo sam da testiram biotech usa izotonični gel i stvarno, na prvu kesicu , vratilo me u život ali druga kesa ili nije reagovala ili imala kasniju reakciju. Osetio sam glad i morao sam da reagujem sa suvim grožđem.

Mislim da je bolja varijanta energetske čokoladice, bonžite.

Što se tiče tečnosti, limun+med+kalijum u flašici.

I neka čokoladica sa prostim šećerom. Ja sam zaboravio da ponesem takve čokladice i stvarno, u nekim momentima mi orgsnizam tražio prost šećer.

Inače, koliko sam mislio da sporo idem, radi uštede energije, za nekih 3 minuta sam bio brži do Boljevca nego inače.

No, pre nekih 30 dana kada sam se ponovo vratio da treniram, tada sam snagu gubio na 47 km.

Prošle godine mi max kilometraža bila 70 km i to mi bilo vrh.

Sada kada vozim duže rute od toga, nekako kada dodjem na 70 km, još uvek sam svež ali na ovih 140 km, imao sam kritičnu situaciju na 82 om kilometru.

Zbog dosta uspona koje forsiram, dosta mi pogadja butine, dosta tu trošim enegiju pa eto, moram da taktiziram kada uneta hrana deluje kod mog organizma da u datom trenutku ne ostanem bez energije.

Da na primer, znam da ide konstantan uspon, da pre toga jedem ali da provalim da se poklopi uspon sa početkom trošenja hrane koje sam uneo, tj energije jer svako ima drugačiji organizam.

P.S. Da napomenem, da mi se malo mućkala creva od gela ali ništa opasno.
 
Danas cimam drugara da idemo da vozimo, kaže nema šanse, od prošle vožnje dobio hemoeroide. Kakva je situacija kod vas, jeste imali, kako ste rešili, nastavili sa aktivnostima...?
 
Za hemoroide sam čuo od dvojice da im se nekad desi nakon dužih breveta (400km i više).
Gelove sam probao razne i imam nekonzistentne rezultate, pa ih izbegavam i uzimam baš retko. Uglavnom ih nosim na vožnje i vraćam kući, dok ne istekne rok :)
Od iskusnijih sam čuo da su gelovi sa kafeinom skloniji da izazovu probleme pa ih nisam ni probao.
Na vožnjama do 2h ili ništa (jedem čim dođem kući) ili čokoladica 50g (snikers, twix ili dve bananice). Sve preko 2h, cepam jednu čokoladicu na sat, a za brevete gledam da pojedem i jedan konkretniji obrok na pola (sendvič ili neko meso), a tada ponesem i urme ili gumene bombone. U jednom bidonu voda, u drugom elektrolit. Leti trošim čak i litar na sat, ovih dana dosta manje.
 
Mozda covek nije stvarno dobio hemoroide nego se tako izrazio u smislu da ne moze da sedi na sedistu.
Prva voznja u sezoni je uvek takva. Ocvrsne guzica posle par voznji.
 
Jutro baš mirno ali kako ide dan, biće verropičine. Stvarno ne razumem ovo vreme.

Ako krenem, po ovome što sada vidim, 50 km će me tući vetar sa desne strane a u povratku sa leve, nije čeoni.

Najavili i udare vetra. Ah, upitno da l da krenem..
 
Mogu da se pojave hemoroidi, narocito ako je neko sklon tome.
malo maze kremu i miruje dok se ne smire, i posle opet.


Sto se tice energije na voznjama, ja gelove nikada nisam koristio, niti mi je nekad falilo, obicno se dobro iskalkulisem, ali ljudi su razliciti pa ne prija svakom isto.

Za voznje od 100km to je odprilike 3-4 sata voznje, popijem limenku koka kole na pauzi, i bude dovoljno, dovoljna je i samo jedna banana.

za 150km treba nesto i pojesti, pa se ponese 2-3 mala sendvica (klasican sendvic izdelim i zapakujem zasebno), a najbolje negde na pauzi pojesti corbicu ili sta vam vec odgovara
opet cokoladice i gelove ne nosim, nekada ponesem nekoliko tvrdih bombona ako zafali secer.

za 200km i preko tu mora vise da se jede i da se nosi neka cokoladica, ili neki energy bar, i opet preporucujem da se napravi pauza i jede neka prava hrana, to ce vas odmoriti i fizizki i psihicki da nastavite put.

ko je sklon riknjavanju dobar je onaj magnezijum direkt u kesicama sa secerom on brzo popravlja situaciju i daje energiju, ne preporucujem da se redovno koristi jer ga posle organizam stalno trazi.

Takodje ne volim nikakve napitke u bidonu i ako ljudi cesto to sipaju, to prlja bidon i stvara zedj, ja samo vodu trosim.
 
Vidi, ako se pegla na ravnom, tu se moje telo baš i ne troši, krstarim na brzini 29-32 km/h i to mi sasvim dovoljno za bicikl koji vozim, tj nije drumaš.

U takvim situacijama kada je sve ravno, ne bi ni ja nosio mnogo hrane do 100 km.

No, kod mene su mahom sve usponi i tu baš telo traži energiju. Zato se ne igram, ponesem pa ako ostane viška, vratim.

Danas idem turu od 16 h, 120 km, jeste kasno ali vetar prestaje da duva i da smeta, računam sa ću doći po mraku ali se ne brinem.

Neću ni ja više nositi gelove nego ću danas taktizirati.

Šaka kikirikja na sat vremena. Nešto izmedju čokoladica ako zafali šećer. Od tečnosti jedna flaša voda, druga flaša limunada bez šećera sa medom. Imam gde da dosipam vodu usput i tu ću naknadno napraviti jednu kesicu hidrostara za povratak.

Prvi put krećem sa kikirikijem pa ćemo videti kako će biti. Danas na primer ne nosim bonžite.

Želil da nadjem savršenu hranu koja mi odgovara za teške rute pa da se onda naravno igram.

Inače, ne padam mnogo sa težinom ali mi se telo nekako izdefinisalo od glave do pete.
Ipak, da sam samo 10 kg lakši 😁
 
120 km ispod 6h. Uhvatila me noć, svašta se čulo po šumi, neka rika, pojma nemam ni ja koja životinja, adrenalin skočio, još tu uspon dug bio, ja gas do daske.

Na kraju, na 5 km od moje kuće, jedan majmun seče krivinu i ne znam da li je bilo pola metra od mene, čak sam i ja pobegao skroz desno u travu.
Ne znam ko im daje dozvolu, moje prednje svetlo bije 30 metara i u tom trenutku se svetlost odbijala od kapije te ne znam kako klipan nije video. Umalo da nastradam. 🤬


Što se tiče hrane, da javim kombinaciju šaka kikirikija na sat vremena i 6 čokoladica sa prostim šećerom.

Bomba! Možda malo na želudac teško ali brzo prošlo. Sve vreme sam imao snagu, na usponima se nisam pretereno umarao.

Suma sumarum, nikako ne idite sami na rutu gde može da vas uhvati mrak a da je ne znate. Jezivo je bilo. 😅
 
respekt :D
 
Na leto, verovatno jula, kada je dan najduži, pratiću vremensku prognozu zbog vetra. Ako sve bude kako treba, idem na jednu zanimljivu turu od 240+ km. Od tih 240 km, 32 km su usponi ali dobro rasporedjeni.
 
21.06. je najduzi dan, ima i strava challenge tada :)
 
Danas vetar razvaljuje. Otisao do Velike Mostanice, bacao me vetar na sve strane. Komplet od ade pa do kraja sve vreme vetar, isto i u povratku.
 
Nazad
Vrh Dno