Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Postoje one aligator rubber ili crocodil rubber kako se vec zove a postoje i tanka creva za ram
evo bas imam na stolu kod mene...16493483271101790926155972350829.jpg

Ako su gole sajle imas i one kao male "perle "sto idu pa sluze kao odbojnici mada i ta folija je dobra opcija.

Pozdrav drustvo, pratim temu od pocetka i doslo je vreme da uzmem prvi bajs.
Da li je za ovaj ok cena ulozeno-dobijeno, gledam nov jer nemam vremena za lutanje i trazenje polovnog iako sam gomilu oglasa prelistao

Bajs bi se koristio svakodnevno do posla i nazad oko 15km, uvek bi na pak tregeru bio neki alat do tezine 10kg (dokupio bi neku korpu)
Vozim se po ravnom putu bez uzbrdica, ali po nasim okrnjenim putevima, bankinama...
Do sad sam vozio trkacki bicikl i ne odgovara mi taj nagib tj polozaj tela.
Visok sam ( da ne kazem nizak) 174 cm, sve sto sam do sad prostudirao, kontam da mi odgovara M velicina rama, 54-55 cm.
Prvenstveno mi je bitno da je bajs udoban za voznju.
Svaki savet za i protiv je dobrodosao.
Zahvaljujem

To je L veličina, ali kod city/trekinga uvek je broj veće nego kod MTB-a. Težina nije nikakav faktor.
Ali, ipak, ako si u mogućnosti, najpre isprobaj bajs, ili nekoliko njih, može da se desi da ta kategorija 54+cm bude prevelika za tebe. Zavisi od dužine tvojih nogu.
Skokni, recimo, do neke kapriolo prodavnice da stekneš ustisak.
Možeš da gledaš i one baš siti modele, sa povijenom šipkom, sa korpama.... to jeste izrazito udobno i praktično.

Imaš širok izbor u toj klasi, npr
(možda ipak ovaj za tvoju visinu)
----
ili pak ovaj
----
----
...ima ih baš dosta
Svakako kvalitetniji nego Visitor.

Sad, kako želiš da potrošiš novac, novo ili ipak polovno, ostaje na tebi

Poslednja izmena:
za prvi bicikl ne bih trosio puno, bitno da je vizuelno ispravan, da svi mehanicki delovi rade bez skripanja, kliktanja. ako krene ozbiljnije da se vozi bicikl onda razmisljati o kvalitetnijem biciklu, jer se na duze staze isplati uzeti skuplji bicikl (kod jeftinijh, dodje na naplatu brzo kroz servis)

Realno od svih tih imas onaj decathlon riverside za 34 nov (vidim da su ograniceni sa kolicinama bar na sajtu, u radnji u ns znam da imaju dosta bajseva), dokupis paktreger i izadje te kao ta venera, a bolji je od tog

Realno od svih tih imas onaj decathlon riverside za 34 nov (vidim da su ograniceni sa kolicinama bar na sajtu, u radnji u ns znam da imaju dosta bajseva), dokupis paktreger i izadje te kao ta venera, a bolji je od tog
Da li misliš na ovaj riverside 500

Veličina samo S - što je dečije. I nije moguća onlajn.
"Zeleni" ima M i L, ako možeš da svariš tu boju :D Opet, kupovina samo na lciu mesta.

Jako me nervira kod njih što imaju svašta u ponudi a ništa na stanju...

Edit, onda bar pogledaj i ELOPS 120.

Poslednja izmena:
Imam neke rst amortizere na bajsu. Kako se to steluje uopste i da li ima potrebe stelovati?
Oni rade fino ali mi se cini da su pretvrdi i da nekad bas lupe preko pregiba.
Ne bih da cackam previse bez da pitam, danas sam stelovao prednji menjac pa se nisam bas proslavio.

Prilozi

• 20220408_215224.jpg
    20220408_215224.jpg
    99.4 KB · Pregleda: 10
  • 20220408_215023_resized.jpg
    20220408_215023_resized.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 41
to je samo preload za coil shock, nema tu nekog velikog podesavanja. trebalo bi da mozes lock.
ako hoces podesavanja mora da se plati :) neki air shock, onda mozes da sa air shock pumpom namestas koliki zelis sag za tvoju tezinu.

Moze da se podesi da budu meksi ili tvrdji, oseti se razlika kad sidjes s ivicnjaka npr a nagnes se napred malo
Imam je takav i sluzi za ivicnjake pretezno..

Pretpostavljam da za mekse treba da motam na minus?
Inace ako nekome nije tesko, cenio bih da napise kako se steluje prednji menjac, gledao sam tutorijale,citao ali kod mene to ne pali. Kao prvo izgubio mi se klik na menjacu kad saltujem u visu brzinu.
Stelovao sam tako sto prednji menjac prebacim na najmanji zupcanik i zadnji isto, onda otpustim sajlu na sifteru da bude skroz opustena, namestim da menjac bude po sredini lanca preko 'low' srafa i zategnem sajlu na menjacu. Prebacim na srednji zupcanik, isprobam da li negde ne struze kad saltujem zadnji menjac,sve to bude ok, prebacim na najveci zupcanik, sve ok. Kad probam da vratim na srednji,menjac gurne lanac ali ne dovoljno da ga spusti na srednji zupcabik. Onda taman nastelujem da hoce da spusta brzine na nize, on onda nece da ih podize, i tako u krug, napatio sam se.

to zavisi od menjaca do menjaca, jeftiniji su tezi za podesavanje da sve ide smooth, takodje zavisi i koliko imas zupcanika napred i nazad, koliko se lanac seta levo desno, nekad je jednostavno nemoguce indeksirati sve brzine da ide smooth. naravno sto je kvalitetnija oprema bolje ce ici i prenos :)
menjac mora da ima uvek neki tension u sajli da ima snage da prebaci na sledeci zupcanik kada povuces rucicu

2x sistemi su laksi za podesavanje od 3x, 1x jos lakse :)

Napred 3 pozadi 8. Zategao sam sajlu, ali imam osecaj kao da se menjac ne pomera dovoljno levo-desno kad saltujem. Bukvalno uvek kao da mu fali milimetar da prebaci na sledeci zupcanik. Menjac je shimano alivio.
Inace saltovao je ok skroz, ali je na najmanjem zupcaniku znao da spadne lanac (govorim o prednjem menjacu), pa sam ja hteo to da sredim ali sam usput poremetio menjac totalno

Na 3x sistemima cak i u servisu ćeš u većini slučajeva dobiti "good enough" podešeno, jer tu ima puno faktora koji utiču, a niko neće za par stotina dinara da se drnda sat vremena. U svakom slučaju 3x sistemi su za nekog ko ima finesu podesavanje u rukama, nije za početnika da podesi.

da, nazalost tesko je svaku brzinu nastelovati da bude smooth...
u principu ako nece da prebaci moras malo popustiti sajlu, ali to onda najverovatnije napravi problem na nekoj trecoj brzini da preskoci, fina podesavanja po cetvrt okretaja pa koliko uspes, gledaj da podesis one brzine u kojima najvise vozis, a one koje jako retko koritsis batalis

^
Upravo to, nastelujem da lepo saltuje sa najmanjeg zupcanika ka najvecem ali onda kontra nece. Namestio na srednjem zupcaniku da sve radi perfektno, i da lepo prebacuje na najveci zupcanik. Najmanji svakako i ne koristim tako da sam to batalio

Ako ti na srednjem i na najvećem rade sve brzine kako treba, ostavi tako. Mali zupčanik je ionako beskoristan.

Ja sam uvek uspevao da podesim sve brzine, pogotovo sa alvio menjacem, sa zeninim turnijem bude problem ali i on se namesti. Al moras imati nosac bicikla da se mogu okretati pedale dok se namesta. Smesno je reći da je mali zupcanik beskoristan.

Poslednja izmena:
A za sta ti sluzi 20 i nesto zuba najmanji lancanik kada ga efektivno mozes koristiti samo sa prve 3 najmanje brzine? Gde se to uspinjes uz mont everest?

Ja vidim da ljudi voze u 1x 6,7 ili 8 ali to ne treba tako, zato im se zadnji menjač sav izobliči. Najmanji lancanik ide sa prve 3 brzine i ja mu nikada nisam našao upotrebu, ali dobro možda nekom stvarno služi

A za sta ti sluzi 20 i nesto zuba najmanji lancanik kada ga efektivno mozes koristiti samo sa prve 3 najmanje brzine? Gde se to uspinjes uz mont everest?
probaj u sumi po blatu bez toga, pa se javi

poslednja shimano serija 1x12. valjda znaju da li se izoblici menjac.
za drum/trek 2x11 sasvim dobra kombinacija.

poslednja shimano serija 1x12. valjda znaju da li se izoblici menjac.
za drum/trek 2x11 sasvim dobra kombinacija.
Brater minli. Nisam pricao o 1x sistemima. Pricao sam da 1x na 3x sistemima ne treba upariti sa najvecim brzinama. Ne mozes da poredis menjac koji je pravljen za 1x sa onim koji nisu.

@joojant200 nemam na cemu. Kada sam imao nikada nisam koristio, ali dobro mozda nam se stilovi voznje razlikuju

Brater minli. Nisam pricao o 1x sistemima. Pricao sam da 1x na 3x sistemima ne treba upariti sa najvecim brzinama. Ne mozes da poredis menjac koji je pravljen za 1x sa onim koji nisu.

@joojant200 nemam na cemu. Kada sam imao nikada nisam koristio, ali dobro mozda nam se stilovi voznje razlikuju
ovi sigurno mozes?

Prilozi

• Screenshot_20220409_114118_com.strava.jpg
    Screenshot_20220409_114118_com.strava.jpg
    101.2 KB · Pregleda: 42
Nazad
Vrh Dno