Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Kod nas si kupovao točkove? Gde i koje? Aj mi nađi krštene točkove za disk, tipa pr1600 ili pr1400 kod nas :D
Gledam da kupim na bike24 ili bikediscount pa da mi donese neko, mada u poslednje vreme razmišljam i o kineskim karbon točkovima koji bi isto toliko koštali.. Težina je manje vise ista ali dobijaš daleko dublji profil i krutoću (kao) :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Zadnjih mesec dana istražujem kako da od preko dovučem delove (bike-discount konkretno) pošto jurim viljušku, točkove, dropper I gume da poručim jer je ovde očajna ponuda i došao sam do zaključka da je najbolje da se poruči direkt za Srbiju i da se plati harač. Imao sam kombinaciju da poručim u Mađarsku, pa da prenesem ovde, ali kad se sve stavi na papir jeftinije da se poruči ovde direktno. To je zato što sve države u EU imaju određene poreze, Mađarska konkretno 25%, a za Srbiju pošto nije EU roba je bez poreza, tako da isti točkovi koji se poruke u Mađarsku koštaju 334 evra, a kada se naruče u Srbiju 259evra. Pa kada dodaš 33% dođeš na isto odpr . Postoji problem što za Srbiju ne mogu da se šalju Shimano i Garmin delovi, zbog monopola tržišta, sigurno imaju i još neke marke ali nisam naleteo na tačno koje. Meni to nije bio problem za kočnice sobzirom da sam išao na Maguru, ali ako menjaš grupu celu osuđen si samo na Sram....

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

@dule0911

Nisam gledao ništa konkretno, npr kao ovo :

https://www.ebay.com/itm/700C-Disc-...247100?hash=item2f3c6d1e7c:g:q2kAAOSwEy1eAwkx

Ima opciju za 12x100 / 12x142, disk i 38mm dubina, to je baš kao što želim . Jedino ne znam da li je ovih 25mm unutrašnja ili spoljašnja širina. Ako je unutrašnja to je previše, najradije bih 17, 18mm jer bi svakako nastavio sa 25ticama gumama...

Ne znam koliko je dobro za ove pare?

@Doddy

Znam da je tako oko naplate poreza ali i dalje je jeftinije ako bi mi neko doneo, rekao bih. Doneli bi mi iz Nemačke ili Češke. Inače što se brendova tiče, i na Specialized je udaren ban recimo, a ovamo kod nas nemaš uvoznika, ovo sa beosportom je smejurija...
Što se shimano vs sram tiče, za mtb sram all the way :D
Drumske sram grupe još nisam vozio pa ne mogu da sudim. Kampanjolo me nije oduševio recimo.

Poslednja izmena:
@dule0911

Nisam gledao ništa konkretno, npr kao ovo :

https://www.ebay.com/itm/700C-Disc-...247100?hash=item2f3c6d1e7c:g:q2kAAOSwEy1eAwkx

Ima opciju za 12x100 / 12x142, disk i 38mm dubina, to je baš kao što želim . Jedino ne znam da li je ovih 25mm unutrašnja ili spoljašnja širina. Ako je unutrašnja to je previše, najradije bih 17, 18mm jer bi svakako nastavio sa 25ticama gumama...

Ne znam koliko je dobro za ove pare?

@Doddy

Znam da je tako oko naplate poreza ali i dalje je jeftinije ako bi mi neko doneo, rekao bih. Doneli bi mi iz Nemačke ili Češke. Inače što se brendova tiče, i na Specialized je udaren ban recimo, a ovamo kod nas nemaš uvoznika, ovo sa beosportom je smejurija...
Što se shimano vs sram tiče, za mtb sram all the way :D
Drumske sram grupe još nisam vozio pa ne mogu da sudim. Kampanjolo me nije oduševio recimo.

Poručivao sam i u Nemačku sa bike-discount, uzeo celu M7100 grupu, diskove i opet je skuplje ili je tu u par evra u odnosu kada bi moglo da se poruči za Srbiju [emoji23]

Što se tiče Sram vs Shimano, ja sam uvek za Shimano , probao Sram GX eagle, I nisam bio oduševljen, čak mi je onaj triger nekako bio sav čudan, ali kapiram da je to sve stvar navike, obe marke rade vrhunski [emoji16]

ja bi uvek uzeo Shimano pogotovo u Srbiji, jer za sram nema nista kod nas. moram reći da mi se jako svidja xt shifter jer je potpuno drugačiji od drugih shimano shiftera koje sam probao, više je "kliki" kao sram

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Mene za Shimano nervira monopol par uvoznika, gde zapravo nista ne mozes da uvezes sto je malo van uobicajenog, jer online ne daju, dok preko njih je gotovo nemoguce poruciti. Evo sad porucujem Shimano samaraljku i putovace preko UK do Srbije posto drugacije ne mogu da je dobijem, a da stigne ove godine.

@sajlonac
Za 400 i kusur dolara deluje previse dobro, da ne kazem sumnjivo, ali s obzirom da su no-name verovatno i ne cudi. Ja nisam hteo sa tockovima da rizikujem da uzimam potencijalni bolf pa sam zato isao na provereno, sa ovim Hunt znam nekoliko njih da su zadovoljni duzi niz godina.

Ovi moji su 26.6mm unutrasnja sirina i 28mm je sela taman, ali proizvodjac deklarise da moze i 25mm da stane... Jedino ako ti je bitno kakav ce oblik guma imati, samim tim i ponasanje u voznji.

Poslednja izmena:
Znam, deluje što kažeš sumnjivo ali tu mi je otprilike u budžetu, mada ako ne poručim uskoro nego ostavim za sledeću godinu možda se stvari i promene. Bas pogledah ove što si poručio i super su ali baš su skuplji. Čudi me da se za ove pare već nisi odlučio za neku već komercijalnu marku? Viđao sam Fulcrum za ove pare, štaviše jedan prijatelj je nagazio na nekoj akciji Fulcrum Racing Quattro C17 za 800e, npr..
Doduše ovi tvoji deluju neuništivo i deklarisani su baš kao gravel.
Ne znam još, možda poručim i "obične" DT Swiss PR1600 za oko 300 i nešto kao najjeftiniju varijantu koja valja.

Elem, apropo shimano vs sram, vozio sam i GX i XX1 i sada evo imam GX Eagle, meni je osećaj drugačiji i bolji nego kod shimano, ali to je subjektivno. E sad, shimano je, kod mene bar, mnogo pokvario utisak sa 785 serijom. Imao sam 970 seriju koja je pružala bogovski osećaj :) i kada sam prešao na 785 to je bio užas.. Nakon toga sam imao samo sram i nisam se više vraćao na shimano. Probao sam doduše 8000 i to je dosta dosta bolje, da ne kažem vrlo slično sram osećaju na šifteru :) Promenili su ako se ne varam i način vučenja sajle, sa 1:1.25 na 1:1 (kao sram).

Tako je, sad su im i šifteri da kažemo kompatibilni [emoji16] ja sam imao i 975 seriju i m8000 i m7000, i mogu reći da ima razlike među generacijama definitivno. Videću sada sa ovom novom serijom m7100 što sam uzeo kakav je osećaj [emoji16]

Imaju čaure, tačnije, ima deo koji se ubaci i onda se na to našrafi pedala. Moraš da nađeš nekoga ko to zna da radi. U Beogradu znam par servisa koji to rade.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Gde može ovo da se odradi u Bg? Meni i dalje bajs van funkcije zbog ovoga, nisam mesec dana seo da vozim...

Gde može ovo da se odradi u Bg? Meni i dalje bajs van funkcije zbog ovoga, nisam mesec dana seo da vozim...
Bici servis Brdo i Bici servis Sportofis, ostale informacije na PM zbog moguće reklame.

Hvala, zovem danas da proverim

@sajlonac
Svelo se na kombinaciju dostupnosti i tezine za koju su deklarisani, pomalo i cene. Sve brendirane koje sam gledao je cekanje na isporuku bilo bas dugo (porucivao sam ovo u junu) ili je weight limit bio ispod onog sto meni treba. Mavic je odprilike jedini ispunjavao sve sto mi treba. Zvanicno niko nije hteo da ih uveze, dok za porucivanje pored toga sto su retko bili na stanju sam svasta procitao za Mavic carbon tockove u zadnjih godinu-dve proizvodnje... Opao im je kvalitet. Zipp su mi bili preskupi. Fulcrum ima nizi weight limit za skoro sve setove od onog koji mi treba.

Ne mora da znaci da je svaki jeftin karbon los, naprotiv, verujem da zvucna imena u nekoj od tih fabrika prave i svoje tockove. Samo treba ubosti nesto provereno... Imas na Hunt sajtu i lakse/dublje od mojih, ja sam bas zadovoljan i podrskom pre kupovine (prilicno sam ih smarao jer sam bio neodlucan) i samim tockovima. Za diskove ne treba ici ni na najlakse tj sa bas malim brojem zica.

Sad sam za novi bajs resio da idem na Shimano, videcemo kako ce raditi. R8000 grupa hidraulika, xt kaseta. Izleteo mi povoljno komplet - tj mislio da je povoljno, pa sam desnu samaraljku morao sad novu da porucim, puklo kuciste i ne moze da se okrpi a da valja.

Poslednja izmena:
Saga se nastavlja, stigla im je felna sa 32 rupe ali stigla je glava sa 36 zbice [emoji24] sada vec nisam siguran dal ti radnici u servisima umeju da citaju, jer vec koji put mi se to desava [emoji43]

Imaju čaure, tačnije, ima deo koji se ubaci i onda se na to našrafi pedala. Moraš da nađeš nekoga ko to zna da radi. U Beogradu znam par servisa koji to rade.

Bio kod majstora u obližnjem selu i dao mi je neku kurblu koju je imao, a za onu staru kaže da bacim.Te čaure odnosno hilzne nisu sigurne isto mi kaže za varenje da je nebezbedno.To kada ode samo zamena.
Sada treba da skinem staru kurblu a baš je teško bez radapciger ključa,udarao sam kao vo a ono ni milimetar da se pomeri.

Kako vam izgleda ovaj handmade bajs,razmišljam da odem do Bg da pogledam,najradije bih gravel ali su preskupi i uglavnom gabaritni a ja sam sitan i kratak

https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/nishiki-x-nine-nov

ili možda Trek Zektor,ali tražio bih da spusti cenu i neke normalne fotografije

https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/trek-zektor-3-50cm

kupi radapciger za 600 dinara ili koliko je vec. ja sam probao sa velikim radapcigerom (oni sa kracima) pa sam samo iskrivio najveći lančanik (ništa što par udaraca čekićem nije uspelo da popravi). na kraju sam kupio taj mali, prosto svaki drugi način je patnja

"Nishiki" izgleda odlicno. Za te pare ima i nov polar shadow.

Polar shadow nema sada za te pare,ako ga uopšte ima,poslednja cena je bila 48k.Od legalnih a jeftinijh jedino mi je interesantan Trek FX 7.2 oko 50k ali i to je pitanje dostupnosti
Prodaje jedan na CB nov Specilized Sirrus 2 2021 ali XS,mada možda bi se skupio :) 450evra

Hvala! Hvala.. :)

Okacicu i slike MTB-a. Full deore/xt; okosnica opreme: pogon, kaseta, menjači, sifteri, glave, felne ... sve to novo kupljeno u ovlascenoj radnji kod nas, onomad...
Isto kao i drumas, odrađeno peskirenje, plastifikacija ... rucno (a kako i drugacije :) ) sklapanje, podešavanje ...
Minimalizam! Nema oznaka, nema nalepnica, raznih accessories-a i sl.
Ehh ... radjeno pre 8 godina, kada to i nije postao trend kao sada :)

Ali zato 26" gume xaxaxa, totalni demode danas, pa mi je zbog toga jos i drazi.
Posle 15k km i dalje radi kao NOV! Bukalno! A nema gde se nije vozio...

Obecao sliku, pa da ispunim ... :).

Nakom sto sam predstavio drumasa https://forum.benchmark.rs/showthread.php?263482-Benchmark-biciklisti%C4%8Dka-sekcija&p=6163209&viewfull=1#post6163209,
sa opremom https://forum.benchmark.rs/showthread.php?263482-Benchmark-biciklisti%C4%8Dka-sekcija&p=6166393&viewfull=1#post6166393, evo i MTB. :)

RAM: Univega alumunijum 7005 t6
VILJUSKA: Suntour SF13-XCR RL
SOLJE VILE: Ritchey logic
LULA VOLANA: Scoutt alu
VOLAN: Alu obican
RUCKE VOLANA: Ritchey True grip 6
CEV SEDISTA: Ritchey Comp 31,6 x 400
SEDISTE: Vello
GUME: Schwalbe CX Comp 26x2.0 / MTB tube
OBRUCEVI-FELNA: Rigida ZA C2000
PREDNJA NABLA: Deore HB-M590
ZADNJA NABLA: Deore FB-M590
RUCICE KOCNICA: Deore BL-M590
KOCNICA ZADNJA: Deore BR-M590
KOCNICA PREDNJA: Deore BR-M590
RUCICE MENJACA: Deore SL-M591
PREDNJI MENJAC: SLX FD-M661
ZADNJI MENJAC: XT RD-M772
KASETA: Deore CS-HG50-9
POGON: Deore FC-M590 (44x32x26t)
LANAC: Deore HG53 HG9
PEDALE: Wellgo M-20
+
Rogovi: Tour De France alu
Nosoc bidona: Elite alu black
Brzinometar: Cateye Enduro
Torbica: Shimano triangle

Presao 15000km; sem guma i lanca nista menjano; kad je nova oprema :).

Eto...beli drumas, crni mtb... :wave:

Prilozi

• MTB.jpg
    MTB.jpg
    423.6 KB · Pregleda: 116
Pirate, svaka čast, mnogo volem kada neko sebi sklopi mašinu, ljudi to mnogo više cene i vole nego kada uzmu neki generički Bajs [emoji16]

Ja se nešto i ne razumem u bicikle ali mogu reci da su veoma lepi i drumas i mtb...

Evo i mog saborca, uglavnom vozim asfaltom...

Kališ by Stevan Petrovic, on Flickr

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
Odličan bajs! Najviše volim takve, jednostavno za održavanje. Ne vide se dobro gume, ali ako vozuš po asfaltu, neke sa što manje šara su idealno rešenje.

Dobre su za beton. Ganjam ga već 3 godine, dobro me služi(da ga ne ureknem)... Vozim 30-50km par puta u sezoni po Beogradu ili sa drugarima do Pančeva. Uzeo sam ga polovnog od drugara za 5000din čini mi se i debelo mi se isplatio. Msm da ću pred sledeću sezonu morati lepo da ga servisiram, pa da me služi još toliko... Screenshot_2020-09-03-14-27-47-627_com.google.android.apps.photos.jpgScreenshot_2020-09-03-14-29-15-562_com.google.android.apps.photos.jpgIMG_20200902_171046.jpgsportie_8446fa58.jpgsportie_c9f39daf.jpg

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Posle dva meseca voznje novih delova da iznesem neka svoja zapazanja. Najveća prednost "novih tehnologija" za mene, definitivno hollowtech kurble, prenos je mnogo udobniji, osećaj je čvršći, start je instant. Uzeo sam 36t saint lančanik i super je, posto vozim puno po gradu da sam uzeo manje zeznuo bi se, prosli su pored mene par puta sa 32 ili 30t lancanicima i to je po gradu patnja, dok ja sa 36 letim pored njih. Za penjanje uzbrdo imam 46 zuba nazad najmanju i cak i sa 38 napred mislim da bi uspeo da savladam sve u najmanjim brzinama, da sam znao ono sto sada znam uzeo bi 38 saint jer je prodavao i tu opciju. Nedostatak prednjeg menjača nisam ni jednom osetio. Zato sto sam ionako 99% vremena vozio na srednjem, mali je beskoristan, a veliki je mogao samo sa dve najveće brzine. Ukoliko zelite da udahnete nov zivot vasem biciklu definitivno predlazdm neku od 1x opcija, jer cete dobiti sve moderno a pojednostavljeno.

Poslednja izmena:
38 napred za 1x dosta zavisi i od rama, tacnije chainstay dela, koliko imas lufta a da se i dobro pozicionira lancanik za ceo range kasete i da ne cese ram. recimo ja napred na mtb imam 32t, 34 bi stalo, ali 36 bi vec cesalo ram

vozis nekad uz Dunav NS-Futog-Begec-Celarevo?

Vi sto pratite oglase, ima li neki mtb zanimljiv 27.5-29 za nekih 400-500e?

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Nije 1x za svakoga. Sa 38 napred i 42 pozadi za neke situacije prosto silim, mozda je 36/46 to bi bilo ok. Svakako, za ne preterano zahtevan teren ili dovoljno laku najnizu brzinu je dobra alternativa kome ne smeta veliki skok izmedju brzina.

38 napred za 1x dosta zavisi i od rama, tacnije chainstay dela, koliko imas lufta a da se i dobro pozicionira lancanik za ceo range kasete i da ne cese ram. recimo ja napred na mtb imam 32t, 34 bi stalo, ali 36 bi vec cesalo ram

vozis nekad uz Dunav NS-Futog-Begec-Celarevo?
ove godine sa svime što se dešavalo (i privatno još dodatno) nisam nesto vozio, ali sam išao nasipom do Begeča. Generalno puteve sa kamionima ne volim, vozio sam par puta i nisam ljubitelj

Poslednja izmena:
Ram L-Xl i ne bi nista ispod Deore, mada i nije pod moranje.

Ili ako neko ovde ima nesto slicno, a voljen je prodati, neka pise u pp.

Kako vam ovaj izgleda?
a1851f7de1f131a822333110884b217a.jpg
9dc2d19b6340321e52b3ac633f889ecb.jpg
6d88e78a4cb47c2367546dac1b20f924.jpg
38c4ab2e80ca85a48b752d7c25521fc7.jpg
cbabfc2efc064d8c7c4accdccae07fa0.jpg

Nazad
Vrh Dno