Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

ja sam kao biciklista rekao da nameste da bije jako visoko u oci. ja kola ne vozim. meni se desilo zimus da su isli dvoje bulevarom oslobodjenja sa strane merkatora oni ka stanici a ja ka merkatoru (znaci ja sam isao dobrom stranom) i kada je jedan prolazio toliko me je zaslepeo da nista nisam video, nisam ni video da pored njega vozi neko bez svetla, mogao sam se spucati jer je on uperio taj svoj reflektor direkt u visini očiju.

Po novom sadu ako se krecete po gradu nema potrebe za tim reflektorima, grad je dobro osvetljen, a i ako imate namestite da vam bije ka dole ne treba u visinu da svetlu vec dole napred, a ako idete po budzacima onda moze da se digne gore

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Poslednja izmena:
to da, obori se, kao sto su od auta oborena svetla za po gradu obavezna. niko ne vozi sa dugim :D

Evo da se i ja upisem sa drumasem. Kod mene je vec dva meseca, ali zbog oovrede nisam vozio. Danas konacno uzeo da skoknem do panceva.
U pitanju je kinez. Sklapa se u kini za juznu ameriku (zato je tropix). Alu ram, karbon vila i sticna. Stavio sam conti 4 season gume i selle royal respiro sediste. Stavio sam i 105 pedale. Inace je grupa komplet tiagra
ae07662afaecfcc4fec40e819a4467b7.jpg

Sent from my Lenovo L78011 using Tapatalk

Lepo izgleda, neka te dobro sluzi :)

P.S. Kad se i ja zalecim po pitanju kolena pa da se opet vidimo/provozamo ;)

Lepo izgleda, neka te dobro sluzi :)

P.S. Kad se i ja zalecim po pitanju kolena pa da se opet vidimo/provozamo ;)
Cekamo te. Vidimo se na kriticnoj masi ako je ikada održe.
Btw, za koji bajs si uzeo one gravel točkove?

Sent from my Lenovo L78011 using Tapatalk

nemojte nikada nositi bicikl u fanatik na servis
02a31ca2ad62ed0dfb406ef6bd1768a4.jpg

43bb90dab37e16b7d120e8322f009896.jpg

Šta je servis ovde kriv?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Pretegli niplu (žbicu)?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Šta je servis ovde kriv?

zar ne vidiš da su sve žbice pretegnute, ima sigurno 7 8 napuklih, i jedna izvaljena. prednja felna koju nisu dirali je ko nova, takva je bila i zadnja dve godine pre ovoga. kada je brat pokupio bicikl bio odma je pitao zar to nije pretegnuto jer zbice bukvalno ne mogu da se pomere, on je rekao to tako treba. eto kako to tako treba, mene fanatik nikada vise videti nece a nisam ni imao neko bog zna kakvo misljenje o njima

Poslednja izmena:
Pa tako izgleda kada se čupaju niple iz felne... Obično zadnji točak na strani do kasete

evo pribliznije, bukvalno svaka zbica na zadnjem tocku ovako izgleda
b9869a249176e941fc0088e5be30aaaa.jpg

Znam sve, toj felni je kraj...

Ne rece sto si zatezao niple?

Evo kako je izgledala moja, a nikada nije centrirana, jednostavno dodje do zamora materijala i dodje joj kraj.
https://streamable.com/p5wu7q

zatezao sam jer je malo krenula u osmice a to ne podnosim. i nosio sam da podese brzine da bolje menja (dok je jos imao x5 sram delove). menjač su uzasno podesili bili ali posto sam znao da cu kupiti slx komplet i meni i bratu, nisam previse brigao, a eto kako su felnu podesili. odneo sam u servis (drugi naravno) imaju neke mavic pa ce staviti tu.

tesko mi je poverovati da dve godine sve super, a onda par meseci posle podesavanja catastrophic failure felne, i da nije do toga sto su bile pretegnute. blah sta sada

Poslednja izmena:
Sada druga felna ili drugi tocak...

nemoj se nervirati, verovatno je vec ranije bila naprsla samo nisi obracao paznju.

nije frka sta sada, ionako sam gledao da mu uzmem novu glavu, ali dao sam za korman 5000 pre neki dan, sada ovo, glava ce sacekati malo.

Upropastio sam navoj odnosno lozu na levoj polugi.Vozio neko vreme tako malo nakrivo dok nije skroz propalo u toku vožnje i ispala pedala(srećom bez posledica i blizu kuće)
Ima li šanse to da se popravi,pitao sam neke majstore-amatere po komšiluku kažu da ne znaju da neko to radi,tako sitan vez i suprotan navoj.Neko mi rače da zavarim opet kurbla je verovatno aluminijumska ne znam ni to da li može.
Model je Sr Suntour istu takvu ne mogu da nađem,da li bi smetalo ako bih stavio neku generičku od 500 dinara ?

Imaju čaure, tačnije, ima deo koji se ubaci i onda se na to našrafi pedala. Moraš da nađeš nekoga ko to zna da radi. U Beogradu znam par servisa koji to rade.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Stavi generičku, ja sam na dečijim biciklovima ne jednu menjao...

Dolazim iz servisa. Bratova felna je 28 rupa, imali su neku sa 28 rupa ali ne za tu debljinu gume. predlazu da uzmem novu glavu ako ne nadju 28 za ovu debljinu gume, a sada mi se ne uzima glava jer sam hteo da uzmem deore glave kasnije jer sam se sada istrosio. potvrdili su mi da su ih ovi pretegli, i da to uopste nije toliko cvrsto trebalo biti stegnuto. taj klinac što je radio nema pojma, razumem da se uči ali mene to košta, odnecu im felnu da mu pokažu gde je pogresio da ne unesreci nekog drugog

Poslednja izmena:
pa uvek mogu da se izvine i daju nov tocak kao znak dobre volje i brige prema korisnicima

Klinac mnogo jak u rukama[emoji23]

To jedino ako okreces pedale u nazad [emoji57]
Navoj je takav da se tokom vožnje zavijaju a ne odvijaju.

Skini pedalu, pa uzmi ključ da je zavrneš.
Zavrće se upravo tako što pedale vrtiš unazad a ključ držiš u jednom istom položaju (kao što stoji pedala na kojoj je noga).
A odvću se suprotno: tako što pedale vrtiš unapred.

To je ono što je bilo nelogično.

poolmaker je dao link koji razjašnjava tu nelogičnost https://www.cyclefront.com/why-the-left-pedal-on-a-bicycle-has-left-handed-threads/
a suština je da se pretpostavlja da su lageri savršeni i ne prave otpor (što nije tačno) a da navoj pedale ima lufta (što je tačno) pa će rotacija pedale zahvaljujući tom luftu zavijati pedalu umesto je odvijati kako bi bilo logično.
Inače, kuglice u lageru ne mogu praviti kontramomenat na unutrašnjem prstenu nikako, sem u nekom teoretisanju pod pretpostavkom da je zbirna inercija kuglica veća od inercije prstena na koje naležu. U praksi totalno beznačajno jer su druge sile koje deluju daleko veće.

Sutra ujutru je napokon kraj sage sa točkom. Nemoguće je naći u Novom Sadu (a ni na oglasima nema) 28 rupa 27.5 felnu. Tako da sam odlučio uzeću mu novu deore glavu i felnu sa 32 rupe i zdravo, nudili su mi polovnu xt, ali sam se odlučio za novu deore iako je skuplje, ali je novo

Poslednja izmena:
Eh.. Potpuno te razumem. Bio sam u istoj situaciji a pritom mi nije bila potrebna baš bilo koja 27.5 felna sa 28 rupa već i unutrašnje širine minimum 30mm... Naravno nisam ništa mogao da nađem ovde pa sam kupio lepo u Sofiji originalnu Specialized kao što mi je i bila pukla na bajsu. Sličnu stvar sam uradio i sa Cube felnom samo u Hrvatskoj. Mi smo rupa obična gde možeš da kupiš samo Kripton 26ticu, tuga!
A ne dao bog da ti zatreba straightpull žica za točak...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Doziveo sam danas da mi kazu u radnji da 27.5 je retkost, ja reko kod nas mozda ali na zapadu je to standard. Rekli su mi na to, istina ali mi nismo svet. Nisam znao sta da odgovorim na to... Povodom toga da smo rupa je istina, meni su uvek u radnji kada bi uzimao jeftinije delove predlagali skuplje, a kada sam dosao da uzmem slx/xt komplet nigde nije moglo da se uzme i pitali su me koji ce mi 11 brzina. toliko o našem tržištu

Poslednja izmena:
Meni se to par puta desavalo a niko mi nije pretegao (nego sam je ja nategao :) )

i ni jednom nisam nasao drugu felnu vec se uvek zavrsilo sa kupovinom celih tockova.

ne znam da podesim felnu, jedine dve stvari koje na biciklu ne podesavam sam su felne i brzine. iako u sustini shvatam sta trebam da radim nemam zivaca. ovo je u fanatiku redio neki klinac, jer je bila rona i bila je velika guzva. 10 dana je čekao bio da dobije brzine podesene losije nego sto je bilo i zbice koje su zvakale kada bi skretao. bolje da nikada nije ni odneo

Poslednja izmena:
Meni se to par puta desavalo a niko mi nije pretegao (nego sam je ja nategao :) )

i ni jednom nisam nasao drugu felnu vec se uvek zavrsilo sa kupovinom celih tockova.
Kod nas si kupovao točkove? Gde i koje? Aj mi nađi krštene točkove za disk, tipa pr1600 ili pr1400 kod nas :D
Gledam da kupim na bike24 ili bikediscount pa da mi donese neko, mada u poslednje vreme razmišljam i o kineskim karbon točkovima koji bi isto toliko koštali.. Težina je manje vise ista ali dobijaš daleko dublji profil i krutoću (kao) :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Na koje konkretno mislis? Ima dosta kineza.

Ovi sto sam ja uzeo su u sustini isto Kina samo sa eu brendom/podrskom/dozivotnom garancijom ukoliko tako izaberes.

3 meseca sam pratio oglase kod nas da izlete tockovi koji mi odgovaraju, nebitno alu ili carbon koliko da mi ispune bar neke kriterijume. Za disk, tubeless ready, 11 brzina shimano freehub, ostalo uklopivo. Naravno, nista. Novi tek, sta god da sam pitao prodavce, cak i za porucivanje, odgovor je bio gotovo uvek "ne". Na kraju porucio direktno od Hunta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno