Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Gravel bar lepse izgleda od prosecnog MTB-a :)

Graveli svakako ne mogu da budu sveobuhvatno rešenje. Trese to na sporednim putevima samo tako, ali se trpi :)
Krenuli su već sa marketingom za novu varijantu - gravel sa amortizer vilom (kraći hod). Mislim da sam ovde već postavio video na tu temu. Nešto im je bolje tako, kažu :)

1740743830698.jpeg

Ja sam prvo vozio mtb pa mi dosadio off road. Nakon toga uzeo treking i vozio mešano ali uglavnom road i zbog toga sam uzeo drumaša, iskreno, volim da sednem i da odem što salje, da osvajam teške uspone, brzina će mi sa drumašom dosta značiti na ravnom ali i po brdima.

Stigao mi quad lock. Ovi iz planet bike stručni u pm.

Naručio quad lock što se kači na lulu. U prilogu.

Na taj quad lock ne može damper vibrator.

Sada se razmišljam da li da vratim damper ili da vratim nosač i uzmem na koji može da se montira damper vibrator.

EDIT: Vratiću nosač i uzeti kinesku kopiju.

Prilozi

• Screenshot_20250228_183215_Chrome.jpg
    Screenshot_20250228_183215_Chrome.jpg
    74 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Ima li neko ideju kako da žaomi prenosnu pumpu nekako fiksiram za bicikl sa nekim sistemom da lako može da se skine i vrati nazad?

Ne mislim da stavim u torbicu.

Ne, ja sam se možda loše izrazio. Žaomi električna pumpa. Malo je glomazna, prošle godine sam je držao u torbici kod kormana. Mogu i sada da uzmem torbicu tu ali da ne bude ružno na drumaša. Na treking me baš bilo briga.

koje su dimenzije? mozes u dzep na biciklistickom dresu, imas najcesce tri dzepa pozadi

ako je glomazno ne bih je ni nosio, imam co2 mini pumpu sa dva kanistera u torbici ispod sedista i nosim malu pronosivu rucnu pumpu u topu tube torbici. mozes kupiti dobru top tube torbicu pa u njoj nositi, mada zavisi od dimenzija (meni ona sluzi i da ubacim i neke cokoloadice ili powerbank i sl.)

ima ih bas slick and elegant za road bike

У задњи џеп. Ја имам исти проблем, и зато и даље носим обичну пумпу. Или нека торбица која иде испод седишта.

Razmišljao sam u zadnjem dzepu. Rezervna guma i alat za skidanje bi mi bili u torbici ispod sedišta.

Guma se busi jednom u 2-3 godine, ko ce voditi racuna o pumpi na baterije za to vreme?

Mala pumpa je nezamenjiva, koristices je nikad ili mozda nekad a tada ces biti najsrecniji sto nije na baterije

I co2 nije losa opcija ali nedaj boze da ga lose namestis... popravni pokusaj nemas.

Bolje kupiti dobre gume koje se nece busiti nego dobru pumpu i gubiti vreme oko duvanja.

O montiranju mobilnog na korman nema nista mudro da se kaze, pre ili kasnije ce se razbiti ili mobilni ili njegov vlasnik.

И добра гума некад изда, поготово код друмаша.

Mala pumpa je nezamenjiva, koristices je nikad ili mozda nekad a tada ces biti najsrecniji sto nije na baterije

I co2 nije losa opcija ali nedaj boze da ga lose namestis...

Bolje kupiti dobre gume koje se nece busiti nego dobru pumpu i gubiti vreme oko duvanja.

Kontam da za drumsku gumu ne treba pumpanje kao za širu treking i da bi ručna pumpa odgovarala.

Imao sam jednu ručnu pumpu baš koja se postavlja na ram i bilo je prava muka napumpati treking gumu. Zato sam poručio xiaomi električnu pumpu koju zaista nikad nisam koristio na putu.

znaci dzabe si je kupio :D

salim se.

kao sto bakara rece

Kontam da za drumsku gumu ne treba pumpanje kao za širu treking i da bi ručna pumpa odgovarala.

Imao sam jednu ručnu pumpu baš koja se postavlja na ram i bilo je prava muka napumpati treking gumu. Zato sam poručio xiaomi električnu pumpu koju zaista nikad nisam koristio na putu.
Za drumsku gumu treba ozbiljnija pumpa nego za treking jer se pumpa na veci pritisak.

Bolje ici na co2 nego na bilo kakve baterije, sigurnije je.
Pumpa na baterije ima smisla ako si u dvoristu a ne 100km od kuce
И добра гума некад изда, поготово код друмаша.
Naravno, ali to je vise izuzetak nego pravilo.
jeftina guma se ne isplati jer kosta vise nego skuplja guma ne racunajuci izgubljeno vreme

Zapravo obrnuto. Manja zapremina, ali veći pritisak. Za tu priču imam neku mid size, kada se nosi veći prtljag. Okretanjem gornje ručke, se smanjuje zapremina cilindra, pa na početku duvaš sa većim hodom, a kako raste pritisak u gumi, smanjiš cilindar, da lakše ideš do kraja.

A u torbici mini pumpa. Sa kojom jeste mučenje, ali bar je minijaturna i uvek se nadam da neće zatrebati.

Ako uz Xiaomi nisu došli adapteri, nabavi na vreme, da se ne iznenadiš kada bude neophodno da naduvaš gumu. Verovatno je presta.

Graveli svakako ne mogu da budu sveobuhvatno rešenje. Trese to na sporednim putevima samo tako, ali se trpi :)
Krenuli su već sa marketingom za novu varijantu - gravel sa amortizer vilom (kraći hod). Mislim da sam ovde već postavio video na tu temu. Nešto im je bolje tako, kažu :)

Pogledajte prilog 482807

Znaci gravel bajsevi su za drum,ali nikada ne mogu biti kao drumasi jer nisu tako brzi...takodje su i za offroad ali nikada ne ne mogu biti kao MTB jer tresu,nemaju siroke gime itd...mogu biti i za grad ali nikada nece biti kao tracking....

***,pa koji genije izmisli te gravele i sto su u svetu sve popularniji?....i sto su im cene kao da su od suvog zlata?

Poslednja izmena:
Ako sve što si napisao pogledaš sa suprotne, pozitivne, strane, bolji su za off-road od drumaša, bolji su za asfalt od MTB 😄

Gore nigde nismo pomenuli da im je masa zapravo mnogo bliža drumašima, nego MTB.

A skupi su koliko i drumaš, jer zapravo dele komponente.

Zapravo obrnuto. Manja zapremina, ali veći pritisak. Za tu priču imam neku mid size, kada se nosi veći prtljag. Okretanjem gornje ručke, se smanjuje zapremina cilindra, pa na početku duvaš sa većim hodom, a kako raste pritisak u gumi, smanjiš cilindar, da lakše ideš do kraja.

A u torbici mini pumpa. Sa kojom jeste mučenje, ali bar je minijaturna i uvek se nadam da neće zatrebati.

Ako uz Xiaomi nisu došli adapteri, nabavi na vreme, da se ne iznenadiš kada bude neophodno da naduvaš gumu. Verovatno je presta.

Xiaomi pumpa kupljena ima već dve godine i stvarno, kući je pumpala od od košarkaših lopti do guma na automobilu.

Ima sve adaptere, za običan ventil i za prestu.

Veličina i težina su najveći problem tu.

Ako ne rešim problem, ide pozadi u dzepu.

Video na AliExpress isto tako električne pumpe koje su bar tri puta manje. Verujem da te pumpe ne mogu da naduvaju gumu na autu kao xiaomi ali gumu na biciklu lagano.

Više sam za pumpu nego za Co2 varijantu.

Znaci gravel bajsevi su za drum,ali nikada ne mogu biti kao drumasi jer nisu tako brzi...takodje su i za offroad ali nikada ne ne mogu biti kao MTB jer tresu,nemaju siroke gime itd...mogu biti i za grad ali nikada nece biti kao tracking....

***,pa koji genije izmisli te gravele i sto su u svetu sve popularniji?....i sto su im cene kao da su od suvog zlata?

Gravel bicikli jesu za drum i naravno, mogu biti brzi na drumu ali ne kao klasičan drumaš zbog broja zuba na prednjem pogonu, dolaze sa širim gumama i više su za drum/offroad, da mešaš.

Nisu za ekstremni off-road, to je već teren mtb-a

Kada sam listao oglase, samo sam jedan bicikl našao da je gravel a sa ima 50 zuba napred ali krš bicikl, jeste da je model iz 2020.

Na kraju se zadovoljio sa Trek Endurance.

To je drumaš ali ne klasični. Malko je sporiji od drumaša ali svakako brži od gravela i što je dobro, mogu da stavim širu gumu i da peglam offroad i ja.

Evo ga moj novi ljubimac.

Treba mu pranje, podmazivanje i podešavanja brzina.

Juče sam testirao i učio se na šamaraljkama. Kada su došli usponi, nije hteo da prebaci u prve tri brzine pa mi preskakao lanac te sam morao voziti u višem prenosu.

.

Prilozi

• 20250301_123024.jpg
    20250301_123024.jpg
    186.7 KB · Pregleda: 62
  • 20250302_094328.jpg
    20250302_094328.jpg
    108.4 KB · Pregleda: 59
  • 20250302_094320.jpg
    20250302_094320.jpg
    107.9 KB · Pregleda: 63
Следеће за мењање: педале :)
У здрављу да те служи!

Mozda prvo celave gume. Pedale sa zakljucavanjem vec ima. Ok da uzme bolje, ali ne bih rekao da je prioritet

Pedale i cipele su više za treking nego za drum, nisam hteo da uzmem klasične drumske jer želim kada sidjem sa bicikle, normalno hodam.

Gume su takve, nisu ćelave da su istrošene.

Nakupilo se na gumama svašta.

gravel je neki odgovor na vecito pitanje one bike to rule them all.

dosta ljudi koji se ozbiljno bave biciklizmom imaju vise bicikala za razlicite terene, gravel je nekako nesto izmedju, jack of all trades. da imas jedan bicikl i da mozes da krenes od kuce asfaltom odes do neke planine i nekim cross country putem se vozas po prirodi i vratis kuci da ne pravis kompromise u voznji. naravno mozes i sa mtb po asfaltu, ali te gume nisu pravljene za asfalt brze ces potrositi krampone, naravno mozes i sa drumskim po nekom laganom gravel putu, ali naletis na neku mekanu zemlju ili pesak i problem :)

tako da neko ko se ozbljnije vozi na biciklu vidi u gravelu investiciju, imam jedan bicikl koji ide "svuda". od njega uvek mozes napraviti malo vise road od mtb ili malo vise mtb od road, samo zamenis nekoliko delova (sto je jeftinije od celog bicikla)

Nešto sam razmišljao da napravim torbicu po merama pumpe. Dajte mi vaša mišljenja, gde na bicikli da stavim.

Evo slika nekih.

Iza sedišta je po meni najbolje jer crevo može oko šticne i naravno ta torba mora da ima jak šav.

Rezervna guma i alat za skidanje bi onda bilo napred.

Prilozi

• 20250302_153010.jpg
    20250302_153010.jpg
    131.3 KB · Pregleda: 38
  • 20250302_153018.jpg
    20250302_153018.jpg
    119.5 KB · Pregleda: 32
  • 20250302_153033.jpg
    20250302_153033.jpg
    135.1 KB · Pregleda: 24
  • 20250302_153045.jpg
    20250302_153045.jpg