Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Azili su puni rasnih i polurasnih pasa, svih veličina, oblika i uzrasta.
Potražite malo po FB i raznim Forumima, dovovoljno je sa u serchu otkucate "udomljavanje" ili "zbrinjavanje".

@zormanic - pogledacu bas. Al ova moja malecka je teska ko crna zemlja kad treba nesto da se bira :D - sto se pasa tice, ove rase koje sam naveo su uglavnom psi koji dolaze u obliznji park i sa kojma se igra kad smo tamo. I onda sad gleda YT klipove pa koji je sladji kao mali, koji kad poraste i sl. Znaci show... Ima na kraju da im kupim ribice i to tipa borca koji moze i u tegli da zivi, i cao-zdravo :D

Tako je, samo se piše o kupovini pasa, a toliko ima pasa koji su napušteni i kojima je takođe potrebna ljubav i nega.

Prvi pas treba da se uzme kao štene i to beba.
Kada sahrani prvog psa i prođe celokupnu fazu, tek onda može da se priča o udomljavanju psa bilo kog uzrasta.

GSM, evo malo uopšteno:
Kratkodlaki psi - ravna dlaka, praktičnije za održavanje u kući. Tepisi će ti u svakom slučaju postati nešto što ćeš gledati da eleminišeš vremenom. Psi generalno vole pločice, laminat, parket leti a zimi neku nisku fotelju. :) Kratkodlaki nikako nisu za napolje, ne pomišljaj da ga zimi držiš na terasi... Ako si takvog razmišljanja ili neko od tvojih ukućana, nemojte ni da uzimate bilo kakvog psa.
Dugodlaki psi - moraju da se četkaju često, svakodnevno ili svaki drugi dan. Vučjak stvarno nije za stan.
Dlaka srednje dužine - najgora moguća kombinacija. Linjaju se kao dugodlaki a ne mogu da izdrže jaku zimu tako da na kraju moraju u kuću.

Niske pasmine - ovde preovladavaju terijeri. Psi niskog rasta su najagresivniji (napraviće problem sa drugim psom očas posla), najaktivniji (napraviće nered u stanu ako im manjka pažnje ili discipline), traže najviše pažnje i potrebno je održavanje discipline.
Kod psa izgled itekako vara.
Psi srednjeg rasta - uglavnom su ovo rase specijano napravljene za nešto. Lovački i radni psi najčešće. Ako ne znaš dovoljno o rasi i kupuješ psa na osnovu izgleda, vrlo lako će ti se desiti da ne dobiješ psa sa karakterom kakvog si zamišljao kada on stasa.
Veliki psi - spasioci i čuvari. Molosi važe za temperamentne ali stabilne rase. Praviće se da ne primećuju pekinezera koji ne može da dođe do daha od kidisanja na njega kada ga ugleda ali će ozbiljno reagovati na svaku ozbiljnu pretnju.
Problem je što ljudi (oni nedovoljno upućeni) misle da je pas - pas i da će ako se odluče za malog psa to odraziti samo na to koliko pas jede i koliko ga je lako šetati.

Ovo gore napisano nije pravilo ali je uglavnom tako i može da ti posluži kao orijentir za nekoga ko će se tek upoznati sa psima na najlepši mogući način - jedan će postati član tvoje porodice. :)

Tvojoj devojčici a i tebi bi (sa sigurnošću od 70% jer i svi psi iz jednog legla nisu isti ali ako gledamo rase...) mali pas pravio probleme sa drugim psima. Ti bi možda i lako izlazio na kraj sa time ali zamisli da se taj mali pas pobije sa nekim drugim ili ujede nekoga dok ga ona šeta?

Dresura može da utiče do 60% na karakter psa ali samo kod iskusnih ljudi, koji znaju šta i kako da primenjuju. Kada ti prvi pas bude odrastao, tek tada ćeš uviđati da li si i gde napravio greške u njegovom vaspitanju i kako to da ne ponoviš kod onoga koji će da ga nasledi. :) Naučićeš i njihov jezik, "pogledom ćeš ga čitati", znaćeš kada šta misli i da li ti se obraća pogledom i ako ti to možda deluje nestvarno dok čitaš ovo. :) A u stvari psi su kao mala deca koja nikada ne progovore pa govor tela kod njih dosta pokazuje.

Za koju rasu da se odlučiš na kraju? To vidi sa porodicom. Nemoj da kupiš nešto što se ćerki neće svideti! Pitaj je za savet oko odabira ali učini sve da joj predočiš mane i navedeš je da izabere nešto što će tebi biti lakša obaveza za 2-3 godine. :D
Ako možeš, idi vidi celo leglo i izaberi onog koji je miran ali ne dozvoljava da ga diraju. Možda ti deluje kao namćor u početku ili možda i posumjaš da je bolestan kao što je moj ćale kada smo išli da kupimo mog prvog psa ali u stvari ti već tada biraš karakter psa. I ako ima tek dva meseca.

Pitaj sada dok se još niste odlučili šta god ti pada na pamet, posle će biti kasno. :d

eventualno elektroshokova i strelica za uspavljivanje?
wow.
ovo je reklama za borbe pasa ili skup ljubitelja pasa?

Zakon u Srbiji tako propisuje. A i nije fer kada ga se neko pridržava a neko ne. ;)

Poslednja izmena:
@zormanic - pogledacu bas. Al ova moja malecka je teska ko crna zemlja kad treba nesto da se bira :D - sto se pasa tice, ove rase koje sam naveo su uglavnom psi koji dolaze u obliznji park i sa kojma se igra kad smo tamo. I onda sad gleda YT klipove pa koji je sladji kao mali, koji kad poraste i sl. Znaci show... Ima na kraju da im kupim ribice i to tipa borca koji moze i u tegli da zivi, i cao-zdravo :D

Odmah rasčistite u svojoj glavi:
- Pas nije igračka i ne poklanja se deci. Deca se brzo zasite bilo koje igračke, a onda :( :( :(
- Pas će viti VAŠA OBAVEZA i hobi.
- Pas je obaveza i razonoda koja traži NOVAC I VREME. Vreme, otprilike svakodnevno po par sati, bez obzira ba veličninu i temperament.
- Odlazak veterinaru nije besplatan, nema socijalnogh osiguranja i morate imati u šteku bar 200€ u svakom momentu. Čovek se lako veže za ljuvimca i nema gore situacije od one kada ne možete da mu pomognete.
- Pas je životinja instikata, čopora i rutine. Sve to ima svoje dobre i loše strane

+1 na oba posta iznad.......
Evo i mog cudovista od 45+ kg koje kaze "Pusti me da spavam jos 5 min" :d
IMAG0051.jpg

eventualno elektroshokova i strelica za uspavljivanje?
wow.
ovo je reklama za borbe pasa ili skup ljubitelja pasa?

Ovo je već deveti skup atletskih i sportskih paasa koji organizujemo bez i jednog incidenta unazad 4-5 godina.

Kako u taknjičenju dominiraju pitovi, stafordi i malinoe, imajući u vidu karakter i istoriju rasa, moram da zaštitimo i pse i ljude koji nas posećiju od bilo kakvih eventualnosti. Van sprava i nastupa psi moraju biti vezani sa korpom ili u kavezu. Ne radi se tu na poverenje u stilu "ma miran je on, neće on ništa". Ovi psi umeju i oće ponekad. Ne potcenjujte njihove fizikalije niti karakter ikada. Ovo je recimo svetski rekorder koji je skoro metar i po iznad naših rezultata:

https://youtu.be/g4oPew_UHS8

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nisam ni znao da ima ova tema na forumu. Ja kucnog ljubimca nemam jer jednostavno nisam u stanju da organizujem svoje vreme da zivotinja ne trpi. Kao dete imao sam kanarince i ribice, sve to se neslavno zavrsilo usled moje nepaznje... Ali zato me vlasnici kucnih ljubimaca po Beogradu opasno nerviraju. Cast izuzecima ali ja imam osecaj da na ulici svake nedelje zavrsi po jedan copor pasa po bloku zgrada. Opsteprihvacena kultura je da maltene svi imaju ljubimce a retko ko je spreman da se prihvati odgovornosti za njih. Svi bi da se maze sa zivotinjom a kada dodje vreme hranjenja i setnje, tu nastaju problemi. Doduse ovi problemi postoje i kod roditelja i nihove dece...

Jel ima neka organizacija koja se bavi ovim problemom kod nas?

@SuperStarr
Imaš ti sa čime i da se takmičiš, navrati da pogledaš o čemu se radi.
Evo i moje senke sa društvom:
https://youtu.be/udTk8Ki3zXc

@G@W
Ima i previše "organizacija" koje se "kao bave". Retko koja je uspešna, poštena i organizovana. Imam mnogo loša iskustva sa njima i njihovim aktivnostima. Preovladava nekakvo bolesno "humanizovanje" pasa i tretiranje svih koji su drugačiji kao *****a i bolesnika. Malo je razuma i znanja tamo.

Poslednja izmena:
Bas sam skoro dogsitovao Tuleara dok je drugarica bila na odmoru i sjajan mali psic. Mozes da ga nosas, fin, miran, kulira druge pse, ne linja se, nezna lepa dlaka. Ja inace ne volim te toy-dog rase ali ovog bi pod misku nosao kao Paris Hilton :D
Mane su mu kao i vecini pasa tog tipa, moras da ga cesljas, cetkas, vodis kod grumera da ga trimuje, sisa. Mora da se kupa bas nesto cesto a i skup je.

Ja sam imao sličnu dilemu kao kolega, mali stan, klinci sličnih godina, hoće psa.
Nakon dosta vremena provedenih u razmatranju uzeli smo kovrdžavog bišona.

Dve ipo godine je sa nama! Šišamo je na tri meseca, kupamo jednom mesečno, ili češće ako se baš usvinji u blatu ili utrlja u neku crkotinu! Jede oko 100gr granula dnevno, ide napolje minimum dva puta dnevno (desi se nekad i jednom da izađe), mada sam je lepo izdresirao ( ranije sam imao boxere) pa nas sve sluša i zna komande.
Izvodim je ja i žena, ali i klinci podjednako.
Vrlo su privrženi, ne vole samoću, i pratiće vas svuda.samo da ne ostanu sami.
Ova moja je dosta temperamentna i nema strah da zapreti većim psima. Sve to nekad izgleda smešno i slatko kad se vidi uživo, ali bio je par situacija kad su se vlasnici većih pasa iznenadili agresivnošću bele loptice od 5kg!
Naravno bitna je socijalizacija psa + pedigre i dobićete bišona čiji drugari su engleski buldog, šnaucer, staford.
Bila je kod veterinara samo kad je bila skotna i kad je dobila infekciju uveta našom greškom. Nisam joj počupao dlake iz uveta....uglavnom za dve ipo godine sam potrošio par hiljada na veterinara.
Moja deca i ceo komšiluk je obožavaju.
E sad zašto sam kupio psa sa dobrim pedigreom!?
Zato što nisam hteo da izraste u "nešto" nego u pravog bišona.
Naša prijateljica ima bišona koji kad je porastao liči na bišon-pudla-maltezera!
Ova naša rečima veterinara, ima najlepšu i najmekšu dlaku od svih pasa u kraju ( bitna je ishrana). Zato svi kad se šetamo je gnjave a ćerka spava sa njom, kao da joj je lutka. Parili smo je jednom, zbog nje čisto, ali zbog pedigrea ( prvaci balkana, češke...po svim linijama) lako se nađe rasan mužjak, a i štenci brzo odu.Ja sam ih realno prodao za smešne pare sam da izbacim obdanište iz stana.
Ne linja se i nema nikakav specifičan miris! Jedino češljanje na svaka dva tri dana po pet minuta sa dobrim češljem i nema problema, u suprotnom se ućeba i onda šišanje rešava stvar!
Jedna važna stvar, ove male rase žive dugo, 12-15 godina i na to treba biti spreman.

Evo slika predaka, Anja i njeni potomci

imgur
Sent from 640

Poslednja izmena:
@SuperStarr - puno ti hvala za ovako detaljan post i trud/vreme koje si utrosio na to. Ne verujem da cemo drzati psa na terasi, posto je i terasa nazalost proporcionalna stanu tj mini :D Tepihe imamo, ali nisu oni cupavi tj vise ko itison fazon, pa se to lako usisa...a realno neki mogu i da lete :d iz stana. Sto se velicine tice, ja bih se licno uvek pre odlucio za nekog veceg psa...Meni su npr lepi irski/gordon seteri a jedan rodjak je imao svojevrememo irskog setera koji je bio prelep i bas ogroman (ni nalik ovima sto vidjam po BG-u) - doduse taj njegov nije bio kucni pas, vec ga je on kao strastveni lovac stalno vodio u lov i sl. Sto se tice ovog oko setnje, tu si skroz u pravu i to mi je palo napamet tj ja bih to valjda nekako razresio ,) ali pitanje je kako bi sin/cerka ako ga budu setali sami - no kapiram da kakvog god psa da imamo, to postoji kao neizbezni rizik... Klinci bi psa, ali sin nije toliko naporan sto se toga tice, dok cerka bas bas voli pse, i sve zive kuce u kraju zna (reko` bolje onda da gnjavi svog :p nego tudje). Nije to nista hitno (bar se ja tako tesim) pa nemam ni nameru da zurim i da se uzima nesto navrat-nanos po svaku cenu. Pitacu ja svakako sta mi ne bude jasno :)

@Zormanic - sve ja to kapiram, pa zato i kazem da zaista ne mislim da zurim i da kupujem nesto reda radi, ili samo zbog prolaznog hira. Ja sam tokom svog zivota imao raznorazne male kucne ljubimce (kanarinci/papagaji/ribice/kornjacice i sl) ali nikada psa nazalost... Zeleo sam kao klinac, ali smo ziveli u stanu i sa babom i dedom, koji nisu hteli ni da cuju za psa... Mada mozda bi i meni dobro doslo, posto radim veoma kreativan :D kancelarijski posao (Ekrem varijatna - kuca/pos`o/pos`o/kuca) pa malo fizicke aktivnosti ne bi bilo na odmet. I svakako mi je skroz jasno da se mora misliti i na troskove odrzavanja tj ishrana/sisanje/veterinar i sl tj bukvalno kao da imas jos jednog clana porodice...

@Uriel - Imamo u komsiluku jednog tulearskog psa (bas ga veceras videsmo kada smo isli u setnju) i skroz je sladak i umiljat malisa. Rece mi i vlasnik da su u principu skupi. Kaze i da je jako privrzen i jako dobar drug. I ovaj je sav pufnast i premekan, pa kapiram da ga covek odrzava kako treba. E tog bih mogao u ruke, pa ko Obelix :d da ga setam unokolo.

@Encarta - pas je totalno presladak :) Moram cerki da pokazem fotku sutra :) Hvala za veoma detaljnu info iz prve ruke, po svim pitanjima. Ja kapiram da bi ga i ova moja isto tako tetosila i da bi verovatno spavao blizu nje. A sto se zivotnog veka tice, samo se setim da sam ja zeleo kakadua, koji zive 60-70 pa i vise god :d (tacno da ga ostavis testamentom nekome u amanet).

Aj' da ponovim ponudu svima i opravdam naš moto: EDUKACIJA ISPRED DISKRIMINACIJE !!!

Kome treba literatura o odgoju, ishrani, dresuri, socijalizaciji pasa .... neka mi pošalje svoj email adr. u PP (samo da nije hotmail) i dobiće pristup biblioteci od skoro 1GB literature na srpskom i engleskom sa knjigama i enciklopedijama sa mog Google Drive-a.

Odlična kolekcija za one koji se pitaju da li da nabavim psa i odakle da krenem?

PS
Neka vasnici terijera tipa bull (pit, staford, stafy, staf, bull terijer..) naglase čega su vlasnici i dobiće poseban dodatak o istoriji rase, par interesantnih filmova itd ...

Pozivnice su poslate svima koji su se javili osim jednom useru koji nije dao email.
Prijatno me iznenadio broj zahteva.
Srećno svima!

Tu sam uvek kad treba.

Poslednja izmena:
Kakav je fiprist

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

Bolji je ruski BARS, on štiti i od komaraca, tj. srčanog crva, potraži po oglasima, a i malo je jeftiniji, malo.

Kakav je fiprist

I taj Bars se pokvario. Koristio sam ga kad se pojavio kod nas i bio je dobar i držao duplo duže nego konkurencije a nabavljao sam ga preko Kupinda. Sad više nema efikasnost kao nekada ali je bar jeftiniji.

Računica je pokazala da je Foresto ogrlica zakon. Ispade najbolja zaštita, i jeftinija na godišnjem nivou nego bilo koje ampule i preparati.

Sent from 640

Ja poslednje sto sam stavio svome je Bayer-ov Advocate. Za do 40kg kosta oko 2000 ako se ne varam. Jeste malo vise, ali ako ce mesec dana da mi stiti ljubimca, sto da ne... Jos koji eur i trosice jedan minimalac u Srbiji [emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Frontline tri act? Meni prica devojka sto radi u radnji da je dobar I da su musterije zadovoljne.

U uvodnom delu snimka svi psi bez korpe...
Opet onaj fazon nece moj pas on je dobrica...
Inace, super vam je manifestacija, nadam se da cu sledece hodine moci da vam se pridruzim.

Moj smrad...

N3QJXrF.jpg

U fazonu I ja sam iznenadjen kao I ti :D

Vlado, koliko god ovo izgledalo smesno i simpaticno, ovo je pokazatelj psa koji ima ogroman visak energije i to moze da bude poprilican problem...

Vlado, koliko god ovo izgledalo smesno i simpaticno, ovo je pokazatelj psa koji ima ogroman visak energije i to moze da bude poprilican problem...

Znam sve. To se desilo pre nekoliko meseci, u malo zeznutom periodu gde stvarno nije dobijao svoja istrcavanja neke dve nedelje.
Mi mu se oduzili i on nije ponavljao. Ostavio me sa dva sata ciscenja i ovom slikom :)
Ali pazi kada nije ni pocepao jastuk, samo otvorio rajsfelsus :)

Nazad
Vrh Dno