Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Koje su to tablete protiv srcanog crva koje se daju preventivno?
Znam da ima ampula i ogrlica koji su protiv komaraca i da ima tableta protiv unutrasnjih i spoljasnjih parazita ali te nisu bar mislim za komarce bar meni nisu napomenuli. Opet u Nisu nema toliko srcanog kao poder vecih reka, bas sam pitao veterina i on mi objasnio da najveci broj zarazenih pasa se nalazi pored velikih reka i bara.

pitao veterina i on mi objasnio da najveci broj zarazenih pasa se nalazi pored velikih reka i bara.

Boga mi nigde reke bar 30km oko moje kuće a ima najbedniji kanalčić na kraju bašte (u kojoj taj pas nikad bio nije) pa je moj pokojni baset uginuo od srčanog crva. Tako da, pusti ti priču tog veterinara.

Dobro ti je rekao veterinar, bez prethodnog testiranja ne treba davati nikakve lekove, pa cak ni one preventivne, jer ukoliko je zivotinja zarazena odraslim jedinkama, preventivni preparat moze biti stetan, a pri tom ne lecis psa jer je preventiva zastita od larvi, a ne od odraslih jedinki srcanog crva. Kao sto je napisao rafiki preventivna sredstva da bi imala efekat, trebaju se davati jednom mesecno za vreme trajanja ''sezone komaraca'', u suprotnom to je bacanje novca.

U redu, hvala na odgovorima. sad treba da primi vakcinu protiv besnila za par nedelja pa cu je onda posle testirati i videti sta dalje

Daje se krv kod veterniara, očas posla rezultati, cena je tipa 1500-2000din.
Milprazon bi trebalo da pokriva gotovo i sve parazite, tako da se time pokriva ta komponenta ako si do sada davao Drontal ili sličan proizvod.
Ja sam prešao sa Simparica Trio na kombinaciju Foresto ogrlica + Milprazon, videčemo kako će ići, ali je cenovno ušteda sko 100e godišnje.

Nemoj da guglaš Foresto i alergije i sl. koje ga prate.

Pa isto vazi i za Nexguard, Simaparicu i ostale preparate, često još gora iskustva. Ali pošto nedeljno skinem 2-3 komada sa dlake kada se vratimo sa šetnje nemam izbora. Sreća mešanac je pa nije reagovao na Simparicu, a ni ovih mesec i po koliko nosi Foresto ne vidim neku promenu u dlaci/ponašanju.
Naravno ako imaš bolju preporuku protiv krpelja koja radi posao i nije otrovna rad sam da je primenim.

Trebalo bi da su najbolje (najmanje nezdrave) one ampule koje se sipaju po leđima - bar je nama tako veterinar rekao kada smo se raspitivali o tome kada je pas bio mali. Međutim, nama je najzgodnije da ima ogrlicu i da ne moramo da razmišljamo o krpeljima jer se za ovih skoro 7 godina nikada nije desilo da mu se zakači krpelj. Da je imao reakciju na Foresto, naravno da bismo promenili, ali na sreću nije. Zapravo i ne znam psa koji je nosio foresto a da je imao reakciju (verujem da bi vlasnici pomenuli nešto u razgovorima). Ne sumnjam da ih ima, ali ne verujem da su tako rasprostranjene. S druge strane, meni deluje invazivniji postupak da pas proguta tabletu, unese neko jedinjenje koje pređe u krv, njeno dejstvo traje mesec dana, ako ga krpelj ujede to jedinjenje ubije krpelja, a psu nimalo ne smeta.

3 meseca stara Foresto ogrlica i krpelj lepo zalepljen za stomak psa. Bitno je i kakva je dlaka psa i kako se kupa da se ogrlica sto manje kvasi. Nemam poverenje više u Foresto. Sada pas pije tabletu od 1500din mesečno i to je po veterinaru najbolje ali skuplje. Bar u mesecima najveće aktivnosti gamadi.

Koja je tableta u pitanju?
Znači jedna tableta mesečno je dovoljna za krpelje?
Koji je pas u pitanju?

Ovisi kolika je tezina psa, sto je tezi, tablete su skuplje, bar kad su u pitanju Nexgard Spectra tablete.

Vidim da ta Nexgard Spektra štiti od skoro svega(berem tako piše u reklami).

Da li je to istina ili marketing?

Cena nije bitan, za našeg Haskija nema limita u pogledu cene za njegovo zdravlje.

Jeste Nexgard tableta u pitanju. @marinko98. 8kg žive vage Westie terijer. Posebno mi se dopada što je ukusa poslastice i što je lako smaže. A druge lekove do sada je muka bila da ga zavaram. Pitao sam se često zašto ne dodaju ukus neki i evo prvi put da se neko setio da vidim.

Prilozi

• IMG_0096.jpg
    IMG_0096.jpg
    108.8 KB · Pregleda: 68
Moja mješanka smaže Nexgard Spectra dok nismo još ni platili na kasi.

Evo malo pre sin se vraćao s posla i kupio tu tabletu, a da se uopšte nismo konsultovali niti pričali o tome. Baš lepo miriše, Haski ju je progutao bez pitanja 😉

Prilozi

• IMG20240527163824.jpg
    IMG20240527163824.jpg
    253.8 KB · Pregleda: 41
Nama su dva profesora sa Veterine preporučila Spectru, a od skoro zbog srčanih problema mora da uzima bez zimske pauze.

Od 4 psa, jedan je veliki ***** i njemu stavljanje ampule je nemoguca misija, zato mu dajem te tablete protiv spoljnih i unutrasnjih parazita mislim da je bas Spectra.
Ostala 3 dobijaju ampulu ali koristim ampule koje nabavljam u petshopu tu znam da ih ima, ubite me ne secam se kako se zove , ide 5ml na 50kg, imam negde sliku i pokazem je u petshopu.
Za nju mi rekao komsija lovac nikad problema nije bilo ni krpelja ni buva, kosta 700 din 5ml bar prosle godien.

Ja za psa (oko 25kg) koristim bayer advantix, kapjice, stavi se na tri mesta po leđima.
Deluje da radi, pa ne menjam
Nakon toga celu sezonu ne kače se krpelji.

Sve je to neka teška hemija očigledno, čim koža upije pa mesecima emituje otrov, ali bar mi u teoriji deluje bolje nego da proguta nešto

Ne pomažu te ampule kad naleti na zaraženog krpelja.
Naš Haski boravi u boxu, naravno redovno ide u šetnju. Pre mesec dana dok smo ga hranili se izmigoljio i pobegao u baštu(bašta je dosta velika, plus komšijina bašta s leve strane), trebalo nam je oko 5 minuta da ga uhvatimo.
Posle nekoliko dana se razboleo od ujeda krpelja(veterinar mu vadio krv, merio temperaturu). Dobio je prvi dan tri inekcije, sledeća dva dana po dve, i ozdravio je već treći dan.
Do juče je smo mu redovno stavljali te ampule, hteli smo i juče, ali nije bilo šanse da ga uhvatimo i smirimo(ko ima Haskija zna kako se oni kreću i kako je jako teško ga umiriti, pogotovo što je zapamtio jednu od te tri inekcije koju je dobio, a koja jako peče, pa je verovatno mislio da je ampula inekcija).

I kao što sam već napisao, juče je prvi put dobio tu tabletu(sin sreo veterinara u prodavnici i rekao mu da nismo mogli da ga tretiramo ampulom, a ovaj mu onda rekao da kupi tu tabletu) pa ćemo da vidimo kako ona deluje...

Umiru i ljudi od lajamske bolesti, ili završavaju sa trajnim posledicama...
Klima se promenila, sve ih je više, osim šišanja duboke trave, što se opet ne radi dovoljno često, suzbijanje je retkost(ove godine prvi put prskali juče i danas po Beogradu i okolini), a sve više zaraženih, baš je gadna situacija.
Inače Nextguard i Simarica nisu repelenti, krpelj izvrši ugriz, ali se otruje, osuši i otpadne pre nego što uspe da zarazi psa.

viber_image_2024-05-28_10-20-45-191.jpgviber_image_2024-05-27_19-28-12-062.jpg

Koliko stepeni sigurnosti sam instalirao?

Gledam i razmišljam,,šta je ovo,,

Mislim da niti Lupen III nemože da otvori

Jedna pre otvorila, bez svih ovih skalamerija :(

Nek otvori i nek skace ako je luda .. ja sam seoskog macora kada je boravio kod nas ucio da iz prizemlja gde zivim u zgradi ide napolje da proseta .. on ludak presao na terasu pored upao komsinici u stan morao sam da trcim na vrata da zenu ne strefi slog (bukvalno) .. evo slike iz tih dana i dalje je na placu aktivan, debeo i veseo lovi miseveScreenshot_20240528_223220_Photos.jpg

Mačke nemaju osećaj za visinu i ako terasa nije obezbedjena vrlo brzo padnu. Pored našeg, znam i za druge takve slučajeve.
Inače je ovaj sistem prozora najgori i najteži za obezbedjivanje ali sam mu doakao, u trećem pokušaju (sa rezom koja je i sama osigurana).

Mene je mačak Toša izluđivao sedeći na metalmoj ogradi terase na 13om spratu, čak jurio golubove ali nikada nije pao. Nisam smeo da ga zovem ili hvatam, samo mu ponudim klopu i on ekspresno uđe. Imali smo mrežu protiv komaraca na prozorima i vratima terase ali je po nekad uspevao da se provuče. Inače je uspevao da otvori ulazna vrata i šeta se po soliteru mada obično samo kod komšije 3 sprata niže koji su imali sitnu dečicu pa se igrao sa njima, po nekad i prespavao tu. Vodili smo ga i na more gde smo imali kuću. samo bi sedeo ispred na terasi skoro nikada nije silazio na plažu koja je bila direktno ispred. Živeo je nekih 13 godina. Kada ga moja majka pozove on odgovori sa Ma ma. Naizmenično bi spavao kod mojih roditelja, kod brata ili kod mene.

Vrh Dno