Šta je novo?

(beginner) Razlika između najjeftinijeg i najskupljeg miša

_Nexus

Poznat
Učlanjen(a)
03.09.2022
Poena
25
Zdravo svima,

Pre svega, da naglasim da sam baš noob kad je o hardveru reč, ali nisam nikad razumeo što postoje tolike razlike u cenama, bilo to tastatura/miš. Na primer neki najobičniji wired miš od 1000 din me služi 5+ god, nikakav kvar, bez prekidanja kontakta i sl u odnosu na neki viper ili neki hardcore miš od 13k+ (pri čemu im je izgled skroz prosečan). Osim DPI, podešavanja n brzina itd itd ima li neke značajne razlike ili je ja ne uviđam. Do pre par meseci sam baš isprobavao neki wireless mouse od druga, tipa 150e mu je cena. Iskreno, nikakvu razliku značajnu nisam primetio u odnosu na najjobičniji miš koji koristim (ofc, samo moje mišljenje, zanimaju me iskustva ostalih).

Za tastature ista priča, ima li nekih značajnih benefita od npr najjobičnije membranske od 500 din (pri čemu se nijedan taster nije kvario godinama) i high end od 10,20k (osim udobnosti kuckanja i sl)?

Sve u svemu, ima li smisla ulagati toliko u to i ima li zaista benefita za svakodnevni rad (osim za gaming, tu je dpi ključan ofc)

Bukvalno je sve različito osim možda oblika...
Najočiglednija razlika je u tasterima skrolu i kablu

latency

Tezina i podesavanje iste
Kabl
Senzor
Preciznost
Softver
Ergonomija
Mikro prekidaci
Dodatni dugmici
Kvalitet izrade

Meni je najzanimljivije da misu od 1000din moze skrol da izdrzi 5 godina
To je moguce jedino ako se jako malo koristi.

Najočiglednija razlika je u tasterima skrolu i kablu
To svakako, ali generalno, nisam primetio da ima nekih benefita na svakodnevni rad. Pa se zato dvoumim da li uopšte vredi davati toliki novac na to dvoje.
Kod mene ga izdržava, kako, nemam pojma hahah.

Ne znam kako bih ti rekao rečima pošto to mora da se oseti ali na poslu imam najobičniji klasični A4 miš a kući koristim MX Master 3s i ja itekako vidim razliku prilikom svakodnevnog korišćenja - da li bi je i ti video tako ili je možda i dalje ne bi video nikako to već ne mogu da ti kažem.

Razlika očigledno postoji, postavlja se pitanje da li je za tebe opravdana ili ne. Koristim MX Master 3s kao kolega iznad i custom tastaturu GMK87, a kod kuće sam doneo neki generic logi komplet od par hiljada dinara, nebo i zemlja. Žena radi obradu fotografija sa MX Master 3s, kune se u njega, pre toga koristila neki A4, ovde je bolja preciznost, dodatni dugmići i programiranje tastera, tihi klik...

To samo jednim delom ima veze sa kvalitetom izrade. Glavni uzročnik je količina znojenja šake, količina prašine, pušačko/nepušačko okruženje, varijacija temperature u prostoriji...itd.

ima velike razlike, ali cesto najskuplji misevi ne opravdavaju odnos cene i kvaliteta... na primer ako je mis 20 puta skuplji od nekog obicnog prosecnog, to ne znaci da je 20 puta kvalitetniji, 20 puta dugotrajniji i bolji... jeste bolji svakako ali ne 20 puta bolji.

Nije čudno uopšte, ja imam neki kineski od 700 koji od 2018 koristim svakodnevno za posao, i sve mu još uvek radi.

Takođe A4Tech V7 Bloody već sigurno 5 godina gura na drugom kompu koji nije za posao, koštao je 2400 tad.

Dpi je najnebitniji za gaming. Raw senzori, low latency, hz, kvalitet izrade. Office miševi, tu je druga prica, generalno nisam ih puno koristio ali npr infinity scroll nemaš na misu od 1000din. Tu je takodje senzor skup, kvalitet izrade i sam premium osećaj korišćenja.

Još od 1996 i svog prvog PC-a sam se pitao isto. Nikada nisam shvatao šta ljudi vide u skupocenim miševima i tastaturama. Sve do početka ove godine ne sećam se da li sam dao više od 40-50€ za miša ili tastaturu. A onda sam rešio da se i ja KONAČNO prebacim na wireless tehnologiju i da malo ne žalim na tastaturi i mišu, te sam uzeo Asus Scope II 96 wireless i miš koji koristi isti prijemnik Asus Harpe Aim Lab Edition.
Šta mogu da kažem posle 3-4 meseca korišćenja? Da li vredi 10 puta veću cenu od najjeftinije tastature i miša?? To ne znam, ali ja nemam nameru da više ikad kući koristim išta slabije. Baterije koju punim svaki deseti dan, lepota kucanja na tastaturi, miš lak kao pero koji nema ni trunke razlike od žične verzije, kvalitetr koji se oseća pod prstima, jednostavno imam osećaj kao da nikada ranije nisam imao ono što se zove PRAVI miš i PRAVA tastatura.
I, opet, da li vredi 10 puta više?? Pa, u mom slučaju tastatura i miš mi nisu na stolu, nego ih vučem sa sobom po sobi, te mi je "wireless" funkcija kao melem na rani posle počestrog saplitanja o kablove. A što se tiče sveukupnogh osećaja, bar u mom slučaju - da, zaista vredi 10 puta više. Po meni, to nije marketinški trik.

A onda se uključi faktor kvaliteta komponenti (poznato je da Marfi nikad ne spava) i na Logitech MX Master 3S misu posle 7 meseci "ode" levi klik...
Klikno bi ga o pod ili zid da nemam pristojnu zamenu (radi opticki mis od laptopa valjano kao zamena), ovako je otisao u prodavnicu na reklamaciju.
Onda se zapitas da li je jaci popust kad sam ga kupio bio jer su znali da serija ne valja ili je stvarno bilo desavanje "za crni petak" i sl. ...

Uvek mi je na miševima odlazio srednji klik. Puno ga koristim, a valjda taj prekidač nije tako kvalitetan kao levi i desni. I kupih sebi neki kao kvaliteniji miš. Neki asus tuf gaming nešto. Nije ni bio skup. Miš je super kvaliteta i oblika i sve to, ali je ona asusova aplikacija za njega "armory crate" neopevano s***e. Užas jedan. Toliko je loša da razmišljam o promeni miša koji savršeno radi.
Da, taj "Bloody" sam imao nekih 6 meseci i opet ode srednji klik. A baš mi se sviđao. Sofware mu je baš dobar i jednostavan.
I da, pre nego neko spomene "X-Mouse" ne radi na ovom mom Asus mišu.

Ovi novi Bloody imaju sve optičke prekidače i solidni su. Meni naj više odgovaraju teži miševi zbog načina upotrebe, samo gurkanje okolo sa 2 prsta, ništa od onog "Death Grip" sa kugličastim miševima.

Uvek mi je na miševima odlazio srednji klik. Puno ga koristim, a valjda taj prekidač nije tako kvalitetan kao levi i desni. I kupih sebi neki kao kvaliteniji miš. Neki asus tuf gaming nešto. Nije ni bio skup. Miš je super kvaliteta i oblika i sve to, ali je ona asusova aplikacija za njega "armory crate" neopevano s***e. Užas jedan. Toliko je loša da razmišljam o promeni miša koji savršeno radi.
Da, taj "Bloody" sam imao nekih 6 meseci i opet ode srednji klik. A baš mi se sviđao. Sofware mu je baš dobar i jednostavan.
I da, pre nego neko spomene "X-Mouse" ne radi na ovom mom Asus mišu.
"srednji prekidac" je bar koliko sma ja otvorio miseva uvek isti kao i ova druga dva, ali cinjenica je da srednji klik uvek prvi rikne, ko ce ga znati zasto.

U stvari ipak najcesce prvi rikne tockic skrola i pocne da preskace, e to je na "bloody" misevima bukvalno neunistivo napravljeno, jos nisam video neki pokvaren.

Popravka misa se bukvalno ne isplati, obicno gubljenje vremena.

"srednji prekidac" je bar koliko sma ja otvorio miseva uvek isti kao i ova druga dva, ali cinjenica je da srednji klik uvek prvi rikne, ko ce ga znati zasto.
Netačno. Pre nedelju dana sam otvorio matori Razer Abyssus V1. Levi i desni mikroprekidači su Omron. Rade bez greške. Srednji mikroprekidač je marke TKD.
Popravka misa se bukvalno ne isplati, obicno gubljenje vremena.
Ne isplati se popravljati jeftine miševe ali ne zbog delova, nego zbog utrošenog vremena.

Ovi tasteri na skrolu
1720442857058.png
crkavaju brže od ovih
1720442944529.png

Ovi drugi se koriste i na običnom kliku i dosta su bolji.
Popravka svih tastera traje 5-10 minuta tako da je isplativa u ličnoj izvedbi za svaki miš koji korisnik želi da nastavi da koristi.
što se tiče razloga bržeg crkavanja srednjeg klika, ja bih rekao da je prašina jer je izloženiji prorezu između tastera, dok su levi i desni malo zaštićeniji.

Ovi tasteri na skrolu
Pogledajte prilog 449375
crkavaju brže od ovih
Pogledajte prilog 449376

Ovi drugi se koriste i na običnom kliku i dosta su bolji.
Popravka svih tastera traje 5-10 minuta tako da je isplativa u ličnoj izvedbi za svaki miš koji korisnik želi da nastavi da koristi.
što se tiče razloga bržeg crkavanja srednjeg klika, ja bih rekao da je prašina jer je izloženiji prorezu između tastera, dok su levi i desni malo zaštićeniji.
Evo nekoliko glavnih uzročnika i kako potencijalno rešiti problem(e).

Glavni uzročnici problema sa skrolom i srednjim klikom su znoj, librikant na skrolu, mikroprašina i dlake. Na TKD mikroprekidačima (i ostalim jeftinim varijantama) je otvor na kućištu mnogo veći od plastičnog dela koji ulazi u kućište. Zbog tako velike tolerancije, mikroprašina/znoj/mast ulazi u samo kućište mikroprekidača i gomila se na samim kontaktima. Dosta tih mikroprekidača je moguče popraviti jednostavnim ispiranjem. Tankom iglom i jakim mlazom alkohola iz šprica je moguće oprati unutrašnjost mikroprekidača i rešiti problem. Na žalost, to ne rešava veliki razmak, tako da je ovo privremeno rešenje dok se prašina opet ne nagomila.

Omron mikroprekidači imaju mnogo manje tolerancije i razmak je mnogo manji ali i dalje postoji. I oni pate od istog problema. Razlika je u tome što je njima potrebno daleko više vremena da se napune. Problem nastaje kad ih treba očistiti gorespomenutom metodom. Zbog jako malih tolerancija, nemoguće je gurnuti iglu u kućište i oprati unutrašnjost. Ako je iole pristojan miš u pitanju, više se isplati zameniti mikroprekidač.

Što se tiče skrola, potrebno je očistiti ceo mehanizam a pogotovo senzor koji registruje pokrete. Još jedan problem sa skrolom se ogleda u tome što proizvođači koriste lubrikant (mast) koja posle nekog vremena izgubi svoja svojstva i postane tečna. Sva ta mast se zajedno sa nagomilanom mikroprašinom slije u srednji mikroprekidač a onda ne pomaže ni gorespomenuto pranje. Ako mehanizam ne podmažete nakon čišćenja, isti će pohabati i postati neupotrebljiv.

Netačno. Pre nedelju dana sam otvorio matori Razer Abyssus V1. Levi i desni mikroprekidači su Omron. Rade bez greške. Srednji mikroprekidač je marke TKD.

Ne isplati se popravljati jeftine miševe ali ne zbog delova, nego zbog utrošenog vremena.
tacniije zavisi od modela do modela, na skuplje miseve stavljaju iste prekidace i za scroll i za side buttons :)

nije pravilo

za ovo drugo, 100% tacno

Razlika u kvalitetu miša postoji, ali najveća razlika je u sopstvenoj percepciji.
Lično sam uvek voleo kvalitetne periferije jer sam taj tip ličnosti, bitan mi je feedback koji dobijam od perifernih uredjaja, naročito miš i tastatura, a ima ljudi kojima to toliko ili uopšte nije bitno.
Prati svoj osećaj i vidi da isprobaš više različitih miševa, i nekako će ti sam doći odgovor.

Nazad
Vrh Dno