Šta je novo?

Be Quiet! Silent Base 802 Windowed White

Pre nekih 5-6 godina su mi se nekako istovremeno spojili kupovina novog kućišta Coolermaster Mastercase Maker 5 i otkrivanje jeftine kupovine sitnica preko AliExpress-a. I to je rezultovalo time da unutrašnjost kućišta popunim ventilatorima sa jednobojnim, crvenim led osvetljenjem, kao i još neke svetleće dodatke kao što je ova (nepotrebna) podrška za GTX 1060 i ekstenzijama u istom tonu. Sa kupovinom Radeona 5700XT sve se to nekako smanjilo na neki relativno normalan nivo (ukusi su različiti).
nor.jpg
02-2.jpg

Prateći sve vezano za tehnologiju imao sam baš finu želju da vidim kakvo je u prirodi Lian Li Dynamic 011 ili neki od Phanteks modela, ali toga kod nas nije bilo u prodaji. Svideo mi se i kako izgleda BeQuiet! Silent Base 802 crni, koji sam video na Gamers Nexus, ali kada sam video koliko košta kod nas nije mi padalo na pamet da menjam svoj Maker 5.

Sve dok nisam slučajno naleteo na klip u kojem lik sklapa Silent Base 802 i u pozadini toga jedan poster i istog trenutka je počelo po glavi da mi se vrzma milion stvari po glavi zbog čega mi ni cena više nije bila prepreka. Jednostavno, morao sam da imam to i da, opet uz pomoć AliExpress-a, napravim ono što sam naumio. I tako, posle malo više od mesec dana sklapanja i drndanja (još uvek nisam uradio baš sve što sam zamislio) sklopio sam računar u koji je, bar meni, lepo i gledati.
07-2.jpg
06-2.jpg

Šta reći o kućištu a da ne bude u superlativima? I od strane nekoga ko je prosečan korisnik, a ne plaćeni recezent sa YouTube?? Vrhunska izrada i kvalitet na prvi i svaki drugi dodir. Otvaranje i vađenje stranica je pravo savršenstvo lakoće i uživanje za svakoga ko to često otvara kao što to ja radim. Tri odlična Silent Wings 2 ventilatora (sva tri premestio napred), prostora za komponente na pretek, dve prednje i dve gornje maske koje možeš da koristiš po izboru, čak i unutra može da se ukloni plastika kako bi se videla rešetka iznad napajanja, odvojivi gornji deo za lakšu montažu ventilatora ili hladnjaka, mogućnost da se zarotira stranica i sve postavi naopačke na suprotnoj strani... Ukratko, sve deluje gotovo savršeno kada gledaš kako profesionalci sa YouTube to rade, ali kad to pokušamo mi priučeni koji nemamo mogućnosti kao oni tamo na zapadu, neke zaista minorne sitnice ipak izađu na videlo.

Prvo što je meni lično zasmetalo jeste što ne postoji uputstvo o postavljanju plastičnih nogica na kućište.
03-2.jpg
04-2.jpg

Izrađene su od čvrste plastike, gumena oplata je baš dobro pričvršćena (to mi je na Maker 5 otpalo posle tri pomeranja), ali se ubacuju na poprilično čudan način i malo je falilo da obe polomim dok nisam shvatio kako se uglavljuju. Ventilatorski hub je postavljen isto kao i kod Maker 5 na malo čudnom mestu, ali to ne smeta previše.

Druga stvar koja fali u uputstvu jeste da je preporučljivo skinuti plastične delove iz unutrašnjosti između dela sa napajanjem i unutrašnjosti prilikom montaže kablova za matičnu ploču. Toliko sam se mučio da provučem kabl sa USB3 ulazom otpozadi (onaj plavi široki) kao i da provučem još neke kablove, sve dok nisam ukapirao da kad se ukloni ta plastika mesta ima koliko hoćeš i vraćanjem te plastike se ti kablovi fino maskiraju. Odlično odrađeno, samo prilikom montiranja se na to ne obraća pažnja.

Takođe me je iznervirala i gumena zaštita na otvorima za kablove. Veoma je mekana i rastegljiva da je dovoljno da se provuče kabl za napajanje i da ta gumena zaštita krene zajedno sa kablom, umesto da ostane na mestu. Naravno, zato što je tako rastegljiva lako ju je vratiti na mesto, ali u ovom cenovnom rangu guma koja se skine na najmanji pritisak je nešto što ne bi smelo da se dešava.

Ono što je meni najveći minus kod ovog kućišta predstavljaće problem samo osobama sa opsesivno kompulzivnim poremećajem, kao što ga i ja imam (u blažem obliku). Iako je zadnja strana zatvorena i ne vidi se unutra, volim kada su kablovi lepo „rutirani“ unutra. Kada se sabere šuma od 6 kablova od AIO (pumpa i dva venta napajanje + RGB), zadnji ventilator sa dva kabla, tri prednja venta sa tri kabla (srećom nisu RGB inače bi bilo još tri pride), 24-pinski kabl od napajanja sa ekstenzijom, dva 8-pinska kabla sa ekstenzijama za grafiku, 8-pinska ekstenzija za napajanje procesora, dva hard diska sa svojim SATA kablovima i napajanjem, plus I/O kablovi sa prednje maske napravi se totalni džumbus koji, jednostavno, ne može da izgleda, zbog nedostatka mesta za rutiranje, bolje od ovoga.
05-2.jpg

I tu dolazi do onog minusa koji sam pominjao. Lepo je što su stavili akustičnu „penu“ da priguši zvuke i vibracije, ali ona je poprilično velika i nimalo „penasta“ tako da poprilično pritiska kablove i pomalo je teško da se vrata zatvore dobro zbog tolikog otpora. Da je postojao način da to može da se skine i vrati po želji/potrebi, to bi bilo prosto savršeno, ali ovako može da bude problema ako imate puno kablova pozadi koje želite da vidite „uredne“.

I to bi bili svi minusi ovog sjajnog kućišta, apsolutno sitni i samo stvar ličnog ukusa. Ali svaki od tih minusa pada u vodu onog trenutka kada se vidi kako može za malo para da se uredi da deluje lepo.
08-2.jpg
 
Lepo izgleda ali logično pitanje je zašto nisi uzeo nešto manje kad si već na u/mAtx formatu, čemu ovolika skalamerija na stolu a kućište poluprazno?
 
Pratim tehnologiju uopšteno, da budem u toku, zato su mi se svidela neka mini ITX kućišta kao CM NR200P, NZXT H1 ili Lian Li 011 mini, ali lično to nikad ne bih uzeo sebi jer preferiram ona gde ima prostora na pretek. Ne znam, verovatno zato što sam imao Spire Pininfarina kućište, ubedljivo najlepše kućište i dan danas (po nekom mom ukusu) ...
4f84e96c0252847a16000004.jpg

...ali kakve sam bitke sa kablovima imao tu, to ne umem da opišem. Spolja prelepo, ali unutra malo i stisnuto I tada sam rekao da NIKADA više ne želim da se mačujem sa kablovima na taj način i da ću imati što veća kućišta. Posle toga sam imao CM Storm Sniper (takođe veliko), Maker 5 i sad ovo. Neka je i poluprazno, samo da se ne bijem sa šumom kablova od uređaja.
Hvala onome ko je smislio M2 SSD-ove, moja sledeća kupovina će biti matična sa minimum 3 M2 slota, samo da ne gledam više one diskove i kablove...
 
Ne vredi, znam da su Silent Wings 2 vrhunski ventovi, ali ovi Fractalovi, ma kako gupo zvučalo, još više spustiše temperaturu...
001.jpg
 

Prilozi

 • 002.jpg
  002.jpg
  155.1 KB · Pregleda: 29
 • 003.jpg
  003.jpg
  128.3 KB · Pregleda: 30
 • 004.jpg
  004.jpg
  128.9 KB · Pregleda: 30
bas imam Fractal Al12 ventove na 2000rpm, iako mi pod rukom duvaju fino, na netu ih napljuvase, imam i arctic p12, i svasta jos.

Zanima me, jesu to 140mm u kucistu? kolko su bolje temperature?

i najvaznije, buka, ovi na 2000 urlicu :D

arctic p12 svi pljuju zbog te buke na 1000rpm, ja to ne da ne cujem, kod mene ne rade ispod 1300-1400rpm, cim procesor ode na 50c to ide na 100% , volim da mi kuciste ima dobar protok, kao i grafa.
Sta meni znaci na 40c procesora, da mi vent radi na 900rpm, a da grafa ode 5-10c gore.
Ovako volim balans i performanse, samo mesh i samo sto jaci protok uz naravno sto manju buku.
 
Nazad
Vrh Dno