Šta je novo?

Baze podataka knjige?

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Pozdrav svima,

koje knjige za pocetnike u vezi baze podataka preporucujete. Od ove godine pocinjem sa studiranjem o bazama, ali bez obzira koje knjige za pocetnike preporucujete

pozdrav

Nije to strikanje, pa ajde da uzmem knjigu o strikanju
Opste knjige o bazama su malo suvoparne (naucice te to na fakultetu |>>, pa tek kad uzmes nesto da radis ces da vidis jel to necemu sluzilo ili nije) po meni... drzi se jedne baze.. lako ces posle da migriras... za mysql imas npr tonu literature na netu, mada je sam po sebi malo ogranicen (napreduje iz verzije u verziju), a recimo oracle dok savladas 50% mogucnosti budes osedis... najcesce u svakoj knjizi imas neki opstiji uvod...

iz baza treba znati 3 stvari
-kako instalirati i administrirati bazu (u 90% cist visak osim ako ces biti dba admin)
-kako modelirati i dizajnirati bazu (ovo ce te nauciti na faxu, opet ti moze biti visak ako se neces bas razvojem baze baviti, a i to se najbolje uci kroz praksu)
-sql - tj kako konkretno nesto raditi nad bazom, e ovo uzmi sam da ucis, tako sto ces krenuti od najkraceg sql tutoriala (sto osnovnije stvari, dakle select * from, pa nadalje) koji uspes da nadjes na netu i instaliraj mysql sa nekim klijentom da mozes to sve da probas

zao mi je sto nemam konkretne predloge za literaturu, ali bih prekrsio pravila foruma da ti dam neki link, a knjige na srpskom za po 20-30eu nikom ne bih preporucio... google u sake, pa ces naci svasta... ako ne google, onda neki od onih zlocestih sajtova |)

Serbianboss je napisao(la):
Pozdrav svima,

koje knjige za pocetnike u vezi baze podataka preporucujete. Od ove godine pocinjem sa studiranjem o bazama, ali bez obzira koje knjige za pocetnike preporucujete

pozdrav

idi na Fakultet Organizacionih nauka, tamo imaz izvanrednu knjigu
"baze podataka" u skriptarnici, sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Kako li nauce baze svi ostali koji ne znaju za FON?

Radjaju se nauceni!
Salim se, naravno. Ali vecina je pisana sablonski sto se vec vidi iz sadrzaja, zeleo sam samo da ukazem na razlike.

nisi nam bas ukazao na razlike?!?
koliko si knjiga citao kad mozes da tvrdis tako nesto? a i autori te tvoje su se verovatno rodili nauceni, nisu niotkuda prepisali, a verovatno su milione baza pravili...
lepo je biti ponosan na svoj fakultet, ali bas ne treba preterivati...

SQL ti je osnova, znači PRVO potraži neku generalnu knjigu o SQL-u (nevezanu za bilo koju aplikaciju), prouči dobro, i onda kreni da gledaš neke baze. MySQL, SQL Server (postoji besplatna verzija), PostgreSQL... su ti dobar izbor.

... koju god knjigu da gledash, uchices SQL po nekom standardu (SQL-92, SQL-99 ...). Posle toga cesh vec videti sta je od tih standarda implementirano u kojim bazama (najvece su svakako Oracle, DB2 i SQL Server, a tu su i open-source MySQL i PostgreSQL...). A koju cesh koristiti u realnom radu ce ti reci poslodavac :)

SQL za 21 dan, jedna od retkih knjiga iz te edicije koja je stvarno dobra i korisna. Mislim da je Mikro knjiga izdavac

danijel00 je napisao(la):
nisi nam bas ukazao na razlike?!?
koliko si knjiga citao kad mozes da tvrdis tako nesto? a i autori te tvoje su se verovatno rodili nauceni, nisu niotkuda prepisali, a verovatno su milione baza pravili...
lepo je biti ponosan na svoj fakultet, ali bas ne treba preterivati...

Ako ti smeta sto je izdata od strane nekog fakulteta onda:
PostgreSQL Introduction and Concepts - Bruce Momjian

Evo da kazem, uzeo sam knjigu Access 2003 biblija. Ima 1200 strana sa cd-om i ok je knjiga. Ipak tu su skoro sve stvari koje mogu da se rade u accessu.
Tek kada se to malo bolje savlada onda ici na SQL

pozdrav

silverglider je napisao(la):
Kako li nauce baze svi ostali koji ne znaju za FON?
decko ocigledno studira fon pa je impresioniran fakuletetom

Ja sam ubedjen da studira knjizevnost. :d :p

Serbianboss je napisao(la):
Evo da kazem, uzeo sam knjigu Access 2003 biblija. Ima 1200 strana sa cd-om i ok je knjiga. Ipak tu su skoro sve stvari koje mogu da se rade u accessu.
Tek kada se to malo bolje savlada onda ici na SQL

pozdrav

Ako ce na Access, po meni mnogo bolja knjiga, a trebalo bi i da je nesto jeftinija od ove "hriscanske" je knjiga koju je izdala "Kompjuter biblioteka" / Osborne (Kompletna referentna edicija): Access 2000 Detaljan izvornik. Tematski i po kolicini podataka mnogo kvalitetnije obradjen Access. Svaka cast izdanjima Mikro knjige, ali ovo je bolje.
:wave:

za access ne znam, ali samo prosle godine uzimao knjigu za excell, i bas sam bio se dvoumio izmedju te dve tj bibije i valdja izvornika... uzeo sam bibliju i vrlo sam zadovoljan...
da se vratim na prvobitnu temu... nekako ne kontam da je knjiga iz accessa prava stvar za ucenje nekom ko ce da studira bp, ali ok... koncepti su tu, ali je problem po meni sto se manje akcentuje sql (koji mu je univerzalno potreban), a vise npr kako napraviti upit pomocu accessovog query buildera (ili kako se vec zove), sto mu verovanto u zivotu nece trebati, pogotovo ako nesto ozbiljnije bude radio.

pa zar nije bolje krenuti sa accessom da se shvati sustina, pa tek onda da se krene sa sql-om

Sa Access-om se ne uči suština. Suštinu naučiš kada naučiš kako se dobro projektuje relaciona baza u nekom alatu ili na papiru pomoću modela objekti-veze, kada naučiš kako da ta baza poštuje normalne forme.
Onda možeš da to implementiraš na kojoj god želiš bazi.

p.s. Ne znam zašto pljuckanje po knjizi sa FON-a (zamislite i ja studiram FON :D ). Da li je neko možda pročitao istu ili barem protrčao kroz sadržaj. Možda biste se iznenadili. Simpatično je što je asistent (jedan od autora) prilično jasno napomenuo da je knjiga nastala na osnovu već postojeće literature stranih autora i da je u njoj samo izdvojeno ono što se smatra bitnim. Uostalom, dođe mu više od dva puta jeftinija od tih religijskih izdanja. :D

Ako hoce da se shvati sustina, prvo treba dobro prouciti strukture podataka. Pa onda proleteti malo hronoloski kroz razvoj baza - probati koristiti obican txt fajl kao bazu, pa kreirati svoj tip baze (kao obican file i/o) sa fixnom strukturom i sa varijabilnom strukturom. Pa pogledati kako su baze u razvoju otisle u razlicitim pravcima, pa u skladu sa time prouciti razlike izmedju relacionih, hijerarhijskih, objektnih, itd. baza. Tako nesto bi se moglo nazvati sistematskim prikupljanjem znanja *pre* samog odabira sa kojom konkretnom verzijom ce se raditi.

A ako nece sve to da se prouci, najbolje je onda uciti malko teoriju o relacionim bazama i pozabaviti se nekim ANSI SQL standardom. To moze da se primeni i na Access i na MS SQL server i na Informix i MySQL itd. Pa kad se barata nekim opstim znanjem koji funkcionise na svim relacionim bazama, moze da se ide na proucavanje nekog konkretnog vendora i konkretne verzije baze, tipa Access taj-i-taj ili Oracle taj-i-taj. Na taj nacin ce se saznati prednosti i mane, kao i dodatne opcije i lista featura koje poseduje samo taj vendor ili verzija.

moja preporuka ti je MySQL jer je opensource, ima gomila primera na netu(a iz primera se najbolje uci) i odlicno je dokumentovan. Koristi ako se ne varam ansi sql 99 i lako se instalira na windows(hint: sokkit, phptriad, wamp). za pisanje upita ti posle preporucujem obicnu windows konzolu, jer gui alati vrse posao ali se sintaksa lakse zaboravlja i sporije pamti....

uz njega mozesda uzmes MySQL za 21 dan(Mikro knjiga) koja je meni bas pomogla, mada, kao sto sam ti rekao, imas puno tutorijala , helpova , kvik referenci :d itd...

danijel00 je napisao(la):
za access ne znam, ali samo prosle godine uzimao knjigu za excell, i bas sam bio se dvoumio izmedju te dve tj bibije i valdja izvornika... uzeo sam bibliju i vrlo sam zadovoljan...
da se vratim na prvobitnu temu... nekako ne kontam da je knjiga iz accessa prava stvar za ucenje nekom ko ce da studira bp, ali ok... koncepti su tu, ali je problem po meni sto se manje akcentuje sql (koji mu je univerzalno potreban), a vise npr kako napraviti upit pomocu accessovog query buildera (ili kako se vec zove), sto mu verovanto u zivotu nece trebati, pogotovo ako nesto ozbiljnije bude radio.

Zasto, pa moze i u Accessu mnogo toga da se uradi, naravno lakse i "komfornije" uz buildere. Ja sa bazama radim od dBase-a, najvise programa (knjigovodstvenog i tipa raznoraznih evidencija itd.) odradio sam u Clipper-u, ali mi jako prija preglednost bas ovih buildera u Accessu, pa se mogu vise usredsrediti na ideju, izgled i ostale sada bitne stvari. Naravno, vrlo cesto "asistiram" builderu unoseci rucno kod ali oni su ipak od pomoci. Lepse je kad sve povezano imas na videlu nego da uz komande SQL-a zamisljas kako ce to i raditi i da li ce dati pravi rezultat. Ovde je izmedju dizajna i slogova samo par klikova.

Baze za single-user okruzenje tipa Accessa i DB serveri poput MS SQL Servera ili Oracla nisu jedna te ista stvar pa da se kaze "svejedno je". U teoriji sve to jeste slicno, ali u praksi su razlike u arhitekturi, imperativima u dizajnu, itd. i vise nego primetne.

@Serbianboss
Ne vidim razlog zasto bi ucio iz nekih knjiga dok ne zavrsis sa vezbama na tvom fakultetu. Ja sam isto tako ucio iz knjiga i tek kada su mi pocele vezbe shvatio sam koliko nisam imao pojma. Lepo ti odradi vezbe, a onda kreni da pravis neku bazu i tek onda resavaj prakticne probleme uz pomoc knjiga. Tako sam bar ja radio, a sad upravo radim diplomski iz baza.

Nazad
Vrh Dno