Šta je novo?

Batman: Arkham Knight

Pa ako je 10e jeftiniji to je super, za Sony je identicna cena pa mi nikako nije jasno zasto bi to neko radio.

Pa zato sto ne znaš šta kupujes. Radi preordera izdavaci izbacuju djubre od igre jer su vec dobili pare. Sve dok je preorder kupaca, nikada igre nece biti finalizirane. Kao sto sam rekao i za unity, zamisli da niko nije preorder odradio. Prodali bi desetak kopija recenzenata. Koja bi buda.la kupila Arkham Knight ili Unity nakon sto vidi fatalne probleme ?

Ovako, 250 000 preorder kopija za betmena i ljudi kontaju kako su dobili djubre od igre. Pa koji ****** dajete pare za nesto sto ne znate ni sta je. Malo mi je i drago kada se dese ovakvi failovi ne bi li klinci naucili nesto. Da se igre kupuju nakon recenzija, izdavaci bi se trudili da njihove igre zapravo valjaju. Ko gadja pohlepne izdavace parama, i ne zasluzuje bolje portove. Kada bi se prodavale igre samo nakon "provjre" izdavadci bi morali izbacivati kvalitetne portove. Ovako, dobili smo pare, ko ih yebe, izbaci sta ima.

Jedno je kupiti nesto jer si fan a drugo je platiti nesto sto ne postoji. Kako ti nije jasno da kada ti njima posaljes pare, da igra ne postoji, nije zavrsena, razvoj nije dosao do 100%. I ti i dalje ne vidis u tome problem ? Nije mi jasno kada ce klinci sabrati 2 i 2 i skontati da daju pare za nesto sto nikada nisu vidjeli. Kupuju samo ime. Kako ti nije jasno, kada bi izdavaci dobijali pare nakon provjere proizvoda, nikada ne bi prodali ni jedan betmen ni jedan AC sa ovakvim portovima vec se potrudili da na nesto lici. Kada kupujes auto prevo ga provozas, provjeris, odvuces na servis na pregled pa onda pazaris. Ne dajes pare za njega pa tek onda cekas da ti nesto dovuce pred vrata. A vi se zalijecete ubiste ih parama i onda se cudite sto je proizvod polovican.

Preteruješ u mnogo čemu, a ponajviše u uticaju recenzija. Iako dobar ili loš review mogu da poguraju ili pokopaju igru, inicijalna prodaja ne zavisi od njih baš zato što, kao što i sam kažeš, mnogi daju pare na ime. ***, to je tako. Recenzije mnogi jednostavno ne prate. Koliko puta me samo neko pita "e jel ok ta i ta igra" a onda je jednostavno uzme bez obzira šta ja odgovorio. Dalje, imaš faktor prethodnih naslova koji su bili zaista dobro prihvaćeni i niko nije očekivao ovakav fijasko.

Takođe, preteruješ u očekivanjima da bi izdavači mnogo više pazili šta izbacuju ukoliko bi recenzije bile drugačije ili ukoliko bi se navike potrošača promenile. Oni su ovu igru izbacili ovakvom ne zbog nekakve pohlepe, što je ljudska osobina, već iz jednostavnih principa funkcionisanja kapitalizma. Zacrtan je bio plan, moralo se tad i tad izaći na tržište sa igrom, pc port je dat nekome ko je verovatno bio najjeftiniji ponuđač da to odradi. Sve u svemu, ni po čemu se ne iskače iz obrasca danas dominantnog tipa tržišnog funkcionisanja. Oni nekada naknadno reaguju, kao sada, ali i to je u skladu sa obrascem po kome funkcionišu, i nije garancija da bi nekog narednog Betmena izbacili na tržište u boljem stanju nego ovog.

Osim toga, potcenjuješ žudnje mnogih običnih ljudi. Jednostavno, Betmen je stvar opšte kulture (uslovno rečeno), mnogo ljudi želi da ga igra, ne zanima ih previše ono što mi ovde zameramo. OK, u ovom slučaju, port je ispao katastrofa, ali da je samo malo bolji, gomila ljudi u svemu ne bi videla nikakav problem. I uvek će biti ljudi koji će naručiti unapred takve stvari, baš kao što će biti onih koji odu na premijeru filma zato što se zove Terminator ili zato što u njemu igra Bred Pit, baš kao što će biti redova onih koji naruče novi BMW M3 ili Mazdu MX5, ne znajući baš 100% šta mogu da očekuju od toga. Ne možeš da tražiš idealno stanje u kome niko neće naručiti igru unapred, jer takvog idealnog stanja nema. Nije ga bilo ni kada nisu davali popuste/bonuse za preorder, a kamoli danas. Prosto, uvek će biti ljudi koji rezervišu unapred vrlo rado, a kompanije su našle mnoštvo načina da to eksploatišu i muzu. ***, svet nije fer, ali sigurno neće postati bolji tako što ćemo da težimo nekom stanju koje je nemoguće dostići.

I za kraj, grešiš u još jednom smislu - proizvod nije uvek nužno polovičan, u mnogo slučajeva su ljudi izuzetno zadovoljni kako su prošli ukupno gledano. S vremena na vreme se desi neki Assassin ili Batman, a na svakog takvog bude 10-15 igara koje je sasvim OK bilo preorderovati. Recimo, ja ne mogu da se setim tačno kada sam se pokajao zbog preordera, a preorderovao sam solidan broj igara i podržao svašta preko kickstartera. U stvari mogu - Planetary Annihilation. Ali, na nju su došli Wasteland 2, Divinity, Witcher, Killing Floor 2, Elite, Pillars of Eternity. Zapravo, mnogo više zayeba sam imao kupujući igre za koje sam iz nekog razloga mislio da su legendarne, da bih se razočarao u legendu i svoja sećanja na tu igru iz davnih dana kada bih ih pokrenuo u današnje vreme.

Konačno, pogledaj samo na Kinguinu akciju sa E3 preorderima. Sve je bilo upola cene, po 30 evra. Doom 4, MGS V, Fifa 16, Fallout 4, Hitman, Just Cause 3, Dark Souls 3, For Honor, Dishonored 2, Xcom 2...Pazi, to je sve upola cene! Svaka treća od onoga što želiš da igraš mora da fejluje, i opet si na nuli. ***, meni je došlo da potrošim jedno 300 evra na preordere (ne nužno ove koje sam najbrojao, to su samo primeri), ali sam se uzdržao. No, da imam neku veću lovu na računima kao što zapadnjaci imaju, komotno bih rezervisao jedno deset igara za 30 evra umesto 60, koliko će koštati kad izađu...

Poslednja izmena:
Bravo, to je suština koju pokušavam da objasnim.
Ja sam kupio samo dve igre pre datuma izlaska, Diablo 3 i BF3, i nisam pogrešio. Inače slabo se igram, uvek neka preča posla, stoga se spisak igara koje treba da odigram sve više povećava, tako da i nemam potrebu za preorderima, na Steam-u imam dovoljno igara za dve godine ;)

Preteruješ u mnogo čemu, a ponajviše u uticaju recenzija. Iako dobar ili loš review mogu da poguraju ili pokopaju igru, inicijalna prodaja ne zavisi od njih baš zato što, kao što i sam kažeš, mnogi daju pare na ime. ***, to je tako. Recenzije mnogi jednostavno ne prate. Koliko puta me samo neko pita "e jel ok ta i ta igra" a onda je jednostavno uzme bez obzira šta ja odgovorio. Dalje, imaš faktor prethodnih naslova koji su bili zaista dobro prihvaćeni i niko nije očekivao ovakav fijasko.

Takođe, preteruješ u očekivanjima da bi izdavači mnogo više pazili šta izbacuju ukoliko bi recenzije bile drugačije ili ukoliko bi se navike potrošača promenile. Oni su ovu igru izbacili ovakvom ne zbog nekakve pohlepe, što je ljudska osobina, već iz jednostavnih principa funkcionisanja kapitalizma. Zacrtan je bio plan, moralo se tad i tad izaći na tržište sa igrom, pc port je dat nekome ko je verovatno bio najjeftiniji ponuđač da to odradi. Sve u svemu, ni po čemu se ne iskače iz obrasca danas dominantnog tipa tržišnog funkcionisanja. Oni nekada naknadno reaguju, kao sada, ali i to je u skladu sa obrascem po kome funkcionišu, i nije garancija da bi nekog narednog Betmena izbacili na tržište u boljem stanju nego ovog.

Osim toga, potcenjuješ žudnje mnogih običnih ljudi. Jednostavno, Betmen je stvar opšte kulture (uslovno rečeno), mnogo ljudi želi da ga igra, ne zanima ih previše ono što mi ovde zameramo. OK, u ovom slučaju, port je ispao katastrofa, ali da je samo malo bolji, gomila ljudi u svemu ne bi videla nikakav problem. I uvek će biti ljudi koji će naručiti unapred takve stvari, baš kao što će biti onih koji odu na premijeru filma zato što se zove Terminator ili zato što u njemu igra Bred Pit, baš kao što će biti redova onih koji naruče novi BMW M3 ili Mazdu MX5, ne znajući baš 100% šta mogu da očekuju od toga. Ne možeš da tražiš idealno stanje u kome niko neće naručiti igru unapred, jer takvog idealnog stanja nema. Nije ga bilo ni kada nisu davali popuste/bonuse za preorder, a kamoli danas. Prosto, uvek će biti ljudi koji rezervišu unapred vrlo rado, a kompanije su našle mnoštvo načina da to eksploatišu i muzu. ***, svet nije fer, ali sigurno neće postati bolji tako što ćemo da težimo nekom stanju koje je nemoguće dostići.

I za kraj, grešiš u još jednom smislu - proizvod nije uvek nužno polovičan, u mnogo slučajeva su ljudi izuzetno zadovoljni kako su prošli ukupno gledano. S vremena na vreme se desi neki Assassin ili Batman, a na svakog takvog bude 10-15 igara koje je sasvim OK bilo preorderovati. Recimo, ja ne mogu da se setim tačno kada sam se pokajao zbog preordera, a preorderovao sam solidan broj igara i podržao svašta preko kickstartera. U stvari mogu - Planetary Annihilation. Ali, na nju su došli Wasteland 2, Divinity, Witcher, Killing Floor 2, Elite, Pillars of Eternity. Zapravo, mnogo više zayeba sam imao kupujući igre za koje sam iz nekog razloga mislio da su legendarne, da bih se razočarao u legendu i svoja sećanja na tu igru iz davnih dana kada bih ih pokrenuo u današnje vreme.

Konačno, pogledaj samo na Kinguinu akciju sa E3 preorderima. Sve je bilo upola cene, po 30 evra. Doom 4, MGS V, Fifa 16, Fallout 4, Hitman, Just Cause 3, Dark Souls 3, For Honor, Dishonored 2, Xcom 2...Pazi, to je sve upola cene! Svaka treća od onoga što želiš da igraš mora da fejluje, i opet si na nuli. ***, meni je došlo da potrošim jedno 300 evra na preordere (ne nužno ove koje sam najbrojao, to su samo primeri), ali sam se uzdržao. No, da imam neku veću lovu na računima kao što zapadnjaci imaju, komotno bih rezervisao jedno deset igara za 30 evra umesto 60, koliko će koštati kad izađu...

Au kako me nasmija!

Pa da nema pohlepe ne bi bilo kapitalizma! Pohlepa je fundamentalna.

A ti botovi na Zapadu vec odavno tretiraju video igre kao bilo koji proizvod. Ono, igra nije to sto sam ocekivao da ce biti niti je onakva kakvom se reklamira, ali dobro sam prosao s obzirom na cijenu? Kao da je kupio Banane za male pare, pa baca one sto su bas ostarjele.
Ali problem je sto video igre nisu Banane, konzerve, ili pak filmovi. Video igre su zaseban proizvod, i trebaju se drugacije tretirati. I video igra se ne pravi iz razloga da bi podrzala lokalnu ekonomiju!

Preorder je totalno nepotreban. No s tim su samo potvrdili cinjenicu da igre mogu biti jeftinije.

Ali problem je sto video igre nisu Banane, konzerve, ili pak filmovi. Video igre su zaseban proizvod, i trebaju se drugacije tretirati. I video igra se ne pravi iz razloga da bi podrzala lokalnu ekonomiju!

Voleo bih da cujem malo vise o ovoj ideji :)

I na kraju dolazimo do zakljucka da je u celoj prici piraterija najisplativija!

Ne ocekujes nista a nisi nista ni platio pa na kraju stagod da dobijes dobro je!

I kad se igra ne pojavi za PC (ili se ne pojavi uopšte) onda kukanje

Naravno da preorder nije neophodan, ali ne vidim razlog zašto bi bio ukinut, to je samo jedna opcija prilikom plaćanja.
A što se cena igara tiče, šta znam, i ja mislim da može to dosta jeftinije, ali kod velikih studija troškovi su ogromni, jer razvinjanje igre ume da potraje, plus, oni sa tim parama teba pa pokriju neke projekte koji im nisu uspeli....

Problem je do klinaca i nekompletnih licnosti koji konzumerizam mesaju sa individualizmom.
Nedostatak samokontrole se se naziva "verom u izdavaca", iako je taj isti izdavac (pa i developer) xxx puta do sada *****ao stvar.
Cim urade preorder oni trce da po drustvenim mrezama da obaveste sve koji ih znaju (i ne znaju) o svom najnovjem uspehu, ne bi li dobili potvrdu svog vrednovanja.
"Bravo, care!"
"Svaka cast!"
itd
Nemaju bas nekih drugih razloga da se pohvale pred drugima (a i da imaju zasto bi se hvalili?) pa zato ajde ovo. Daj sta das! :D
Ovo je samo blaza varijanta, recimo Apple snobova, koji kupuju samo Apple "jer to radi", a u stvari misle "kupujem nesto sto je mnogo skuplje jer sam bolji od tebe".
Naravno, imas i one koji su na nivou bota i nisu sposobni dve misli da povezu u glavi.
Imam drugara iz Votforda koji se prima na novi Battlefront kao nezdrav, i pored toga sto zna koliko je SW serijal upropascen, ko je izdavac igre i ko je pre svega pravi.
Sve on to zna, ali on mi sam kaze da je ovca, da je Battlefront preorderovao i da on protiv toga ne moze nista.
Kako voditi diskusiju sa takvima?
Ne postoji nijedan razlog zasto bi neko kupovao nesto unapred ako ne zna kakav ce proizvod biti na kraju.
Sve i da mu gori pod nogama nista ga ne kosta da saceka recenzije (sa svoje platforme) i da onda donese odluku.

Znas kako se kaze: cega nema bez toga se moze. Naravno imas onih koji ce kukati ko babe jer igra nije izasla a onome kome se bas bude igrala taj ce je na kraju kupiti.

Mislim da nije uredu ovo kako se odnose prema PC zajednici i celekupnom PC trzistu. Mislim takav peh da sebi dozvole i da na kraju povere portovanje igre firmi koja je najmanje dala ponudu, jer da nemaju para pa da kazu bili su prinudjeni da unajme najjeftinije koje su nasli ali imaju para i na kraju to urade.

Samo mi nije jasno kako zamisljaju da prodaju sledecu igru koju budu napravili posle ovakog debakla.

A kakve realno veze ima pre-order ove igre sa losim portom, tj. PC verzijom igre koja ima problema sa performansama? Ako je igra bila jefitnija u pretprodaji ne vidim zasto je ne bi uzeo za manje pare a ako je bio slucaj kao i ovde, posle odradio refund ili cekao pa dobio funkcionalnu igru posle par meseci (jesen)? Sta je uopste problem ovde, ti u svakom slucaju kupujes i dobijas proizvod, da li je sad ili za 5 meseci svejedno je.

Inace, kad smo vec kod "pre-ordera" i sto su svi ovce sto to rade, pa onda je Kickstarter ultimativni obor gde su svi ovce koji daju unapred pare za gotovo nepostojeci projekat. A kad se jos bolje razmisli, u sred tog sramnog kapitalizma gde neko nesto ulaze da bi zaradio, Kickstarter mu dodje kao najvece povlacenje za nos jer zapravo za to gde neko zaradjuje (klasican investitor) ovde igrac za vece ulozene sume dobija potpise i vecere sa developerom sto mu dodje kao teska parodija i trijumf tog istog "kapitalizma". :)

Po meni je logicnije da prave igru za pc pa onda od toga neka portuju za konzole pa njim kako ispadne na kraju bice bolje sigurno nego da su igre direktno pravili za konzole. Mislim ta im je logika mnogo de*ilna i nema veze sa vezom da pravis igru za konzole koja je u svakom pogledu slabija od pc racunara i da onda se ocekuje da grafika na pc-u bude na nivou.

Voleo bih da cujem malo vise o ovoj ideji :)

Video igre su suvise kompleksne da bi se tretirale kao nekakav obicni proizvod. One su kompleksna umjetnost, i tako se trebaju tretirati. Vrsta virtualne realnosti u kojoj ti igras bitnu ulogu.
Za neke se cak moze reci da su alati.
Itd.

A kakve realno veze ima pre-order ove igre sa losim portom, tj. PC verzijom igre koja ima problema sa performansama? Ako je igra bila jefitnija u pretprodaji ne vidim zasto je ne bi uzeo za manje pare a ako je bio slucaj kao i ovde, posle odradio refund ili cekao pa dobio funkcionalnu igru posle par meseci (jesen)? Sta je uopste problem ovde, ti u svakom slucaju kupujes i dobijas proizvod, da li je sad ili za 5 meseci svejedno je.

Batman je recimo na preorderu na Kinguinu bio 20 evra par nedelja pre izlaska, a 30 evra je koštala verzija sa season passom sa svim ekspanzijama. ***, da sam fan Batmana, i znajući kako je Rocksteady odradio prva dva naslova, po toj ceni bih ga sigurno uzeo. Zaista ne krivim nikoga od tih ljudi što su preorderovali igru...

Ne može se Kinguin i G2A uzeti kao reper za cene, jer su to cene sa drugih tržišta

a to da niko ne kupuje nešto što nije pre toga video, to mnogo grešit, kupuju ljudi kola a videli samo prototip ili stanove u izgradnji, nisi ni temelj digli, a već su prodali stan na desetom spratu....

Poslednja izmena:
..i onda budu na onoj hrvatskoj emisiji "potrošački kod" i žale se kako se stan raspada, pun vlage, vlasništvo zgrade preuzeo neko drugi itd.

Gdin_M "A kakve realno veze ima pre-order ove igre sa losim portom, tj. PC verzijom igre koja ima problema sa performansama?" Kada preorder ne bi postojao i da se igra moze platiti nakon sto vidis recenzije koje vecinom budu prije izlaska (sto svaki normalna gejmer radi.. placa igru nakon informacija o istoj), niko tu igru ne bi kupio. Ni ovi uber giga mega klinci koji svršavaju na trailere ne bi dali dinara jer vide da igra nije funkcionalna.

Onda bi se izdavaci trudili da izbacuju finalizirane igre jer bi prodali pet kopija bugfesta kao sto je Arkham Knight. Zamisli da neko zabrani preorder, i da i dalje imamo recenziej dan prije izlaska ili na dan izlaska, zar stvarno misliš da bi oni prodali 2500 000 kopija kao sto sto su sada ? A "glasanjem" sa novcanikom bi ih direktno natjeralo da izdaju finalizirane igre.

Postoji preorder i u drugim segmentima prodaje ali je u gejmingu direktno vezan za kvalitet naslova. VW zna da ce oni sa white liste vratiti novi preorderovani golf jer ne radi. + sto godinama postoji povrat novca za neispravan proizvod, dok je to u gejmingu tek ovih "dana" postao upotrebljiv".

I nije stvar je li igra 5€ ili 50€ ako ona uopste ne radi. Arkham Knight uopste nema opcije za podesavanja brzine kursora misa, AA, DOF, FOV, direktna uvreda na inteligencij usa lokanih 30FPS, itd itd.. Pricate o uštedi novca a imate proizvod koji nije isprava. Gdje je ta crna ušteda???

Izgleda da samo vama ovdje nije jasan problem preordera.

Poslednja izmena:
Ne postoji nikakav problem preordera, ovo je slobodan svet i svako može da troši svoje pare onako kako misli da je to najbolje.

Neko želi da uštedi, neko želi da podrži projekat pre njegovog izlaska, jer su prethodni naslovi od tog tima doneli tom pojedincu daleko više nego što je cena te igre. Pogotovo što taj novac u toj fazi može da znači višestuko više nego novac koji dođe po izlasku igre, pogotovo za manje razvojne time i manje izdavače koji krpe kraj sa krajem, što je i razlog zašto sam recimo preorderovao/backovao TW3, Pillars, W2, itd... Isto tako ću preorderovati svake godine FIFA/NBA 2k pošto na tržištu ne postoji bolje u tim žanrovima, a svakako već deceniju i po sa društvom redovno pikamo te naslove, pikaćemo i ako budu slabiji, jer izbora nema, ako PES slučajno iznenadi, lako će se dokupiti.

Poslednja izmena:
Stopirana prodaja PC verzije Batmana!

Možda jeste neočekivana vest i prilično drastičan potez, ali opet ne možemo da kažemo da smo previše iznenađeni potpunom obustavom prodaje igre Batman: Arkham Knight u PC verziji.

Ne znamo koliko je zaista potrebno objašnjavati vam sve nedostatke i bagove koje je imala ova igra u verziji za PC, s obzirom koliko ste nam sami vi pisali i žalili se, ali Warner Bros je konačno odlučio da preseče i da zvanično zaustavi prodaju. Za sada nije poznato ni kada će problemi biti uklonjeni niti šta će biti sa ljudima koji su već kupili ovu faličnu igru, ali producent igre, Sefton Hill, je na sve tvitovao sledeće:
“U potpunosti podržavam odluku da se zaustavi prodaja PC verzije igre. Naši najbolji ljudi iz Rocksteady studija rade kao ludi kako bi pomogli i rešili ove probleme što je pre moguće”

http://www.bravo.rs/screenfun/stopirana-batmana/ wtf !!!!!

Vest stara dva dana. Ne pratis na casu.

Video igre su suvise kompleksne da bi se tretirale kao nekakav obicni proizvod. One su kompleksna umjetnost, i tako se trebaju tretirati. Vrsta virtualne realnosti u kojoj ti igras bitnu ulogu.
Za neke se cak moze reci da su alati.
Itd.

Video igre nisu umetnost. One jesu jednim delom sacinjene od umetnickih dela ali u odnosu na slikarstvo, film, fotografiju itd. igrac nije klasicni posmatrac neko aktivni ucesnik. Game dizajner nikad nema potpunu kontrolu nad tim kako ce igrac igrati igru dok recimo reziser ima potpunu kontolu nad tokom radnje filma, slikar nad kompozicijom slike koju posmatras samo iz tog jednog ugla... Interaktivnost i cinjenica da ucestvujes u "delu" razdvajaju igre od umetnosti.
Poz

Naravno da su umijetnost i to priznata (google it)

..i onda budu na onoj hrvatskoj emisiji "potrošački kod" i žale se kako se stan raspada, pun vlage, vlasništvo zgrade preuzeo neko drugi itd.

Gdin_M "A kakve realno veze ima pre-order ove igre sa losim portom, tj. PC verzijom igre koja ima problema sa performansama?" Kada preorder ne bi postojao i da se igra moze platiti nakon sto vidis recenzije koje vecinom budu prije izlaska (sto svaki normalna gejmer radi.. placa igru nakon informacija o istoj), niko tu igru ne bi kupio. Ni ovi uber giga mega klinci koji svršavaju na trailere ne bi dali dinara jer vide da igra nije funkcionalna.

Onda bi se izdavaci trudili da izbacuju finalizirane igre jer bi prodali pet kopija bugfesta kao sto je Arkham Knight. Zamisli da neko zabrani preorder, i da i dalje imamo recenziej dan prije izlaska ili na dan izlaska, zar stvarno misliš da bi oni prodali 2500 000 kopija kao sto sto su sada ? A "glasanjem" sa novcanikom bi ih direktno natjeralo da izdaju finalizirane igre.

Postoji preorder i u drugim segmentima prodaje ali je u gejmingu direktno vezan za kvalitet naslova. VW zna da ce oni sa white liste vratiti novi preorderovani golf jer ne radi. + sto godinama postoji povrat novca za neispravan proizvod, dok je to u gejmingu tek ovih "dana" postao upotrebljiv".

I nije stvar je li igra 5€ ili 50€ ako ona uopste ne radi. Arkham Knight uopste nema opcije za podesavanja brzine kursora misa, AA, DOF, FOV, direktna uvreda na inteligencij usa lokanih 30FPS, itd itd.. Pricate o uštedi novca a imate proizvod koji nije isprava. Gdje je ta crna ušteda???

Izgleda da samo vama ovdje nije jasan problem preordera.

Vidi, zasto si ti ubedjen da fail ove PC verzije ima ikakve veze sa preorderom? Igra izlazi za 3 platforme od kojih na 2 radi kako treba, preorder je bio za sve platforme i da li ti stvarno mislis da je taj novac od preordera uticao na to da PC tim digne ruke od svega, posto su jelte ispunili svoju kvotu i sad nista vise ne moraju da rade, dok su timovi za PS4/Xone morali da i dalje zasuku rukave? Zasto ista preorderovana igra nije failovala i na ove druge 2 platforme, posto tom logikom razmisljas?

Generalno, preorderovao ti igru ili ne PC verzija bi svakako failovala posto je veoma moguce da deadline za PC verziju bio kratak, PC dev team nije imao dovoljno vremena da prilagodi taj prebudzeni UE3 engine raznorazim konfiguracijama i kompletno resi problem streaminga (poznata boljka UE3).

Sto se tice tice generalnog preordera igara kao sto je vec receno ko ne zeli ne mora nista da preorderuje ali za mnoge igre koje imaju jasno definisane budzete i dev rokove taj preorder or whatever gotovo nista i ne znaci.

Ti jednostavno ne vidiš šumu od drveca. Neka sam ja jedini kupac XY igre. Ne odradim preorder vec sacekam day one recenziju. Vidim da je fail i na bacim dinar na nju. Zar stvarno mislis da ce drugi put izbaciti bug fest ?

Ili suprotna verzija. Da sam jedini i preorderujem igru, i dobijem shit pa je krpe pola godine kao ubisoft. Slijedeci naslov ce opet biti bug fest jer sam ga vec preorderovao i znaju da sam ovca i da cu cekati pola godine da je srede - ako je srede.

Preorder igara direktno utice na kvalitet istih i meni nikako nije jasno kako taj dio ne vidite. Sta bi se desilo da nije postojao ni 1 preorder za betmena ? Zar stvarno mislis da bi oni ovo izbacili ?? Da bi prodali 100 kopija u ovakvom stanju ? Zar stvarno mislis da bi ulozili milione i rekli, ako se proda desetak kopija.. proda, nas nije briga.

Ti im sa preorderom direktno kazes "evo pare" na ime igre. Zasto bi tebi uopste onda finalizirali igru ? I ne govorim ja samo o betmenu vec o kulturi preordera koja je dovela izdavace na nivo da ni 1% ne cijene igrace i zato dobijamo reciklirane bugfest naslove. Zbog preordera i ovaca izdavaci vide da ovakvi failovi prolaze.. ove gluposti jednostavno PROLAZE zbog preordera i zato se ne trude.

Gejmeri su najgori kupci koji ne znaju sabrati dva i dva i skontati da direktno sa novcanikom odredjuju standar kvalitete i to je dokaz da su vecina igraca klinci koji ne znaju ni poimanje novca. Kada je nokija rekla fuck you android, evo vam symbian. Kupci su rekli cao. I sada ne postoje kao mobilna kompanija. Da su to bili gejmeri i sada bi vozili onu smrt od sistema.

Poslednja izmena:
U zivotu sam pre-orderovao samo par igara. Jedina za koju mogu da kazem da sam se pokajao je MKX.
Ali slazem se sa ljudima koji su protiv pre-ordera. Naravno svako sa svojim parama radi sta zeli. Ali pre-order je ODAVNO izgubio svoj smisao.

Igre su se pre-orderovale ranije retail tj. box verzije, kad su developeri i izdavaci izbacivali dovrsene igre kojima nije trebalo 10 patcheva da prorade i rade kako treba. I da bi tu igru dobili na adresu ili u radnji cesto puta malo ranije od drugih.

Danas u eri digitalnih igara i digitalnog svega nema smisla pre-orderovati igru. Prvo kupujes macku u dzaku. Drugo ta igra ce nakon 3-4 nedelje da bude jeftinija nego pre-order. Trece nema potrebe punitu dzepove cesto bahatim i nezahvalnim izdavacima i developerima. Neke igre i dan danas ne rade onako kako treba da rade a prodate su u velikom broju.

Dakle pre-order NEMA SMISLA i svi ti kao bonusi koji su ustvari iscupani iz igre treba da idu uz nju standarno. Recimo za prve kupce. Prvih 10-15 dana za digital i prve kupce box izdanja. Ili da se otkljucavaju kroz gameplay.
Ali ne WB, Ubisoftu i ostalima nikad nije dosta. Pa im tako "suva" igra kosta 55e. A Season Pass (Ko ovo izmisli?) 40e. A "kompletno izdanje"... 100e. A preko toga imate jos DLCa. Yay odusevljen sam.

Takodje mislim da digitalne igre MORAJU da budu jeftinije. Nije mi jasno kako im ovo vec godinama prolazi. Troskovi su minimalni. Gotovo da ih nema. Nema recikliranja, nema stampanja, nema materijala, nema transporta...

Poslednja izmena:
Meni je zadnji bio Alien Isolation preko steam-a, secam se da su davali one ajteme za TF2 koje sam posle dobro prodao na marketu :)

Ja se kajem samo zbog jedne igre a to je Battlefield 4 koji sam preorderovao i to je to..

Ovo je jako dobra stvar sto su povukli i nadam se da ce je srediti ma koliko im trebalo..

Ti jednostavno ne vidiš šumu od drveca. Neka sam ja jedini kupac XY igre. Ne odradim preorder vec sacekam day one recenziju. Vidim da je fail i na bacim dinar na nju. Zar stvarno mislis da ce drugi put izbaciti bug fest ?

Ili suprotna verzija. Da sam jedini i preorderujem igru, i dobijem shit pa je krpe pola godine kao ubisoft. Slijedeci naslov ce opet biti bug fest jer sam ga vec preorderovao i znaju da sam ovca i da cu cekati pola godine da je srede - ako je srede.

Preorder igara direktno utice na kvalitet istih i meni nikako nije jasno kako taj dio ne vidite. Sta bi se desilo da nije postojao ni 1 preorder za betmena ? Zar stvarno mislis da bi oni ovo izbacili ?? Da bi prodali 100 kopija u ovakvom stanju ? Zar stvarno mislis da bi ulozili milione i rekli, ako se proda desetak kopija.. proda, nas nije briga.

Ti im sa preorderom direktno kazes "evo pare" na ime igre. Zasto bi tebi uopste onda finalizirali igru ? I ne govorim ja samo o betmenu vec o kulturi preordera koja je dovela izdavace na nivo da ni 1% ne cijene igrace i zato dobijamo reciklirane bugfest naslove. Zbog preordera i ovaca izdavaci vide da ovakvi failovi prolaze.. ove gluposti jednostavno PROLAZE zbog preordera i zato se ne trude.

Gejmeri su najgori kupci koji ne znaju sabrati dva i dva i skontati da direktno sa novcanikom odredjuju standar kvalitete i to je dokaz da su vecina igraca klinci koji ne znaju ni poimanje novca. Kada je nokija rekla fuck you android, evo vam symbian. Kupci su rekli cao. I sada ne postoje kao mobilna kompanija. Da su to bili gejmeri i sada bi vozili onu smrt od sistema.

OK. Objasni onda kako PS4 i Xone igraci koji su preorderovali ovu igru su dobili sasvim funkcionalnu i tehnicki bolju verziju ako je taj preorder toliko bitan za development igre? Kako se to uopste uklapa u ovu tvoju generalizaciju o kvalitetu i zasto bi uopste i njima "finalizirali" igru?

Vidi, zasto si ti ubedjen da fail ove PC verzije ima ikakve veze sa preorderom? Igra izlazi za 3 platforme od kojih na 2 radi kako treba, preorder je bio za sve platforme i da li ti stvarno mislis da je taj novac od preordera uticao na to da PC tim digne ruke od svega, posto su jelte ispunili svoju kvotu i sad nista vise ne moraju da rade, dok su timovi za PS4/Xone morali da i dalje zasuku rukave? Zasto ista preorderovana igra nije failovala i na ove druge 2 platforme, posto tom logikom razmisljas?

Najveci problem koji su napravili je taj sto su tako ozbiljan projekat poverili firmi koja je to mozda prvi put radili portovanje igre i napravila ovo sto se sada dogadja!

OK. Objasni onda kako PS4 i Xone igraci koji su preorderovali ovu igru su dobili sasvim funkcionalnu i tehnicki bolju verziju ako je taj preorder toliko bitan za development igre? Kako se to uopste uklapa u ovu tvoju generalizaciju o kvalitetu i zasto bi uopste i njima "finalizirali" igru?

Ti neces da shvatis ili ne zelis da shvatis da nije problem u konzolama nego u poslu koji je poveren trecem licu da portuje igru sa konzole na pc i da su tu zaje*ali stvar.

Ajde sada zamisli situaciju da je igra direktno pravljena za pc a da se od pc verzije pravi port za konzole i da se poveri istoj ovoj firmi koja je sada radila port, znaci da bi se isti scenario dogodio samo sto bi kuknjava bila u daleko vecem broju nego sada.

Gdin_M Uzmas stvari za bukbalno. Ne govorim samo o betmenu vec o kulturi zvanoj preorder. Neke najbolje igre ikada napravljene su preorderovane i dobili smo epic proizvod. Moja kritika se odnosi na nekvalitetne igre koje su sve cesce na PC-u jer se sve sile okrecu prema konzolama. Odustajanjem od preordera bi znacilo da izdavac MORA da se potrudi da proda igru ili je niko na PC-u nece kupiti.

Failovi se gotovo ne mogu desiti na konzolama jer prije pustanja na tu platformu postoji gotovo mjesec dana proces testiranja. Mislim da i sam znas za ovo. To je razlog sto pečevi kasne, testiranej i po mjesec dana, a to je da je nemoguce izdati peč na konzoli da uništi igru i izdavaci se fokusiraju na sony/ms stranu jer tamo nema ovoga sto se desava sa betmenom na PC-u.

Obzirom da iza PC-a ne stoji ni jedna kompanija kao iza konzola i nema regularnosti, oni mogu izdati igru da se uopste ne moze pokrenuti. Who gives a shit. Žali se vodovodu. I jedini nacin da se borimo protiv ponižavanja jeste sa $. Ne treba dati ni 1$ ako je proizvod ovakav fail.

Neko gore kaze da preorderuje fifu svaki put a EA na to odgovara tako sto pljune tog istog kupca i kaze neces dobiti novi engine kao konzole. Mozda iduce godine (fifa 14). FIFA 16 moze biti FIFA 15 + žene i niko me ne moze ubjediti da je to vrijedno preordera. Zasto je toliko tesko sacekati 2 dana da se vidi o cemu se radi pa onda dati pare. Zar toliko zurite da vam pare ispadnu iz ruku. Tih dva dana cekanja da se pojave legit recenzije nece vas zivot uciniti losijim a za gejming industriju bi pomak bio epskih razmjera.

Poslednja izmena:
Video igre nisu umetnost. One jesu jednim delom sacinjene od umetnickih dela ali u odnosu na slikarstvo, film, fotografiju itd. igrac nije klasicni posmatrac neko aktivni ucesnik. Game dizajner nikad nema potpunu kontrolu nad tim kako ce igrac igrati igru dok recimo reziser ima potpunu kontolu nad tokom radnje filma, slikar nad kompozicijom slike koju posmatras samo iz tog jednog ugla... Interaktivnost i cinjenica da ucestvujes u "delu" razdvajaju igre od umetnosti.
Poz

Video igre su sacinjene od umjetnickih dijela, ali nisu umjetnost? Ti se prvo moras dogovoriti sa sobom?

I svaki covjek je umjetnik. E sad o vrstama umjetnosti, priznatim/nepriznatim konceptima, procentima... bi mogli razglabati dugo.

Vrh Dno