Šta je novo?

BASS TRAP

Odlican prikaz. :rtfm: Samo retko ko uopste zeli da poradi na akustici. 90% populacije vise voli echo zvuk i plivajuce bass-ove u sobi. Deluje im mocnije zvuk, nasuprot verziji sa ustrojenim i zauzdanim viskom frekvencija. Verovatno je dosta vas primetilo da jedan isti sistem ne zvuci nikad isto u dve razlicite prostorije. Akustika je pola sistema. ;)

ma ne zvuci isto kad skines zavese da opere keva :)

Ne zvuci isto ni leti i zimi (zimi su mi krace zavese zbog radijatora i grejanja, a sistem je bas ispred njih) :D Al ozbiljno...

Pazljivo sa bass zamkama, treba pre svega da pronadjes frekvenciju koja ti pravi problem u sobi, pa tek onda u skladu sa tim da biras materijal od kojeg ces praviti bass trap.

donekle tacno ali ogromno poboljsanje se dobija i samo ubijanjem coskova sa glavnim bass trapovima do 500hz , to moze i napamet

soba mi je L 5; w 3,8; h 2,5 zvucke su mi na jedan 3,8 a tacno ispred sprotivni zid mid i high se gube a trese neka monotona bass fekfencija ,BTW zidovi su oko 60 cm koji po logici nista ne propustaju tako da je veoma tesko reci koja je to frekfencija ja bih rekao od 50 do 100 hz pa me to vuce na varijantu resonantne trapove mozda po jednatabla za svi 0,3 cm za 150hz 0,6 za 110 0,95 za 80 i jedna 1.2 za svaki slucaj malo zvuci smesno ali nemam druge ideje

Imas stojece talase... Tu samo da nagruvas sto vise materijala u trapovima u coskovima kod zvucnika i bocno na zidovima pored njih. Cak i na plafonu nije lose da stavis neki apsorber malo ispred njih, a dole naravno neki sto deblji tepih, i sto manje golih zidova.

Pa skoro pa tacno al zamalo ako nagura bezveze ima da napravi haos, korner traps(bez tih ispred jer znaju da ubiju srednje) i malo zavesa i naravno difuzor na plafonu iznad zvucnika su dobitna kombinacija bez prevelikog izivljvanja

Mozemo da nagadjamo do prekosutra, jer to sve zavisi od slucaja, sobe, sistema i mnogo toga. Merenje je najbolje, ali ako nema uslova, onda odokativno pa uz probu.

i bez merenja coskovi i zadnji zid prave problem ostalo bih ostavio kako jeste poz, ps video sam , hocu reci cuo da previse nasumicnog dampiranja napravi maltene gori haos od netretirane sobe posebno na srednjim na kojima se pojavljuju doline i pregovi neslucenih razmera....

Poslednja izmena:
leksa je napisao(la):
Pazljivo sa bass zamkama, treba pre svega da pronadjes frekvenciju koja ti pravi problem u sobi, pa tek onda u skladu sa tim da biras materijal od kojeg ces praviti bass trap.
donekle tacno ali ogromno poboljsanje se dobija i samo ubijanjem coskova sa glavnim bass trapovima do 500hz , to moze i napamet

Preciznije receno, koji deo onog sto sam rekao nije tacan?

Bass zamke na 500hz ne resavaju buku ispod 100hz. Valjda je to jasno? Univerzalna bass zamka koja radi na 20-500hz ne postoji. Dakle, on mora da zna sta mu pravi problem i da se usmeri na to, inace ce samo bacati pare.

Po dimenzijama sobe koje je covek dao ima problem na 68,9Hz, (neznatni problemi moguci na 34,4, 45,3 i 56,9Hz). Ostale frekvencije ne bi trebalo da prave probleme. Dakle, trazi dalje na osnovu ovih podataka.

Ipak, probleme sa basom je lakse resiti promenom neke komponente (pre svega zvucnika).

Manje vise to sam i rekao :) poz

leksa zvucke su solo 7c tako da frekf. ispod 50 hz mozemo eliminirati, inace planiram trapove da postavim kako je civi rekao coskovima i zadni zid resonantni trapovi jer imam dosta prostora znaci to je mnogo posla zato mi je bitno da znam dali ce to da resi problem , u resonantnim cu da stavim lesonit od 1.2 cm 0,9 0,6 0,3 i 0,1 ako ga nadjem

Vrlo je diskutabilno koliko se isplati ulaganje u sredjivanje prostorije za sistem iz te klase.
Ja bih to sve stavio "na papir", a rezultat bi vrlo verovatno bilo ulaganje u jaci sistem.

Vrlo je diskutabilno koliko se isplati ulaganje u sredjivanje prostorije za sistem iz te klase.
Ja bih to sve stavio "na papir", a rezultat bi vrlo verovatno bilo ulaganje u jaci sistem.

ne znam sta mislis i da smenim zvucke opet cu da imam taj problem "ode u zid i se vraca"

Sta god imao od zvucnika, akustika uvek vredi da se popravi. Dobar sistem i losa akustika = los zvuk. Moze da bude skup koliko hoce, ako je u neadekvatnim uslovima, dzabe mu.

Sta god imao od zvucnika, akustika uvek vredi da se popravi. Dobar sistem i losa akustika = los zvuk. Moze da bude skup koliko hoce, ako je u neadekvatnim uslovima, dzabe mu.

ja sam to uzeo "for granted" pre godinu dana iz ciste logike , al srbski mi je slab pa ne mogu da ukapiram delija, nema veze odlucio sam da uradim Helmholtz rezonatore za 70hz po jedan za zadne coskove kad zavrsim sa ispitima, pa kad nabavim materijale cu da postiram korak po korak.

Nazad
Vrh Dno