Ne greje se to uopste previse!
igorb je napisao(la):
Imam Barton 2600+ koji radi kao 3000+(191x11.5) i greje se previse(59).Koji kuler mi preporucujete da kupim a da ima u Beogradu da se kupi?Da li bih sa zamenom napajanja,stavljanjem jaceg,dobio jos prostora za overclocking?
Igorb
Sa takvim klokom je to taman kako treba dok ne nabavis vodeno hladjenje, ako ti uopste treba. Ja sam sa istim Bartonom na 11.5x200 u max opterecenju imao istu temperaturu.
Par bitnih parametara, kojih treba i sam da budes svestan: koja ploca, koji napon, koliko kuciste, koje napajanje, imas li dodatnih ventilatora, imas li komponenata koji greju sistem (tv tjuneri, graficka itd.) Imao sam licnu situaciju sa pregrejavanjem Bartona 2600+ pa mozda ti mogu biti od omoci svojim iskustvima.
Pre svega, temperature Barton procesora u opterecenju do oko 60 stepeni ili par stepeni vise nisu nista zastrasujuce, cak i da su do 67 stepeni nece procesor pregoreti, ali ce to da mu skrati zivotni vek, pa sad ako ti je bitno da ti procesor traje deset, a ne pet godina, to moze da ti bude problem.
Drugo, pusti ljude na forumu koji pricaju kako su im Bartoni cool na 35 i tako tome slicno stepeni, radne temperature Bartona su od 40 do 60 stepeni, ovi sto hlade vodom ili slicnim stvarima i vole da se hvale temperaturama ocigledno da tim brojkama resavaju neke licne probleme, tako da to batali. Nazalost, forum vise nije mesto gde ce ti svako dati iskren i prijateljski savet, pogotovo ne uvek tacan podatak.
Imao sam Abit NF7-S, sada Abit AN7 i Barton 2600+ na default-u. Na prvoj su temperature bile do 56 u opterecenju, idle oko 42. Kada sam uzeo AN7, temperature su skocile za 5 stepeni ali u istom opsegu, jer AN7 cita temperaturu samog jezgra procesora direktno, a NF7-S preko termalne diode koja prati temperaturu ispod heatsinka. Logicno je da su obe temperature bile normalne, ali ti ovo napominjem ovo jer je bilo "bisera" na forumu koji su se zalili da im se procesor pregrejao zbog ploce. Da zakljucimo, ne poredi babe i zabe, odnosno temperature procesora sa maticnih ploca koje imaju razlicite metode ocitavanja.
Temperatura sistema direktno utice na temperaturu procesora, ako imas nesto sto greje, kao tv karta na primer, moraces da obezbedis bolje hladjenje sistema. Otvori kuciste racunara, ako tim postupkom dobijes pad temperatura procesora i sistema za dobra 3-4 ili vise stepeni, treba ti boja ventilacija u kucistu.
Ploca moze da overvoltuje dosta, i tako nepotrebno greje procesor. Proveri ako imas u bios-u podesavanje na koliko ti je napon procesora i procitaj iz Hardware monitoring-a koliko je napon. Default napon za Bartona je 1.65V. Meni je default vrednost u biosu davala ocitavanja od 1,67 -1,68 V. Kada sam oborio napon na 1.625 v u biosu tek onda sam dobio i ocitavanje od normalnih 1,65 V u Motherboard monitoru, a time i oborio temperaturu za 3 stepena Celzijusa. Bartoni podnose znacajan overvolt bez problema, probaj i sam.
Nemam bas zelju da puno pisem pa da rezimiramo ukratko: ploca, napajanje, naponi u biosu, ventilacija u kucistu, hladjenje dodatnih komponenata, itd.
Proveri sve redom ali ne gubi vreme trazeci arctic silver ili neku drugu slicnu ultra termalnu pastu, to ti nece resiti problem (doduse pazi kada pastu stavljas, stavljaj je u vrlo tankom sloju, jer i to dovodi do pregrevanja). Ne gubi vreme ni na poliranje heatsinka, sve su to detalji. Ono sto je najbitnije je: ventilacija u kucistu, voltaza procesora pa tek kuler.
Sto se kulera tice predlazem ti , ako nadjes, a to ce biti malo teze, Thermaltake Volcano 12.
Evo linka ka mom postu gde sam opisao svoju golgotu oko nove maticne ploce i temperatura procesora pa mozda izvuces jos zakljucaka. Nadam se da sam bar malo pomogao.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=65587
PS.: Nemoj da se trudis puno, taj Barton nece moci nesto znacajno vise preko toga, vec ga dosta cedis.
Pozdrav.