Šta je novo?

Barton 2500+, grejanje?

nex

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
609
Ovako! Nedavno sam uzeo Bartona 2500+(BOX)na ploci Asus A7V600-x. Temperatura procesora posle nekih sat vremena rada se popne na 50stepeni C! Da li je to normalno?

Jos jedno pitanje (malo nevezano). Koliko kesha ima Barton 2500+?

512kb L2 cache-a...

nex je napisao(la):
Ovako! Nedavno sam uzeo Bartona 2500+(BOX)na ploci Asus A7V600-x. Temperatura procesora posle nekih sat vremena rada se popne na 50stepeni C! Da li je to normalno?

Iznenadio bi se kolko bi bila niža temeratura kada bi taj procesor postavio na neki drugi chipset (npr NF2).
Probavao sam uporedo u nekoliko navrata. Nisam siguran da je u pitanju samo drugačije očitavanje temperature, nisam imao dobar termometar ali na dodir deluje toplije. Već sam pomenuo u nekom postu da je firma u kojoj radim izbacila iz ponude takve kombinacije. Ovo nikako ne treba da znači paniku bilo kakve vrste - to radi. Jedino nismo znali šta je po sredi, i na nekim stranjskim forumima su pomiljali ovo kao problem.
50C nije ništa za Bartona.

Braca je napisao(la):
Iznenadio bi se kolko bi bila niža temeratura kada bi taj procesor postavio na neki drugi chipset (npr NF2).
Probavao sam uporedo u nekoliko navrata. Nisam siguran da je u pitanju samo drugačije očitavanje temperature, nisam imao dobar termometar ali na dodir deluje toplije. Već sam pomenuo u nekom postu da je firma u kojoj radim izbacila iz ponude takve kombinacije. Ovo nikako ne treba da znači paniku bilo kakve vrste - to radi. Jedino nismo znali šta je po sredi, i na nekim stranjskim forumima su pomiljali ovo kao problem.
50C nije ništa za Bartona.
Tvoja firma je izbacila iz ponude kombinaciju Barton+NF2 zbog toga sto se procesor "valjda" vise greje na osnovu tvog cula dodira???
Takvim nacinom poslovanja i zakljicivanja imaju velike izglede da prosperiraju!

Priča je o Via KT600 + barton 2500 ako sam dobro pročitao.
Ja sam merio "dodirom" ne serviseri. Svrati pa vidi kakav je servis.
Uzgred, probaj da čitaš malo pažljivije.

Isti je slucaj za 2500+ i a7v8x-x. Na ovoj ploci se Barton fino zagreje.

On meni radi na nekih 42-45stepeni prvih 3-4 sata! Posle se digne na 50stepeni i tu ostane!

:laugh: :laugh: :laugh:

Slatko ste me zabavili. 50C nije temperatura.

A sad ozbiljnije. Na kojoj god se stabilizuje to je u redu. Pod uslovom da pod opterecenjem nema znacajne skokove. Brojke su ono sto pokazuje Winbond i neki los senzor (u cipu ili na ploci). Da li je 48 ili 53 moze da zavisi od proizvodjaca ploce.

Probajte preshota. Stabilizovao mi se na 72 ;)

@nex

Radi x sata - znaci da je u radu toliko, ili "idle"? Koja je nedelja u pitanju? Moj Barton 2500+ na 3200+ sa 1.6v se grejao oko 42-3C na idle i 48-50C posle dugotrajnog maltretiranja CPUBurn-om ili Prime95-om sa Falconrock-om na 3000rpm. Slicne su temperature sa TT12 ba 2100-2200rpm. Ploca je 8RDA+ 1.1.

@Vladd

Ma sve je temperatura iznad 36.5C :) Mogli su ovi iz Intela da izdaju ovaj PresHot pre zime da se ustedite malo na grejanju.

Vladd je napisao(la):
A sad ozbiljnije. Na kojoj god se stabilizuje to je u redu. Pod uslovom da pod opterecenjem nema znacajne skokove
Šta znači ako ima većih skokova, tipa 15c?
Kod mene je tolika razlika između idle i CPUBurn-a.

Vojkan je napisao(la):

E to je problem. Ili hladnjak ne stoji dobro (sto se meni desava sa intelom), ili se provodna pasta rasusila i delimicno "odvojila" hladnjak, ili je povrsina hladnjaka prema procesoru hrapava (nije ko ogledalo)-sto je vazno za AMD jer njemu hladnjak naleze na kristal.

Cak i da je hladnjak manji ne bi trebale tolike razlike da budu.

Koliko brzo se ugreje procesor? Ako je za nekoliko sekundi onda haladnjak "ne radi posao"

I Sandra bi trebala da prijavi hladnjak sa neodgovarajucim toplotnim otporom(onaj mali zuti trougao upozorenja)

Vojkan je napisao(la):

Pogledaj tred "lepe fate", kod njega su ok temperature (kod AMD-a je veliki flux zbog kristala ali je razlika do 10C prihvatljiva). Moze to i manje, ali treba SLK...
Da ne spominjem alternativu: voda.....

Vladd je napisao(la):
E to je problem. Ili hladnjak ne stoji dobro (sto se meni desava sa intelom), ili se provodna pasta rasusila i delimicno "odvojila" hladnjak, ili je povrsina hladnjaka prema procesoru hrapava (nije ko ogledalo)-sto je vazno za AMD jer njemu hladnjak naleze na kristal.
Šmirglan je hladnjak jednom davno, ali je posle svakog skidanja na njemu ostajao nov sloj nečega, liči na blato :), verovatno baš stvrdnuta pasta, i ne može da se skine prstom :)
Videću da ga još malo došmirglam :)

Vladd je napisao(la):
Koliko brzo se ugreje procesor? Ako je za nekoliko sekundi onda haladnjak "ne radi posao"
Za 2 minuta skoči sa 54 na 64, cpu burn na high priority. Posle se greje još malo i na kraju dođe do 70c, tbred [email protected]
Kuler je Titan D5TB.

Vojkan je napisao(la):
Šmirglan je hladnjak jednom davno, .

Osmirglaj ponovo pa ga ispoliraj sa pastom da bude ko ogledalo. Ako to ne pomogne, onda vise bakra na hladnjaku. @2,2 nije strasno :)

Probaj da plocu i CPU izvadis iz kucista i onda ih dobro istestiraj. Ako ti ne bude se onda grejao potrebno ti je dodatno hladjenje jer ti je mozda guzva unutra.
Npr. kod mene je ems napajanje izbacivalo svu toplotu preko svog kulera na cpu koji je bio tik ispod njega. Barton 2500+ se grejao i do 60 stepeni nakon 20-ak minuta testa sa prime95 ali kada sam sve izvadio na sto nakon par sati nije presto 42 stepena. Dodao sam mu dva kulera u kuciste i sad mu je plafon 45 stepeni.

Ma kućište nije problem, unutra je ispod 35c.
Kupio sam šmirglu 1000, sutra ću i 1500 i možda 2000 (ili možda samo 2000?) pa javljam rezultate :)

Poslednja izmena:
Nije kuciste, nije kuler vec Asus. Vec je bilo puno price na forumu, Asus za AMD je krs, usput odradjen posao.... Asus radi odlicne ploce za Intel, a ja mislim poslednja dobra za AMD je bila K7V 133 sa KT 133 chipsetom, sve posle toga su fuserisali. Barton na Abitu NF7-S na 2500+ sa Raptorom i default naponu je na 35 C i stvarno je hladan, a na 3200+ i 1.675V je na 40 i ide do 46 u igrama.
Naravno da za Barton nije nista 50, ali uzmi u obzir da ga Asus sigurno overvoltuje, i na taj nacin ga zagreva vise nego inace. Probaj na nekoj drugoj ploci, pa ces videti razliku.

Da li ova prica o velkoj ralzici u temperaturi >15 stepeni vazi i za moj 2500+, s obziorm na to da je njegova temperatura u prime-u 55 stepeni (koju dostigne za 10 minuta), a kad ne radi nista 38?

@Mihha: 35 C i stvarno je hladan, a na 3200+ i 1.675V je na 40 i ide do 46 u igrama <-- ne bih nikog da vredjam ali te ploce strava lazu realnu tempertauru tako da upste nije merodavno porediti temperature na dve razlicite ploce a ne AMD vs Intel (sve zavisi kaliko je ko od proizvodjaca hardware-a odlucio da laze sa prikazom temp.)

Zar stvarno neko moze da veruje na idle temperaturu od 30-35 C dok je temperatura u kucistu najverovatnije preko 30 C, sta do znaci da se procesor na par Ghz jedva ugreje za 1-2 C od temperature u kucistu ??
Koliko je vas primetilo idle temperaturu CPU da je kod nekih ploca manja od temperature u kucistu, aj molim vas budite realni
Ili flasovanje novijom verzijom biosa smanji ili digne temp. sto bi ja pre pridao drugacijoj interpretaciji parametara koje bio dobija od senzora i odluke proizvodjaca ploce da realnije/ ili manje realnije pokaze pravu temperaturu bas iz razloga sto se svi pale na hladne procesore i ploce koje manje greju taj isti procesor ;P

zeljko je napisao(la):
@Mihha: 35 C i stvarno je hladan, a na 3200+ i 1.675V je na 40 i ide do 46 u igrama <-- ne bih nikog da vredjam ali te ploce strava lazu realnu tempertauru tako da upste nije merodavno porediti temperature na dve razlicite ploce a ne AMD vs Intel (sve zavisi kaliko je ko od proizvodjaca hardware-a odlucio da laze sa prikazom temp.)

Zar stvarno neko moze da veruje na idle temperaturu od 30-35 C dok je temperatura u kucistu najverovatnije preko 30 C, sta do znaci da se procesor na par Ghz jedva ugreje za 1-2 C od temperature u kucistu ??
Koliko je vas primetilo idle temperaturu CPU da je kod nekih ploca manja od temperature u kucistu, aj molim vas budite realni
Ili flasovanje novijom verzijom biosa smanji ili digne temp. sto bi ja pre pridao drugacijoj interpretaciji parametara koje bio dobija od senzora i odluke proizvodjaca ploce da realnije/ ili manje realnije pokaze pravu temperaturu bas iz razloga sto se svi pale na hladne procesore i ploce koje manje greju taj isti procesor ;P

Temp u kucistu je 26 C ( u ovom trenutku ), a procesora 44 C.
Kuciste je Chiftec Dragon sa 4 ventilatora.
Temp u kucistu je merena termometrom i uporedjivana sa senzorom u BIOS-u.
Vreme bazdarenja sonde na NFS je davno zavrseno jos biosom 1.7 i dosla je na realnu vrednost +-1C kolika je greska sonde, posto joj je to relativna greska.
Proslo mi je X Abita kroz ruke i spakovani su u isto toliko razlicitih masina koje sam nemilice testirao i ujedno kontrolisao temperaturu, jer ne ocekujem od korisnika da ce se time zamarati, ili da ce uopste znati da povremeno provere iste. Isto tako sam upoznat i sa drugim proizvodjacima AMD ploca i znam da mi jedino ASUS zesce greje procesor i da je uvek na vecem naponu od default.
Intel ne sklapam od 200MMX i uopste ga ne komentarisem, jer realno gledano ne poznajem aktuelne platforme.
pozdrav

Ja bi pre rekao da ploce namerno grese 10-20 C jel izgleda da jedan deo ljudi ocenjuje ploce/procesore na osnovu lazi koje im integrisani senzori predstavljaju pa se samim tim proizvodjaci ploca/procesora stite namernim sa manjem prikazom relane temperature kako bi dobili vecu ocenu sto je narociti izrazeno prvom revizijom biosa kad se kod vecina ploca pokazuje manje C kako bi bolje prosli na testu, mada to uopste neznaci da ce naredna revizija biosa popraviti situaciju to pre svega zavisi od politike doticnog proizvodjaca

Ove ispada da je moj cel 2.4 hladniji od onog na 1.7 za nekih 7-8 C a desi se i da u idle bude hladniji i od temperature u kucistu ;P

Koliko sam primetio po pricama izgleda da AMD ploce jos u vecej razmeri znaju da lazu

Vojkan je napisao(la):
Ma kućište nije problem, unutra je ispod 35c.
Kupio sam šmirglu 1000, sutra ću i 1500 i možda 2000 (ili možda samo 2000?) pa javljam rezultate :)
Šmirglao, sada je idle 51 a CPUBurn 63. Opet vuruna :)
Jel ima neki kuler bolji od SkiveStream-a 2 za male pare ili da uzimam to?

Vojkan je napisao(la):
Šmirglao, sada je idle 51 a CPUBurn 63. Opet vuruna :)
Jel ima neki kuler bolji od SkiveStream-a 2 za male pare ili da uzimam to?

Pa sta bi ti hteo sa tim kulerom? :)
To ti je super temp!
Kod mene je 2C niza sa TT12+ na 3000rpm, doduse t'bredB 2400MHz i 1.85V.
Inace, vidi da li negde moze da se nadje Spire FridgeRock. Mnogo dobar kuler za male pare ~10€!

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
"Doduše 1.85V" :d
Kod mene bi tad bilo otprilike 110 :)
Fora je što je na 8RDA+ rev1.1 na [email protected] bilo oko 60c max.

Delija je napisao(la):
Inace, vidi da li negde moze da se nadje Spire FridgeRock. Mnogo dobar kuler za male pare ~10€!
Imao sam ga i prodao :)
Slažem se da je odličan ali je mnogo bučan.

Delija je napisao(la):
Pa sta bi ti hteo sa tim kulerom? :)
To ti je super temp!

Šališ se ? Odličan cooler, i sam ga imam, ali se prodavao u prošlom stoljeću. Mislim da ga nema više u prodaji poodavno.

Ja sam moj kupio početkom godine, a i sada ga ima u Imtelovom cenovniku.

evo i mojih rezultata...
plocha Abit NF7S rev2.0 CPU Barton 2.5+ ne overklokovan Cooler Dr.Thermal 2300rpm trenutno

Procesor je 100% optererecen vec 3 sata (krcka nesto u pozadini) a temperatura zakucana na 40C... u IDLE rezimu 30tak... temperatura u sobi 23C...
Moram da primetim da je hladniji nego sto je bio P4 [email protected]...

E sad, da neko ne bi rekao da ne valja sonda ili sta vec... pre dan dva sam imao Bartona koji je u istoj konfiguraciji u IDLEu bio 50C... a sa 100% ishao i na 65C!! Taj primerak je pucao na Prime-u pa sam ga zamenio...

Vrh Dno