Šta je novo?

Bar code

Filo

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
710
Ljudi,jel moze neko da me uputi na neki sajt ili neku literaturu o bar kodovima?Znaci.ono.koji standardi postoje,sta znaci koja linija,sta se koristi kod nas i ono sto je najbitnije,na koji nacin se pravi nesto u VBu sto moze da cita sa bar code readera,kao sto je program za kafanu i sl.znam da je to sve uzimanje hljeba od usta vase djece ali...nadam se da smo shvatili sta sam pitao pa ce valjda neko da ogovori!:wave;

ne znam odgovore za to ali imam pitanje: Sta ce ti bar code u kafani???

Bolje, dragi kolega, predji na Delphi koji je mnogo mocniji od VB. Ja sam prvo bio na VB, ali sada koristim Delphi.

Laza je napisao(la):
ne znam odgovore za to ali imam pitanje: Sta ce ti bar code u kafani???

Veruj mi da u kaficima beze, ali beze od tastature i svi bi samo da sa bar kodovima citaju pica i kolicine.
Pravili smo takav program i prodavali i znam o cemu pricam.

Sto se tice komponenti. Sta ce ti to uopste. Princip na kome radi barkod citac je niz brojeva + enter. I to je sve sto treba da znas.
Znaci isto kao da si na tastaturi otkucao primer : 0138473474 i na kraju Enter.

Aleksa je napisao(la):
Bolje, dragi kolega, predji na Delphi koji je mnogo mocniji od VB. Ja sam prvo bio na VB, ali sada koristim Delphi.
Nebih se slozio sa tobom(ne moram da instaliram VB kada coveku isporucujem program!!)
Pogledaj samo .Net
Microsoft je ipak Microsoft.

Aladin je napisao(la):
Nebih se slozio sa tobom(ne moram da instaliram VB kada coveku isporucujem program!!)
Pogledaj samo .Net
Microsoft je ipak Microsoft.

Ne moras ni Delphi da instaliras coveku kada isporucujes program.
Cini mi se da cemo morati otvoriti novi "Deployment" thread :)

silverglider je napisao(la):
Ne moras ni Delphi da instaliras coveku kada isporucujes program.
Cini mi se da cemo morati otvoriti novi "Deployment" thread :)
Ma naravno samo u instalaciju ubacis jedno 150 DLL-ova i ne moras!!
I to za jedan obican program sa bazom podataka.
Sto se tice DLL za barcode reader imas ih dosta na
www.planet-source-code.com/vb/
samo ih treba isprobati!!

Aladin je napisao(la):
Ma naravno samo u instalaciju ubacis jedno 150 DLL-ova i ne moras!!
I to za jedan obican program sa bazom podataka.

Kakvih crnih 150 dll-ova ?!?!

Jesi li probao kada da pogledas razliku u buildovanju sa design-time/run-time paketima, posebno samo sa run-time i opcije buildovanja "sve u jedan exe" ?
Mislim da ce "deployment" ipak morati da se otvori.

Generalna opaska : molim vas sve da ne naginjete raspravama "ovo ili ono rula", jer od toga nece biti nikakve koristi (a i nece se dugo zadrzati na forumu). Za prikazivanje misljenja da li je "nesto" bolje od "neceg drugog", bi bilo pozeljno da se da neka argumentacija/obrazlozenje. Pod time ne mislim da je "microsoft je microsoft" obrazlozenje ili argument (uostalom ni "borland je borland"), kao ni "pogledaj .Net" - moze neko uvek da odgovori "pogledaj ti WebSnap" i da onda provedemo prilicno vremena "gledajuci" sve te stvari.
Covek je ovde pitao konkretnu stvar: bar-kodovi, i molim vas sve da se drzite teme. Pointeri ka dokumentaciji, komponentama, ActiveX kontrolama ili dll-ovima su dobrodosli, a u kojem jeziku ce covek to implementirati - njegova je stvar.

Kakvih crnih 150 dll-ova ?!?!
Jesi li probao kada da pogledas razliku u buildovanju sa design-time/run-time paketima, posebno samo sa run-time i opcije buildovanja "sve u jedan exe" ?
Mislim da ce "deployment" ipak morati da se otvori.
Sto se toga tice ja radim u VB-u, ali sam primetio da programeri koji naprave program coveku u delphiju i naplate 1000 DM ostave instaliran i delphi. Zasto?
Zato sto je lakse instalirati ceo programski jezik sa svim komponentama , nego posebno komponente implementirati u Windows. Takvih je 90 % slucajeva.
Sto se tice "deployment"-a moze !!

Aladin je napisao(la):
Sto se toga tice ja radim u VB-u, ali sam primetio da programeri koji naprave program coveku u delphiju i naplate 1000 DM ostave instaliran i delphi. Zasto?
Zato sto je lakse instalirati ceo programski jezik sa svim komponentama , nego posebno komponente implementirati u Windows. Takvih je 90 % slucajeva.

Ne, razlika je u smislu; takav primer govori vise o nestrucnosti/nesposobnosti/neiskustvu/lenjosti tog programera kao coveka, nego mogucnosti delphija. (licno mislim da ljudi koji su iole strucniji su ionako vec daleko [a da su zavrsili obaveze - skola, ...]).

Ispasce sad da niko nikada nije cuo za pravljenje install paketa installshieldom, na primer.

Ispasce sad da niko nikada nije cuo za pravljenje install paketa installshieldom, na primer.

Naravno da su culi , ali pomocu tog paketa treba oznaciti sta treba ubaciti coveku u registry i iste staviti u system32.
Hteo sam samo da kazem da je takvih dll fajlova dosta u delphiju,
dok u VB-u u zavisnosti koje objekte koristim brojka ne prelazi 10-tak. Ja koristim wise installation system , on cak daje mogucnost da se od nekompajliranog projekata u VB-u napravi install fail

Pa to im generalno i jeste nacin rada - usmeris ih na project file i kreiraju instalaciju; e sad, sto se tice broja dll-ova, takodje zavisi od broja i vrste komponenti, kao i u svakom drugom jeziku; na primer, ukoliko se koristi socket komunikacija u windowsu, ocigledno je da se kao podloga koriste winsock dllovi samog i tu nema mnogo sta da se dodaje; e sad, ukoliko se koristi sto ne postoji u samom winu (ms alati se uglavnom oslanjaju na to), za ocekivati je da se dodaju novi engine i dll-ovi podrske, tipa BDE, odbc drajveri i slicno, mada to sve moze da se lepo spakuje u par bpl paketa i tako distribuira. Uglavnom, rucno ne mora nista da se dodaje, a velicina dodatnih biblioteka zavisi od toga koji posao se radi, kao i drugde.

No, otisli smo sa teme, a to su bili bar-kodovi; ukoliko nemamo nista da dodamo na tu temu, mislim da bi bilo lepo da ne nastavljamo da drobimo u ovom threadu o sasvim desetim stvarima. :)

U vezi bar kodova

Kod nas se koristi EAN standard ..... u vecini slucajeva ti je EAN 8 ( sedam cifara i kontrolni red ) Moze da bude i EAN 13 ali to je vec za industriske proizvode. Ostatak BAR Code-ova su registrovani po ISO standardima iklasifikacija je za delove i ostatak robe van shiroke potroshnje. Znaci za kafanu EAN 8 i vozi .... bar code citac je GENERIC PNP pa nije ni bitno iz cega radish program samo je baza bitna. Bar Code Citac se vezuje kao Keyboard ..... bar se tako ponasha ako nisi primetio do sada : Good Luck ..... DEPLHI je po meni bolji ali ne i kompatibilan sa svim i svacima ali u tvom slucaju to nije ni presudno moze i clipper da zavrshi posao kao i pascal

Ne, razlika je u smislu; takav primer govori vise o nestrucnosti/nesposobnosti/neiskustvu/lenjosti tog programera kao coveka, nego mogucnosti delphija. (licno mislim da ljudi koji su iole strucniji su ionako vec daleko [a da su zavrsili obaveze - skola, ...]).

Ovako,da razjasnimo,Aladin je to pokupio u razgovoru sa mojim prijateljem Zokijem kod mene.Rasprava je bila sta je bolje koristiti VB i Deplhi itd.Elem u cemu je problem.Covek daleko od toga da je los programer,covek je bog i batina za to,a razlog njegovog instaliranja Delphia na korisnickim masinama je to sto njemu treba delphi radi odrzavanja programa tim korisnicima.Fora u tome je sto je to program za knjigovodstvo firmi i preduzeca i specifican je za skoro svaku firmu(preduzece).Kolega Vidanovicu,mozes zamisliti koji je posao kod kuce uraditi sve promene koje se desavaju u programu (a ima ih mnogo,jer se stalno menjaju akcize,marze,ovo,ono) i to treba znati za svaku firmu kojoj je prodao program.Ovako je najlakse....kad treba neka sitna promena,odes do firme,tu je delphi,odradis promenu u kodu,kompajliras i to je to.Problem je jos veci sto su korisnici tog programa komopjuterski neuki ljudi,sa svojim licnim prohtevima i svima treba udovoljiti.Kako bi to bilo da uradim promenu kuci,donesem kod coveka,a on kaze "Al ja ocu ovako".
Inace,taj programer ne zivi u BG-u,vec u Lazerevcu i radi uglavnom sa ruralnim stanovnistvom,koje je tvrdoglavo i ubedjeno da uvek sve zna.Udovoljiti tim ljudima.....loodilo,ali sta ces,ovo je Srbija.
Inace,on koristi instaler (ne install shield,vec onaj koji je sam napravio :)),program se najnormalnije instalira...ali,kao sto rekoh,odrzavanje.......
Inace,njegovo poslednje resavanje odrzavanja je po meni dosta dobro.Program ima njegov admin pass,napravio je neku vrstu trojanca,tako da moze da kontrolise rad programa,a i to je jos jedan od razloga sto mu treba Delphi.Poenta je u tome da ako postoji neki problem,napravljeno je tako da covek klikne na ikonicu,startuje se dial-up,pozove njegov kucni broj,on preko dial-up konekcije i preko trojanca moze da odradi bilo kakve promene u programu.E sad,taj trojanac je malo prerastao,pa vise lici na PC Anywhere,al nema veze :).

Jes,da sam smorio,ali sam morao Aladina da demantujem,jer barata poluinformacijama.

Nismo se razumeli - nisam ja mislio da nablatim nekog konkretnog coveka; znam i sam da ima ljudi koji ne znaju da naprave install paket (bez obzira na alat u kojem rade) i moja opaska se odnosila generalno na takve ljude i to u oblasti deploymenta, ne samog programiranja. A povod za takav komentar je bila aladinova opaska prema kojoj ispada da sad svako ko radi u delphiju mora da instalira isti na destination masini (as opposing to vb).

A sto se tice toga coveka, mozda je dobar programer, ali onda lose ugovara poslove :) Kada se napravi zahtev, obicno se radi pretprojekat i na bazi njega se sumiraju izmene i na takav papir se lupi potpis. Nema vise izmena dok se projekat ne zavrsi. A ako ti je sad nesto posle dodatno dunulo, ti izvoli platiti za dodatni rad. Mozda se ugovorom specifikuje da se samo promene vezane za zvanicne promene u zakonodavstvu odradjuju free (i to u odredjenom periodu, ne dozivotno :D). Legalno gledajuci, ne bi smeo ni da instalira to kod njih - lakse jeste, slazem se, mada ja ne bih voleo da moram da sedim kod klijenta tako ispravljajuci "krive drine". Ako vec ima toliki promet da moze da ima svoju dial-in masinu, napravi raspored po projektima da moze svako svoj update da skine/instalira manje ili vise automatizovano. Zato je kool uraditi projekat preko glavnog paketa koji je zvanican i kod svih isti, a specificnosti preko plug-inova. No, da sad ne "ucim" coveka poslu, odradice onako kako sam misli da mu je lakse i isplativije.

A sto se tice toga coveka, mozda je dobar programer, ali onda lose ugovara poslove :) Kada se napravi zahtev, obicno se radi pretprojekat i na bazi njega se sumiraju izmene i na takav papir se lupi potpis. Nema vise izmena dok se projekat ne zavrsi. A ako ti je sad nesto posle dodatno dunulo, ti izvoli platiti za dodatni rad. Mozda se ugovorom specifikuje da se samo promene vezane za zvanicne promene u zakonodavstvu odradjuju free (i to u odredjenom periodu, ne dozivotno :D). Legalno gledajuci, ne bi smeo ni da instalira to kod njih - lakse jeste, slazem se, mada ja ne bih voleo da moram da sedim kod klijenta tako ispravljajuci "krive drine". Ako vec ima toliki promet da moze da ima svoju dial-in masinu, napravi raspored po projektima da moze svako svoj update da skine/instalira manje ili vise automatizovano. Zato je kool uraditi projekat preko glavnog paketa koji je zvanican i kod svih isti, a specificnosti preko plug-inova. No, da sad ne "ucim" coveka poslu, odradice onako kako sam misli da mu je lakse i isplativije.

Silverglideru,dodji ti u Lazerevac i sklopi posao na taj nacin sa nekim ;),sve je to lepo,u Nemackoj to radi razradjeno,ali to je malo nemoguce u toj sredini.Kako ti nekom seljaku koji drzi PP Donja Brnjica :D da objasnis sta da radi kad naidje na problem.Logika tih ljudi je da te odmah cimaju na fon,dave totalno nekorisnim informacijama (tipa,zasto ne mogu da promenim marzu nakon knjizenja,znate ja sam pogresio,dete je cackalo kompjuter itd :D).Inace,on svaki dolazak papreno naplacuje,tako da i to nije tako lose....drugo,ti likovi koji rade na tim programima ne umeju ni My Computer da nadju na desktopu,a kamoli da urade neki update (i da urade,sigurno bi nesto uprskali :)).

Ma moze i u Lazavcu, nemoj da me muvas, kao da sam otisao jos '68 :D
I sam sam bio prisutan kod nekoliko stvarno majstorski odradjenih ugovaranja programerskih poslova kod nas, nema to veze sa Nemackom. LJudi su imali iskustva i shlifa - stvar je u samo u psihi. Tvoj posao kao ugovaraca je da ga na vreme 'procitas' i znas kako da se postavis. Ukoliko se takva musterija stvarno ne razume, pa gde je onda lakse ubediti ga ? Kako lepo slusaju i postuju proceduru kad idu na tehnicki pregled kolima, kod lekara ili kad im se recimo tv pokvari ? Mislim, ne ubedjujes coveka ni u sta pogresno, nego samo u neki logican i ekonomican red dogadjanja. Ti si sigurniji da imas finalne konture programa, on je siguran da ce sto pre dobiti sw. Mora to malo odlucnije, "ili hoces program kod 'najboljeg' ili ostani sam na cedilu" :D -> uz pogled automehanicara sa ispruzenim pajserom.

E sad, druga je stvar sto je kod nas urodjena praksa "one man army", pa da jedan covek ugovara, radi, dokumentira, trcka na teren i slicno. Ne mogu ni svi ljudi da budu tecni u svemu (mada, "kod nas su svi majstori"). Plus to sto te kod nas niko nece nauciti timskom radu; sve se i podrazumeva da ces uvek biti "one man army".

Ma sto se tice auto-apdejta, moze sve da se napravi na jedno dugme, k'o apdejt virus-definicija kod antivirus programa. Za greske i ostalo - undo i automatske dnevne kopije baze, ako su vec takvi balvani u pitanju ;)

Samo jedna stvar!!
Ne baratam nikakvim poluinformacijama!!
Nisam samo kod tebe pokupio vec sam video i kod par ljudi u firmama da imaju bespotrebno instaliran delphi!!
Naravno programer je osim programa ostavio i delphi.

Aladin je napisao(la):
Samo jedna stvar!!
Ne baratam nikakvim poluinformacijama!!
Nisam samo kod tebe pokupio vec sam video i kod par ljudi u firmama da imaju bespotrebno instaliran delphi!!
Naravno programer je osim programa ostavio i delphi.

Pazi,nemoj da te moja opaska vredja :),ovde je primetno da ljudi ostavljaju instalacije alata u kome su radili program,to sam cuo i od ljudi koji imaju Visual C++ i Delphi i VB.Manje vise ti programeri rade,citiram, u 'one man army' modu i pravdaju se da im je lakse da istaliraju razvojni alat na masinu,jer se 'nikad ne zna kad ce doci da servisira,a bas ce mi trebati alat'.Vecini nasih programera koji prodaju programe,lakse je da instaliraju alat nego da prave install shield.Ovo je verovatno iz razloga sto se programi prodaju bukvalno na komad i relativno malom broju musterija,tako da i nema neke potrebe za install shield-om.Jos cemo mi u Srbiji pricekati na neku vecu komercijalizaciju nasih programa....ali kad jednom krene,firme koje budu prodavale programe morace da prate zahteve trzista.

Nazad
Vrh Dno