Kao sto rekoh, meni je ovo nemerljivo bolje nego da se deca ugledaju na Kristijana Golubovica (bolesna medijska masinerija aktuelne vlasti ga je iskopala iz naftalina bas da bi "ucio" decu pogresnim vrednostima sto njima ide u korist). Ali je daleko od onoga sto sam naveo kao primer a to je UK, koja problem koji cemo mi tek da dobijemo (na hiljade Zorannah i Istoka Pavlovica) ima vec godinama i sada su se odlucili da buduce klince navedu na programiranje mikrokontrolera jer je to jedini put da opet postanu nacija broj jedan na svetu sto su bili dugo vremena kroz istoriju. Nisu njih tokom WW2 spasili modne ikone i glumacke velicine vec ljudi poput Turinga.
Prvo IT nikako ne moze da drzi celu drzavu, npr. Apple nije IT kompanija jer vecina profita dolazi od fizickih uredjaja, Google, Microsoft, Amazon, Oracle i ko zna ko jos jesu ciste IT kompanije, ali opet u toj istoj USA imamo nebrojeno vise firmi koje se bave "tvrdom industrijom", npr. Toyota, Chrysler, GM, GE, Apple itd. IT ne donosi toliko veliki broj poslova koliko moze doneti jedna Toyota, jer npr. Google ima 57k zaposlenih, a Toyota 338k.
To sto ti potenciras programiranje mikrokontrolera jeste super stvar i znatno je bolje od nekakvih random blogera, ali nas osnovni problem je sto nemamo industriju da to podrzi. Ne znam koliko si upoznat sa situacijom u Srbiji, ali kod nas je trenutno cista Manufacturing industrija (citaj proizvodnja), pri cemu zapravo kod nas uopste ne postoji ozbiljan R&D centar. Imas neke IT R&D centre po Srbiji, ali kada neko stavi 150 racunara u sobu to se makar po meni tesko moze nazvati ozbiljnim R&D-om. Kako ne bih trosio vreme na to sta je ozbiljan R&D koji pokriva apsolutno sve aspekte nekog proizvoda (ne samo IT), predlazem ti da pogledas najveci R&D centar u obliznjoj Rumuniji (verovatno i najveci R&D u ovom delu Evrope) pa ce ti to sve biti apsolutno jasno.
Zasto ti ovo govorim, pa iz prostog razloga sto ce neka takva firma omoguciti opremu i makar obilizak takvog nekog centra klincima u ranim fazama njihovog obrazovanja. Zatim u toku fakulteta ti isti klinci mogu provesti leto u tom centru uceci nesto novo, a ne "blejuci" celo leto kao sto je slucaj kod nas. Ta firma ce isto tako biti zainteresovana u pravo inzenjersko razmisljanje tog klinca, nacin da inovativno resi neki slozeniji tehnicki problem itd. Taj isti klinac ce za tih ~3 meseca u tom R&D centru nauciti vise nego sto je naucio na fakultetu za prethodnih 9 meseci. Naravno tog studenta ce npr. u prvoj ili drugoj godini studija da bace u proizvodnju da se sam snalazi, da ga oblikuju i upoznaju sa realnom situacijom u proizvodnom pogonu, dok ce u kasnijim godinama fakulteta da ode u R&D. A taj klinac kada zavrsi fakultet, em ce imati teoretsko znanje sa fakulteta, em ce imati prakticno znanje iz proizvodnje, em ce imati prakticno znanje u R&D centru, sve to kada saberes dobijes pravog inzenjera koji ima ~4*3=12 meseci radnog iskustva i moze da se zaposli prakticno bilo gde. Ako pogledas situaciju u Nemackoj, tamo se zavrse osnovne studije koje traju 3 ili 4 godine, posle se odmah zaposljavas u industriji, a tek posle ~5 6 godina te firma salje na usko specijalizovan master program.
A koja je situacija u Srbiji, prvo svi uce master studije koje im ne trebaju, a realno prakticno radno iskustvo u 99% slucajeva je 0. U ovo malo sto imas izuzetno savremenih proizvodnih pogona u Srbiji koji nude praksu (na prste jedne ruke ih mozes nabrojati) mozes poslati studente da steknu znanje o realnim proizvodnim procesima, proizvodima i prakticnom (ne fakultetski teoretskom) resavanju realnih problema itd. Ali najznacajnije ti studenti se upoznaju sa procesom proizvodnje i promene svoj fakultetski mindset i cinjenicu da svako moze da radi sve. Kod nas 99% populacije ima mindset da je znanje sa fakulteta dovoljno, a ono ne da nije dovoljno nego jedva pokriva osnove. Cak i bilo gde u svetu fakultet ne moze da ponude ne znam kakvo znanje za jedan semestar, vec je njegov cilj da se kroz taj jedan semestar student upozna sa osnovama, a ako hoce dalje da napreduje on sam istrazuje i proucava strucnu literaturu.
Takodje taj UK klinac ce uvek biti u prednosti u odnosu na naseg klinca jer ce on po defaultu znati eng. jezik i imace pristup znatno vecem broju resursa (sto online, sto fizickih). Kamo srece da se neko od ovih sto kreiraju silne prevode filmova i serija "*****u" da odu na edx.org i krenu da prevode sve one silne klipove za sve ove klince. Uz malo reklame imas brdo materijala odmah dostupno mladjim generacijama.
Jos jedna bitna napomena, ako eventualno cujes da neki mali privrednik proizvodi neku ozbiljnu masinu kod nas, znaj da je to u 90% slucajeva kopija nekog Nemackog/zapadnog proizvoda, a da taj mali privrednik to prodaje jer je ta masina upola jeftinija nego ona iz Nemacke, ali i to ima cenu koja se ogleda u pogledu losije podrske. Kupci tih masina ce biti uvek ti manji privrednici, ali ozbiljno industrijsko okruzenje ce se retko kada odluciti za bilo sta sumnjivog kvaliteta.
Btw. Taj Istok Pavlovic je angazovan u srpskom startup-u Frame koji je stacioniran u San Francisco-u, dok je R&D u Nisu jer je ovde razvoj nekoliko puta (5-10x) jeftiniji, ali uprkos tome proizvod tog startup-a je iskreno receno fantastican.
Ako te zanima kakav je trenutan mindset studentarije tu sam 🙂, nadam se da sam sad nesto rekao.
Poslednja izmena: