Šta je novo?

Balkantube fest

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao sto rekoh, meni je ovo nemerljivo bolje nego da se deca ugledaju na Kristijana Golubovica (bolesna medijska masinerija aktuelne vlasti ga je iskopala iz naftalina bas da bi "ucio" decu pogresnim vrednostima sto njima ide u korist). Ali je daleko od onoga sto sam naveo kao primer a to je UK, koja problem koji cemo mi tek da dobijemo (na hiljade Zorannah i Istoka Pavlovica) ima vec godinama i sada su se odlucili da buduce klince navedu na programiranje mikrokontrolera jer je to jedini put da opet postanu nacija broj jedan na svetu sto su bili dugo vremena kroz istoriju. Nisu njih tokom WW2 spasili modne ikone i glumacke velicine vec ljudi poput Turinga.

Prvo IT nikako ne moze da drzi celu drzavu, npr. Apple nije IT kompanija jer vecina profita dolazi od fizickih uredjaja, Google, Microsoft, Amazon, Oracle i ko zna ko jos jesu ciste IT kompanije, ali opet u toj istoj USA imamo nebrojeno vise firmi koje se bave "tvrdom industrijom", npr. Toyota, Chrysler, GM, GE, Apple itd. IT ne donosi toliko veliki broj poslova koliko moze doneti jedna Toyota, jer npr. Google ima 57k zaposlenih, a Toyota 338k.

To sto ti potenciras programiranje mikrokontrolera jeste super stvar i znatno je bolje od nekakvih random blogera, ali nas osnovni problem je sto nemamo industriju da to podrzi. Ne znam koliko si upoznat sa situacijom u Srbiji, ali kod nas je trenutno cista Manufacturing industrija (citaj proizvodnja), pri cemu zapravo kod nas uopste ne postoji ozbiljan R&D centar. Imas neke IT R&D centre po Srbiji, ali kada neko stavi 150 racunara u sobu to se makar po meni tesko moze nazvati ozbiljnim R&D-om. Kako ne bih trosio vreme na to sta je ozbiljan R&D koji pokriva apsolutno sve aspekte nekog proizvoda (ne samo IT), predlazem ti da pogledas najveci R&D centar u obliznjoj Rumuniji (verovatno i najveci R&D u ovom delu Evrope) pa ce ti to sve biti apsolutno jasno.

Zasto ti ovo govorim, pa iz prostog razloga sto ce neka takva firma omoguciti opremu i makar obilizak takvog nekog centra klincima u ranim fazama njihovog obrazovanja. Zatim u toku fakulteta ti isti klinci mogu provesti leto u tom centru uceci nesto novo, a ne "blejuci" celo leto kao sto je slucaj kod nas. Ta firma ce isto tako biti zainteresovana u pravo inzenjersko razmisljanje tog klinca, nacin da inovativno resi neki slozeniji tehnicki problem itd. Taj isti klinac ce za tih ~3 meseca u tom R&D centru nauciti vise nego sto je naucio na fakultetu za prethodnih 9 meseci. Naravno tog studenta ce npr. u prvoj ili drugoj godini studija da bace u proizvodnju da se sam snalazi, da ga oblikuju i upoznaju sa realnom situacijom u proizvodnom pogonu, dok ce u kasnijim godinama fakulteta da ode u R&D. A taj klinac kada zavrsi fakultet, em ce imati teoretsko znanje sa fakulteta, em ce imati prakticno znanje iz proizvodnje, em ce imati prakticno znanje u R&D centru, sve to kada saberes dobijes pravog inzenjera koji ima ~4*3=12 meseci radnog iskustva i moze da se zaposli prakticno bilo gde. Ako pogledas situaciju u Nemackoj, tamo se zavrse osnovne studije koje traju 3 ili 4 godine, posle se odmah zaposljavas u industriji, a tek posle ~5 6 godina te firma salje na usko specijalizovan master program.

A koja je situacija u Srbiji, prvo svi uce master studije koje im ne trebaju, a realno prakticno radno iskustvo u 99% slucajeva je 0. U ovo malo sto imas izuzetno savremenih proizvodnih pogona u Srbiji koji nude praksu (na prste jedne ruke ih mozes nabrojati) mozes poslati studente da steknu znanje o realnim proizvodnim procesima, proizvodima i prakticnom (ne fakultetski teoretskom) resavanju realnih problema itd. Ali najznacajnije ti studenti se upoznaju sa procesom proizvodnje i promene svoj fakultetski mindset i cinjenicu da svako moze da radi sve. Kod nas 99% populacije ima mindset da je znanje sa fakulteta dovoljno, a ono ne da nije dovoljno nego jedva pokriva osnove. Cak i bilo gde u svetu fakultet ne moze da ponude ne znam kakvo znanje za jedan semestar, vec je njegov cilj da se kroz taj jedan semestar student upozna sa osnovama, a ako hoce dalje da napreduje on sam istrazuje i proucava strucnu literaturu.

Takodje taj UK klinac ce uvek biti u prednosti u odnosu na naseg klinca jer ce on po defaultu znati eng. jezik i imace pristup znatno vecem broju resursa (sto online, sto fizickih). Kamo srece da se neko od ovih sto kreiraju silne prevode filmova i serija "*****u" da odu na edx.org i krenu da prevode sve one silne klipove za sve ove klince. Uz malo reklame imas brdo materijala odmah dostupno mladjim generacijama.

Jos jedna bitna napomena, ako eventualno cujes da neki mali privrednik proizvodi neku ozbiljnu masinu kod nas, znaj da je to u 90% slucajeva kopija nekog Nemackog/zapadnog proizvoda, a da taj mali privrednik to prodaje jer je ta masina upola jeftinija nego ona iz Nemacke, ali i to ima cenu koja se ogleda u pogledu losije podrske. Kupci tih masina ce biti uvek ti manji privrednici, ali ozbiljno industrijsko okruzenje ce se retko kada odluciti za bilo sta sumnjivog kvaliteta.

Btw. Taj Istok Pavlovic je angazovan u srpskom startup-u Frame koji je stacioniran u San Francisco-u, dok je R&D u Nisu jer je ovde razvoj nekoliko puta (5-10x) jeftiniji, ali uprkos tome proizvod tog startup-a je iskreno receno fantastican.

Ako te zanima kakav je trenutan mindset studentarije tu sam 🙂, nadam se da sam sad nesto rekao.

Poslednja izmena:
verujem da je ovaj odgovor dugo sazrevao u tebi, a postavio si ga ovde jer se tako potrefilo :d

dok je studirala volontirala je u jednoj laboratoriji koja je imala saradnju sa jednom americkom laboratorijom. dolazio je jedan amer sa kojim je ona radila i jednog dana joj je samo reko zavrsi ti studije i aj kod nas. i tako i bi. moze se otici u amerike, nije to neka mustra, lakse je x puta nego u evropi. ja sam bio primljen da radim doktorat tamo, ali sam odustao, radicu ovde.

ok....

da li je ovo realno? mislim... ne.... sta?

molim?

ovo deca gledaju? ovo ih oblikuje i od njih stvara coveka?

tesko profesorima u skolama, od dece koja ovo prate treba da naprave ljude. setih se jedne drugarice. ona je zavrsila engleski, pocela da radi u skoli, nije mogla vise da izdrzi, dala otkaz, zavrsila biohemiju, i sad radi doktorat u americi. mislio sam da preuvelicava kad mi je pricala o iskustvu iz skole, ali izgleda da ne. sva sreca pa cu ja uciti odrasle ljude ozbiljnoj nauci, a ne ove mladje. nek je bog u pomoci svima nama.

Naravno da je realno. YouTube je medij dece. Deca dominiraju u broju subscribera i u broju praćenja. Bile su razne analize YouTube-a i zaključak je veoma jasan - retencija videa (% odgledanosti videa, grubo rečeno) je eksponencijalno viši što su sadržaji usmereni klincima, i to ka što manjem uzrastu. To je to.

Meni je tu od svega najžalije što vidim kako raznorazni tipovi već planiraju kako da sve te klince prodaju kojekakvim kompanijama i upotrebe ono što ovde nazivaju nekakvom kreativnošću da zavaljaju reklame tim istim korporacijama, za koje se rama i ostali nadaju da će biti ugroženi ovom kulturom. Neće, naprotiv. To je to #2 🙂

I da ne zaboravim - naravno, sve će se opet meriti kliko...ovaj, subscriberima, brojem pregleda, tim velikim merilom kvaliteta, jer su ipak kvalitet i kreativnost najbitniji u celoj priči :S:

Znači vama odjednom smeta što neko ima "sabskrajbere", posete, klikove i zarađuje od reklama? Svi su ostali pali sa kruške, a jedino ste vi u pravu.

Kome to smeta i ko je to rekao?

Meni smeta što se danas u celom svetu sve samo posmatra kroz broj, bio to broj poseta, broj klikova ili broj sabskrajbera. I onda posledično imamo Stanije i Farme. Videćemo koliko će toj zajednici biti kul kada skontaju da npr. nema poente raditi ništa pametno jer oglašivač gleda da li je broj X veći od Y i ne zanima ga da li Youtuber 1 pravi edukativne, zanimljive i istinski kreativne stvari već ide kod Youtubera 2 koji se krevelji.

Meni ovo ne smeta ali mi je jako cudno. Ove devojcice sa ovim savetima za sminkanje, oblacenje po trznim centrima i te akcije, u zemlji gde se vecina ljudi oblaci na pijacam, kod kineza ili vec gde. Odatle mi je cudno da imaju toliki broj pratilaca, a kako vidim uglavnom imaju pozitivne komentare na rad.

Novo vreme drugovi 😉

https://youtu.be/QoflkCZ4evs

Ima dobrog kao sto ima i loseg... bas kao i "onomad" (uvek). Svaka generacija je (manje/vise) "sve to" mislila za onu sledecu.

Klinci sa klipa su ipak prilicno kultivisani i trude se da budu drugaciji u zemlji gde prosto vlada jednoumlje 😉

*** nema bas svako mucke/maratonci smisao za humor i scarface/vidimo se u citulji pogled na svet 😉

Kome se ne svidja ima uvek alt-tab na "Russia today" 😉 opasna tekma se igra 🙂 ko ne skaaaaace nije ********

Zivite i pustite druge da zive!!!

Ko sto "ja" mislim da su se deca nekad igrala napolju mnogo vise nego danas jer su dobar deo pored kompjutera,mobilnog, konzola, tako i moj cale misli da je on 20X vise provodio vreme napolju od mene , jer sam i ja imao ko klinac tv,kasnije komp..
Tako moja baba misli da da je bila 20x vise od caleta napolju, jer je on imao sahovski klub, bioskop, radio..... bla bla...

Tako da su mi kometari: joj kako je nase detinjstvo uz Branka kockicu lepse od ovoga... suvise glupi.
Naravno da je meni to detinjstvo lepse jer je moje, mom caletu je lepse njegovo detinjstvo, kao sto ce danasnjoj deci biti lepso ovo od cega vec bude za 15-20 godina.

Zivite i pustite druge da zive!!!

Velika zabluda ta sloboda izbora. Svuda se tezi ka jednoumlju, jer se uvek formira vecina oko neke ideje u odredjenom trenutku. Raspodela ideja i misljenja nije ravnormerna, ne zauzimaju jednak prostor. Kao sto su kod nas zastupljeni ideali praznoglavih kriminalaca koji prvo pucaju pa pitaju, tako u civilizaciji figuriraju kojekakvi borci za socijalna prava koji opet prate odredjeni sablon. Bolje je ovo drugo, naravno. Ali je zabluda da se ljudi ponasaju slobodno. Ipak smo svi mi evoluirali od majmuna, i jos uvek smo zadrzali osobine koje krase te zivotinje.

Kao izrazeni invidualac nemam problem da neko drugi radi sa svojim vremenom sta god pozeli ali mogu reci da to nije slucaj sa vecinom koja se ponasa kao da ih je neko prethodno programirao. Vecina se drugacije ponasa od jedne do druge drustvene zajednice, ali taj osecaj da se sablonski ponasaju ne jenjava. Samo treba da pogledas oko sebe ma gde bio, malo izanaliziras stvari. Da li je to srpska masa kojoj je prirodno da se dernja na ulici, ili evropska koja se pridrzava normi ponasanja koje vaze u tom drustvu, to je nebitno.

Vlogovanje, tvitovanje, to je nova zanimacija za mase. Nije to neki sveti gral koji ce promeniti svet na bolje. Pogotovo nije izraz individualnosti iako se tako "prodaje".

To se desilo tu pored nas i nismo primetili. Sad smo zatečeni situacijom... Ili smo matori i ne razumemo nove generacije.

Naravno da je meni to detinjstvo lepse jer je moje, mom caletu je lepse njegovo detinjstvo, kao sto ce danasnjoj deci biti lepso ovo od cega vec bude za 15-20 godina.

Treba praviti razliku izmedju lepog i dragog. Svakome je njegovo drago. Ne mogu reci da je moje detinjstvo bilo lepo, jer se desio rat. Zapravo rat i bombardovanje i ko zna sta jos. Ljude stare izmedju 75-85 godina (koji su neciji baba deda) je takodje zadesio rat, gori od onog koji je mene zadesio. Oni koji su rodjeni izmedju 1965-1975, e oni su imali detinjstvo koje se moze okarakterisati kao lepo kada se uporedi sa mojim i detinjstvom ljudi od 75-85 godina.

Naravno da treba praviti razliku. Ja nisam reko da je tebi tvoje detinjstvo bilo lepo niti da je svakome.
Meni moje jeste, i mom caletu jeste i drago i lepo njegovo.
Njemu je mnogo lepse njegovo, meni je mnogo lepse moje, to je bila poneta posta 😉
Nisam mislio da svako na svetu imao lepo detinjstvo, niti sam to napisao .

Poslednja izmena:
ja mislim da ovde nije poenta u lepom detinjstvu, vec u sta ce deca da izrastu gledajuci ovo.

Heh... Deca. Ima i nas "matoraca" zaraženih gledanjem youtubera. :d Za ove lokalne nisam ni znao da postoje, ali smo npr. moje ženče sa 31 godinom i ja sa 29 veliki Pewdiepie fanovi. ***, ima nas svakakvih. 😀

Imam veliki respect prema njima svima jer lično nikad ne bih imao m#da da radim tako nešto. Kad izađem na binu sam pravi showman i pravim svakakva sr#nja, čak i pred većim brojem ljudi, ali ovo nikad ne bih mogao. U kvalitet sadržaja ne ulazim.

Poslednja izmena:
Prethodne generacije su rasle uz branka kockicu i evo dokle smo stigli. Ovo sto vi sad upravo potencirate je u rangu "igranje nasilnih video igara pravi nasilnu decu". Nebuloza...

Izrasce deca u isto ko da su gledali branka kockicu ili slusali samo radio, ili nista od toga.

Nisam reko da je poenta u lepo detinjstvu, nego da je poenta da ce svaka generacija da se cudi nerednoj i to je normalno.

Da ne bude zabune, nebitno je moje detinjstvo niti lepota istog, samo sam hteo da pokazem ,da su generacije razlicite i onome sto se mi sad cudimo , cudice se i ovi klinci sa klipova onome sto njihova deca budu radila.

Poslednja izmena:
Klinka od 13 godina ima 28 hiljada subscribera?! Svaka joj cast! Kamo srece da joj pregledi ne dolaze iz Srbije i okoline, mogla bi imati veoma fin dzeparac.

Pa to što kažeš može da važi za ceo internet ovde...:d Pregledi, klikovi, baneri, ovo, ono, sve bi imalo drugu cenu da nismo odavde odakle jesmo.

Ima zanimljivih nasih koji snimaju klipove, ali kada pogledate npr ovog https://www.youtube.com/user/SerbianGamesBL znaci mene je sramota, sto je moj bratanac ovo gledao...
Nismo na prvi mah obratili paznju sta on to gleda na tabletu ali kada smo videli koje smece gleda, odma je konfiskovan tablet.Snima navodno gameplay gta 5 a psuje sve zivo i mrtvo.....

STa je bre ovo ?

Sub za sub ?
hahahahah

324k, ja ne znam koja bu*ala moze njega da sub

Ajmo da se ne vredjamo bar ovde na forumu, tim recnikom o sebi ne govoris nista bolje nego SBL i slicni nego jos gore.
A sto se tice toga kako je skupio pretplatnika na svoj kanal, ocigledno je zanimljiv deci, a i mnoga deca ne mogu recimo da igraju te igre (npr gta5 i sl) jer im je slab pc, pa onda gledaju preko YT kako je neko drugi igrao.

Ta deca knjigu u sake pa za par godina kad zavrse skole da kupe i ovog sto igra igru i najnoviji komp i sve ostalo.

Ajmo da se ne vredjamo bar ovde na forumu, tim recnikom o sebi ne govoris nista bolje nego SBL i slicni nego jos gore.
A sto se tice toga kako je skupio pretplatnika na svoj kanal, ocigledno je zanimljiv deci, a i mnoga deca ne mogu recimo da igraju te igre (npr gta5 i sl) jer im je slab pc, pa onda gledaju preko YT kako je neko drugi igrao.

Ocigledno nisi odgledao ni jedan delic toga da vidis sta i kakve psovke on izgovara.A i ako je normalno da deca gledaju njega umesto da se igraju loptom, onda treba opet da nas bombarduju.

Izadje u grad. Upozna devojke. Pitaju ga cime se bavi. Kaze "snimam se dok igram igrice". -"Aha, ok. Evo mi ga decko sa 3 drugara, poyy." 😀

Nazad
Vrh Dno