Šta je novo?

Baldur's Gate

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Od rpg-ova sam jedino ozbiljno igrao NWN, pa me interesuje da li Baldur lichi na istog, s obzirom da su je pravili isti ljudi? na koliko diskova dolazi igra (znachi samo BG1, bez expansiona)?

Lici, ali to je sasvim drugacija igra. Ako imas strpljenja za citanje kilometarskih tekstova bez sinhronizacije, pracenje radnje, BG2 ce ti se svideti. Meni se licno nije svideo. Inace, NWN je neuporedivo "laksi"od BG2

Pozdrav.

hoces bg2 na dvd-u? uskoro i bg1 na dvd-u

@nIce Cream: a kakav je Planescape Torment i na koliko diskova dolazi?

@Miroslav: nemam DVD drajv...

BG je neverovatna igra, prvi pravi RPG na kompjuteru. MNOGO je komplikovan, ali vredi svakog sekunda koji provedes uz njega.

xvoodoo je napisao(la):
@nIce Cream: a kakav je Planescape Torment i na koliko diskova dolazi?

Neverovatan, ravan BG. Ako se dobro secam na 4.

pa vredi li ga nabaviti? nemam bash toliko vremena da mogu da posvetim 6 sati dnevno igri jer sam krenuo na fax, ali bih mogao da se posvetim josh jednom NWN-like iskustvu...

Za BG ce ti trebati meseci igranja, pa ti sam proceni da li vredi pocinjati...

Aj da ja tacno odgovorim za broj diskova. Ima ih 5 i + expansion Tales of the Sword Coast. Sve skupa pravo remek delo. Ako imas vremena ne casi casa :) , ako ne, a ti opet pocni :D

pa na jednom dvd disku se nalazi svih 5 diskova tako da nema promene diskove prilikom instalacije i/ili igranja a i stedi dosta prostora...

ako nekog zanima javite se na private

pa chekaj, jel se na dvd-u nalaze svih pet diskova u ISO formatu pa se montiraju preko nekog virtualnog drajva, ili su jednostavno fajlovi sa svih diskova iskopirani na dvd? ako je ovo prvo, ja sam veoma zainteresovan...

Tipujem da je ono prvo (svi iso fajlovi na 1 dvd-u) Miroslave, vici ako ti trebaju 2. deo i expansioni ;)

Inace, cini mi se da za BG1 uopste nije potrebno toliko vremena niti da je toliko mozdano zahtevan :p Ima koliko se secam oko 80h gameplay-a i moze opusteno da se predje za 2 nedelje po par sati igranja.
Mozda bi se vreme igranja produzilo ako hocete bas sve kvestove da resite ali...

Posebno je jedna stvar u njemu gadna. Broj iskustvenih poena je veoma mali (256.000) i dostize se vec na pola (ako bas svaki kvest ispunjavate) i to dobrim delom destimulise igranje u 2. dlu u mislu ispunjavanja svih kvestova...

G!!! je napisao(la):
sta god da si mislio sa ovim najverovatnije nije tachno ctp;
Jeste, jeste...
Ako si ikad igrao Warhammer ili neki stoni RPG znas o cemu govorim.
Druga edicija DND pravila po prvi put ispostovana u jednoj kompjuterskoj igri.

nisu u pitanju iso fajlovi vec svi diskovi kopirani na jedan dvd, posto su fajlovi na originalnim diskovima u direktorijumima cd1, cd2, i tako dalje...

posto je ovaj vid razmene zabranjen nedavno modifikovanim pravilima na forumu, nemojte vise pisati o tome... postoje kontakti kao sto private message, email, broj telefona i tako dalje...

Druga edicija DND pravila po prvi put ispostovana u jednoj kompjuterskoj igri

po nekom tvom misljenju onda su igre rpgovi samo ako poshtuju neka od dnd pravila? to je u najmnju ruku glupost O:) ;P

G!!! je napisao(la):
Druga edicija DND pravila po prvi put ispostovana u jednoj kompjuterskoj igri

po nekom tvom misljenju onda su igre rpgovi samo ako poshtuju neka od dnd pravila? to je u najmnju ruku glupost O:) ;P

Upravo tako. RPG i D&D nisu iste stvari, D&D je samo jedan serijal stonih frpova, e sad druga je stvar sto je najpoznatiji.
Recimo System Shock je rpg i to klasican, sa izvodjenjem u 1. licu, ali on D&D nije video :)
Takodje i Stari Spisi :p

@ G!!! & Optipleks
Nemam sad vremena da vem objasnjavm potanko, ali cu vas nauciti ponecemu o RPG za dan ili dva.

morbius je napisao(la):
@ G!!! & Optipleks
Nemam sad vremena da vem objasnjavm potanko, ali cu vas nauciti ponecemu o RPG za dan ili dva.

Eh, zasto ovi starci vole da daju neke "nazovi" lekcije ? :mrgreen: :p
cheers

Bez starca nema udarca! ctp; :twisted:
Posto sam preveo neki tekst drugaru sa FONa u rekordnom vremenu, sada mogu da na miru, vama neukima objasnim par stvari o RPGu. :D
Par ljubitelja Tolkinovih dela je pre preko 30 godina napravila do tada nevidjenu igru, prvi Role Playing Game. Naravno to je slavni Dungeons & Dragons. Kada je igra postala izuzetno popularna, digli su ruke od svojih dotadasnjih poslova i osnovali firmu Wizzards Of The Coast i treba li reci da su namlatili velike pare. Svaka firma koja zeli da je njihova video igra po DND pravilima mora da odvoji solidnu svotu novca na ime autorskih prava.
E sad posto uspeh brzo slede drugi, nastala je jos gomila modula slicnih DND. Kod nas se najvise igra Warhammer, koji se meni iskreno ne svidja previse (posebno me nerviraju wound poeni umesto klasicnog HP). Tako je nastao i Elder Scrolls (koji mi se opet ne svidja zbog par drugih stvari).
DND pravila su bila nekompletna i ostavljala su mnogo mesta za pojedinacna tumacenja. Bilo je puno zamerki pogotovu na postojanje samo 4 klase likova (naravno znate koje su to klase ;) ), Zato je i izasla druga edicija pravila, a kasnije i treca.
Posto je coca-cola i dalje coca-cola, a pepsi samo pepsi, tako se i smatra da je treca edicija DND najbolja od svih modula. Naravno to je stvar ukusa i u to ne ulazim. Ko zeli moze sam da pazljivo preceslja pravila raznih igara i vidi koja mu najbolje lezi, ali upozorenje za neiskusne - te knjige su tolike da biste njima lako mogli ubiti omanjeg bika ako ga zviznete medju rogove.
Mozda ne znate da pored fantazijskih (FRP) postoje i naucno-fantasticni RPG, od kojih je najcuveniji radjen po filmovima Star Wars. Vec dugo se ocekuje Star Wars:Knights of the Old Republic koja bi trebalo da ga pretoci u video igru.
Baldur's Gate je prekretnica, prvi put je neko pokusao i to vrlo uspesno da komplikovani svet RPGa u potpunosti prenese u video igru, ranije je bilo samo nekih pojednostavljenih stvari. To se raji toliko dopalo da danas vec prakticno nema video igre bez RPG elemenata. Kasnije su izasle igre sa lepsom grafikom, ali BG ce zauvek ostati BG.

ne znam shta da ti kazem... ali d&d je samo jedan od sistema role playing games-a... jeste da je prvi ali je izuzetno nemashtovito stavljati znak jednakosti izmedju RPG i D&D

eto recimo Fallout je izashao pre BG i preneo je kompleksni sistem pen&paper sistema GURPS-Generic Universal RolePlaying System
u kompjutersku formu (i zove se SPECIAL)

inache Wizzards Of The Coast su poznati kao velike smrde jer im ne pada na pamet da nekom daju licencu ako taj recimo namerava da napravi iole 'ozbiljniju' igru ... znachi da sex,drog i rokenrol ne budu prekriveni 'peep' zvukom... i josh znaju da se previshe meshaju u samo pravljenje igre shto se developerima u poslednje vreme veoma ne zvidja... tako je i Bioware rekao da vishe nece raditi igre na d&d sistemima vec da ce praviti svoje (?!)

----

inache mozda je i do cele nashe zabune doshlo jer smo precutali da stoni RPG i kompjuterski RPG ipak imaju znachajne razlike.....

Baldur's gate je stvarno dobra igra, ali posle Tormenta ništa više nije isto i ništa više ne može da se meri.

Torment je radjen po istim pravilima, radili su ga isti ljudi, ali je daleko ozbiljniji i teži.

Vudu, ako mene pitaš, NWN je jedan kvazi RPG, a mnogi ga zovu i BG 3.

Ali, Torment je keva, to je igra koja se igra više puta i pamti. Genijalno je kako su ispoštovali zahteve Wizardsa i napravili totalno ozbiljnu igru za odrasle.

A od ostalih probaj i Fallout (ali obavezno prvo keca pa dvojku) i Arcanum.

I slažem se da RPG i D&D nisu isto.

PoZ!

G!!! je napisao(la):
inache Wizzards Of The Coast su poznati kao velike smrde jer im ne pada na pamet da nekom daju licencu ako taj recimo namerava da napravi iole 'ozbiljniju' igru ... znachi da sex,drog i rokenrol ne budu prekriveni 'peep' zvukom... i josh znaju da se previshe meshaju u samo pravljenje igre shto se developerima u poslednje vreme veoma ne zvidja... tako je i Bioware rekao da vishe nece raditi igre na d&d sistemima vec da ce praviti svoje (?!)

To si u pravu. Ja to zovem Microsoft sindrom. :mrgreen:

OptiPlex je napisao(la):
... Broj iskustvenih poena je veoma mali (256.000) i dostize se vec na pola (ako bas svaki kvest ispunjavate)...

Ovo jeste bezveze u BG1, ja mislim da negde postoji anloker koji podiže tu granicu na 2M ili tako nešto...

Inače, NWN je *******tska verzija BG, mnooogo je bolji BG2.

ne znam da li ste znali da je BG3 bio u velikoj pripremi ali je Interplay ka izdavach izgubio licencu za d&d tako da je ceo projekat zaustavljen na neodredjeno (verovatno zauvek) a igra je trebala da bude vrh! znachi trebala je da pojede i prvi i drugi deo zajedno... al eto...

Ne. :) BG2 Throne Of Bhaal (expansion) je u stvari planirani BG3, naravno prilicno skracen, ali zato otezan do bola...stvar je u tome da su kreatori resili da je infinity endzin suvise mator da bi igra prosla iole slavno kako zasluzuje, pa su pricu o tome kako se osvaja caletov presto :p nabudzili u expansion i izbacili ga...
Nije do gubitka licence...

OptiPlex je napisao(la):
ali zato otezan do bola...
otezan? jesam li ti ja pricao kako sam se sam fajtao protiv onih finalnih na kraju? pustio sam fajtera nekoliko sati sam da se bije sa njim i nije poginuo :)

errr.. oprosti izvini ali ... bg3 je bio u pripremi (code name Jefferson)i to ne u infinity enginu (vec nechem novom)-ipak nije toliko beskonachan :) procheprkaj malo po interplay boardu pa cesh se uveriti u ovo...

i da interplay a samim tim i BIS je izgubio licencu za BG odnosno d&d zbog neke pravne zachkoljice (ili jednostavno nisu platili na vreme, nisam siguran, jer licenca bilo da je koristish ili ne istiche posle odredjenog vremena) i tako je ceo projekat otishao u zaborav :( a obecavao je mnogo...

anyway za same PC D&D igre se ne pishe dobro jer je sve manji broj developera koji se odluchuju da placaju licencu ....pored biowarea za to se odluchila i Troika kao i vec ranije Interplay (koji malte ne ni nepostoji ali se nekako izdrzava na povrshini). sto sa moje tachke gledisht nije loshe uopshte jer su postali zamorni vise sa fentezi zajbeancijama koje nikako dobro da odrade... eh da mislim da je Atari poslednji uzeo licencu za d&d.

eto ga .. .. ;)

G!!! je napisao(la):
anyway za same PC D&D igre se ne pishe dobro jer je sve manji broj developera koji se odluchuju da placaju licencu ....pored biowarea za to se odluchila i Troika kao i vec ranije Interplay (koji malte ne ni nepostoji ali se nekako izdrzava na povrshini). sto sa moje tachke gledisht nije loshe uopshte jer su postali zamorni vise sa fentezi zajbeancijama koje nikako dobro da odrade... eh da mislim da je Atari poslednji uzeo licencu za d&d.

eto ga .. .. ;)

Hmm... Ne bih se bas slozio sa tom konstatacijom. Evo bas Troika je nedavno izbacila igru Temple of elemental evil koja se zasniva na trecoj ediciji D'N'D pravila, i to je, bar koliko ja znam, jedina igra zasada koja dosledno postuje trecu ediciju.
Uzgred SPECIAL nije kompletan sistem pravila kako si ranije naveo, vec samo sistem atributa likova (Streinght,...Luck) koji se pojavljuje u velikom broju igara.
Mozda si u pravu sto se tice D'N'D pravila i kompjuterskih igara, ali zaboravljas njihovu najvecu prednost - unificirana su. Znaci prvo proizvodjac igre ne mora da izmislja kompletan sistem, drugo igrac ne mora da se ubija da provali novi sistem pravila, vec ko je igrao Baldura odmah zna da igra i Torment.
RPG su najbolje igre koje postoje i u principu igram samo njih, s tim sto ipak presecem ponekad s nekom pucacinom ili strategijom, cisto promene radi. Posto sam se zasitio voljenog mi Morowinda, sada prashim Prince of Qin, cisto da malo ubijem vreme dok se ne docepam Temple of elemental evil.

Vrh Dno