Šta je novo?

Baldur's Gate 3

Mozda mu poklanja svog omiljenog petla, ko zna.

Uzmi 2 Warlock levela i 1 Sorc zbog CON profficiency, značiće više nego treći Warlock level. Plus, taj prvi Sorc level daje neke pogodnosti...Draconic Sorcerer daje mogućnost da ti AC bude 13 ako ne nosiš oklope (što je otprilike kao bolji light armor ili low end medium armor), sa Storm Sorc možeš da castuješ Fly kao bonus action što ume da bude jako korisno. I da, počni kao Sorc pa onda vidi da li ćeš dalje kao Bard ili ćeš prvo da ispucaš ta dva levela Warlocka, mada je bolja prva varijanta po meni, brže ćeš dobiti feat kad dođeš do Bard 4.

Bard dobija dobre stvari na lv10, doduše...pa možda možeš da ideš na Bard 11/Sorc 1, Bard 11/Fighter 1 ili Bard 10/Sorc 1/nešto (Paladin?)
College of Valour je dobar ako bi barda koji je više borbeno orijentisan (dobija extra attack na lv6, štit i medium armor), Lore Bard je više caster fokusiran, dobija neke dobre spellove koje inače ne bi imao...
Mislio sam prva tri lvl Bard, pa da izaberem College of Valour, onda tri Warlock zbog prvog levela gde se dobija eldrich blast cantrip (verovatno najbolji cantrip u igri), i trećeg lvl zbog pact of blade, jer mi u tom slučaju dex više ne treba jer mi sva oružja i napadi skaliraju sa harizmom a ne sa dex...

To bi značilo da u startu mogu malo da uštedim na dex i da se posvetim budženju Char i Con koji mi je bitan i zbog HP i zbog catrip/spelova koji zahtevaju koncentraciju.

Sreca pa nisam moderan!
Nista od kupovine! Mozda se proba ova divlja verzija, ako ima?
I Baha, ne daj se zavesti, da ne daj boze predjes na drugu stranu!

phahah ja nisam ni znao da možeš da to uradiš, ne znam - čim si testirao pre će biti da postoji izvesna latentnost u tvojim namerama :D
Bukvalno ti igra dozvoljava da radiš šta hoćeš. Ako imaš gej seks... to je zato što želiš da imaš gej seks :p

Igra krašira u kampu.........otišlo u nepovrat 3 sata života :p

Danas čitam ,al onako površno,da sa sa zadnjim apdejtom nešto zabrljali

Starac@ ja sam moderno staromodan :p

Prihvačam sve al sa distancom....jedino lezbe volim puno :p

Mislio sam prva tri lvl Bard, pa da izaberem College of Valour, onda tri Warlock zbog prvog levela gde se dobija eldrich blast cantrip (verovatno najbolji cantrip u igri), i trećeg lvl zbog pact of blade, jer mi u tom slučaju dex više ne treba jer mi sva oružja i napadi skaliraju sa harizmom a ne sa dex...

To bi značilo da u startu mogu malo da uštedim na dex i da se posvetim budženju Char i Con koji mi je bitan i zbog HP i zbog catrip/spelova koji zahtevaju koncentraciju.
Naprotiv, baš na startu će ti trebati DEX. I Bard i Warlock imaju samo light armor i bez pristupa štitovima pa ako misliš da imaš iole pristojan AC moraćeš da imaš 14-16 DEX. Mada, ako imaš castera sa Mage Armor u party, manje je bitno. Takođe, hrpica AoE i drugih spellova traži DEX save i inicijativa (redosled poteza) zavisi od DEX. Pošto ćeš eventualno dobiti medium armor od Barda, 14 DEX ti je max koji ti treba, ok cifra. U svakom slučaju, respec je lak.

Veći je problem progresija i CON profficiency (CON modifier se dodaje na sejvove, vrlo bitno za koncentraciju koja je mahom CON sejv).
Ako ideš samo sa Bardom i Warlockom, nemaš CON profficiency. Doduše, ima pomoći u vidu jednog light armora kojeg možeš naći u Act 1 a ima i par featova koji pomažu ali featovi su dragoceni.

Anyway, recimo da ideš na tu varijantu, samo Bard i Warlock. Šta ćeš prvo da juriš? Optimalno je početi sa Bardom zbog gomile skillova ali Warlock 3 ti daje Pakt i CHA to attack. Recimo da opališ odmah ta 3 levela Warlocka...šta dalje? Onda nastaviš kao Bard ali dobijaš medium armor, štitove i martial oružja tek na lv6 a prvi feat tek na lv7. Valour Bard dobija extra attack na lv6, što znači tek kad si lv9. Nije toliko loše kao što zvuči, imaš Eldritch Blast, poneki spell, party će da pokrpi šta treba...ali se dosta odlaže power spike.
Ili ćeš prvo da teraš sa Bardom...Bard 3 za Valour, medium armor i štit, ok. Dalje? Bard 4 za feat da pokrpiš startne atribute ili nešto drugo? Bard 6 da što pre dobiješ extra attack? Onda odlažeš Warlock 3 i Eldritch Blast i moraš da se oslanjaš na Dex dotle...Opet, nije toliko strašno, igraš kao standardni Bard sa 16 DEX da bi pogodio nešto i medium armor + shield za AC.
U principu, treba da odlučiš šta su ti prioriteti i šta ćeš pre a šta kasnije...Lično, forsirao bih prvo 4-6 Bard levela jer nudi bitnije stvari, feat i extra napad. Kasnije pokupiš Warlocka, Eldritch Blast i CHA to attack da ti daju boost.

Da bacimo pogled na varijante sa Fighter levelom. Jedino šta realno dobijaš sa devetim Bard levelom je jedan lv5 spell. Možeš slobodno da ideš sa Bard 8 za 2 feata što ti oslobađa jedan level za Fightera. Prvi level kao Fighter ti odlaže neke stvari ali dobijaš vrlo korisni CON profficiency što može potencijalno da ti uštedi feat, dobijaš u startu štitove i sve oklope i oružja što je solidan boost za AC bez da se oslanjaš na party i dobijaš Fighting Style gde su ti dobri izbori Archery (+2 to hit sa ranged oružjima) ili Defense (+1 AC). Sve to će da pokrpi dosta rupa dok ne nabiješ te Bard levele...mislim da je Archery odlična ideja jer možeš da budeš support iz pozadine koji bi imao solidan ranged damage kao podršku, pogotovo dok ne dobiješ Eldritch Blast. Kao jedan od featova možeš da uzmeš Sharpshooter ako hoćeš još više da boostuješ taj aspekt. Posle tog inicijalnog Fighter levela, nastaviš sa Bardom, 4 ili 6 levela, zavisi šta ti je bitnije.
Pošto ti Fighter daje oružja i oklope, tu možeš da zameniš Valour sa Lore. Na Bard 6 menjaš extra attack za dodatne spellove (neki su mnogo dobri, kao Bless i Haste, a ima i dobrih ofanzivnih spellova), manje ofanzivan bard, bolji caster/support...čisto kao alternativa.

Jođ jedna varijanta: Fighter 1/Blade Warlock 5/Valour Bard 6, tim redosledom. Praktično igraš kao EB Warlock do Act 2 ali zahvaljujući onom bagu sa Blade Warlockom, dobijaš i treći napad (doduše, prilično kasno). Manje-više Eldritch Blast lik sa nešto "bardovanja"...

Zaboravih! Ako kao rasu uzmeš Half-Elfa (Wood), dobijaš štitove u startu, plus veći move speed, Darkvision, imunost na Charm i Sleep i pristup dugim oružjima (Spear, Halberd, Glaive, etc). Jedna od najboljih rasa.

@-bahamud-

Trebalo bi da su izbacili popravljeni hotfix, proveri kod dežurnih "nezvaničnih distributera softvera" ili na cs.rin.ru. Ja ga nisam ni instalirao...

Poslednja izmena:
Al ja imam zvanični softver....šta sad? :p

Čitam da su takav problem imali pre 2 godine,sad mi ništa nije jasno

Taj bug se vuče već dve godine,i dogadja se random,kod spavanja....i izgleda povezan sa lotom i nekim zadacima,u Shadowlands

Našao sam i ovo

Try browsing to the 'C:\Users\<UserName>\AppData\Local\Larian Studios\Baldur's Gate 3\LevelCache' folder and delete the contents. A corrupt file there can cause problems, though usually when saving or loading. The easiest way to get there would be to copy the line below into the location bar in Explorer and hit Enter.
%LocalAppData%\Larian Studios\Baldur's Gate 3\LevelCache

To sam napravio (za svaki slučaj napravio duplikat) sad skida nešto

@jurodivi hvala.
Svakako sam mislio staviti 14 dex, a kretanje sa Bardom prva tri levela (otkljucavanje medium armora), pa tri levela worlock mi je bio plan... Sa onim cantrip bard spelom svakako dobijam drugi napad po turnu (zaboravih kako se zove)...

Edit: Zaboravih da napišem čini mi se da većina vija neke više lvl barda zbog one short sleep song koja ima učinak short resta...

Ova smedjo žućkasta stvar šta se dogadja sada sa igrom je počela tako šta sam se nalotao gluposti i otišao u
Last Light Inn
da prodam sve onoj curi

Nje tamo više nije bilo pa sam skočio onoj drugoj curi na sred mape,i onda u kamp da zamenim treću curu....i onda kraš

Poanta priše je:nemojte da brljavite sa tri cure :p

@jurodivi hvala.
Svakako sam mislio staviti 14 dex, a kretanje sa Bardom prva tri levela (otkljucavanje medium armora), pa tri levela worlock mi je bio plan... Sa onim cantrip bard spelom svakako dobijam drugi napad po turnu (zaboravih kako se zove)...

Edit: Zaboravih da napišem čini mi se da većina vija neke više lvl barda zbog one short sleep song koja ima učinak short resta...
Uzmi bar 4 Bard levela za feat...

@-bahamud-

https://store.steampowered.com/news/app/1086940/view/3642902312048647389

Probaj sa Verify Game Files, ako si na Steamu?

Naprotiv, baš na startu će ti trebati DEX. I Bard i Warlock imaju samo light armor i bez pristupa štitovima pa ako misliš da imaš iole pristojan AC moraćeš da imaš 14-16 DEX. Mada, ako imaš castera sa Mage Armor u party, manje je bitno. Takođe, hrpica AoE i drugih spellova traži DEX save i inicijativa (redosled poteza) zavisi od DEX. Pošto ćeš eventualno dobiti medium armor od Barda, 14 DEX ti je max koji ti treba, ok cifra. U svakom slučaju, respec je lak.

Veći je problem progresija i CON profficiency (CON modifier se dodaje na sejvove, vrlo bitno za koncentraciju koja je mahom CON sejv).
Ako ideš samo sa Bardom i Warlockom, nemaš CON profficiency. Doduše, ima pomoći u vidu jednog light armora kojeg možeš naći u Act 1 a ima i par featova koji pomažu ali featovi su dragoceni.

Anyway, recimo da ideš na tu varijantu, samo Bard i Warlock. Šta ćeš prvo da juriš? Optimalno je početi sa Bardom zbog gomile skillova ali Warlock 3 ti daje Pakt i CHA to attack. Recimo da opališ odmah ta 3 levela Warlocka...šta dalje? Onda nastaviš kao Bard ali dobijaš medium armor, štitove i martial oružja tek na lv6 a prvi feat tek na lv7. Valour Bard dobija extra attack na lv6, što znači tek kad si lv9. Nije toliko loše kao što zvuči, imaš Eldritch Blast, poneki spell, party će da pokrpi šta treba...ali se dosta odlaže power spike.
Ili ćeš prvo da teraš sa Bardom...Bard 3 za Valour, medium armor i štit, ok. Dalje? Bard 4 za feat da pokrpiš startne atribute ili nešto drugo? Bard 6 da što pre dobiješ extra attack? Onda odlažeš Warlock 3 i Eldritch Blast i moraš da se oslanjaš na Dex dotle...Opet, nije toliko strašno, igraš kao standardni Bard sa 16 DEX da bi pogodio nešto i medium armor + shield za AC.
U principu, treba da odlučiš šta su ti prioriteti i šta ćeš pre a šta kasnije...Lično, forsirao bih prvo 4-6 Bard levela jer nudi bitnije stvari, feat i extra napad. Kasnije pokupiš Warlocka, Eldritch Blast i CHA to attack da ti daju boost.

Da bacimo pogled na varijante sa Fighter levelom. Jedino šta realno dobijaš sa devetim Bard levelom je jedan lv5 spell. Možeš slobodno da ideš sa Bard 8 za 2 feata što ti oslobađa jedan level za Fightera. Prvi level kao Fighter ti odlaže neke stvari ali dobijaš vrlo korisni CON profficiency što može potencijalno da ti uštedi feat, dobijaš u startu štitove i sve oklope i oružja što je solidan boost za AC bez da se oslanjaš na party i dobijaš Fighting Style gde su ti dobri izbori Archery (+2 to hit sa ranged oružjima) ili Defense (+1 AC). Sve to će da pokrpi dosta rupa dok ne nabiješ te Bard levele...mislim da je Archery odlična ideja jer možeš da budeš support iz pozadine koji bi imao solidan ranged damage kao podršku, pogotovo dok ne dobiješ Eldritch Blast. Kao jedan od featova možeš da uzmeš Sharpshooter ako hoćeš još više da boostuješ taj aspekt. Posle tog inicijalnog Fighter levela, nastaviš sa Bardom, 4 ili 6 levela, zavisi šta ti je bitnije.
Pošto ti Fighter daje oružja i oklope, tu možeš da zameniš Valour sa Lore. Na Bard 6 menjaš extra attack za dodatne spellove (neki su mnogo dobri, kao Bless i Haste, a ima i dobrih ofanzivnih spellova), manje ofanzivan bard, bolji caster/support...čisto kao alternativa.

Jođ jedna varijanta: Fighter 1/Blade Warlock 5/Valour Bard 6, tim redosledom. Praktično igraš kao EB Warlock do Act 2 ali zahvaljujući onom bagu sa Blade Warlockom, dobijaš i treći napad (doduše, prilično kasno). Manje-više Eldritch Blast lik sa nešto "bardovanja"...

Zaboravih! Ako kao rasu uzmeš Half-Elfa (Wood), dobijaš štitove u startu, plus veći move speed, Darkvision, imunost na Charm i Sleep i pristup dugim oružjima (Spear, Halberd, Glaive, etc). Jedna od najboljih rasa.

@-bahamud-

Trebalo bi da su izbacili popravljeni hotfix, proveri kod dežurnih "nezvaničnih distributera softvera" ili na cs.rin.ru. Ja ga nisam ni instalirao...

Brate...

phahah ja nisam ni znao da možeš da to uradiš, ne znam - čim si testirao pre će biti da postoji izvesna latentnost u tvojim namerama :D
Bukvalno ti igra dozvoljava da radiš šta hoćeš. Ako imaš gej seks... to je zato što želiš da imaš gej seks :p

Nisam probao igru uopce, niti je imam.
Ove fotke su sa rpg codex foruma, a tamo su brutalni. Zovu je tranny simulator i sl.

Ako smem da prokomentarisem povodom ovih silnih napisa o multiclasovanju, kao neko ko je igrao tabletop i poznaje sva pravila od trece edicija pa nadalje.

Multiclasovanje sa ogranicenim brojem nivoa je dobro samo i iskljucivo ako ciljas jedan ili dva skila koja upotpunjuju tvoju glavnu klasu, sve ostalo je gubljenje vremena i energije sa stanovista min/max jer dobijas slabijeg lika.

Najlakse je to ilustrovati sa dual class thief/warrior recimo. Treba odigrati thiefa kome treba malo xp uvek bazicno za nivo do 5. nivoa jer tada dobija veci multiplikator za backstab kao class skill. Onda se vrati na fightera i kada dodjes do 5. nivoa imaces liika koji ima 2+1 udaraca od cega 1-1 je backstab ako si iznenadio protivnika. I to sve sa fighterskim bonusima na oruzje i strenght. Sto znaci da imas mogucnost da vecinu protivnika ubijes na mestu :D

Tu se dalje dodaju dodatne perverzije tipa improved invisibility i dimension door na itemu i imas karakter koji moze da ubije boga u 3 rounda.
:)

Poslednja izmena:
Meni isto ide malko na K,te avanturice medjzu protagonistima

Po mom mišljenju velika glupost,pljus te sex scene,zar je potrebno u jendom RPGu.....zar je potrebno u bilo kojoj igri

Neznam kako al slučajno sam prodao gaće od karaktera,krenem spavat ona gola,sise kroz celi ekran,žena gleda,ja počeo mucat

U zemlju da propadnem....ako se razvedem,da tužim Larian? :p

Aha, znači formirao si mišljenje ne na osnovu svog iskustva već nepoznatih ljudi s rendom foruma, ok :)

Nisam formirao misljenje, vec sam planirao kupiti igru, pa malo je li istrazujem.
A od te kupovine nece biti nista zbog tih gluposti.

Stari se + su se davno igrale slične igre pa ne mogu da se setim da li je kod fightera sa tao weapon style bilo neko ograničenje po pitanju armora...

Razmišljam da ipak krenem po običaju kao fighter kao i u ranijim igrama ali pre početka moram dobro da razmislim oko multiklasovanja (kada i sa kojom klasom) naročito jer bih pre odabrao battle master nego druge opcije...

Svi je uzdižu kao jedan od najboljih RPG-jeva svih vremena, a ti si našao da ti mišljenje formiraju neki inceli sa foruma, bro...

Kuhanje zabe sine, kuhanje zabe! Vidi se da si mlad i da ne detektujes ono sto bi trebao. Mada ima previse i starijih koji ne detektuju.
Nema veze sto je dobar rpg, sto podrzavam. Ali necemo se tako igrati.
Btw, i tebe ne poznajem, pa bi trebao uzeti tvoje misljenje kao validno.

ti kontas da RPG znaci RolePlaying, te tebi to moze predstavljati moralni problem samo ukoliko imas duboku zelju za RolePlaying takvog lika, u svim ostalim slucajevima nema apsolutno nikakve veze sa vezom. E sad kako ces da razresis tu moralnu dilemu je samo na tebi....

Kuhanje zabe sine, kuhanje zabe! Vidi se da si mlad i da ne detektujes ono sto bi trebao. Mada ima previse i starijih koji ne detektuju.
Nema veze sto je dobar rpg, sto podrzavam. Ali necemo se tako igrati.
Btw, i tebe ne poznajem, pa bi trebao uzeti tvoje misljenje kao validno.

A šta bi trebalo da detektujem? Da neko tamo igru zove tranny simulator a ja nigde posle 30 sati nisam naišao ni na jednog trandžu :) Suštinski, ako hoćeš da ti lik bude tranny, sam to biraš, niko ti ovde ništa ne nameće. Ali dosta sam pokušavao da se nabeđujem s tobom. Niko te i ne tera da kupuješ igru, isprobaj pirata pa skapiraj sam utiske a ne da čitaš ni ove moje, a ni nečije tuđe komentare na nešto što sam nisi konzumirao.

Moja praksa je,uzmeš narodni demo,odigraš par sati i odlučiš,šta i kako

Par puta sam tako kupio igru na steamu,posle nemože refund jer sam igrao preko 12 sati,ili bila u library preko dva dana

Ovo sam odigrao 14 sati, taman dovoljno da odrešim kesu :p

Ako smem da prokomentarisem povodom ovih silnih napisa o multiclasovanju, kao neko ko je igrao tabletop i poznaje sva pravila od trece edicija pa nadalje.

Multiclasovanje sa ogranicenim brojem nivoa je dobro samo i iskljucivo ako ciljas jedan ili dva skila koja upotpunjuju tvoju glavnu klasu, sve ostalo je gubljenje vremena i energije sa stanovista min/max jer dobijas slabijeg lika.

Najlakse je to ilustrovati sa dual class thief/warrior recimo. Treba odigrati thiefa kome treba malo xp uvek bazicno za nivo do 5. nivoa jer tada dobija veci multiplikator za backstab kao class skill. Onda se vrati na fightera i kada dodjes do 5. nivoa imaces liika koji ima 2+1 udaraca od cega 1-1 je backstab ako si iznenadio protivnika. I to sve sa fighterskim bonusima na oruzje i strenght. Sto znaci da imas mogucnost da vecinu protivnika ubijes na mestu :D

Tu se dalje dodaju dodatne perverzije tipa improved invisibility i dimension door na itemu i imas karakter koji moze da ubije boga u 3 rounda.
:)
Mislim da su sve multiclass opcije o kojima smo pisali bile smislene...

Ja ne stižem da igram (opikao samo dva i po sata, tek sam u prvom naselju)...

Odlična je igra, sama činjenica da te no vodika za ruku sa jedne, a da možeš da budeš nonbinary gnom sa trećom nogom međ dve kratke, ako se tako osećaš, sa druge strane, i da tvoje odluke imaju odjeka u svetu i dešavanjima, meni je sasvim dovoljna...

Mana, kao što je neko napisao je da je glavni lik mutica...

Nisam ja rekao da nisu smislene ako zelis to da igras, rekao sa sa stanovista min/max su besmislene. Inace je super smisliti nesto sto ti se dopada i to igrati kako ti zelis, ali to retko utice na relativnu snagu tog lika u svetu. Nista drugo nisam zeleo da kazem :D

Nisam ja rekao da nisu smislene ako zelis to da igras, rekao sa sa stanovista min/max su besmislene. Inace je super smisliti nesto sto ti se dopada i to igrati kako ti zelis, ali to retko utice na relativnu snagu tog lika u svetu. Nista drugo nisam zeleo da kazem :D
Niko nije ni rekao da je želja min/max...
Konkretno, moj motiv je što sam se u raznim RPG naigrao fighter/ranger/paladin klasa, a kako ovde imamo na raspolaganju samo 4 mesta u družini, bard mi dođe kao sjajno rešenje da pokrije više support pozicija ‐ melee, caster, buff, pa čak i lockpick, naravno vodi i glavnu reč u družini u pogledu konverzacije i sl...

Svakako pokdrzavam svaki rp razlog da se napravi kakav god multiclas, ja to licno ne volim jer se napravi jack of many trades master of none, ali ja nisam merodavan naravno. Niti treba da budem kada se prica o tome kako ce covek da se zabavi, to je potpuno individualno i treba da bude.

Inace da, i ja bih jako voleo da su prosirili broj mesta, ali verovatno im je bilo tesko da balansiraj igru tako pa su zbog toga ogranicili na 4. Do sada je sve bilo savrseno balansirano i ni jedna bitka nije bila prelaka.

Nazad
Vrh Dno