Šta je novo?

Bah! GeForce4

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Malo paste(ovanja) ;):

- GeForce4 Ti1000 (High-End) - 128bit memorijski interfejs, 128 MB DDR SDRAM, klok jezgra 350Mhz, klok memorije 350Mhz DDR(700Mhz), AGP 8x
- GeForce4 Ti500 (Mainstream) - 128bit memorijski interfejs, 128 MB DDR SDRAM, klok jezgra 300Mhz, klok memorije 300Mhz DDR(600Mhz), AGP 8x
- GeForce4 MX Pro (Mass Market) - 128bit memorijski interfejs, 64 MB DDR SDRAM, klok jezgra 250Mhz, klok memorije 300Mhz DDR(600Mhz), AGP 8x
- GeForce4 MX (Low-End) - 128bit memorijski interfejs, 64 MB DDR SDRAM, klok jezgra 250Mhz, klok memorije 275Mhz DDR(550Mhz), AGP 8x.

S obzirom na obzir ovo tesko da mogu biti iole priblizne specifikacije. Zasto?
Prvo, frekvencija jezgra za navodni Ti1000 je previsoka. Ukoliko nVidia ima nameru da unapredi citavu arhitekturu, a ne samo da izvrsi jojs jedna overkloking GF3-ke, onda ce morati ubaciti malko veci broj tranzistora (za 6 teksturni pajplajn, drugu Vertex jedinicu...) Vise tranzistora (spekulise se ssa cifrom od oko 100Mil.) znaci ogromnu kompleksnost koja je nepodesna za tako visoke ucestanosti, bez obzira na 0.13micr. tehnologiju izrade.
Oko frekvencije memorije se jos i mozemo raspravljati s obzirm na skorasnju Hynix-ovu najavu 375MHz DDR-a (2.76ns), mada sumnjam da kompanija mmoze da isporuci dovoljan broj cipova (dok ESMT i EliteMT ne usavrse proizvodnju i dosegnu te brzine, cenim da ce se nVidia, a Boga mi i ATi drzati mnogo realnijih 3.5-3.3ns cipova).
kolicina od 128MB je prilicno izvesna za HighEnd model, ali ne i za dva (mislim na GF4Ti500).
Taj navodni GF4Ti500 bi trebalo da bude, opet, navodni Mainstream, sto je tesko izvodljivo sa 128MB onboard.
Ovo sa MX Proom je smesno: 300MHz DDR za Mass market ctp; pih!
LowEnd GF4 koji tesko moze da kosta manje od 200USD!? Svabe (koje su, najverovatnije proizvele ovaj info) su ili toliko bogate da imaju 400+DM za LowEnd karticu ili se zesce pro*eravaju.
Jedino sto se moze uzeti kao 95% tacno je 8X AGP koji ce debitovati sredinom godine na Brookdale-G chipsetu. Mada bi ovo impliciralo da se potencijalni GF4 nece ni pojaviti pre sredine naredne godine.
----------------------------
Da se citav ovaj trid nebi sveo na moje baljezganje o svapskim dezinformacijama, ajde da vidimo sta vi mislite da ce biti ugradjeno u GF4 (ovaj sport se zove tresenje prazne slame i moze biti prilicno uzaludan, a moguce je i saznati ponesto novo, od nekoga)
Na primer:
Ja (ja pa ja :D) smatram da ce NV25 (ovo je ipak malo preciznije nego GF4) sigurno imati dve VertexShader jedinice (posto ih NV2A ima), hardverski N-patches akcelerator (slicno ATijevom TruFORM-u), 6 teksturnih pajplajna i frekvenciju od 250-300MHz (zavisi od kvaliteta primerka).
Za implementaciju PixelShader-a 1.4 se nebih mogao kladiti posto bi time bila priznata ATi-jeva tehnoloska prednost, koju on trenutno ima sa R8500.
Naravno, DX9 uvek ostaje kao potencijalni adut, mada sam prilicno skeptican potom pitanju.
Sto se tice memorije, ponavljam, mislim da ce HighEnd model doci sa 3.3ns DDR-om u konfiguraciji sa 128MB.
Kada je u pitanju LowEnd derivat, mislim da cemo se malkice nacekati. Zapravo, NV25 i nije koncipiran kao LowEnd akcelerator. Ta uloga je namenjena NV17. No, to je sasvim druga prica kojom se mozemo baviti u nekoj drugoj raspravi (mada moze mo i u ovom tridu...)

Pa za niko :(

Ljudi, zar niko nije raspolozen za malo verbalne gimnastike ;)
Znam da su mnogo interesantnije akutne teme tipa "Zasto mi Detonator uzrokuje blokiranje masine", ali mogli bi smo s vremena na vreme malo da diskutujemo onako... akademski!
Ajd, daj sta das :)

E davno je to bilo kada je 3dfx najavljivao brda i doline, a od toga nista mislim da nvidia mora da uci na takvim greskama a ovo 700mhz za memoriju je dosta(previse) ako se ne hladi vodenim hladjenjem. Bas me interesuje ko ce da dodje na njeno mesto posto ce da propadne kao gore pomenuti 3dfx. Kad se setim njihovih najava voodoo 6000 sa eksternim napajanjem, smesno zar ne. Nadam se da nam nvidia nece ponuditi takvo resenje, mada bez obzira sta urade ja prelazim na ATI-ja.pozdrav

Nedjo je napisao(la):
Jedino sto se moze uzeti kao 95% tacno je 8X AGP koji ce debitovati sredinom godine na Brookdale-G chipsetu.

Nedjo, od mene kratko, tj. jedna ispravka.

Po nvidia-i, AGP 8x se vec pojavio, navodno GF2 u nForce-tu komunicira sa ostatkom IGP-a po AGP 8x specifikaciji.
Navodno, nazalost, vrlo je tesko ovo proveriti.

Pozdrav!

MAMADZULA je napisao(la):
Kad se setim njihovih najava voodoo 6000 sa eksternim napajanjem, smesno zar ne. Nadam se da nam nvidia nece ponuditi takvo resenje, mada bez obzira sta urade ja prelazim na ATI-ja.pozdrav

Postojao je Voodoo sa externim napajnanjem, ali se kačio na napajanje za HDD.

delimir je napisao(la):
Postojao je Voodoo sa externim napajnanjem, ali se kačio na napajanje za HDD.
Da ali ima i sa transformatorom(kao za mobilneje telefone) zbog stabilnosti napajanja bla bla ma 3dfx.Ako hoces sliku okaci cu je.pozdrav

Da ali ima i sa transformatorom(kao za mobilneje telefone) zbog stabilnosti napajanja bla bla ma 3dfx.Ako hoces sliku okaci cu je.pozdrav

Voodoo 6 6000.
Nisam siguran ni da je bila u prodaji.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Voodoo 6 6000.
Nisam siguran ni da je bila u prodaji.

Pozdrav!
Pa jel' to neko rek'o? Bas zato sam i rekao da je prop'o 3dfx zato ma sta ti objasnjavam procitaj pazljivo...

Ne razumemo se. Voodoo sa externim napajnajem je bio najavljen i slike su bile (mali crni transformator sa velikim crvenim logotipom 3Dfx). Taj isti model je osvanuo sa konektorom za HDD. Neću da nagađam koji je konkretno model u pitanju jer nisam siguran. siguran sam samo da Voodoo 6000 nije bio izašao.

Mrzi me sada da tražim testove ogromnog Voodoo-a 5500, ali sumnjam na njega ;) .

Da ne bude da pričam napamet (mada je to pojedincima ovde omiljeni sport ;) ) evo...

SK 7/2000, Str. 10, drugi pasus. Voodoo5 5500 sa konektorom za napajanje kao za HDD. Verujem da se podaci o ovome mogu naći na bilo kojem sajtu koji se bavi hardverom.

Spmenuti Voodoo 5 6000 nije nikada ugledao svetlo dana pa je u tom kontextu bila moja opaska da je Voodoo5 5500 imao konektor za externo napajnje kao za HDD i da je zamena za V6000. Koliko vidim na slici razlika izmeđžu njega i Voodoo5 5500 je u broju grafičkih procesora koji je kod modela 5500 dva, a kod modela 6000 trebalo da bude 4.

Verovatno bi neki V6500 trebao jednu trafo stanicu za napajanje da su nastavili tim pravcem. Na sreću/žalost tržište ih je spustilo na zemlju, a nVidia ispod zemlje :) promovisavši GeForce 2 u X varijanti (GTS, Ultra, MX, kasnije MX200 i MX400, Ti). GeForce 2 je radio na bilo kojoj mašini (nije bio gigantskih razmera pa da morate da menjate kućište ili premeštate HDD-ove po istom) bio je bolje izbalansiran proizvod, sa boljim odnosom cena/performanse, bio (i JESTE što je po 3DFx još tragičnije ako se uzme u obzir kada je okršaj titana počeo ;) ) je za svačiji đžep (početna cena Voodoo4 modela, za koji verujem da nije ni stigao do nas, je bila 200$ !) itd. nVidia je igrala na kartu opšteprihvaćenog MS Direct3D standarda, a 3Dfx nikako nije hteo ili umeo da shvati da je vreme dominacije Voodoo1/Voodoo2 kartica prošlo i da polako svaka igra nije više exkluzivno pisana za Glide. Polako je Glide izbacivan, a Voodoo je i dalje radio tromo u D3D-u...Po meni su to osnovni razlozi propasti 3DFx-a, a nikako "lažna obećanja". Sa druge strane teško da NVidia propadne u ovim uslovima ovolikog blamiranja ATi-ja ili Matroxa koji se okrenuo uskoj grupi korisnika.
Sa čime Ati može da parira NVidia-i? Radeon7500 ni u kom slučaju nije cenovno ni po performansama u rangu jeftinog GF2 Ti. ATi će kupiti samo onaj ko zna da ceni njegove specifične prednosti i "skrivene" kvalitete. Svima ostalima će se oči cakliti po završenom 3D Mark-u, a suziće im od odlične slike u 1280x1024 ili ne daj Bože višim rezolucijama...

Ljudi to je poenta cele price "NIJE UGLEDAO SVETLOSSS DANA" pa ono sto sam rekao za nvidiu da se ne proserava*u kao 3dfx da ih ne bi zadesila ista sudbina znam da ima 5500 sa tim napajanjem za hard.pozdrav

Ne, ne.

V6 JESTE ugledao svetlost dana i napravljeno je nekoliko primeraka. Medjutim, previse je kostao da se pojavi u prodaji.
Napajanje jeste bilo eksterno, znaci poseban 220V kablic iz njega.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ne, ne.

V6 JESTE ugledao svetlost dana i napravljeno je nekoliko primeraka. Medjutim, previse je kostao da se pojavi u prodaji.

Pozdrav!
A sad ja, 220v iz njega?:p zezanje ugled'o je ali na sajmu ako se ne varam cebit je bio u pitanju.pozdrav

Sasa je napisao(la):
Ne, ne.

Pozdrav!

Pa, bio je pre nekog vremena jedan primerak na Ebay aukciji i prodat je za neku suludo visoku cifru. Nije u pitanju vrednost zbog upotrebljivosti, vec kao raritet. Valjda u celom svetu ima oko 100 komada.

Vrh Dno