Šta je novo?

Bad sektori????

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,045
ScanDisk (surface) kaze:

ScanDisk did not find any errors on this drive.
.
.
.
2,048 bytes in bad sectors
.
.
.
Jel ovo neshto ne valja i shta je chiniti??? A ovih 2,048 je bash velichina allocation unit-a...

Odradi defragmentaciju ili iz Windowsa ili preko Norton Utilitisa Speed Disk.Ovaj druki ce ti pokazati gde se nalazi bed sektor (crna kockica) a kada kliknes na nju pokazat ce tacno koji je klaster.Inace se sire progresivno,pa ne bi bilo lose da promenis HDD.Moze da radi mesecima,a moze da rikne za par dana.Pogledaj pod Storage HDD-hitno.pa ces videti kako sam Ja prosao.Nadam se da neces i ti tako.

stefan2 je napisao(la):
Inace se sire progresivno

Cekajte malo? :confused:

Kako se to "sire"??? Mislim, kako mogu da se tek tako sire. Jeste da svi pricaju kako je to tako ali ja imam disk na kome je 4 kb pod bad sectorima vec godinu dana i za sad se nije nista prosirilo.

Bad sektori su kao rak kod coveka. Rak stoji na jednom mestu kao i BS, pa onda 'metastazira', tj pocne da se siri, sve vise i vise, dok HDD nije potpuno neupotrebljiv.

P.S. Kako odvratno poredjenje :), ali je naslicnije.

e nesharm nije tacno... to sto ti kazes tacno je samo u slucaju nekog mehanickog kvara koji postaje sve gori sa vremenom... medjutim ima jednostavno i falicnih ploca, jednostavno pukne mu neki sektor i to je to... ja sam imao jedan disk sa nekih 13kb bad-a i nikad se nije prosirilo... iako je radio 15 sati dnevno...

Miroslav je napisao(la):
e nesharm nije tacno... to sto ti kazes tacno je samo u slucaju nekog mehanickog kvara koji postaje sve gori sa vremenom... medjutim ima jednostavno i falicnih ploca, jednostavno pukne mu neki sektor i to je to... ja sam imao jedan disk sa nekih 13kb bad-a i nikad se nije prosirilo... iako je radio 15 sati dnevno...

Shto mi je chiniti? Disk quant 20.5 lm sam dobio skoro za dz i na njemu sam otkrio ove badove, 0.86 MB. Ili da ga ostavim pa da chesto radim surface da vidim da li se shiri( tripovanje) ili da ga se ratosiljam....

I josh neshto, kakav je program Spinrite? Shta tacno radi i kako???
MOzda bi sredio neshto, vidim da se neki kunu u taj program

Meni se stari HDD tako unistio tj. preplavio se BS a poceo je od par klastera pa je zahvatio 5Gb i na kraju nije hteo ni da se boot-uje.
Mozes pomocu Partition Magic da izolujes BS na drugu particiju.
Srecno sa HDD.
Poz.

cheers

Midgard je napisao(la):
Meni se stari HDD tako unistio tj. preplavio se BS a poceo je od par klastera pa je zahvatio 5Gb i na kraju nije hteo ni da se boot-uje.
Mozes pomocu Partition Magic da izolujes BS na drugu particiju.
Srecno sa HDD.
Poz.

cheers

I jos mi nesto nije jasno? Bad sector-i su defakto "mehanicki" tj poremecaj magnetnog svojstva na ploci diska. Kako je moguce da uslovno receno "izolacija" tih sektora moze da spreci njihovo sirenje? Mislim ne postoji fizicka prepreka. E sad, pretpostavljam da je vecina bad sectora upravo magnetni poremecaj jer se low level formatiranjem mogu postici fini rezultati u njihovom otklanjanju, a low level formatiranje svakako utice na magnetna svojstva ploce diska.

luka.l je napisao(la):
I jos mi nesto nije jasno? Bad sector-i su defakto "mehanicki" tj poremecaj magnetnog svojstva na ploci diska. Kako je moguce da uslovno receno "izolacija" tih sektora moze da spreci njihovo sirenje? Mislim ne postoji fizicka prepreka. E sad, pretpostavljam da je vecina bad sectora upravo magnetni poremecaj jer se low level formatiranjem mogu postici fini rezultati u njihovom otklanjanju, a low level formatiranje svakako utice na magnetna svojstva ploce diska.

Pazi ja to svatam ovako:
Ako ih izoluje na posebnu particiju koju nece koristiti pa se nista nece citati odatle i tu se smanjuje mogucnost sirenja jer barem kao je kod mene bilo sirili su se jedan pored drugog.Ne kazem da je to 100% tacno ako nije ispravi me.
Poz.

cheers

Miroslav je napisao(la):

Pa jeste...rak moze da bude tu prisutan i da se ne shiri...

P.S.Aj' nemojmo vise o ovome...

Midgard je napisao(la):
ako nije ispravi me.

Ma nema sta da te ispravljam. Ja sam taj kome nije bas sve jasno. :)

Poz! cheers

P.S. Odgovor na pitanje bi bio..."da, to nije dobro" :p

Dobro ti kazu. Ako mozes ratosiljaj ga se.

luka.l je napisao(la):

Ako dodje do mehanickog ostecenja ploce (kucne glava o plocu prilikom nekog potresa ili slicno), moze da se javi bad sector. E sad ako ti "izolujes" bad sector (stavis ga u posebnu particiju koja pocinje 50 mb pre bad sectora i zavrsava se 50 mb posle bad sectora), i tu particiju ne koristis uopste, glave hard diska nece pisati neposredno oko bad sectora i tako ce se smanjiti mogucnost prosirivanja.

moj predlog je da ponovo formatizujes disk jer ko zna kada su ti sektori obelezeni kao losi???, a onda probaj sa Spinrite. Ako ga nemas potrazi ovde na forumu vec su bili neki linkovi ka njemu, ali se spremi da racunar ne koristis par dana jer je program ipak dosta spor :(

a na kraju ako sve ostane tako odradi to sa particijom na kojoj ces ostaviti bad sec. i na koju ces zaboraviti da postoji pa prati tokom vremena sta se desava

ZAP je napisao(la):
moj predlog je da ponovo formatizujes disk jer ko zna kada su ti sektori obelezeni kao losi???, a onda probaj sa Spinrite. Ako ga nemas potrazi ovde na forumu vec su bili neki linkovi ka njemu, ali se spremi da racunar ne koristis par dana jer je program ipak dosta spor :(

a na kraju ako sve ostane tako odradi to sa particijom na kojoj ces ostaviti bad sec. i na koju ces zaboraviti da postoji pa prati tokom vremena sta se desava

Nashao sam Spinrite 5.0 , najsvezija verzija koju sam nashao.

Ako se desi da BS budu malo na pochetku, malo u sredin i i malo na kraju HD-a ( imam utisak da je tako !), kako da ih ( sa PartitionMagic?) potrpam u jednu particiju????

septimus je napisao(la):

Ako se desi da BS budu malo na pochetku, malo u sredin i i malo na kraju HD-a ( imam utisak da je tako !), kako da ih ( sa PartitionMagic?) potrpam u jednu particiju????

Nikako, napravis tri particije za bad sectore i naravno nekoliko particija "oko" ovih koje ce moci da se koriste. Mislim da u Partition Magicu (7.0) mozes da namestis da bude particija hidden. Sto znaci da je windows nece videti. S vremena na vreme proveri da nisu poceli da se pojavljuju na "zdravim" particijama. Stavi da particije u kojima imas bad sectore pocinju bar 50 mb pre prvog bad sectora i 50 mb posle poslednjeg bad sectora.

Chekao sam 14 sati da Spinrite5 obavi posao na level 4 (zadao sam lvl 5 ali se sam prebacio na 4 jer je disk bio tek particionisan) i NIJE nashao nijedan bad!!!!
Interesuje me shta mislite shta se desilo?? Da li ih je on oznachio pa se ne vide ili ih stvarno nema...

p.s. inache kada sam tek dobio disk ( polovan ), pri samom formatiranju je pisao ono neshto " ..... allocation unit" na 2-3 mesta na disku. Posle Spinrite sam opet formatirao HD i SVE je bilo u redu....

Postoji jedan siguran nacin da vidis da li imas bad-ove na HDD-u a to je da uradis scandisk iz DOS-a.Izbacice ti nesto slicno kao kad radis defragment tj. izbacice ti sliku klastera pa tamo mozes tacno da vidis koji je i gde se nalazi na disku.
Poz.

cheers

septimus je napisao(la):
Gde si ga nasao? Danas sam se ubio trazeci ga i nasao sam samo gomilu mrtvih linkova.:(

Ja mislim da bi ti low level format pripomogao...

Za Danila : daj email ili na PM pa da ti poshaljem 90kb...

Za kulti.... : naprichaj mi o tom " low level"...

Nazad
Vrh Dno