Šta je novo?

"Back to the Mac" event, 20.10.2010.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nesto nisi dobro razumeo drivera, on govori o low end PC kompjuterima oni od 12000 u Tempu, a ne o i7 i 6870
ja sam mislio da ste vi videli high end PC, izgleda se varam. mislim chieftec kuciste i cm napajanje lol
ili sam ja omasio, pa vi ustvari Mac poredite sa low end PC?

Nije stvar u ceni, vec u mentalitetu. Pitanje je da li bi pre kupio budzenog Juga sa Fiatovim motorom ili Fiata ?

Uopshte nije pitanje cene Applea (ok, kod nas josh uvek jeste problem i cena i servis, ali to ce se vremenom srediti), sushtina priche je u tome da kapirash tu razliku izmedju Fiata i Juga sa Fiatovim motorom koji mozda ima i 50% vecu snagu.

Analogiju pravim sa automobilima zato shto nemam vishe ideju kako da objasnim ovo :d PC niko ne kupuje zato shto je najbolji, ili zato shto je najkvalitetniji. PC se kupuje jer je najrasprostranjeniji i najjeftiniji, i jednostavno svi znaju za PC. Potpuno isto je bilo pre 20+ godina u automobilskoj industriji kada niko nije kupovao japance jer su jednostavno bili slabo zastupljeni u Evropi, a Golf se sklapao na 500km, Opel na 200. Potpuno je ista stvar i sa PCjem. Kada bi Mac i PC bili podjednako zastupljeni, mnogo vishe ljudi bi kupilo Mac i mnogo bi se to brze razvijalo i uprkos toj ceni. Pogledaj koji se automobili voze po ulicama i kazi mi da nema mnogo vishe ljudi koji mogu da priushte Mac, zato nije problem cena, mada ce i to otici dole kako se Mac bude shirio na trzishtu. Nikada nece biti kao PC jeftin zato shto se nikada nece ni otici tako nisko u svakoj stavci, kao shto je PC otishao (i to je pricha za PC klonove temu), jer ovde postoji neko ko ce da kaze "ispod toga ne idemo", i to je ma koliko ljudi prichali o sektama, retka stvar u danashnje vreme, i dobra stvar za kupce koji hoce nesto kvalitetnije...

amin. sve si rekao.

sta je rekao?
ima naziv za to ovde na benchu, sisanje ovaca. go for it Apple!

sta je rekao?
ima naziv za to ovde na benchu, sisanje ovaca. go for it Apple!

ne znam chemu toliki negativizam prema jednoj firmi?
ja recimo se bavim grafickim dizajnom i radio sam 10 godina na obe platforme i do pre godinu dana sam imao PC. nije bilo nekih vecih problema ali odluchio sam se u zadnje vreme za mac jer je dosta konfornije raditi na njemu, brz i intuitivan sistem + lepa mashina na stolu kad klijentela dodje...

P.S.
ne igram igre za to imam PS3.. i da chekam Crysis 2 na istom :D

nikakav negativizam. mene nervira negativan stav nekih ljudi prema svemu sto NIJE Apple.
koliko sam shvatio taj post driver poredi Mac sa low end PC (Tempo/Mektaor i sl "brandovi"), a drugi VIP clan sa najgorim kucistima i napajanjima koja postoje za PC

i da.. da ne zaboravim josh jednu stvar, neshto shto najnabudzeniji PC ne moze da uradi a moze Mac (dodushe Mac Pro mashina):
- ne moze da se radi montaza u 4k filmskoj rezoluciji u real-time-u, a da nema problema sa njim.

E sad, to znam jer sam video svojim ochima tj bio prisutan u filmskoj ekipi koja je radila na montazi.. imali su PC od recimo 10 soma evra i original Premier od Adobe-a (tada poslednju verziju iz paketa CS4) + originalni Win 64 bita. Problem: mashina je pucala konstantno.. chas se premijer zaglupi chas Win. Dok nisu nabavili Mac Pro (osmoprocesorski, slichne konfiguracije kao pomenuti PC) sa Final Cut-om. Niti jedan, jedini problem u montazi nisu imali. Dupli troshak, ali nauchilo se neshto :D

nikakav negativizam. mene nervira negativan stav nekih ljudi prema svemu sto NIJE Apple.
koliko sam shvatio taj post driver poredi Mac sa low end PC (Tempo/Mektaor i sl "brandovi"), a drugi VIP clan sa najgorim kucistima i napajanjima koja postoje za PC

ja nemam problem sa tim, poslednja mashina (pre mac-a) koju sam imao je bio Toshibin lap koji je bio zmaj :D koshtao je kad sam ga kupio blizu 2000e, ali bio je vredan svaku paru, eto male preporuke za dotichnu kompaniju ;)

hm osam procesora recimo najjaci Xeoni (Bectoni recimo) kostaju sami mnogo vise od 10k eura, pa recimo 128GB rama. jesi siguran da ne moze?

hm osam procesora recimo najjaci Xeoni (Bectoni recimo) kostaju sami mnogo vise od 10k eura, pa recimo 128GB rama. jesi siguran da ne moze?

10 dana sedenja u montazi + 2 IT-a koji su pokushali da reshe enigmu i cimanje koje koshta odredjenu sumu novca po danu govori u prilog tome. Znam shta pricham ;)

P.S.
dovoljno je 24-32 giga ;)

* Pitanje je da li bi pre kupio budzenog Juga sa Fiatovim motorom ili Fiata ?
** Uopshte nije pitanje cene Applea (ok, kod nas josh uvek jeste problem i cena i servis, ali to ce se vremenom srediti)
*** pre 20+ godina u automobilskoj industriji kada niko nije kupovao japance jer su jednostavno bili slabo zastupljeni u Evropi
* Ne bih kupio ni budžen auto, ni budžen komp.
** Svuda u svetu se gleda cena.
*** Ranije su "japanci" ipak bili lošiji nego danas.

U svakom slučaju, ne deluje mi realno da "za 15 god svi budu na Apple-u" ;) Ja jednostavno verujem u prednosti konkurencije i jeftine, široko dostupne robe. Elitistički pristup me generalno ne zanima (nebitno o čemu se priča).

Kao što rekoh, meni je OK što postoji Apple za one koji misle da je to prava stvar za njih. Ja smatram da meni ta Jabuka ne bi bila od koristi u odnosu na prosečan "krshware"; takođe, smatram da to važi za većinu "kućnih" korisnika kompjutera.

Svaki homemade PC je u rangu merkatora. To nisu brand masine i sam snosis odgovornost da li ce nesto da radi ili ne. 15godina (takoreci od malih nogu) se zezam sa komponentama, menjao sam delove svojevremeno svakih mesec dana jer, Boze moj, izasla je nova revizija preshota ili nova verzija nV karte koja se "klokje" ko blesava, pa sam onda "jurio" najbolje primerke, pa trazio memorije koje dobro rade jedna sa drugom i sve je to bilo super i zanimljivo. E onda se malo poraslo pa su neke druge stvari postale bitne. Kao recimo konfor virus-free neta, nemanja defragmentacije, automatski backup koji radi, softwer koji ne puca iz nekih neobjasnjivih razloga i potrosnja struje. Te stvari su mnogo bitnije nego da li sam izabrao dobro napajanje ili da li imam najsvezije drajvere za sve jednu komponentu u masini.

Ne znam kako se prosto ne zapitate zasto se u dobrom delu profesionalnog trzista uglavnom opredeljuju za mac platformu. Mora da je samo zato sto izgleda "fensi"...

Takodje, ja ne poznajem NI JEDNU osobu koja je presla na mac a da pre toga bar 10 godina nije intezivno koristila win i zna puno o IT generalno. Tako da "fanbojizam" i ostale gluposti ne piju vodu. Pogotovo na nasem trzistu gde nije lako skupiti pare za mac. To se radi samo ako zaista znas zasto prelazis na tu platformu. Ja bih jako voleo da mnoge dobre strane mac/OSX-a dodju i na win platformu i custom PC racunare ali to se nece nikad desiti, zato sam se lepo pozdravio sa win-om i skupljam kintu da i ovu hackitosh masinu zamenim mac pro-om.
Jedino sto NIKAD necu kupiti glupi magic mouse.

E onda se malo poraslo pa su neke druge stvari postale bitne. Kao recimo konfor virus-free neta, nemanja defragmentacije, automatski backup koji radi, softwer koji ne puca iz nekih neobjasnjivih razloga i potrosnja struje. Te stvari su mnogo bitnije nego da li sam izabrao dobro napajanje ili da li imam najsvezije drajvere za sve jednu komponentu u masini.

Lepo si opisao Win 7 :)

Ne znam kako se prosto ne zapitate zasto se u dobrom delu profesionalnog trzista uglavnom opredeljuju za mac platformu. Mora da je samo zato sto izgleda "fensi"...

Ovo si nesto zestoko sanjao :)

Poslednja izmena:
15godina (takoreci od malih nogu) se zezam sa komponentama, menjao sam delove svojevremeno svakih mesec dana jer, Boze moj, izasla je nova revizija preshota ili nova verzija nV karte koja se "klokje" ko blesava, pa sam onda "jurio" najbolje primerke, pa trazio memorije koje dobro rade jedna sa drugom i sve je to bilo super i zanimljivo.

..i onda si izasao iz teenage-a :)

Pa nije baš tako ;) čak sa sigurnošću mogu reći da je ovde Apple najmanje zastupljen :) bolje bi bilo reći da je Apple malo bolje zastupljen (cca 5%) u pojedinim profesijama (profesionalno tržište je ogromno tržište, a u ogromnom broju profesija Apple-a nema)... Inače na tom "profesionalnom" tržištu mahom postoje specijalizovani računari.
najzastupljeniji su u neprofesionalnom USA tržištu ;)

Inače OK je kupiti Apple računar ako ti završava posao i to naravno komforno (i još se nalaziš u USA gde se cenom i ne ističu) i to je super.

Svuda se nazalost isticu cenom, da se ne lazemo.
Lepo si ovo objasnio i slazem se. Bolje si srocio to sam hteo da kazem :) Meni je dovoljan dokaz kvaliteta i pouzdanosti bilo to kad sam usao u dva studija sa otprilike 2 miliona dolara opreme koju je kontrolisao - mac pro. Onda sam ga i sam probao i od tada mi je posao mnogo komforniji. Ispadne te skuplje u pocetku ali manje se cimas na duze staze.

U kojoj radnji mogu da kupim ove PC-jeve? Sjajno, ni u jednoj. :laugh:
Cak i da mogu, sigurno ne bi bili jeftiniji od Mac-ova. I ne bi imali OSX.
pogledaj quote u tom postu, pise homemade. sve to mozes da kupis i da napravis onako kako ti zelis, a ne tamo neko iz Apple.
btw ako zelis da kupis murderbox to i mozes.

i sto je najbitnije od svega bices originalan i jedinstven. a ne ko milioni ljudi koji vozaju tamo neki genericki Mac.
Znaci chiftek i CM su dno brendovi? :)
to nisam ja rekao, to ti mislis, barem sam ja tako razumeo tvoje postove vezane za Chieftec i CM. procitaj ponovo moj post, ako ga nisi razumeo, ili da ga napisem jednostavnije za Apple mozak?

pogledaj quote u tom postu, pise homemade. sve to mozes da kupis i da napravis onako kako ti zelis, a ne tamo neko iz Apple.
btw ako zelis da kupis murderbox to i mozes.

i sto je najbitnije od svega bices originalan i jedinstven. a ne ko milioni ljudi koji vozaju tamo neki genericki Mac.

to nisam ja rekao, to ti mislis, barem sam ja tako razumeo tvoje postove vezane za Chieftec i CM. procitaj ponovo moj post, ako ga nisi razumeo, ili da ga napisem jednostavnije za Apple mozak?

Ok, aj sad pogledaj o veeeliki PC mozgu ko je prvi odgovorio... Mnogo ste mi bre nesto, vas par, osetljivi! Ne znam sta vam je :D

CM pravi jako dobra kucista i pojedini modeli su dizajnerski prelepi (wave recimo ... piano black finish. mmm) a od chifteka imam 4 napajanja koja jos uvek rade ko sat vec 5 godina. A u mom hackintoshu jos uvek kuca Enermax koji je snabdevao vec 4 konfiguracje strujom... Tako da ja veliki PC mozgu, vrlo dobro znam sta je kvalitet.
Samo, o veliki PC mozgu, mene vise ne lozi broj vati u kucistu...

Poslednja izmena:
Ja moram da priznam da vise ne kapiram sta je ustvari PC :) jel to ono sto je IBM izmislio tj. dao definiciju ili je ono sto pogoni MS Windows OS :D

Ja sam se stvarno divio tom murderbox-u kad sam ga video prvi put. Tom kanađaninu koji ih pravi svaka čast. To Silverstone kućište je najbolje PC kućište koje sam video. Košta 300€, svo je od aluminijuma i kažite sad da je Mac Pro kućište jeftino.

Ajde u stvari da saberemo (hipotetičke) retail cene Mac Pro komponenti.

Kućište:________
Ploča sa riser karticom:________
2x Intel Xeon:_________
RAM (ECC):________
Hard disk:_______
DVD-RW:_______
Grafička:_______
Napajanje:_______

Neka neko ko misli da se razume upiše cene na linije.

Hm... zar ja nisam zatvorio malopre ovu temu? Ili je to deja vu?

Ajde bidnite fini i dozvolite da ova tema udje u tinejdzerske godine koje su Muzzyju donele toliko srece, jer stvarno vise nema smisla ganjati vas po igralistu...

Poslednja izmena:
Besmisleno je ovo Ivane, kao što je besmislena i svaka tema u sada tri "Apple" sobe. Svaka treća ode na prepucavanje "kome je veći".
I ja sam postavmio negde u nekoj temi vezano za cenu hardvera da mi neko rasčlani na delove prethodni model iMac 27" i5 (ovo je moja mašina) i specifikuje po komponentama i videće da sve zajedno neće izaći mnogo manje od 1800 evra za koliko kod nas može da se kupi, sa sve garancijom i pdv-om.
Besmislena je ovo rasprava.....
Kome treba Mac kupiće ga, kome ne treba, njemu ne treba. Tačka. To je to, ostalo je sve "merenje".

edit: deja-vu Milane, deja-vu, ali jedna na drugu počinju da liče, zato ti se i čini da je ista tema.

Poslednja izmena:
@milanBB: Dobar ti je onaj zavrsni post u onoj "drugoj" temi. I hajde jedna molba za sve, prestanimo vise sa ovim Mac vs Win cirkusom jer stvarno nema smisla, svako od nas ima dovoljno mozga (bar mislim) da sam odluci sta mu vise odgovara (probas, vidis, raspitas se, uzes ili ne). Jer istina je uvek negde na sredini. Danas i jedna i druga platforma su zrele i veoma dobre (Mac je odlican i Windows sa 7-om je odlican-priznao neko ili ne). I jos jedna lepa stvar je sto danas mozemo bar probati platforme na vec postojecim masinama (koje imamo) i odluciti gde nam je komfornije raditi i sta nam vise odgovara (da li Win, da li Mac ili Lin, probamo i odlucimo)... Onaj ko ima kinte uzece brand, a onaj ko nema uzece manje glasni brand (ili voli da za ulozen novac dobije vise, ili mu jednostavo ne treba bolje) i gotovo-da ne jurimo manje-vise u krug. ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno