Šta je novo?

B450 ploče [ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte, MSI]

Najjeftinija koja ti se dopada i podržava željeno.
Edit: i sa dužom garancijom.

Poslednja izmena:
pitanje za vlasnike ovog chipseta: imate li problema sa usb portovima? ja muku mučim sa njima, nekad skoro ništa ne prepozna pa moram reinstalacije chipset drivera, nekad vraćanje win update-a, ne prepoznaje usb 2.0 fleške, stari wifi stick pogrešno prepoznaje (pogodi pravi drajver jednom u 50 puta), zvučna kartica mi ispravno radi samo na jednom portu, power loss-ovi na externim hdd pa rekonekcije itd itd. uspeo sam da ih manje više utegnem metodom "sad radi okej, ne diraj ništa" ali i dalje nije savršeno

Gigabyte B450 Aorus M radi super, mozda je do specificne ploce koju koristis problem

msi b450m-a pro max, 60ak evra, ima samo 2 RAM slota ali super memory support, bez problema rade out of box RAM-ovi na 3600-3800 sa 3rd gen-om da se upari fino sa FCLK-om, sad zavisi koj proc uzimaš, ali ovo je best buy ploča, malo skuplje imaš asrock b450m pro4(-f), ali to možda ubodeš sa starijim BIOS-om da nema support odmah za 3rd gen

pitanje za vlasnike ovog chipseta: imate li problema sa usb portovima? ja muku mučim sa njima, nekad skoro ništa ne prepozna pa moram reinstalacije chipset drivera, nekad vraćanje win update-a, ne prepoznaje usb 2.0 fleške, stari wifi stick pogrešno prepoznaje (pogodi pravi drajver jednom u 50 puta), zvučna kartica mi ispravno radi samo na jednom portu, power loss-ovi na externim hdd pa rekonekcije itd itd. uspeo sam da ih manje više utegnem metodom "sad radi okej, ne diraj ništa" ali i dalje nije savršeno

Ppp. Da čuknem :)

Ja imam na tomahawk max b450icu i sledeće:

2usb corsair k70 i passtrough za miš wifi adapter
1 usb hub na monitoru koji tera 1 wifi i 1 web kameru
Usb c port sa kablom
1 usb port koji gura transcend usb 3.0 hub s svojim napajanjem
Taj hub ima čini mi se 5 usb portova i svi su puni
1 je za usb lampu 2 za usb hdd (data+power) i 1 za sata docking bay (front portove koristim kao hub portove za fleške)
I još 4 uredjaja koja sad ne mogu da se setim na ploču što su zakačeni :)
Front usb je za BT i jedan za DAC povremeno.

Ta razliku od asrock intel ploče ova radi bez problema :)

na kom si biosu? da odagnam i tu sumnju:)

Nakon što uradim update Biosa da li bih morao ponovo setovati Bios ili ostaje sačuvan od pre. Tipa brzina ram memorije da ostane na 3200 i da USB nakon što se ugasi komp ne bude "živ" govorim o Gigabyte Aorus B450 M ploči.

Послато са Mi 9 Lite помоћу Тапатока

Ne ostaju podešavanja, moraćeš ponovo da ih šteluješ.

Ako bios dozvoljava, a većina dozvoljava, sačuvaj setovanja na usb (flešku) i učitaj ih po instaliranju novog biosa.

Uspešno sam updateovao Bios sve je prošlo okej, podesio sve i to je to. S obzirom na to da sam prvi put radio updates dobro sam prošao ali nisam trebao da se brinem jer je sam postupak jako jednostavan i vizuelno pojednostavljen.

Zdravo ljudi, treba mi preporuka, dvoumim se oko 2 maticne sa ARGB konektorima, AsRock Steel Legend i GB Aorus Pro, znate vec da obe mogu da se nadju za oko 100e.

Imam masinu iz profila, ova maticna ce ici kod devojke u PC kad se sklopi, samo kada sam je uzimao nisam bio upucen previse u (A)RGB razliku, a ova ima samo jedan 4pin konektor.

Posle par dana pretrazivanja suzio sam izbor na ove 2 gore, i naginjem ka AsRock-u, pa me zanimaju iskustva / preporuke, ako neko od vas ime ove dve ploce.

Ne zanima me overclock, cpu radi na 3.4/3.7 normalno, samo ram pojacavam na 3000mhz preko xmp. Ostale komponente su iste kao u profilu.

Hvala

EDIT: Ili da cekam B550, ako ce cene da budu slicne kao za B450?

Poslednja izmena:
uzmi Asrock B450 Pro4, bolja i jeftinija od Steel Legend, mada ako nećeš OC iste performanse dobijaš sa obe, Aorus B450 nikako, većina ljudi ima problema sa njima, od toga da mom drugaru ne radi RAM sa QVL-a, na tested brzini neće ni boot, preko toga da ne radi USB kontrola smart napajanja, do toga da su nekima ploče ubijale druge komponente, ako ti se baš sviđa izgled Steel Legend idi na to, ali i Pro4 ima ARGB header + Gigabyte koriste proprietary ARGB, nije isti kao Asus/ASRock/MSI što koriste pa treba specijalni spliter, znam da Cooler Master oni imaju, ali je spliter 15e...

Hvala ti na preporuci, pogledacu i Pro4 malo detaljnije :)

Imam Aorus B450 M ploču i fala bogu sve radi okej. Šta više mislim da su Gigabyte ploče dobre i preporučio bih ljudima.

Poslednja izmena:
Isto tako, topliji vrm uz oc, ostalo sve super.

Sent from my P10 lite using Tapatalk

"AMD Confirms Ryzen 4000 ‘Zen 3’ Desktop CPU Compatibility With X570 & B550 Motherboards – No Plans To Support X470, B450, X370 Chipsets"
Guru3D

Pa dobro...3000 serija će da pojeftini a sasvim je dovoljna do novog socketa i arhitekture...B450 još nije za bacanje.

Nista jos nije definitivno, a i prilicno sam siguran da ce biti puno neoficijelnih bios-a, ako AMD bude izricit u zabrsni prema partnerima.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Može li se očekivati pad cena B450 ploča (ako AMD istraje u tome da im uskrati podršku za Zen 3)?

Eventualno 10% i to kad B550 bude u punom jeku.

Pre će ih povući nego sebi praviti medveđu uslugu.

Molim za savet.

Ploča za 2700 , možda OC ništa ludački do 3.6 ili 3.8 Ghz.

Asrock B450M Pro4 (f)

ili

Biostar X470 GTQ

Ova biostar je skuplja 2k ali ima real 4+2phase kako kažu.
Šta uzeti?

Jel se proslavio asrock sa ovom b450m?

Msi B450M Mortar Max, nista ispod ovog za OC 2700.

Je ta ima isto 4+2phase ?

Samo 4 sata porta , to me nervira... mogli su da ih spakuju na isto mesto a ne da odvoje.

4+2, sa mnogo boljim hladnjacima od konkurencije i solidnim zadnjim I/O...

Ajde da probam i ovde, mozda sam odmah trebao...
Ploca je AsRock b450m hdv rev 4.0,procesor Ryzen 5 1400,napajanje Radimax 735w modularno, memorija
2-Power 8GB DDR4 2400MHz CL17 DIMM Memory memory module MEM8903B
kuciste CM 511,novih Falcon 6x ventova kao RGB... to je sve novo! Polovnan SSD 120GB kingston i neki od 3tb Toshiba...
Povezao sve juce, namestio i upalio... ventilatori rade, sijaju kao u Vegasu, procesor tj kuler njegov radi, sve tiho i hladno.... AL NEMA SLIKE! Tastatura Marvo k6.... beki model zasvetli za trenutak i ugasi se i na 2.0 i na 3.0 USB, TP LINK ne svetli uopste, bootable USB isto ubacen i nista se ne desava.
Sta bi mogao biti problem, sta radim, sta reklamirati, ima li leka :( smorio sam se iskreno, od sinoc se drndam.
Sve je ubaceno tamo gde treba, 2x sam sve skidao i raskacio i opet sastavio.
Na pkoci nema iki ne sija nikakva signalna lampicw, nema BIP pri paljenju vec samo pri gasenju kompa.
RESTART ne reafuje i ne radi ne znam zasto a ne svetli ni onaj led za hdd na prednjem panelu kucista...
Sta mi je ciniti?Unapred hvala..

Honor 8X [emoji108][emoji41]

Ajde da probam i ovde, mozda sam odmah trebao...
Ploca je AsRock b450m hdv rev 4.0,procesor Ryzen 5 1400,napajanje Radimax 735w modularno, memorija
2-Power 8GB DDR4 2400MHz CL17 DIMM Memory memory module MEM8903B
kuciste CM 511,novih Falcon 6x ventova kao RGB... to je sve novo! Polovnan SSD 120GB kingston i neki od 3tb Toshiba...
Povezao sve juce, namestio i upalio... ventilatori rade, sijaju kao u Vegasu, procesor tj kuler njegov radi, sve tiho i hladno.... AL NEMA SLIKE! Tastatura Marvo k6.... beki model zasvetli za trenutak i ugasi se i na 2.0 i na 3.0 USB, TP LINK ne svetli uopste, bootable USB isto ubacen i nista se ne desava.
Sta bi mogao biti problem, sta radim, sta reklamirati, ima li leka :( smorio sam se iskreno, od sinoc se drndam.
Sve je ubaceno tamo gde treba, 2x sam sve skidao i raskacio i opet sastavio.
Na pkoci nema iki ne sija nikakva signalna lampicw, nema BIP pri paljenju vec samo pri gasenju kompa.
RESTART ne reafuje i ne radi ne znam zasto a ne svetli ni onaj led za hdd na prednjem panelu kucista...
Sta mi je ciniti?Unapred hvala..

Možda sam toliko ćorav pa ne vidim u tvom postu :d al' koja ti je grafička?

Čuje li se POST beep kad uključiš mašinu?

Možda sam toliko ćorav pa ne vidim u tvom postu :d al' koja ti je grafička?

Čuje li se POST beep kad uključiš mašinu?
Ne cuje se... :( zaboravih, probao i sa njom i bez nje... Gainward GTX Phoenix 1070 GS...
Sve se tripujem sto ti kazes, da nisam corav pa nesto izostavio ali nema sta, sve sto treba povezano na pravo mesto.... sad trenutno sam skinuo graficku jer je ploca MATX pa je grafika proguta zajedno sa jos pola stvari pa mi lakse za manevrisanje ako nesto treba bez grafike, ali svakako bi trebalo da baci sliku ili bar tastatura da sija, da se ne gasi. Inace povezao sve sa monitorom sa HDMI kablom, prvo na grafici pa kad sam je skinuo direktno na plocu. Probao i clear cmos i skidao bateriju i isto....

Poslednja izmena:
Vidi da nemaš spoj sa kućištem.
Imao sam slučaj da je metalni odstojnik bio ušrafljen u kućište, ali na mestu gde nema otvora na matičnoj. Na taj način je spajao masu sa vodovima na matičnoj i računar se nije budio.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Ryzen 1400 nema integrisanu grafiku, tako da ne znam kako mislis da bez graficke upalis racunar. A s’ obzirom na masu bas banalnih pitanja koja postavljas u raznim temama, mislim da bi najpametnija varijanta bila da to das nekome ko se razumije - ne vrijedi ta patnja zivaca, ni vremena, tih 10ak eura.

Nazad
Vrh Dno