Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E nije srpski plagijat, Rusi tvrde da je njihov plagijat, ovaj Predrag Urosevic je napisao knjigu 1984, po Rusima izgleda da je i on plagijator, posto oni tvrde da je to njihova ideja jos iz sezdesetih
izvor 24sata

Nije Avatar plagijat. Ali u Avataru je neko mogao da vidi novinu samo ako je bio u komi poslednjih 20.000 godina.

Ni Da Vinčijev Kod nije plagijat. Iako u toj knjizi ništa novo ne piše.

Avatar osnove svoje priče vuče još iz nekih Paganskih verovanja, obreda i prakse. A to je ono najdalje dokle sadašnji čovek ima intelektualnu vezu.

Ni u Avataru ni u Da Vinčijevom Kodu nema ništa novo. Odnosno provlače se neke viševekovne teme, koje pretenduju (u nedostatku ljudskog obrazovanja) da postanu večne.

Reći da je Avatar plagijat je kao reći da je finale lige šampiona 2009 plagijat onog iz 2008 jer su "igrali na terenu 100m dugačkom sa 2x11 igrača". Bedna optužba. Scenarista se u Avataru uhvatio sa jednom od najvećih ljudskih priča (odnos prirode prema čoveku) i na tu priču niko ne može da stavi ©. To je kao lego kockice. Rastaviš jednu celinu, pa probaš da od istih elemenata napraviš neku novu celinu.

Poslednja izmena:
Znaci Bane objasnio si. Bolje nije moglo biti receno :)

Odgledao film pre par dana konacno.. sa sve cvikerima i to..
Tehnicki ok, prica, kao sto neko rece, vec ispricana u mnogim video igrama. Budi nadu da ce jednog dana da se pojave ti vanzemljaci i kako su ljudi u srzi losi, mi koji smo dobri a trenutno nemamo gde sa ove planete palimo kod njih da im zaposednemo tela i muvamo ogromne plave ribe na pricu kako smo hrabri u tudjem telu, al nam to prolazi jer nas gotivi njihova planeta :S: :eyebrows:
Nije cak ni bitno dal je plagijat, krenimo od toga da je i u muzici vec "sve vidjeno" jos od doba klasicizma, a ono jos nije je tehnicke prirode.
Isto i sa Avatarom, otpoceo je novu 3D eru, 3D fransizu koja sad krece da se zahuktava u vidu 3D igara, 3D bioskopa, 3D kablovske televizije, do verovatno 3D MS Windows-a i u njemu 3D Live Messenger-a... ,)

P.S.
i James jedva ceka StarCraft 2 :D

Prilozi

29 KB · Pregleda: 57
  • starcraftbanshee.bmp
    210.5 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
U bre ljudi sta uradiste od teme :d , pa jel moguce da jos uvek većina komentariše a nije ni pogledala film već skoro sve studije i polemike potiču od trailer-a i slicnih snimaka sa youtube-a :S

Koliko sam shvatio odavno su svi pogledali film...

ja nisam :)

cekam hd rip :D

Dzaba ti je... Pravac u biskop na pravi dozivljaj!:D

pa naravno da je dzaba, bioskop nije dzaba :)

Pa dobro, bolje nego cam/dvdrip ali kino je kino :) Da nisi slucajno citao ovaj clanak pa si se uplasio :d

ne, nego nije vredan mojih para :)

ne mrzi me, niti mi je daleko :)

Ja sam zbunjen.

illidan, jel možeš malo detaljnije da nam opišeš problem koji imaš vezano za ovaj film :)

nemam problem :)

jednostavno nije mi vredan tih para koliko kosta bioskopska ulaznica

Gresis.. gresis silno...
Ako mislis da zbog scenarija cekas pirata, pogresices.. pogledaj ga bar zbog efekata.. bice ti zao sto ga nisi gledao onako kako ga je autor zamislio.

Znači ono što ti zapravo želiš reći jeste da jedno (većini) jako prijatno iskustvo nije vredno 150 dinara. Pošto 150 dinara zaista nije puno novca i jako malo stvari se može kupiti za tu sumu možemo zaključiti da je film skoro pa bezvredan.

Čini mi se da sam ugledao jedno prazno mesto u poslednjem redu, sa leve strane je BaneR a sa desne weasel. Malo društvo ali odabrano :)

Ok.. Tvoj izbor.

@illidan
nije mi jasno na osnovu cega si procenio da film nije vredan jedne bioskopske karte. Ako tako dobro procenjujes filmove pre nego sto ih pogledas, moze li se znati koliko si filmova gledao u bioskopu. Ili ti mozda ne prija ovaj zanr. Ili mozda bojkotujes Camerona:d

Ma kada god se napravi hype oko necega to jednostavno ne moze da valja... Mislim, moze... Zabavlja se raja... Cak par clanova trazi i simboliku u svoj toj zabavi... Cak bi se i sam Cameron zaledio kad bi cuo neke od "analiza"... :D

Ma kada god se napravi hype oko necega to jednostavno ne moze da valja...
Ajde reci gde je taj "hype" i kako se pravi? Ljudi idu po nekoliko puta da gledaju film... Želiš reći da je to zbog "hajpa"? Takav "hajp" nije viđen još od "Parka iz doba Jure"...

Ako ne želiš da gledaš film nemoj. Nema potrebe da nam to obrazlažeš i argumentuješ.

Mislim, moze... Zabavlja se raja...
A šta bi ti?

Cak par clanova trazi i simboliku u svoj toj zabavi... Cak bi se i sam Cameron zaledio kad bi cuo neke od "analiza"... :D
Simbolika je sastavni deo zabave i nije ekskluzivna za autorske filmove ili Džejmsa Kamerona... Da si u životu pročitao i jednu ozbiljniju kritiku ili makar neki njegov (ili čak bilo čiji) scenario, ne bi smo sada raspravljali da li odnosi između likova simbolišu više od onoga što se vidi na prvu loptu i da li su neki kadrovi nastali samo spletom okolnosti ili imaju i neku drugu dimenziju.

@illidan - ako imaš mogućnost idi da gledaš film kako treba, ovog puta monitor i hd rip itd ne može ni da prismrdi ukupnom doživljaju u 3D bioskopu ;) . Ja bih se veoma za*ebao da nisam otišao, jednostavno vredi..

Ajde reci gde je taj "hype" i kako se pravi? Ljudi idu po nekoliko puta da gledaju film... Želiš reći da je to zbog "hajpa"? Takav "hajp" nije viđen još od "Parka iz doba Jure"...
Sta gde je hype? Od 7 do 77 godina kao nepismeni gledaju film. Babe, dede, retardirani: "JESI GLEDAO AVATARA!?"... To je jedino sto cujem od Slavije do Kneza...

Ako ne želiš da gledaš film nemoj. Nema potrebe da nam to obrazlažeš i argumentuješ.
Ti ces da mi kazes sta cu da radim a sta ne?

Kvalitet, a ne cirkus i kokice.

Simbolika je sastavni deo zabave i nije ekskluzivna za autorske filmove ili Džejmsa Kamerona... Da si u životu pročitao i jednu ozbiljniju kritiku ili makar neki njegov (ili čak bilo čiji) scenario, ne bi smo sada raspravljali da li odnosi između likova simbolišu više od onoga što se vidi na prvu loptu i da li su neki kadrovi nastali samo spletom okolnosti ili imaju i neku drugu dimenziju.
Vidim kako si citao i koje kritike... Umires za Hollywood-om i Cameronom...

Sta gde je hype? Od 7 do 77 godina kao nepismeni gledaju film. Babe, dede, retardirani: "JESI GLEDAO AVATARA!?"... To je jedino sto cujem od Slavije do Kneza...
Hype, u marketinškom smislu, ili "marketing hype" predstavlja vid reklame koja je po pravilu prenaduvana superlativima, preuveličavanjem i nerealnim tvrdnjama tip: "ako umete da se potpišete, moći ćete i da napišete bestseler za 30 dana!" itd.

Daklem, "hype" bi bio da je film reklamiran kao "iskustvo koje će Vam promeniti život" ili "najbolji film svih vremena". Film nije nerealno reklamiran tako da nema ni govora o hajpu.

To što ti spominješ je reklama od-usta-do-usta i predstavlja "wet-dream" svakog marketinškog stručnjaka ili pak prodavca robe i usluga. Dakle... sami potrošači/gledaoci ga hvale, a ne producent/distributer.

{Edukuj se prvo malo pa onda pričaj...}

Ti ces da mi kazes sta cu da radim a sta ne?
...

Kvalitet, a ne cirkus i kokice.
Napravi transparent pa idi demonstriraj negde...

Vidim kako si citao i koje kritike... Umires za Hollywood-om i Cameronom...
Ajde se ti malo o'ladi...

Poslednja izmena:
Zapravo "hype" je čak više vezan za masovno pričanje među ljudima o nečemu. E sada, to što ga mi uglavnom vezujemo za veštački generisan hype koji napucaju marketing odeljenja, to je druga stvar.

Zapravo "hype" je čak više vezan za masovno pričanje među ljudima o nečemu.
Odakle ti to? Daj neki izvor. Meni se čini da je "hype" skraćenica od "hyperbole", što potvrđuje ono što sam gore napisao.

Inače, ja lepo rekoh da je odgovarajuća reč kod nas "fama" (po grčkoj boginji Fami). A i šta je uopšte slava/slavno/popularno? Da ne filozofiramo više, zašli bi smo i u korene pop-kulture... Karleuša, 50-cent, Madonna... Kome se ne sviđa mejnstrim samo produži dalje... Ne dolazi ovamo da lupa u sva zvona kako je on i suviše pametan, obrazovan i sofisticiran za takve stvari.
rolleyes.gif

Poslednja izmena:
Hm... u pravu si.
Očigledno sam ja hype povezao više sa njegovim posledicama, nego sa samim značenjem.

Pa ja sam vec pre neku nedelju napisao, da bi taj hype o kojem neki govore bio kad bi zbog tog hype-a film u prvom vikendu zaradio 150 mil.$, i onda sledeci vikend spao ne nekih 40-50 mil.$, a vec treceg ga ne bude nigde. I da pritom mi ovu diskusiju vodimo izmedju prvog i drugog vikenda prikazivanja filma. Ali film je doziveo taj "hype" deset dana posle premijere. Neka razmisle neki pre nego sto nesto lupe i pocnu da se brukaju pred svima:D

Ja i jesam gledao film bas zbog toga sto sam sreo 100 ljudi koji su mi rekli da je ok/odlican, a ne zbog neke vestacke "fame". Ne razumem sta je zdravija preporuka i sta drugo treba nekome da ga pogleda. Ok, trebaju mu pare za kartu, da zna gde je bioskop, i ostalo sto se ovde spominje kao mana Avataru, ali mislim da ga treba odgledati u bioskopu sa 3D cvikerima i pored toga :d Takodje mislim da ko ne zeli i ne treba da ga odgleda! :)

Meni se film iskreno dopao! Sve te fore sa efektima su novina koja ce nadam se sada malo vishe biti prisutna svuda oko nas! U svakom slucaju lepo iskustvo koje bi bilo steta prpustiti isto sam rekao i za LSD :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno