Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni samo nisu jasni ljudi koji, u prenesenom značenju, mi govore da treba 10x više godišnje da gledam Tajger Vudsa u poređnju sa Federerom, jer Tajger 10x više godišnje zarađuje od Rodžera. Tajgera gledam jednom, možda, Federera mnogo više puta, ne od Vudsa, nego mnogo više puta od Đokovića :).
Ne... Ti govoriš kako je T.V. "nema pojma", a mi ti pričamo da ne može da "nema pojma" neko ko toliko zarađuje. Pri čemu je kod sportista zarada direktno proporcionalna uspesima u takmičenjima, a kod filmova uspehu kod bioskopske publike.

To naravno ne znači da treba ili moraš da gledaš ovaj ili onaj sport ili film. Svako gleda ono što voli i ono što mu se sviđa... A kritike tuđeg ukusa nas neće nigde dovesti.

Raspravljate se oko ukusa a o ukusima ne valja raspravljati. Ipak postoje neki opsti kriterijumi...recimo avatar je ispricana prica milion puta ali poenta filma i umetnosti uopste nije u necem novom ili revolucionarnom niti je to bilo kakav kriterijum (u avataru toga ima - spec 3d efekti) vec u formi, poruci i sposobnosti da je umetnost kao medijum prenese u ovom slucaju film.
Prica jeste ispricana milion puta ali ne lici na plagijat ...ima neku nevinost u sebi...neko ce se smoriti neko ce voleti ali Avatar prvenstveno cilja na revoluciju u efektima i 3d prikazu, pomalo politicke kritike i mnogo para na blagajni...to je J. Cameron..take it or leave it!
Bravo! Odlična paralela!

Mrtva priroda je toliko puta naslikana, pa niko (iole obrazovan i upućen) neće uzeti da kritikuje nekog slikara zbog takvog izbora teme. Ako se nađe neko ko će naslikati ružu sa mnogo više živosti nego bilo ko do sada, svakako da bih voleo da pogledam takvu sliku. Isto je i sa ovim filmom, pri čemu u opšte ne mislim na 3D efekte.

Moram priznati da jednostavnost priče boli na trenutke, ali mi se čini da je to bila svesna žrtva zarad dopiranja do svesti širih narodnih masa, što i jeste bila Kameronova namera. Ipak... film ima za svakoga po nešto, pa oni maštovitiji dobijaju pregršt tema za razmišljanje.

Sve u svemu odlična zabava...

Poslednja izmena:
Ovde je mnogo razmaženih i negativnih. Zanima me kako vas trpe ljudi u vašoj okolini?
Sve bi ja vas na neko ostrvo bez struje pa bi drugu pesmu pevali!! :D

Avatar je priznali vi to ili ne, ipak osveženje u idejno propaloj film. industriji.

+ za treci i drugi post iza ovog

Poslednja izmena:
Ja nikad nisam rekao da je prica u filmu "wauuu", ali stojim cvrsto iza toga da je u pitanju prica sastavljena od puno vec vidjenih delova, koji su medjutim odlicno uklopljeni i od pocetka do kraja nemaju neke vece padove. Na ovoj temi sam jer mi se film svideo i zelim da podelim pozitivna osecanja koja sam doziveo u bioskopu. Da mi se Avatar nije svideo, verovatno ne bi ni posecivao ovau temu, eventualno bi jednom postovao, rekao da mi se film ne dopada i to je to. Da mi se film bas toliko nije dopao, i da mislim da je truba i bacanje vremena i para, bilo bi mi najblaze receno "glupo" da visim i gubim vreme na ovoj temi. Jer to ne bi bilo nista drugo nego kontriranje i hejtovanje.

@Bane R
nisam ni mislio da si ih direktno uporedjivao, ali u prenesenom smislu, indirektno, ili na neki drugi nacin - jesi:)

Samo sam pokazao kako nečiji prihodi u show-biz/sportu apsolutno ne znače ništa kada je reč o užitku koji ima potrošač. "Da skinemo kapu Kameronu što je, opet, inkasirao milijarde". E neću, možda ću mu skinem kapu za nešto drugo, ali za tu meni virtuelnu nebitnu činjenicu neću.

Isto ne mogu da shvatim da neko kao potrošač filma brine o njegovoj zaradi (a, izvinte, takvih je makar 10 u ovoj temi) kao da od profita tog istog filma ima procenat.

Pa štos je u tome što si ti ovde u manjini, tj. veći broj "potrošača" je uživao u filmu :)
Samim tim je logično da želim da film što više zaradi da bi se snimalo još ovakvih filmova.

A znas zasto oni brinu o zaradi? Zato sto na netu i naravno onom jadnom imdb forumu vlada hype oko toga ciji je box office veci:p, da bi samo pokazali kako vrednost zarade pokazuje koliko je ljudima stalo da gledaju taj film. To je pocelo od amercikog box office-a i sada se na zalost prenelo na druge, pa se cak nazalost i na ovom nasem forumu se raspravlja o tome. To naravno nema nikakve veze sa zivotom, a kamoli govori nesto o kvalitetu filma i dozivljaju koji pruza. Meni su se tih bacenih 400 dinara za film odlicno isplatili, ja sam totalno odusevljen dozivljajem koje sam dobio za njih i film vredi svaku paru.

Pa štos je u tome što si ti ovde u manjini, tj. veći broj "potrošača" je uživao u filmu :)
Samim tim je logično da želim da film što više zaradi da bi se snimalo još ovakvih filmova.

Ako mi dozvoliš, da ti odgovorim tako što ću da citiram Srđu Popovića:

Čitao sam neki intervju i neka žena sociolog, objašnjava kako reality show Farma ide osam sati dnevno. Ko to gleda, zašto to gleda, sem da se sažali na sve te ljude. Onda joj urednica Pinka kaže - mi komercijalno poslujemo, u pitanju je profit. Onda joj žena psiholog kaže - pa ne možete sve da radite zbog profita, tako biste mogli da pustite i vešanje ljudi, možda bi neko voleo da gleda silovanje.

Ne poredim Avatar sa Farmom, ali 1. to što većina nešto voli, ne znači da je u pravu. 2. to što sam u manjini (a i nisam koliko vidim u ovoj temi), mi ne zabranjuje da kritikujem i tvrdim da Avatar sa bilo kojom pričom sa nekim prevratom, neizvesnošću i misterijom bi bio makar 2x bolji film. Avatar se neće gledati 2046 godine, kao što se Kum 2 gleda 2010 godine :). Baš zbog nepostojeće priče, jer su efekti i tehnologija prolazna stvar.

Poslednja izmena:
Svi su uzivali u filmu samo sto neki to nece da priznaju. :)
Avatar pruza jedan nov i dobar dozivljaj, a sad ovi sto nece to da priznaju mogu pronaci milion stvari kako im ne valja: prica, kokice, ne valja to sto svima valja jer je napravljen za mase... pa tako mogu da "budu" posebni :)

Zanima me kako vas trpe ljudi u vašoj okolini?
:D
Moguce da u realnom zivotu nisu takvi. :)

Poslednja izmena:
Samo sam pokazao kako nečiji prihodi u show-biz/sportu apsolutno ne znače ništa kada je reč o užitku koji ima potrošač. "Da skinemo kapu Kameronu što je, opet, inkasirao milijarde". E neću, možda ću mu skinem kapu za nešto drugo, ali za tu meni virtuelnu nebitnu činjenicu neću.
Ceo svet tom čoveku skida kapu, ali ne zbog zarade, ne zbog (ne)originalne ideje ili avangardnog stila, već zbog toga što je kompjutersku animaciju podigao na jedan novi nivo (performance capture), kao i tehniku stereoskopskog zapisa i reporodukcije filma.

Isto ne mogu da shvatim da neko kao potrošač filma brine o njegovoj zaradi (a, izvinte, takvih je makar 10 u ovoj temi) kao da od profita tog istog filma ima procenat.
Možda je nekome i bitno koliko će film da zaradi, iz ko zna kojih razloga, ali sam ja to spomenuo kao potvrdu prihvaćenosti filma kod publike. Rekordna četvrta nedelja prikazivanja može da znači samo jedno... ljudi idu da gledaju film po preporuci (od usta do usta)!

1. to što većina nešto voli, ne znači da je u pravu.
A ko je u pravu? Ti? I šta uopšte u ovom slučaju znači biti u pravu?

2. to što sam u manjini (a i nisam koliko vidim u ovoj temi), mi ne zabranjuje da kritikujem i tvrdim da Avatar sa bilo kojom pričom sa nekim prevratom, neizvesnošću i misterijom bi bio makar 2x bolji film.
Naravno da imaš pravo da kritikuješ, ali si nešto mnogo glasan... Kao da sve što želiš je da "kišiš na paradi" ljudima kojima se film dopao.

Avatar se neće gledati 2046 godine, kao što se Kum 2 gleda 2010 godine :).
O tebi i tvojim stavovima dovoljno govori smelost ovakve tvrdnje. Samo da znaš da su ljudi poput tebe sahranili "Odiseju 2001." još pre nego što je krenula u bioskope.

P.S. Kada smo kod originalnosti... Čuveni plesni pokret "moonwalk", nije izmislio Majkl Džekson i svakako nije bio prvi koji ga je izvodio... On je samo to radio najbolje. Isto tako, postoji realna šansa da se kroz 50 godina niko ne seća Plesa sa vukovima, baš kako što se danas slabo ko seća Bila Bejlija.

Poslednja izmena:
Avatar se neće gledati 2046 godine
Ako se tehnologija nastavi razvijati ovim tempom, 2046. godine se uopste nece gledati nikakvi filmovi. :d A Avatar ce zbog svog doprinosa tome imati svoju referencu u istoriji.

A ko je u pravu? Ti? I šta uopšte u ovom slučaju znači biti u pravu?
Samo sam rekao da kada je neko glasniji po automatizmu ne znači da je u pravu.

Naravno da imaš pravo da kritikuješ, ali si nešto mnogo glasan... Kao da sve što želiš je da "kišiš na paradi" ljudima kojima se film dopao.
Ama šta ja radim ljudima kojima se dopao film?Je l stojim sa mačetom ispred bioskopa? Je l im palim kesu sa fekalijama ispred vrata? Je l im šaljem odsečene konjske glave u krevet? :) Nek radi ko šta hoće i gleda šta hoće. Kao što neko ima pravo da kaže da je Avatar najbolja stvar koja se u filmu ikada desila, mogu i ja da kažem nešto drugo.

Pre svega film se i meni dopao i to sam već napisao u svom prvom postu ovde. Nema potrebe da se ponavljam, sad malo razlažemo priču.

O tebi i tvojim stavovima dovoljno govori smelost ovakve tvrdnje. Samo da znaš da su ljudi poput tebe sahranili "Odiseju 2001." još pre nego što je krenula u bioskope.
A realno, Odiseja je bila krš (osim efekata, živeo Crysis i 3D Mark :D) i kad se pojavila, a kamoli danas. 3 godine kasnije Paklena pomorandža je pokazala šta znači napraviti kvalitetan, vanvremenski film. Odiseju posle onog dela sa majmunima (zbog muzike) jedva mogu da gledam, a Paklenu pomorandžu kad god da odgledam (u jednom dahu) u meni izaziva snažne emocije koje ostaju u meni prilično dugo, jer nosi i danas danji modernu, ljudsku, priču, za razliku od Odiseje koja može da izazove samo neku prizemnu, primitivnu, petparačku reakciju u meni, koja me prođe kao i novi singl Vlade Georgijeva.

P.S. Kada smo kod originalnosti... Čuveni plesni pokret "moonwalk", nije izmislio Majkl Džekson i svakako nije bio prvi koji ga je izvodio... On je samo to radio najbolje. Isto tako, postoji realna šansa da se kroz 50 godina niko ne seća Plesa sa vukovima, baš kako što se danas slabo ko seća Bila Bejlija.
Nisam spominjao originalnost, jer nisu akcioni sci fi filmovi oni koji donose originalnost. Ali samo hoću priču da ne znam do kraja šta će se desiti, malo neki prevrat i misterije... i to je to. Ništa više... od ovog žanra i obzirom da je blokbaster.

Poslednja izmena:
Kada bi se gledala samo prica onda bi se oskar delio samo za scenario. Prica je najbitnija kad citas knjigu. Kod filma prica je jedna od nekoliko potpuno ravnopravnih kategorija. E sad neki su uzeli pricu kao merilo celog filma, ne videvsi nista drugo: fotografiju, reziju, muziku, vizuelne efekte. Takvima ne treba ni 5.1, ni DVD, ni bluray, ni 3d. Takve moze da zadovolji ako film ima (po njima) dobru pricu, pa makar ga gledali u mpeg1 u 360x240 na 14-incnom monitoru. Za takve je dovoljan i scenario filma avatar (koji prilazem: http://www.foxscreenings.com/media/pdf/JamesCameronAVATAR.pdf ) tako da mogu da ga procitaju, i onda da dodju na neki forum i pljuju po filmu.

Pa onima kojima treba samo priča, zaista je dovoljna samo knjiga.

Bili smo u subotu u koloseju i šta reći...otpale mi noge posle 1 i po, nisam navikao da mi vise :D

Ali film i celokupan dozivljaj je za mene fantastičan, vizuelna nirvana :banana: . Da ima u NS u 3D bioskop možda bih još jednom gledao, ko zna kada će ponovo nešto ovako moći da se gleda.

Dalje ne bih ništa komentarisao jer su mišljena i ukusi različiti, meni je i priča sasvim ok. Samo bih nekako zabranio :p onima koji su/koji će da komentarišu film na osnovu gledanja na TV-u, monitoru itd. ako ima ili će biti takvih :D

A realno, Odiseja je bila krš (osim efekata, živeo Crysis i 3D Mark :D) i kad se pojavila, a kamoli danas. 3 godine kasnije Paklena pomorandža je pokazala šta znači napraviti kvalitetan, vanvremenski film. Odiseju posle onog dela sa majmunima (zbog muzike) jedva mogu da gledam, a Paklenu pomorandžu kad god da odgledam (u jednom dahu) u meni izaziva snažne emocije koje ostaju u meni prilično dugo, jer nosi i danas danji modernu, ljudsku, priču, za razliku od Odiseje koja može da izazove samo neku prizemnu, primitivnu, petparačku reakciju u meni, koja me prođe kao i novi singl Vlade Georgijeva.

2001+A+SPACE+ODYSSEY.jpg

Bane, veoma cenim trud koji ulаžeš ali ti jednostavno nisi majstor tog zanata :)

Pravi, čisti, nepatvoreni hejter je nešto odsutan ovih dana. A baš me zanima šta on ima reći o Avataru.

Daj prevedi :). Ako ja mogu otvoreno da pišem, pišite i vi... Da ne gledam u pasulj, malo mi užegao :).

Pogledao sam Avatara danas u Tuckwoodu, 3D projekcija, film je odlican, ali stvarno odlican, 3D efekat ne moram ni da komentarisem, besprekorno. Od celog putesestija danas, jedino mi se Beograd ne svidja, previse je brdovit za jednog novosadjana :D.

he he he a ja iz Niša došao na istu projekciju :wave: Jel bio neko uopšte iz bG u sali tada :eyebrows:

...Avatar je priznali vi to ili ne, ipak osveženje u idejno propaloj film. industriji.

I vise od toga. Avatar kao film je masterpiece, ali je uzgred, Kameron naterao milione ljudi da opet stoje u redu ispred blagajni kao nekad i jos im natukao neke smesne plastikanere na oci.. Ume covek...:d

Samo sam rekao da kada je neko glasniji po automatizmu ne znači da je u pravu.
Ne znači. Ali ću te ja još jednom pitati... Šta u ovoj priči u opšte znači "biti u pravu"?

A realno, Odiseja je bila krš (osim efekata, živeo Crysis i 3D Mark :D) i kad se pojavila, a kamoli danas.
Nda... Veliki Bane nam objašnjava promašaje Stenlija Kjubrika.
rolleyes.gif

In 1991, this film was deemed "culturally, historically, or aesthetically significant" by the United States Library of Congress and selected for preservation in their National Film Registry.

Budale... Nemaju pojma.
rolleyes.gif

Nisam spominjao originalnost, jer nisu akcioni sci fi filmovi oni koji donose originalnost.
Ufff...
tired.gif

Ali samo hoću priču da ne znam do kraja šta će se desiti, malo neki prevrat i misterije... i to je to. Ništa više... od ovog žanra i obzirom da je blokbaster.
Svako ima neka svoja očekivanja od "dobrog filma", ništa čudno... Avatar nije ispunio tvoja - to je sve.

BTW: Američka škola je uvela dinamičnu priču kao kostur filma, dok se evropska više oslanjala na živopisne likove. Sve je stvar ukusa, ali ja lično ne bih imao ništa protiv da odgledam i sat ipo "diskusije za kafanskim stolom", ako su dijalog i likovi zanimljivi.

Poslednja izmena:
Kada bi se gledala samo prica onda bi se oskar delio samo za scenario. Prica je najbitnija kad citas knjigu. Kod filma prica je jedna od nekoliko potpuno ravnopravnih kategorija. ...
Upravo. Kao ekstreman primer toga mogao bi da se navede Memento, koji je mnogima pružio odličnu zabavu, a neki ga čak smatraju fenomenalnim ostvarenjem. Ipak... film nema nikakvu priču, već se u potpunosti oslanja na naraciju, a čak ni po njoj nije jedinstven ili originalan.

Kinematografija je ipak malo više od zanimljivih priča ili pak živopisnih pejzaža. A možda je i od svega po malo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno