Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa evo sad si razumeo šta sam hteo da kažem :). Nisam spominjao Avatar u citiranom postu.

@magick Nema potrebe da se izvinjavaš.
O.K. Vidim sada da zaista nema potrebe...

To što nešto nisi čuo samo znači da ne znaš osnovne nedostatke ljudskog tela. Preskakali se časovi, izgleda... A poređenje sa televizijom je tek urnebesno, to ne želim ni da komentarišem...
Čuj komšija... Ja sam ti audio/video inženjer, sa jakim medicinskim obrazovanjem, te o fiziologiji oka znam mnogo više od tebe, to je sigurno...

Poređenje sa televizijom je upravo na mestu, jer 50/60 poluslika, čija je moć razlaganja ~400 video linija (a za boju još i manja), nikako ne mogu da budu verna reprezentacija realnosti, tako da tvoja kritika Kameronove 3D tehnologije je u najmanju ruku detinjasta (da ne kažem budalasta).

I mani se tih jeftinih doskočica sa auto jurnjavama i sisatim plavušama. Nisam ja taj koji se loži na Ron Džeremija.
O jeftinoći i doskočicama bolje da ne počinjemo... Nisam ni ja taj koji se pravi pametan kritikujući tehnologiju koja pomera granice i obara sve rekorde, te čiji uspeh kod publike najboje govori o njenom kvalitetu.

A što se mog "avatara" tiče... Nije ni za očekivati da svi sve shvate...

A i nismo svi isti pa da tako olako upijamo marketinške prevare.
E dobro je što imamo tebe da nam kažeš šta je prevara i ušediš nam 400 kinti.
rolleyes.gif

konacno se setih dobrog poredjenja kada govorimo o zaradi prohujalo sa vihorom - avatar:
Sta mislite da li bi se WV buba prodala u 50.000.000 komada, da je recimo od 40-50-tih kad se pojavila bilo u samoj WV ponudi a i kod ostalih proizvodjaca, jos jedno 30 drugih slicnih modela. Mozda i nije toliko dobro poredjenje ali ima logike:)

Ja sam izgleda jedini koji je u startu rekao da su Gospodari total waste of time. Pogledaš jednom da vidiš kako je to Weta uradila i to je to.
Jedino što bih mogao da kažem na ovo je da nikada nisam gledoa Gospodare zbog Wete, nego zbog filma/filmova kao takvih... I dan-danas smatram te filmove kao svojevrstan vrhunac filmskog zanata. U svakoj sceni može da se, fizički, oseti koliko je truda uloženo u snimanje.

Isto tako, Kameronov film je - rastavljen na delove - već viđen mnogo puta. Potpuri svega i svačega. Međutim, kada se sve to upakuje u jednu celinu dobije se spektakularan rezultat, koji se gleda u dahu i sa uživanjem.

Poenta: uvek možemo da nađemo mnogo mana za svaku stvar koja nam dođe pod ruku/pred oči. A sa druge strane, možemo da se opustimo, zavalimo i uživamo.

Poslednja izmena:
Kameron je iskoristio tragicnu pogibiju hiljada (ako se ne varam) ljudi da obicnu, cak ljigavu ljubavnu pricu okiti brojnim oskarima. Film bi bio mnogo bolji da se manje racuna vodilo o balavljenju leonarda i debele engleskinje, a vise o sudbini ostalih ljudi na brodu (ako ih je bilo, ili su oni bili sami na titaniku... a da, ima ih na kraju, kad umiru, kao dekoracija za leonardovo smrzavanje i zrtvovanje). Mada da je film takav, ne bi ni dobio tolike oskare. Verovatno ni specijalni efekti nemaju mnogo veze sa uspehom filma... Kao ni muzika.. Bravo Kamerone, svaka ti se dala. Shotru volim manje od Kamerona, ali mislim da bi Boj na Kosovu bio daleko bolji film, recimo da je imao 10000 deo budzeta titanika, ili Zona, ili taj Ranjeni orao. Samo smestis dvoje mladih, napaljenih ljudi u kataklizmicno okruzenje i woooow.... Sve je tako posebno!
Ranjenog orla nisam gledao, niti cu, ali verovatno su tu negde sa titanikom, ako izuzmemo mesto desavanja, tj. brod koji tone ;)

Poslednja izmena:
Udario Titanik u santu leda i kapetan kaze putnicima da ima jednu losu i jednu dobru vest i koju hoce prvo da cuju.Pitaju oni koja je losa,a on kaze da ce brod potonuti i da ce svi izginuti.Jedan putnik mu kaze ajde reci i dobru,pa da begamo.Kapetan odgovara:"Nominovani smo za 14 oskara!"
...

Kameron je iskoristio tragicnu pogibiju hiljada (ako se ne varam) ljudi da obicnu, cak ljigavu ljubavnu pricu okiti brojnim oskarima. Film bi bio mnogo bolji da se manje racuna vodilo o balavljenju leonarda i debele engleskinje, a vise o sudbini ostalih ljudi na brodu (ako ih je bilo, ili su oni bili sami na titaniku... a da, ima ih na kraju, kad umiru, kao dekoracija za leonardovo smrzavanje i zrtvovanje). Mada da je film takav, ne bi ni dobio tolike oskare. Verovatno ni specijalni efekti nemaju mnogo veze sa uspehom filma... Kao ni muzika.. Bravo Kamerone, svaka ti se dala. Shotru volim manje od Kamerona, ali mislim da bi Boj na Kosovu bio daleko bolji film, recimo da je imao 10000 deo budzeta titanika, ili Zona, ili taj Ranjeni orao. Samo smestis dvoje mladih, napaljenih ljudi u kataklizmicno okruzenje i woooow.... Sve je tako posebno!
Ranjenog orla nisam gledao, niti cu, ali verovatno su tu negde sa titanikom, ako izuzmemo mesto desavanja, tj. brod koji tone ;)

Pa bilo bi sve tako da su glumili lik i riba iz neke spanske serije, ali su Di Caprio i Kate odglumeli vrhunski i samo oni "na silu se pravim da sam tough guy da bi se izdvajao i jer je to cool" nisu osetili nikakve emocije tokom celog filma..

Kameron je iskoristio tragicnu pogibiju hiljada (ako se ne varam) ljudi da obicnu, cak ljigavu ljubavnu pricu okiti brojnim oskarima. Film bi bio mnogo bolji da se manje racuna vodilo o balavljenju leonarda i debele engleskinje, a vise o sudbini ostalih ljudi na brodu...
Da je tako uradio to bi onda bio dokumentarni film... Možda čak i jako dobar... Ali definitivno ne bi odvukao toliku raju u bioskope. To je fakat!

Cenim svačije pravo na mišljenje i naravno različitost ukusa, ali je čini se ovde po sredi nešto drugo. Naš narod izgleda stvarno najteže prašta uspeh...

Ako se samo pogleda lista najprofitabilnijih filmova u poslednjoj deceniji, jasno je da su osim Titanika i Avatara sve drugo bajke i crtani filmovi za decu. Ako čak i Avatar isključimo po istom osnovu, ostaje nam samo Titanik, kao jedini "ozbiljan" igrani film. Tako nešto nije pošlo za rukom ni jednom sineasti još od 1939.

Samo da se razumemo... Iako ne mogu da kažem da me pogađa nesrećna ljubav između Skarlet Ohare i Reta Batlera, ne bih se usudio da potpuno diskreditujem (odnosno to pokušam) remek-delo Viktora Fleminga. Isto važi i za Titanik, pa sada i Avatar, ma koliko oni bili sladunjavi i na momente čak naivni.

...Ranjenog orla nisam gledao, niti cu, ali verovatno su tu negde sa titanikom, ako izuzmemo mesto desavanja, tj. brod koji tone ;)
Opus Milice Jakovljević svakako ne spada u štivo koje bih rado čitao ili koje bi me inspirisalo, ali ekranizacija zaista nije loša (kao što kod nas ume da bude) te u nedostatku kvalitetnijeg sadržaja Ranjeni orao postade veliki hit u nas. Nemoj me shvatiti pogrešno, ali njegovo poređenje sa Titanikom nikako nije na mestu, iako se nekome mogu podjednako (ne)sviđati.

Pa bilo bi sve tako da su glumili lik i riba iz neke spanske serije, ali su Di Caprio i Kate odglumeli vrhunski i samo oni "na silu se pravim da sam tough guy da bi se izdvajao i jer je to cool" nisu osetili nikakve emocije tokom celog filma..
Ja sve iš'o okolo naokolo, al' to je poenta. :)

Emocije koje neko može da doživi gledajući Titanik ili Ranjenog orla iste su one emocije/impulsi primitivnog mozga kao da uzmem motku i opalim po glavi tigra koji spava i on počne da me juri. Nema poente i smisla gledati jedno ili drugo.

Suština ovih i 80% priča, pesam i filmova - patetika - je nit život, nit fantazija, već neka primitivna pojava koja lebdi u međuprostoru, ne služi ničemu i evolucija je pokazala da treba da izumre.

Kao što nema šta da radim u blizini tigra, tako ni ne gledam kvazi ljubavna patetična ostvarenja... pa ne znam koliko da to može nekoga da pogodi.

Različite stvari mogu da izazovu emocije, ali to nije poenta, poenta je koji deo svog mozga ti ulažeš ulazeći u vezu sa ostvarenjem poput Ranjenog orla. Primitivne delove mozga neću da hranim, pusti ću ih da umru :).

Titanik mogu da gledam razmišljajući o kameri, zvuku, cgi, masovnosti projekta, ali Džeku i Rozi mogu samo da poručim da ne kenj*** :D

Poslednja izmena:
Zašto je loše biti hejter :)? Sve dobre stvari ikada koje je čovek napravio su počele sa hejtom nečega :). Da li sam hejter? Itekako. Nikad hajper :)...

Bane... Pazi... Razumem te šta pričaš... Čak se načelno i slažem sa tvojim odnosom prema "jeftinim emocijama", ALI... Niti je to jedino što se može spoznati kroz pomenute filmove, niti svi umeju da odigraju na te emocije kao što pravi majstor ume - jer da je tako, ne bi Titanik bio jedinstven u svom uspehu.

Na stranu to što nije mnogo pametno biti previše glasan u kritici ovakvih dostignuća. Windows 95 možda jeste bio plagijat i teško sr*nje, ali ne može se osporiti poslovno umeće i sposobnost gospodina Gejtsa. If you know that I mean. ,)

konacno se setih dobrog poredjenja kada govorimo o zaradi prohujalo sa vihorom - avatar:
Sta mislite da li bi se WV buba prodala u 50.000.000 komada, da je recimo od 40-50-tih kad se pojavila bilo u samoj WV ponudi a i kod ostalih proizvodjaca, jos jedno 30 drugih slicnih modela. Mozda i nije toliko dobro poredjenje ali ima logike:)

Prodala se i corolla vise nego buba i to mnogoooo vise nego buba(buba 21 a corola 35) a smatra se za jedan od najpouzdanijih automobila ikada ....

Ne znači ako je nešto najpradovanije da je i najbolje daleeeeko od toga
ALI NIKAKO ne znači i da ako je najprodavanije automatski nevalja

Nikad nisam reko da je to sto je gone with the wind zaradio duplo vise od avatara da je bolji
Citiraj da sam negde bilo sta slicno tome napisao ... Jednostanvo gone with the wind ima najvecu zaradu od svih filmova koji su se ikad snimili ....
Dal je najbolji ... naravno da nije ali to nikad nisam ni dovodio u pitanje dok neki zaradu jesu dovodili

Poslednja izmena:
Jedino što bih mogao da kažem na ovo je da nikada nisam gledoa Gospodare zbog Wete, nego zbog filma/filmova kao takvih... I dan-danas smatram te filmove kao svojevrstan vrhunac filmskog zanata. U svakoj sceni može da se, fizički, oseti koliko je truda uloženo u snimanje.

Isto tako, Kameronov film je - rastavljen na delove - već viđen mnogo puta. Potpuri svega i svačega. Međutim, kada se sve to upakuje u jednu celinu dobije se spektakularan rezultat, koji se gleda u dahu i sa uživanjem.

Poenta: uvek možemo da nađemo mnogo mana za svaku stvar koja nam dođe pod ruku/pred oči. A sa druge strane, možemo da se opustimo, zavalimo i uživamo.

Vrhunac filmskog zanata zato što je uložen trud? Pa uložen je trud i u Water World, možda još više truda, pa je film dno dna... koji je propao i kod kritičara i kod publike a i na box officeu. Ne bih da se prepirem sa Tolkinovcem, ali moje mišljenje je da su filmovi pretenciozno najavljivani, a prilično su dosadni... I taj epitet je nešto najlepše što o njima mogu da kažem.

Meni samo nisu jasni ljudi koji, u prenesenom značenju, mi govore da treba 10x više godišnje da gledam Tajger Vudsa u poređnju sa Federerom, jer Tajger 10x više godišnje zarađuje od Rodžera. Tajgera gledam jednom, možda, Federera mnogo više puta, ne od Vudsa, nego mnogo više puta od Đokovića :).

Poslednja izmena:
Ja ne gledam ni tenis, ni fudbal, ni vaterpolo... jer za mene to je dosada ziva i predstavlja pravu muku ako moram to da radim, ali ne mogu da kazem da su to glupi sportovi i ne valjaju.

Raspravljate se oko ukusa a o ukusima ne valja raspravljati. Ipak postoje neki opsti kriterijumi...recimo avatar je ispricana prica milion puta ali poenta filma i umetnosti uopste nije u necem novom ili revolucionarnom niti je to bilo kakav kriterijum (u avataru toga ima - spec 3d efekti) vec u formi, poruci i sposobnosti da je umetnost kao medijum prenese u ovom slucaju film.
Prica jeste ispricana milion puta ali ne lici na plagijat ...ima neku nevinost u sebi...neko ce se smoriti neko ce voleti ali Avatar prvenstveno cilja na revoluciju u efektima i 3d prikazu, pomalo politicke kritike i mnogo para na blagajni...to je J. Cameron..take it or leave it!

Ljudi al upropastiste temu :D , šalu na stranu , slažem se da ovo remek delo treba pogledati u dobrom bioskopu , ja sam ga pogledao i u poslednjih 10ak godina nisam na ovu temu video nešto bolje. Gledajte ovaj film ljudi u bioskopu sa nekom vam dragom osobom jer nećete pogrešiti niti baciti pare , bacili ste vreme skidajući ga sa neta u kojekakvim TS . . . i drugim verzijama i dobićete sasvim drugu sliku ovog jako dobrog filma. ;)

Vrhunac filmskog zanata zato što je uložen trud? Pa uložen je trud i u Water World, možda još više truda, pa je film dno dna... koji je propao i kod kritičara i kod publike a i na box officeu. Ne bih da se prepirem sa Tolkinovcem, ali moje mišljenje je da su filmovi pretenciozno najavljivani, a prilično su dosadni... I taj epitet je nešto najlepše što o njima mogu da kažem.
Ne, ne, vrhunac filmskog zanatstva je zbog mnoštva sitnih i malo manje sitnih filmskih trikova. A trud jednostavno izbija iz svakog kadra!

Tolkinovac nisam... ali realan jesam.

@Bane R
Uporedjujes Federera i Vudsa?!? Da li je neko na ovom forumu uporedjivao Avatara i novi album Erika Kleptona?

Pa ko te tera da kažeš :).

Ne tera me niko, zato ja to ni ne kažem. Ali pitanje je ko tera ljude ovde da se prave važni ko mala deca ili pubertetlije, pa krecu bez veze sa izjavama da film nista ne valja....
Donekle razumem tu želju da po svaku cenu budeš kontra, jer nam cela država tako funkcioniše, mi nikako ne možemo biti kao sav normalan svet, uvek moramo da teramo neki inat koji nema veze sa mozgom, zato nam tako dobro i ide. :)

Poslednja izmena:
Ja koliko vidim, ovde tri grupe ljudi.

1. koja je gledala film, oduševila se efektima i može da veliča film bez priče.

2. koja je gledala film, oduševila se efektima, ali ne može da prihvati film bez priče

3. grupa koja je prespavala film (čitaj dobra im je priča)

Možda sam ja to kontraš, na to imam pravo, spavam u grupu broj "2". A ako se pitaš zašto ovoj državi ne ide dobro, jeste zbog fašističke postavke da postoji samo jedan pogled na svet, a da su svi ostali za odsrel.

Poslednja izmena:
Oduševio sam se filmom kao celinom koa je dobro upakovana i ne delim film na sastavne delove (efekti, priča, gluma, kadrovi,...). Priča je dobra. To što nije nova, ne znači da je loša, samo je već ispričana.

Neko je jednom izjavio/napisao: "Sve dobre knjige su već napisane. Ako hoćeš da napišeš dobru knjigu, prvo uzmi i pročitaj jednu."

Vrhunska prezentacija + "bljutavo"/x puta prezvakana, (ali i ono najvaznije ;)) sirokim narodnim masama veoma dopadljiva "prica"

Eto to je Avatar :eyebrows:

I zasto vam je toliko cudno da neko drugacije misli/ima drugaciji "filmski ukus" od vas?
Zamislite samo da svi volimo iste stvari/isto mislimo!? Na sta bi to licilo?
Jes' da se mi kao narod lozimo na jednoumlje ali sto je mnogo, mnogo je :smash:

Naravno da ce Avatar postati "geek based legend" :) to je i kamerunu/hollywood-u itekako bilo jasno ;)
"Istrazivanje trzista" je danas lakse nego ikad
Hype radi gde burgija nece :smoke:

p.s. I ja spadam pod "2." :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno