Ako auto konstantno radi dok se puni notebook, onda sigurno nije problem. Verovatno bi samo prekidao punjenje kada se zavergla, tako da to mozda nije bas sjajno ali ne verujem da bi to nesto bas strasno smetalo. U svakom slucaju, srecom nemam auto starije generacije pa mi i verglanje traje jedan sekundboggyman je napisao(la):mada pitanje je koliko je pametno puniti bateriju u kolima, narocito ako vozis neki auto starije generacije...
inodius je napisao(la):Sta podrazumevas pod tim "kinez", i gde kupiti?
veske je napisao(la):ja bih se pazio, jer ako auto ima losu instalaciju, moze doci do spaljivanja makine(laptop-a)
inodius je napisao(la):Ali ja se ipak ne bih bas salio sa NN kinezom. Hvala na predlogu, ali ipak to ne dolazi u obzir...
Kako da ne. :S:boggyman je napisao(la):mada pitanje je koliko je pametno puniti bateriju u kolima, narocito ako vozis neki auto starije generacije...
Kako da ne. :S:veske je napisao(la):ja bih se pazio, jer ako auto ima losu instalaciju, moze doci do spaljivanja makine(laptop-a)
Kako da ne. :S:inodius je napisao(la):koji moze da rikne i da napravi neki kratak spoj i da mi spali i auto i notebook
To niko nije rekao, ali idete u krajnost.inodius je napisao(la):Dobro, naravno, da to nije bas bukvalno tako, ali ajde reci mi samo da ne moze bas nista da se desi...
Ne moze.inodius je napisao(la):Moze da se spali instalacija do upaljaca u kolima
Za to je i predvidjen.inodius je napisao(la):i taj osigurac na koji je vezan ako bi se kratkospojio.
Ali to nema veze sa losom instalacijom.inodius je napisao(la):Moze da crkne nesto na adapteru
Da, ali auto nije kriv za to, a i sanse za tako nesto su veoma male. Radi se o stabilizovanom naponu, ne o mreznom.inodius je napisao(la):i da spali i neki deo na ulazu za punjac na notebooku.
A sad ga pretera. Pa postoji sansa da ti lap crkne i na obicnom punjacu, pa ga i dalje punis. Zasto? Zato sto je kao "original" punjac. Sve se to sklapa gde je jeftina radna snaga....inodius je napisao(la):Naravno tu postoji zastita ali ako postoji i najmanja sansa, zasto bih se sa tim salio...
Objasnio sam iznad, necu se ponavljati.veske je napisao(la):ok tiristor, znaci po tebi ne moze ni ovo,
Baterija je neispravna, manje-vise u kratkom spoju. Probaj da je napunis tim polaritetom koji ti uni pokazuje. Pa da vidis kako baterije eksplodiraju.veske je napisao(la):ni da baterija promeni polaritet,
Ja da gledam na google. Ja sam se bakcao sa tim stvarima dok google jos nije ni postojao, pa mi ne treba google da me uci o baterijama. Imam ja prakse vise od 12 godina.... Bar znam sta je baterija i kako se ponasa.veske je napisao(la):A sto se baterije tice pogledaj malo na google.com
inodius je napisao(la):Samo zelim da budem obazriv kad je u pitanju bilo sta no name. Kada mi je BokiPK to malo bolje objasnio, skoro me je ubedio, pa me je cak zainteresovao i za ovaj drugi ivertor koji je pomenuo sa 12v -> 220v...
Molio bih te da mi ovo obrazlozis, i izneses konkretne argumente za ovu trvdnju, pa cemo pricati dalje....boggyman je napisao(la):mada pitanje je koliko je pametno puniti bateriju u kolima, narocito ako vozis neki auto starije generacije...
I sta je na kraju ispalo. Koje je marke taj DC-AC adapter od 12 na 220v.BokiPK je napisao(la):Koshta oko 22€. Do sada nije bilo zalbi.
Bilo je ljudi koji su kupovali i invertor i punjac, pa su ih koristili i sa onim slim shtampacima u paru sa notebook-om.
Punjac mozda i jeste, ali nije instalacija ili sl. o tomeja govorim.boggyman je napisao(la):evo ovako, ja konkretno vozim auto koji je punoloetan vec 2 godine, citaj 86 god, audi 100... punjac za kola mi je upropastio do sada 2 baterije, jednu za lap-top, a drugu za mobilni...
e sad, kako i zasto se to desilo, nemam pojma, znam samo da vise ne koristim punjace za kola, ne isplati mi se![]()
Ovo nije tacno, samo hocu da uputim na neke stvari. Ali kao sto mozes da primetis i sam, ljdi nesto negde cuju/procitaju, i onda se drze toga, iako nije istina. Ne ismevam nikog, vec ne volim kada neko lupeta nesto, cisto da bi napisao. Ja ne zalazim u teme u koje se ne razumem i ne lupetam.boggyman je napisao(la):a tvoji komentari sve vise lice na ismevanje tudjeg neznanja.
Mozda je tvoj punjac zveknuo ili nesto, ne mora da znaci da su svi takvi.boggyman je napisao(la):ja nigde nisam napisao zasto nije pametno koristiti auto punjace, samo sam na osnovu svog, ne preterano lepog iskustva, rekao sta mislim o tome...
Pa, moze da crkne punjac, ali isto tako gledano, moze da crkne i kucni punjac, moze da crkne osigurac u kolima. Nisam siguran koja je mogucnost crkavanja samog lapa, jer svaki "uredjaj" ima mrezni stepen [pri tome ne mislim na ves masine] koji je zaduzen za regulisanje i podelu napona. Obicno imaju stabilizatore, pa se ni pri vecem naponu nece nista desiti.boggyman je napisao(la):no, da ne bismo skretali sa teme, ti nam lepo objasni kakva mogu da budu nezeljena dejstva punjaca u kolima, ako uopste mogu da se jave.
over & out
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari