Šta je novo?

Auto punjac za notebook?

inodius

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
319
Zna li neko gde se u BG prodaju auto punjaci za notebook. Cini mi se da sam nekada negde video neke univerzalne punjace koji mogu da se koriste za skoro sve Notebook-ove ali naravno sada kada mi treba nemam pojma gde sam video...

ja sam ih vidjao u www.repromarket.co.yu, ali davno...
mada pitanje je koliko je pametno puniti bateriju u kolima, narocito ako vozis neki auto starije generacije...

Koliko vidim, oni u grupi "Chargers and adapters" trenutno nemaju nista :(

boggyman je napisao(la):
mada pitanje je koliko je pametno puniti bateriju u kolima, narocito ako vozis neki auto starije generacije...
Ako auto konstantno radi dok se puni notebook, onda sigurno nije problem. Verovatno bi samo prekidao punjenje kada se zavergla, tako da to mozda nije bas sjajno ali ne verujem da bi to nesto bas strasno smetalo. U svakom slucaju, srecom nemam auto starije generacije pa mi i verglanje traje jedan sekund :)

Kinez, naravno, radi posao...celih 15€.

Sta podrazumevas pod tim "kinez", i gde kupiti?

ja bih se pazio, jer ako auto ima losu instalaciju, moze doci do spaljivanja makine(laptop-a)

inodius je napisao(la):
Sta podrazumevas pod tim "kinez", i gde kupiti?

Pa lepo, KINEZ. Nema firma, nema ime, totalni NN, ali funkcionise. Mozes da ga kupis kod bolje snadbevenih kineza, i u pokojoj radnji (kod mene :d )

veske je napisao(la):
ja bih se pazio, jer ako auto ima losu instalaciju, moze doci do spaljivanja makine(laptop-a)

Ne bih rekao. Taj punjac bodes prikljucak namenjen auto-upaljacu, dakle sa fabrickom instalacijom. On obicno ili radi ili ne radi. Ako je u kratkom spoju pre ce da ti crkne nesto u tabli ili da izgoris sam punjac, ali teze.

ok, nisam probao ali sam citao negde na netu.Pozdrav

Ali ja se ipak ne bih bas salio sa NN kinezom. Hvala na predlogu, ali ipak to ne dolazi u obzir...

I, pritom ne mislim na problem sa instalacijom mog auta, vec na problem sa "instalacijom" tog kineza, koji moze da rikne i da napravi neki kratak spoj i da mi spali i auto i notebook, pa mislim da se na tome ne isplati bas stedeti :)

inodius je napisao(la):
Ali ja se ipak ne bih bas salio sa NN kinezom. Hvala na predlogu, ali ipak to ne dolazi u obzir...

A ti kupi Toshibin auto-punjac za 155€ :D
Inace, ove stvarcice prodajemo vec neko vreme, gazda zna kineza od koga ih nabavlja licno.
Rade odlicno, cak je uzeo i taj punjac i inverter sa 12V na 220V za sebe. A veruj mi, teshka je picajzla po pitanju tehnike.

Ok, jel mozes da postavis sliku tog punjaca, i kazi mi koliko kosta taj inverter sa 12v -> 220v

boggyman je napisao(la):
Kako da ne. :S:

veske je napisao(la):

inodius je napisao(la):
koji moze da rikne i da napravi neki kratak spoj i da mi spali i auto i notebook

P.S. Ala ste se izlupali... za medalju. :S:

Dobro, naravno, da to nije bas bukvalno tako, ali ajde reci mi samo da ne moze bas nista da se desi...

Moze da se spali instalacija do upaljaca u kolima i taj osigurac na koji je vezan ako bi se kratkospojio. Moze da crkne nesto na adapteru i da spali i neki deo na ulazu za punjac na notebooku. Naravno tu postoji zastita ali ako postoji i najmanja sansa, zasto bih se sa tim salio...

ok tiristor, znaci po tebi ne moze ni ovo, ni da baterija promeni polaritet, ma nista.A sto se baterije tice pogledaj malo na google.com

inodius je napisao(la):
Dobro, naravno, da to nije bas bukvalno tako, ali ajde reci mi samo da ne moze bas nista da se desi...
To niko nije rekao, ali idete u krajnost.
inodius je napisao(la):
Moze da se spali instalacija do upaljaca u kolima
Ne moze.
inodius je napisao(la):
i taj osigurac na koji je vezan ako bi se kratkospojio.
Za to je i predvidjen.
inodius je napisao(la):
Moze da crkne nesto na adapteru
Ali to nema veze sa losom instalacijom.
Da pitam ja vas: Sta vi smatrate pod "losom instalacijom"? Sta vam to znaci?
inodius je napisao(la):
i da spali i neki deo na ulazu za punjac na notebooku.
Da, ali auto nije kriv za to, a i sanse za tako nesto su veoma male. Radi se o stabilizovanom naponu, ne o mreznom.
inodius je napisao(la):
Naravno tu postoji zastita ali ako postoji i najmanja sansa, zasto bih se sa tim salio...
A sad ga pretera. Pa postoji sansa da ti lap crkne i na obicnom punjacu, pa ga i dalje punis. Zasto? Zato sto je kao "original" punjac. Sve se to sklapa gde je jeftina radna snaga....

veske je napisao(la):
ok tiristor, znaci po tebi ne moze ni ovo,
Objasnio sam iznad, necu se ponavljati.
veske je napisao(la):
ni da baterija promeni polaritet,
Baterija je neispravna, manje-vise u kratkom spoju. Probaj da je napunis tim polaritetom koji ti uni pokazuje. Pa da vidis kako baterije eksplodiraju.
veske je napisao(la):
A sto se baterije tice pogledaj malo na google.com
Ja da gledam na google. Ja sam se bakcao sa tim stvarima dok google jos nije ni postojao, pa mi ne treba google da me uci o baterijama. Imam ja prakse vise od 12 godina.... Bar znam sta je baterija i kako se ponasa.

POZ!

Ja nisam ni u jednom trenutku rekao da moze instalacija automobila da bude kriva...

Ja sam samo rekao da no name kinez moze svasta da napravi a ja ne zelim da mi crke ni osigurac negde na putu.

Da, original punjac se isto sklapa gde je jeftina radna snaga ali nemoj mi reci da na primer neki Sony uredjaj koji je sklopljen u kini moze da se poredi sa nekim no name uredjajem koji grupica kineza proizvodi u svojoj garazi.

Cekaj, cekaj... Ne mozes da poredis Sony liniju recimo, sa Firstom.

Punjac je punjac. Nema tu mnogo filozofije.
Pitanje je sta je vama sve kinesko. Ima i kineskih stvari koje su ok uradjene. Pa nije to kao pre sto se vuklo iz rumunije....

Kao sto "kinez" moze svasta da napravi, moze i "original" koji je sklepan u Kini.
A ti ako se vec toliko tripujes daj 150€ za punjac i zavrsi posao.
Ja to ne bih radio.

Ili uzmi UPS, vezi ga na akumulator, pa utakni original punjac u njega.

I kraj.

Samo zelim da budem obazriv kad je u pitanju bilo sta no name. Kada mi je BokiPK to malo bolje objasnio, skoro me je ubedio, pa me je cak zainteresovao i za ovaj drugi ivertor koji je pomenuo sa 12v -> 220v...

inodius je napisao(la):
Samo zelim da budem obazriv kad je u pitanju bilo sta no name. Kada mi je BokiPK to malo bolje objasnio, skoro me je ubedio, pa me je cak zainteresovao i za ovaj drugi ivertor koji je pomenuo sa 12v -> 220v...

Koshta oko 22€. Do sada nije bilo zalbi.
Bilo je ljudi koji su kupovali i invertor i punjac, pa su ih koristili i sa onim slim shtampacima u paru sa notebook-om.

Pretpostavljam da on ima standardnu uticnicu na sebi, a onda mi ni ne treba taj auto-punjac. :) Ukljucim u njega punjac od notebooka koji imam a mogu da stavim u njega lopova i ukljucim i notebook i mobilni i jos po nesto... ;)

Boki, aj baci neke slike toga sto spominjes.

ja licno upropastio jednu bateriju sa punjacem za kola...
punila se u kolima dok sam putovao i kad sam dosao do prvog stekera, nece da se puni... ne znam sta je bilo, nit me interesovalo. bitno je bilo zavrsiti posao...
anyway, morao da je zamenim...

no, posto je dr.Tiristor najpametniji, necemo se vise raspravljati. ja samo govorim o stvarima koje su mi se desile, a ne o sta bi bilo, kad bi bilo

poz

Poslednja izmena:
Niko nije rekao da sam ja najpametniji. Ja ti samo govorim sa cisto elektronicarske strane.

Ne mogu da cutim ako neko kaze da "losa instalacija" u kolima moze da spali lap.

Pri tome, ja ne znam sta znaci to "losa instalacija"?

Sta smatrate pod pojmom lose instalacije???

I druga fora, ako dojde do kratkog spoja, crci ce osigurac u kolima. OMG, pa sta je tu toliko strasnoi cudno, pa za to je i predvidjen.
Mozda biste vise voleli da vam se upali instalacija?

Ne kontam. :S:

I jos nesto da vas pitam: Sta smatrate pod pojmom "kinezi"?
Zna li iko od vas sta se nalazi u tim punjacima, koji deo cemu sluzi, i kako radi?
Ne, vazno je da svi nabiju po par postova, da se izlupaju, izguglaju nesto na brzinu, i onda se prave pametni. Ne samo u ovom topic-u, vec duze vreme to primecujem. Vole ljudi da budu u centru paznje.
E, o tome ti ja pricam, ne mogu da gledam kako neko lupeta po forumu, prica nesto sto je negde procitao ili mu neko rekao, a ustvari nema ni blagu predstavu o cemu se radi.

Ako ti jos nesto nije jasno, slobodno pitaj. :wave:

boggyman je napisao(la):
Molio bih te da mi ovo obrazlozis, i izneses konkretne argumente za ovu trvdnju, pa cemo pricati dalje....

evo ovako, ja konkretno vozim auto koji je punoloetan vec 2 godine, citaj 86 god, audi 100... punjac za kola mi je upropastio do sada 2 baterije, jednu za lap-top, a drugu za mobilni...

e sad, kako i zasto se to desilo, nemam pojma, znam samo da vise ne koristim punjace za kola, ne isplati mi se :D

kako se to desilo, nemam pojma, nit me interesuje (citaj: studiram medicinu, znam po nesto o elektronici, ali nedovoljno da bih mogao da zakljucujem kako i zasto se teko nesto desilo), nit zelim da se raspravljam sa bilo kime.

a tvoji komentari sve vise lice na ismevanje tudjeg neznanja.
ja nigde nisam napisao zasto nije pametno koristiti auto punjace, samo sam na osnovu svog, ne preterano lepog iskustva, rekao sta mislim o tome...

no, da ne bismo skretali sa teme, ti nam lepo objasni kakva mogu da budu nezeljena dejstva punjaca u kolima, ako uopste mogu da se jave.

over & out

BokiPK je napisao(la):
Koshta oko 22€. Do sada nije bilo zalbi.
Bilo je ljudi koji su kupovali i invertor i punjac, pa su ih koristili i sa onim slim shtampacima u paru sa notebook-om.
I sta je na kraju ispalo. Koje je marke taj DC-AC adapter od 12 na 220v.
Koja mu je maksimalna izlazna snaga.
Da li daje pravilan sinusoidalni napon.

boggyman je napisao(la):
evo ovako, ja konkretno vozim auto koji je punoloetan vec 2 godine, citaj 86 god, audi 100... punjac za kola mi je upropastio do sada 2 baterije, jednu za lap-top, a drugu za mobilni...

e sad, kako i zasto se to desilo, nemam pojma, znam samo da vise ne koristim punjace za kola, ne isplati mi se :D
Punjac mozda i jeste, ali nije instalacija ili sl. o tomeja govorim.
boggyman je napisao(la):
a tvoji komentari sve vise lice na ismevanje tudjeg neznanja.
Ovo nije tacno, samo hocu da uputim na neke stvari. Ali kao sto mozes da primetis i sam, ljdi nesto negde cuju/procitaju, i onda se drze toga, iako nije istina. Ne ismevam nikog, vec ne volim kada neko lupeta nesto, cisto da bi napisao. Ja ne zalazim u teme u koje se ne razumem i ne lupetam.
boggyman je napisao(la):
ja nigde nisam napisao zasto nije pametno koristiti auto punjace, samo sam na osnovu svog, ne preterano lepog iskustva, rekao sta mislim o tome...
Mozda je tvoj punjac zveknuo ili nesto, ne mora da znaci da su svi takvi.
boggyman je napisao(la):
no, da ne bismo skretali sa teme, ti nam lepo objasni kakva mogu da budu nezeljena dejstva punjaca u kolima, ako uopste mogu da se jave.

over & out
Pa, moze da crkne punjac, ali isto tako gledano, moze da crkne i kucni punjac, moze da crkne osigurac u kolima. Nisam siguran koja je mogucnost crkavanja samog lapa, jer svaki "uredjaj" ima mrezni stepen [pri tome ne mislim na ves masine] koji je zaduzen za regulisanje i podelu napona. Obicno imaju stabilizatore, pa se ni pri vecem naponu nece nista desiti.

Poslednja izmena:
More, dobro, dosta s tim... :)

Nego jel zna neko gde ima u Beogradu da se kupi takav inverter sa 12 na 220v?

Moram da osvezim malo ovu temu jer jos uvek nisam nasao u Beogradu taj invertor sa 12v na 220v.

Da li je neko u medjuvremenu saznao gde ima? :)

Nazad
Vrh Dno