Šta je novo?

Auto kamere

Zapravo i jeste najbolje da kamericu spojis direktno na ACC potencijal kola (onaj koji se pojavi davanjem kontakta) preko DC/DC pretvaraca 12/5V. I sve to da je sakriveno negde iza table, a najlakše je iza audio uređaja.
Spominjano već ovde u temi.
 
Evo vam video kako snima kamera od 2500-3000 dinara. Imate snimak nocu i danju... kao sto je ovaj.Sve je razvrstano po deonicama radi lakšeg snalaženja. Sve u svemu, kompletan put, svih 10-10.5h
:)

 



Foča-Tjentište-Gacko 🙌

@ nagard

Nikako da podelis svoje vidjenje i iskustvo kamerom? 🤔
 
Jel zna neko sa cim bih trebao da zalepim auto kameru na soferku? Menjana mi je soferka a nisu lepo zalepili pa je ispala. Ne mogu da idem kod istih kod kojih sam menjao soferku tako da to ne predlazite. Na kameri je kao dvostrana samolepljiva traka ali deluje mi da je deo koji je zalepljen ka staklu kao da je neki lepak u pitanju a ne da je dvostrana traka. Super lepak mi je receno da ne valja.
 
Treba da kupiš neku novu bolju dvostrano lepljivu traku ili jastučiće. Ima to po Uradi Sam, Brico i sličnim radnjama.

Ovako nešto, TESA, 3M ili slično.

Gledaj da je debela, i da ima što veću nosivost po cm2. Piše to na ovim boljima. Nije kamera teška, ali zakrivljenost stakla, drndanje kola, naše čačkanje kamere, lako to otpadne.
Staru traku sastruži sa kamerice.
 
70Mai Lite je na vikend akciji u Sampru, 55e ako neko juri nesto sa garancijom.
Inace za vikend planiram ugradnju kamere u auto, punjac sa 2 usb izlaza stigao sa alija pre godinu dana, nikako da se pozabavim montazom. U Mikro Princu sam pazario kuciste auto osiguraca sa na kablu, i auto osigurac od 3A(koliki je punjac), nesto termo-skupljajuceg burzira pa planiram da ukradem struju sa upaljaca ili auto radia, zavisno gde bude zgodnije da secem zice i da se nakacim.
 
Računaj da ti treba ACC napon. Onaj koji se javi davanjem kontakta. To na radiju imaš sigurno (najčešće žuta žica), a kod upaljača, kako kada. Na Fordu upaljač je stalno imao napon, a sada na Renou ima samo kada se da kontakt.
 
Dacia, i radio i upaljač su mrtvi bez kontakta, tako da mi to nije problem, iz radia čak imam jednu crvenu slobodnu obeleženu kao accessory power, videću dal nju iskoristiti(mada nemam minus zgodan tu) ili skidati sa pristupačnijeg upaljača.
 
Meni je električar našao slobodne izvode u osiguračkoj kutiji. Nikakvo sečenje žica i krađa struje, samo se bocne. Pogledaj da nije tako i kod tebe.
Moja kamera ima tri žice, jedna za stalnu struju, druga za kontakt i treća je masa. Tako kamera zna da treba da snima kada se upali auto, a ima struju uvek da bi mogla da snima i kada je auto ugašen i aktivira se šok senzor.
 
Da li neko od vlasnika 70mai A800 kamere moze da mi kaze koja je brzina downloada snimka preko wi fi? Imao sam Mio J85, brzina je bila max 10Mb/s sto je za 4k snimak maltene neupotrebljivo...
 
Koliko se sećam, na 70mai Dash Cam Pro (model Midrive D02) download sa kamere ide oko 3.5-4 MB/s
 
Znaci za normalno koriscenje cu opet morati da svicujem 2 sd kartice :)
Narucio sam A800s u paru sa zadnjom kamerom, pa cu javiti utiske kad sve to osposobim na autu. Preskocio sam hardwire kit ovaj put, kapiram da sama baterija moze da odradi posao za par snimaka, ako se aktivira shock senzor...
 
Koliko je za verovati ovoj vesti?
Ako u vašem vozilu imate auto - kameru, a planirate da putujete u Severnu Makedoniju, ili da kroz tu državu prođete na putu do Grčke kao mnogi naši
turisti, izlažete se riziku da platite kaznu od 400 evra.

Makedonski Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zabranjuje korišćenje ovakvih kamera i snimanje građana na javnom mestu bez njihovog odobrenja, pa
osim paprene kazne, vozač koji je nekoga snimio može i krivično da odgovara, ako osoba koja je snimljena odluči da ga tuži.
Samo makedonska policija ima ovlašćenje da snima saobraćaj i učesnike u saobraćaju, a njihovim vozačima se savetuje da čak i fabrički ugrađene kamere
deaktiviraju, ako ih imaju u svojim vozilima.

Međutim, pitanje je da li se obaveštenja o tome daju turistima i da li je negde na vidnom mestu istaknuto upozorenje da korišćenje auto - kamera
nije dozvoljeno. Prema tome, kada ulazite u Severnu Makedoniju isključite, prekrijte ili demontirajte ovaj uređaj i na taj način ćete izbeći rizik
da budete kažnjeni.

U Srbiji dozvoljene

U poslednje vreme među vozačima su sve popularnije auto - kamere ili takozvane "dashboard" kamere za snimanje saobraćaja i dešavanja u saobraćaju.

Snimci koji na ovaj način budu napravljeni, u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode, mogu biti prihvaćeni i kao dokaz u sudskom postupku na osnovu
kojeg se može utvrditi šta se zaista dogodilo u nekoj situaciji i ko je kriv za to što se dogodilo.
Naš zakon ne zabranjuje korišćenje ovakvih kamera uprkos stavu Zaštitnika građana da niko ne sme biti snimljen bez odobrenja i da takvi snimci ne bi
trebalo da se koriste. Međutim, logično je da treba da budu zaštićeni svi građani, a ne samo oni koji su možda izazvali saobraćajnu nezgodu i nekome
pričinili štetu.

Šta ni kod nas ne sme?

Dakle, jasno je da pregledanje takvih snimaka može pomoći da se dođe do istine i sprečiti da možda bude osuđen neko ko nije kriv,
ali to ne znači da se može snimati bez ikakvih ograničenja.

I naš Krivični zakonik u Članu 144. predviđa kaznu za onoga ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica,
kojim osetno zadire u njegov lični život, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna.

Dakle, ni kod nas ne smete nekoga pratiti i snimati bez njegovog znanja, bez obzira na to šta taj neko radi, jer time činite krivično delo.
(Telegraf.rs)
 
Telegraf (opet) prepričava informacije onako kako ih je rastumačio lokalni novinar.

Kao i svuda, na javnom mestu smeš da snimaš oko sebe. Jel? Šta ako suvozač drži telefon i tokom vožnje snima lepe krajolike okolo? U čemu se to razlikuje od dashboard kamere?!?
Ali ako tvoja dash kamera ili tvoj suvozač stavite neke od tih snimaka na FB, a slučajno ste snimili lokalnog stanovnika koji se šeta sa švalerkom, pa to vidi njegova žena, pa ga napusti, a on onda vas tuži, e onda da, možeš naderati...

Svugde je zabranjeno pratiti i snimati nekog, planski . Nigde nije zabranjeno da ti neko neplanirano proleti kroz kadar dok snimaš nešto drugo. Tom logikom bi bilo zabranjeno vaditi fotoaparat u javnosti.

Ta privatnost na javnom mestu je postala jako komplikovana sada poslednjih godina, tumačenja se razlikuju, te ima zemalja gde su dash kamere zaista zabranjene, a ima ih i gde su obavezne.

Telegraf ako želi da zaista bude informativan, pre objavljivanja vesti bi npr. mogao da preko Makedonske ambasade sazna stvarno stanje i situaciju u Makedoniji po ovom pitanju, pa objavi validnu i zvaničnu informaciju. Odeljenja za informisanje po dipl. predstavništvima tome služe, i zaista hoće da pomognu u ovakvim situacijama kada im se obrate lokalni mediji.

Sve ostalo je click byte hype.
 
Treba kaznjavati one sto objavljuju te snimke na drustvenim mrezama i nista vise
Zasto mislis da treba kaznjavati one koji objavljuju snimke...
Pre par dana me neki magarac najcrnje isece iz leve trake skrenu ispred mene u ulicu desno.
Promasih ga za par cm ALI mi je nakon srednjeg prsta od strane majmuna zao sto prikocih umesto da dodam gas.
 
Cao, svima.
Skoro sam pazario Mio MiVue 818 kameru pa me zanima jel neko vec koristio? Deluje mi kao da nije bas tako lako skinuti samo kameru bez odlepljivanja ili je to jedini nacin?
Hvala
 
Kako najlakše rotirati avi snimak za 180 stepeni po vertikali?
Pogrešno u brzini montirao :)
 
@ nagard

Nikako da podelis svoje vidjenje i iskustvo kamerom? 🤔
Evo, konačno... tjah... za te pare nije loše. Kupio sam nosač vakuumski za šoferku i montirao, stavio 5 min da traju klipovi, 1080p 30fps snimak (prethodno probao sve i to setovanje je najbolje, nema 4k definitvno). Extenzija je avi a codec je mption jpeg, znači nikakva kompresija a veliki file. Odem do sela i nazad, preko Barajeva, ukupno 100km, napravljeno jedno 20ak avija, po sunčanom danu slika onako, mogla bi biti oštrija i svetlija i više boje. Dobro je što se ne drmusa tokom vožnje već je sve tečno, kao da ima OIS. Dobro je i što radi preko wifi a to nisam verovao. Jedino razočaravajuće je što mi je 2 clipa po 5 minuta nestalo, verovatno se previše ugreje od stajanja na suncu (bilo je jako onda) pa se resetuje pa podigne sama. Ili mu je možda 5 min prevelik fajl od 1gb pravi, onaj kingston od 64gb je bio unutra formatiran kao fat16.
Malo je muka to posle sve spojiti i komprimovati u jedan x265 file...
 
Hteo bih tati da kupim dash cam, ali za kamion (radi kao prevoznik, vozi isključivo po Srbiji). Svakako bih jurio neku jeftiniju (ispod 100e) varijantu, po netu nalazim da je npr. 70mai Dash Cam Pro Plus+ solidan izbor.

Moje pitanje je da li ko zna koje generalno razlike mogu da očekujem u odnosu na postavljanje te kamere u putničko vozilo - npr. da li mi je potreban neki dodatni pretvarač napona? Toliko sam slabo upućen u priču oko kamiona da ne znam ni model koji vozi. Ako može neko ovako generalno da da koji savet - super, ako ne, potrudiću se da saznam model i onda sam istražim razlike.
 
70Mai pro sa gps modulom,zbog necega mi se iskljucio ADAS i kada preko kamere ili preko aplikacije hocu da ga ukljucim izbacuje mi da nemam gps modul.
Da li neko zna kako ovo da resim?
 
70Mai pro sa gps modulom,zbog necega mi se iskljucio ADAS i kada preko kamere ili preko aplikacije hocu da ga ukljucim izbacuje mi da nemam gps modul.
Da li neko zna kako ovo da resim?
Ista situacija i kod mene, kao da je gps modul odjednom prestao da radi ?!
 
Svugde je zabranjeno pratiti i snimati nekog, planski . Nigde nije zabranjeno da ti neko neplanirano proleti kroz kadar dok snimaš nešto drugo. Tom logikom bi bilo zabranjeno vaditi fotoaparat u javnosti.
Koja je pravna definicija "planski"?
 
Ista situacija i kod mene, kao da je gps modul odjednom prestao da radi ?!
Nasao sam na youtube - u,kamera gubi kontakt sa gps modulom.
Tip je na gps modulu na kontaktima zalemio po malo kalaja i to funkcionise.
Ja sam probao da pritisnem prstima kameru da bolje pridje gps modulu i radi,probacu ako mogu kontakti sa modula da se malo rasire/izvuku.
 
Da li neko koristi Parking Surveillance Mode i ostavlja kameru u kolima na javnim mestima/parkinzima da snima po potrebi?
 
Koristim ja. Ako bude nekog događaja, kada daš kontakt, obavesti te. Kamera je 70 mai Dash Cam Pro Plus A500.
 
Nazad
Vrh Dno