Šta je novo?

Audio i video kasete, kasetofoni i video rekorderi

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Mislim da ovi uređaji zasluzuju temu posto su jedno vreme kod nas bili vrhunac tehnologije za reprodukciju videa i zvuka a koriceni su i na brojnim racunarima. Kakva su bila vasa iskustva sa ovim uređajima. Ja sam kasete koristio na komodoru kao i na muzickom stubu dok video rekorder nikada nisam imao. (Jos se secam zabavnog premotavanja kaseta da bi se doslo do programa :D) Šta mislite koji kompjuter je imao najbolji kasetofon i koliki je bio kapacitet kaseta posto taj podatak nemogu nigde da nađem. (Znam da to zavisti od konkretne kasete ali koliki je bi neki prosek.)

Nadam se da se modelatori neljute sto sam ubacio i video rekorder u celu prici ali i oni su jedno vreme bili vrhunac tehnologije a na forumu vec postoje gomila tema o samostalnim DVD plejerima koji u sustini obavljaju isti posao koji su nekda obavljali video rekorderi. Ako neko misli da video rekorderi nemaju bas nikakve veze sa kompjuterima gresi posto se devedesetih kod nas prodavao i reklamirao uređaj ciji naziv sam zaboravio koji je omogucavao povezivanje Amige sa Video rekorderom i koriscenje istog kao memorijske jedinica.

Poslednja izmena:
^ Konkretno mislis na adapter koji je vhs video kastu pretvarao u dat uredjaj za bekap disketa na vhs..
Kapacitet kasete? Pa tesko je reci posto su mahom racunari koristili razlicitu gustinu zapisa na iste. i cini mi se da je C64 bio rekorder po tom pitanju zahvaljujuci prevashodno golili turbo loader programa (turbo 250). Radili su tako sto su podizali baud rate koji se slao ka kasetofonu pa otud i skoro dupla kolicina podataka i duplo veca brzina ucitavanja. Kod vecine kompjutera tog doba na c60 kaseti su pirati stavljali u proseku oko 15-20 igara dok je kod c64 broj umeo i da predje 40 u formatu turbo 250

E, to su bili dani. :)
Inače, adapter za backup Amiga igara na video kasete sam koristio i to je sasvim lepo radilo.
Mislim da još uvek negde imam disketu sa softverom, a na jednu vhs kasetu je moglo da stane stotinak disketa bez problema.
Video rekorder je služio kao strimer, tako da se opet moralo prebacivati sa kasete na diskete da bi radilo, ali je osećaj bio sjajan.

Od uređaja sa magnetnom trakom kod nas se koristio i Mikridrajv koji je koristio ketrindze prikazane na drugoj slici, koji je zbog nize cene Sinkler jedno vreme forsirao u svojim racunarima kao alternativa diksketi. Iako je Mikrodrajv koristio ketrindze a ne obicne audio kasete zanimljivo je da su ljudi kada su ih rastavili otkrili unutra upravo kasete, doduse ne obicne nego specijaljne koje su bile u stanju da postignu daleko vece brzinu prenosa podataka nego obicne audio kasete koje je koristila vecina drugih racunara.

Sinclair_ZX_Microdrive_White_BG M1.jpgMicrodrive_cart.jpgZX_Microdrive,_opened,_compared_to_compact_cassette.jpg

Mikrodrajv je imao kapacitet od 85 KB posle formatira na Spektrumu i 100 kb na QL-u ali jos nisam uspeo da nađem koliki je bio kapacitet obicnih audio kaseta.

Posto se na gornjoj slici slabo vidi evo malo vece slike Mikrodrajva.

transparent_,microdrive.jpg

Inace sem ovog postojao je jos jedan mikrodrajv ali on nije imao nikakve veze sa trakama vec je u pitanju bio minijaturni Hard Disk koga je razvio IBM.

microdrive_1gb.jpg

IBM-Microdrive-340MB-USB.jpg

Za C64 i igre u turbo zapisu, ako uzmemo da na C60 kasetu stane recimo 40 igara, i da svaka zauzima u proseku, recimo, 45K, može se dobiti procena od oko 1.7MB po kaseti.

Hvala na podatku, to je baš puno sobzorom da toliki kapacitet u to doba nije imala ni vecina disketa. :wave:

Kasete su sastavni deo mog aktivnog igranja na C64.Ali ovog puta moja kolekcija se puni iskljucivo originalima ,kakve nismo mogli da vidimo tih davnih vremena u Yugi.Na slici je deo moje trenutne kolekcije.Svaka igra se ucitava bezprekorno.Najstariji je Manic Miner iz 1983 godine! :)

kasete_zpsbdf5b897.jpg

Ako te bas zanima poseti http://www.vintage-computer.com/vcforum/showthread.php?27505-Cassette-Tape-Max-Data-Rate
odnosno http://www.myprius.co.za/tape_storage.htm
Po sandardu sigurnog zapisa postojale su dve brzine 300 i 1200 baud. Secam se da je Oric imao opciju rada s oba standarda i to se kod njega zvalo slow i fast rezim rada.
Na c60 kasetu stane oko 130KB podataka u 300 baud rezimu odnosno 4 puta vise na 1200 oko 520 KB vise manje. Turbo programi su podizali jos ovu brzinu pogotovo kod c64 na racun pouzdanosti zapisa.
Dugotrajnost zapisa opet zavisi i od kvaliteta same kasete.

Poslednja izmena:
Audio kasete još koristim za HIFI, imam doobre troglave dekove, a i 3kom HIFI videa. Panasonic SVHS arčim svakodnevno, najčešće za slušanje muzika, a ponekad i snimim nešto što ne mogu da odgledam :). Kasete za C +4 i njihovo spooooooooroooo učitavanje su mi baš ostalo u sećanju.
Da li terba reći da VHS i AUDIO kasete koje imam, poneke su starije od 20g, i dalje besprekorno rade. Sa druge strane je gomila CD i DVDova koji su postali nečitljivi :(

Uh, samo kad se setim koliko crtaća je prošlo kroz naš stari VHS...:angel:

Ha! Juče sam našao VHS sa bekapom moje stare A 1200 :). Mislim da se i elektronika vuče negde po fijokama :) Još da nabavim A1200...

Za C64 i igre u turbo zapisu, ako uzmemo da na C60 kasetu stane recimo 40 igara, i da svaka zauzima u proseku, recimo, 45K, može se dobiti procena od oko 1.7MB po kaseti.

Malo mi sumnjiva velicina igara za komodor 64 koju si naveo. Zar komodor nije imao neko ogranicenje zbog kojeg nije mogao da iskoristi svih 64 kB za programe vec samo oko 40 kB.

Malo mi sumnjiva velicina igara za komodor 64 koju si naveo. Zar komodor nije imao neko ogranicenje zbog kojeg nije mogao da iskoristi svih 64 kB za programe vec samo oko 40 kB.

To ograničenje je važilo samo za Basic, a pošto su većina komercijalnih igara bile u mašincu njegovim isključenjem dobijalo se još 8kb plus još 4kb koji je inače bio slobodan ali ga basic nije mogao koristiti, tako da je od 64kb rama, C64 sa lakoćom mogao da koristi oko 50.5kb.
Ostatak je zauzimao Dos i karakter generator, s tim da se i ram koji su oni preklapali mogao koristiti ali više za neke specifične potrebe, kao ram disk itd.
Sve u svemu zzarko nije uopšte pogrešio u proceni, jer je dao neki prosek od 45kb, dok bi maksimum bio još veći, recimo 50.5 * 40 igara, izađe oko 2 Mb po kaseti. :)

Umalo da zaboravim, video kaseta je nedavno proslavila 57 rođendan.:party:

Gledanje Youtube videa u HD-u je odlično kada želite jasnoću u svakom slučaju, ali možda neki od vas čeznu za onim starim, zrnastim izgledom kakav su imale video kasete. Želeći da obeleži 57. godišnjicu video snimka na bazi kasete, YouTube tim se dosetio da postavi VHS taster na određene video zapise. Klik na njega će baciti filter preko sadržaja, donoseći vam visoku iskrivljenost i nostalgični praznik za oči, za one kojima to jeste naravno.

http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/youtube_nas_vraca_u_svet_vhs_a

Izlupaše se ovi sa YT.
Nije 57 godina od početka upotrebe video kasete već od početka komercijalne upotrebe magnetoskopa.
Prvu video kasetu je izbacio sony 1969.

Malo sa wiki....

The first practical professional broadcast quality videotape machines capable of replacing kinescopes were the two-inch quadruplex videotape machines introduced by Ampex on April 14, 1956 at the National Association of Broadcasters convention in Chicago. Quad employed a transverse (scanning the tape across its width) four-head system on a two-inch (5.08 cm) tape, and linear heads for the sound track.

CBS Television first used the Ampex VRX-1000[11] Mark IV at its Television City studios in Hollywood on November 30, 1956 to play a delayed broadcast of Douglas Edwards and the News from New York City to the Pacific Time Zone.[11][12] On January 22, 1957, the NBC Television game show Truth or Consequences, produced in Hollywood, became the first program to be broadcast in all time zones from a prerecorded videotape.[13] Ampex introduced a color videotape recorder in 1958 in a cross-licensing agreement with RCA, whose engineers had developed it from an Ampex black-and-white recorder.[14] NBC's special, An Evening With Fred Astaire (1958), is the oldest surviving television network color videotape, and has been restored by the UCLA Film and Television Archive.

Nazad
Vrh Dno